Last news in Fakti

14 Юли, 2023 14:31 4 153 5

Оставката на Ясен Тодоров пак влиза във ВСС, този път поискана от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

  • всс-
  • ясен тодоров

Кадровиците ще гледат и искане за освобождаване на бившата шефка на спецпрокуратурата Валентина Маджарова от поста зам.-шеф на апелативната прокуратура в Бургас

Оставката на Ясен Тодоров пак влиза във ВСС, този път поискана от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов - 1

Освобождаването на Ясен Тодоров като зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС) отново влиза в дневния ред на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), съобщи "Лекс".

Шефът на НСлС Борислав Сарафов, този път като и.ф. главен прокурор, отново е внесъл предложение за освобождаването на Тодоров. То ще бъде разгледано на заседанието на ПК на ВСС в сряда – 18 юли.

Както „Лекс“ писа, на 28 юни колегията отказа да освободи Ясен Тодоров като зам.-шеф на НСлС като прие, че такова предложение може да бъде внесено само от главния прокурор, не и от директора на националното следствие, в каквото качество Борислав Сарафов беше внесъл първото си искане.

Сарафов поиска освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник на 12 май.

В свое становище до ПК на ВСС тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче заяви, че искането е недопустимо като се обоснова с няколко разпоредби в закона.

Според чл. 175, ал. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на ВСС по предложение на административния ръководител. Чл. 150, ал. 1 от ЗСВ на свой ред казва, че НСлС се ръководи от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването. Т.е. по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Такъв акт няма.

Същевременно ал. 2 на същата разпоредба дефинира правомощията на директора на НСлС и те са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

С тези аргументи ПК на ВСС прие, че директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител и отказа да освободи Ясен Тодоров като зам.-шеф.

Сега обаче предложението е внесено от и.ф. главен прокурор и предстои да се разбере какво ще е решението на колегията.

Наред с това в сряда кадровиците ще разгледат и предложението на апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров за освобождаването на Валентина Маджарова като негов заместник.

До лятото на м.г. Маджарова беше ръководител на Специализираната прокуратура. След закриването ѝ тя беше преназначена в окръжната прокуратура в София, но почти веднага със заповед на бившия вече обвинител №1 беше командирована в апелативната прокуратура в столицата.

А на 12 октомври м.г. тя беше назначена за зам.-шеф на апелативната прокуратура в Бургас като предложението за това беше на Любомир Петров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОЩЕ ЕДИН ГЛУПЕНДЕР

    12 2 Отговор
    който си мисли, че дърпа Господ за шлифера. Всички /или почти всички/ съдии и магистрати са дълбоко корумпирани, а повечето са ТОТАЛНО НЕПРЕГОДНИ поради ментални ограничения
  • 2 Тома

    12 2 Отговор
    Дано го отсранят че да не плаши децата когато му показват лицето
  • 3 питам

    17 0 Отговор
    А пинокио кога ще се разследва ,защото той е деветото джудже, а синът му как стана мултимилионер !!
  • 4 кочо

    13 1 Отговор
    А бе този изрод какво толкова го дъвчите и се чудите какво да го правите .Този нехранимайковец и нищо правещ и служещ за престъпници ,бандити и опг, веднага да се изправи пред народен съд и да се приключи с този изрод мръсен,за винаги с правосъдната система и правосъдието .Уволнени без пенсия да се драпа по жизнено заради престъпленията против българските граждани и българския народ .Посъщия начин трябва да приключи исъс сарафов и с ВСС
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове