Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 07:58 983 0

1000 земетресения годишно в България

Преглед на печата

1000 земетресения годишно в България, изчислява в. „Новинар“

Със сигурност до края на годината в Тихоокеанската зона ще стане поне още едно силно земетресение. Това прогнозира сеизмологът Емил Ботев по повод серията от големи трусове с магнитуд над 7 по Рихтер, които регистрираха в рамките на няколко седмици в Папуа-Нова Гвинея, Индонезия, Филипините и Пакистан. По думите му подобни явления са нормални за региона, тъй като под него се намират огромни плочи, които се засилват една към друга с голяма сила. България е в доста по-добро положение, тъй като под нас има само блокчета, които дори и да се сблъскат силно, няма как да предизвикат трус, по-голям от 8 по Рихтер. Последно такъв е имало през 1904 г. - с магнитуд 7,8 по Рихтер. Успокояващото било, че подобен трус се случва на около 3000 години веднъж. Иначе годишно у нас се регистрирали по 1000 земетресения, като само 30 от тях се усещали от населението.

Село нае частни охранители, за да викат „Бърза помощ“, съобщава в. „24 часа“

Частни охранители пазят видинското с. Новоселци от крадци, но едновременно предлагат и социални услуги на местните. Нетрадиционното съчетание на дейности е продиктувано от реалностите в населеното място, в което голяма част от хората са възрастни и болни, а близките им са в големите градове или в чужбина. „Искаме да сме максимално полезни на хората. Затова тези, които имат договори за охрана с нас, получават като безплатен бонус възможността да им съдействаме при възникване на спешни ситуации”, каза представителят на охранителната фирма Ваня Каменова. В селото няма аптека и една от предлаганите услуги е гардовете да купуват лекарства от града по рецептурни книжки. Другата е продиктувана от факта, че възрастните трудно се справят с мобилните телефони, затова охранителите, които денонощно присъстват в селото, са поели ангажимента да викат линейка при необходимост.

 

Министри пак крият данни за бонуси, издава в. „Труд“

Министри от кабинета "Орешарски" са под прицел на свои депутати заради отказ да отговорят конкретно кои служители от ведомствата им, най-вече в политическите кабинети, са получавали пари над заплатите си. Мотивът, както беше и по времето на ГЕРБ, отново е "опазване на лични данни". Избраниците от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха през септември от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и "захапва" старта на мандата на новото правителство. На първата порция въпроси настоящите управници, както и предшествениците им от ГЕРБ, са представили само общата сума на допълнителните възнаграждения. Но не и разбивка кои служители са вземали допълнителни пари, на какво основание е ставало това и в какъв размер. Става дума за общо около 29 млн. лв.
 

Секретарка с вечерен час заради Октай, твърди в. „Стандарт“

Секретарка на организацията на ДПС в Търговище изпаднала в страхова невроза и не смеела да излиза на улицата след 17 ч. Това станало, след като 19-годишното момиче присъствало на нападението над Ахмед Доган на 19 януари в НДК. Активистката си представяла как я нападат с пистолет на улицата и затова си стояла вкъщи всяка вечер. Така сърцераздирателно кметът на Антоново Танер Мехмед Али обясни в съда шока и ужаса от появата на Октай на трибуната на конференцията на ДПС и опита му да стреля по Доган. Танер Али е един от хората, уличени, че са били и ритали нападателя, след като той вече бе обезоръжен на земята. Али разказа, че видял как Октай натискал спусъка с пистолет опрян първо в слепоочието, а след това и във врата на Доган. Според него още няколко от делегатите на събранието припаднали от невъобразимия психологически стрес, причинен от нападението.

 

Голямата култура на ГЕРБ, коментира в. „Дума“

Когато в средата на февруари кабинетът на Борисов бе изметен от власт от народното недоволство, една новина остана встрани от общественото внимание. Културният министър на Борисов Вежди Рашидов отпразнува своето освобождаване от административните отговорности в ресторант, където бе забелязан да пее песен с величав текст: "Откога не съм повръщал, в този град и в тази къща". Което всъщност е затварянето на един управленски кръговрат, ако се замислим философски. Защото в началото на своя мандат той публично обяви: "Аз малко се насосах горе..." После в пристъп на обществена меланхолия се върна в розовите спомени за миналото и повръщането и сподели: "Навремето имаше журналисти, с които заедно пиехме, заедно повръщахме". Припомняме тези неща след обявеното от страна на ГЕРБ намерение новият им вот да бъде на тема "култура".

 

Безплатните декодери – в заложните къщи, разкрива в. „Монитор“

Бедни и социално слаби залагат дадените им от държавата безплатни декодери за цифрова телевизия в заложните къщи за жълти стотинки. От няколко дни в един от търновските оказиони наред с останалата заложена техника е изложен и чисто нов декодер, който се продава за 50 лв. Цената е точно с 10 лв. по-скъпа от тази в хипермаркета, затова мераклии за устройството в оказиона няма. Работещият в заложната къща мъж с неохота обяснява, че е взел декодера заедно с телевизор “Нео” като залог от възрастен мъж срещу даден заем от 100 лв. Дядото след това не могъл да си върне заема, двете устройства останали в заложната къща и били обявени за продажба поотделно. Освен в заложните къщи два от безплатните декодери, предоставени от държавата на социално слабите, се появиха и в магазин за стоки втора употреба. Там цената им е по-приемлива, 35 лв. при магазинна цена 40 лв.

 

Бой между християни и мюсюлмани в центровете за бежанци, алармира в. „Преса“

С издаването на статутите на бежанците се задава поток от безработни, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Около 950 статута на бежанци е издала Държавната агенция за бежанците до 30 септември, съобщи директорът на агенцията Николай Чирпанлиев. По думите му в момента се действа по създаване на организация с цел издаването на 30 статута дневно, а след време броят им трябва да достигне до 60. Предвижда се откриването на банкова сметка за дарения за бежанците. Според Чирпалниев се налага въвеждането на видеонаблюдение в центровете за бежанци. Причината е, че са установени случаи, в които се рушат битовите условия. Проблемните центрове са „Враждебна" и „Военна рампа". Там умишлено, тенденциозно вкарват в каналите памперси, късат брезентите на походните легла, които са им раздадени, слагат ги на земята и спят върху тях.
 

Борисов и „Атака“ се вкопчиха в мораториума за продажба на земя, пише в. „Сега“

ГЕРБ и "Атака" яхнаха надигналата се протестна вълна заради отпадането на забраната за продажба на чужденци от догодина и със съвместни усилия вчера вкараха предложението за налагане на мораториум в седмичния дневен ред на парламента. Макар и в двете партии да са наясно със закъснялата реакция, темата им дава възможност да извлекат политически дивиденти. Забраната трябва да отпадне на 1 януари 2014 г. с приключването на 7-годишния преходен период, договорен с ЕС. В профила си във Фейсбук Борисов съобщи, че е много обезпокоен, че правителството не прави нищо за удължаване на мораториума. Хората на Волен Сидеров искат НС да го удължи до 2020 г. От ГЕРБ няма да го подкрепят с аргумента, че е популистко, и на свой ред настояват правителството да се договори с останалите 27 страни членки мораториумът да трае до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове