Last news in Fakti

20 Юли, 2023 18:51 4 367 52

След решението на парламента за пристанище "Росенец": Ще продаде ли бизнеса си в България "Лукойл"?

  • пристанище росенец-
  • лукойл

През 1999 г. “Лукойл” купи 58% от бургаската рафинерия “Нефтохим” за 101 млн. долара

След решението на парламента за пристанище "Росенец": Ще продаде ли бизнеса си в България "Лукойл"? - 1

Управляващото мнозинство в българския парламент предлага да бъде прекратена концесията на пристанищния терминал Росенец, дадена на частната руска компания “Лукойл” през 2011 г. за 35 години. Портът е основният вход за суров нефт в България, който е руски, а оттам излиза и голяма част от готовата продукция. Съоръжението може да бъде ползвано само от “Лукойл” и бургаската му рафинерия – най-голямата в Югоизточна Европа, припомня "Евроактив България".

Предложението е концесията да бъде прекратена седмица след като парламентът окончателно одобри изменението на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Самият закон, обнародван през февруари т.г., предвиждаше това да стане в едномесечен срок след нотификация от Брюксел. Служебното правителство, което управляваше тогава, не изпълни закона заради реверанси към Кремъл.

Пред Euractiv анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров прогнозира, че това е “първоначален залп, който да отприщи по-широк конфликт и “Лукойл” да продаде активите си, защото няма интерес да не контролира изцяло вноса на петрол”.

Руската компания продаде рафинерията си в Италия, а Германия поема контрола върху активите на друга руска петролна компания – “Роснефт”. Причина за това са европейските санкции, наложени на Русия заради войната в Украйна, сред които и забраната за внос и преработка на руски нефт.

България е единствената в ЕС с излаз на море, която има специална дерогация за внос на руски петрол, която не е обоснована технически, коментира Владимиров. Изключението, което действа до края на 2024 г., беше получено по искане на кабинета на Кирил Петков (ПП), със забрана за износ на нефтопродукти, произведени с руски петрол, на територията на ЕС. Експертът припомни анализ на ЦИД, че бургаската рафинерия няма проблем да работи с неруски нефт – например от Саудитска Арабия и ОАЕ, и след по-малко от 18 месеца, когато приключи дерогацията, ще трябва да го направи.

“След 2024 г. България не може да допусне компания като “Лукойл” да внася ексклузивно руски петрол през Росенец. А за “Лукойл” не е изгодно да променя доставките си и не работи по диверсификация на вноса. Сега доставките на петрол от Русия са наполовина (в сравнение с периода преди 5 февруари т.г., когато влезе в сила дерогацията, б.а.), и покриват почти изцяло българското потребление”, обясни Мартин Владимиров.

По данни на националната статистика за януари в България са внесени 637 хиляди тона суров петрол, докато за февруари и март те са по 397 хиляди тона, а през април спадат до 360 хиляди. Очаква се още по-голямо намаление в следващите месеци, за които още няма статистически данни. Това означава обаче и по-малко приходи от ДДС и акцизи в бюджета.

Проектозаконът предвижда в едноседмичен срок да бъдат прекратени концесиии, свързана с дейности в стратегически обекти за националната сигурност, “засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия”. Подписан е от лидерите на двете политически сили, подкрепящи правителството – коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и ДПС.

Първият подпис е на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, чието правителство сключи през март 2011 г. договора с “Лукойл Нефтохим Бургас” за 35-годишна концесия на пристанище Росенец без търг. По онова време шефът на рафинерията Валентин Златев е известен като “партньор по карти” на Борисов.

Правителството, ръководено от Бойко Борисов, се обоснова тогава, че като собственик на зоната за съхраняване на товари – част от пристанището, “Лукойл” има право да поиска концесия за съоръжението по силата на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Същият аргумент даде вчера и бившият транспортен министър в служебния кабинет Христо Алексиев.

“Целият тил на това пристанище е на “Лукойл”. Собствеността на държавата, дадена на концесия, е само кейовата страна и акваторията, създадени назад във времето”, каза той.

Подпис е сложил и един от лидерите на ПП Кирил Петков, по чието настояване България получи дерогация за руския петрол.

Подписал е законопроекта и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Почетният председател на Движението Ахмед Доган обитава резиденция, построена на парцел – собственост на “Лукойл” до 2016 г., и в непосредствено съседство с порт Росенец.

Подпис под предложението за прекратяване на концесията е сложил и съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов. Преди три години Иванов и колегата му от ДБ Ивайло Мирчев дебаркираха на гумена лодка на брега на парк Росенец до резиденцията на Доган, за да забият там българския национален флаг. А именно по предложение на ДБ 48-ият парламент прие закона за оперативен контрол над “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Последствията

Законът за оперативен контрол допуска държавен контрол на рафинерията при заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, наложени от международни организации и задължителни за България. С прекратяване на концесията за Росенец и с тези законови правомощия, България например може да контролира дали “Лукойл Нефтохим Бургас” ще се съобрази с ембаргото за внос на руски петрол след края на 2024 г., когато изтече дерогацията.

“На конкурентен принцип – чрез търг например, може да се даде възможност за внос на неруски петрол от други компании, които имат интерес. Монополната позиция на “Лукойл” ще бъде разклатена, а компанията няма интерес да остане на пазара, ако не получава т.нар. монополна рента”, посочи Мартин Владимиров.

Запитан дали България не е заплашена от международен арбитраж при прекратяване на концесията, той заяви, че дори и да се случи, “Лукойл” трудно ще спечели, тъй като периодът за действие на концесията надминава дерогацията за вноса на руски петрол.

Министерството на транспорта е готово да оперира пристанище Росенец, за което винаги е имало съмнения за отчитане на преминаващите количества петрол. Предизвикателството за кабинета ще е да осигури убедителен контрол и нови доставки на неруски петрол – така че да не бъде заподозрян в корпоративни интереси. За такива вече намекна президентът Румен Радев в коментар за развалянето на концесията.

Европейските санкции нарушиха пазарния комфорт, който българската държава дълги години осигуряваше на “Лукойл” и срещу което не получаваше нито лев данък печалба. Монополното положение, който има компанията на пазара на едро в България, няма да продължи още дълго. А с наближаването на дерогацията “троянските коне на руски петролни продукти в ЕС” (по определението на Мартин Владимиров), ще станат с един по-малко.

През 1999 г. “Лукойл” купи 58% от бургаската рафинерия “Нефтохим” за 101 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм!

    59 8 Отговор
    Нормално е да се купи от Боко ,Пеевски, Домуса,Доган или тая паплач дето е крала народа 30 години!

    Коментиран от #42, #43

  • 2 Венци с оптиката

    61 19 Отговор
    Политиците купени от Сащ ще бъдат изоставени в момента, в който започнат да бъдат ликвидирани, а при честни избори дойде правителство, което ще покаже на ТЕРОРИСТИЧНАТА държава САЩ къде и е мястото, и да си обира парцалите от България и не само посолство, но и дърво посадено от тях да не остане в България.
    Янките ще си заминат или тихо, или с фойерверки и в оловни ковчези.

    Коментиран от #19

  • 3 Гражданин

    59 9 Отговор
    Не му разбирам много,но ми мерише,че пак ние ще го ядеме.
  • 4 Мутата

    17 4 Отговор
    Ще лапнеш маната опашка за Н-ти път
  • 5 Вън!

    21 34 Отговор
    Да се махат наглите рашки!
  • 6 Милен

    33 4 Отговор
    А колко взе Костоф?
  • 7 Българин

    25 37 Отговор
    Радев няма ли да отиде и да легне пред портала на Росенец, да брани инвестицията на господарите му?

    Беше изпаднал почти в истерия онзи ден, когато разбра, че мислят да прекратяват концесията.
  • 8 пламен

    21 30 Отговор
    Вън руските пиявици от България

    Коментиран от #44

  • 9 а защо

    41 5 Отговор
    боко се прави на умряла бубулечка и отрича да е дал концесията?!? бърза справка в държавен вестник го опровергава!
  • 10 Гост от Силистра

    26 12 Отговор
    По традиция и манталитет българина е завистлив и не оставя Неокепазено нищо свястно
  • 11 Сталин

    38 11 Отговор
    По Коледа,бензина по 5 лева

    Коментиран от #17

  • 12 Помак

    29 6 Отговор
    ...Ено прсе точи лиги за нефтохима ама русите са хитри и богати ште го оставят с лгите само
  • 13 Закривай

    17 8 Отговор
    И рафинерията...
  • 14 Самолети на скица

    27 10 Отговор
    Бензин през крив макарон...закривай тая територия

    Коментиран от #15

  • 15 Българин

    19 17 Отговор

    До коментар #14 от "Самолети на скица":

    Като с газа ли, другаре?

    Нали нямаше да има газ и щяхме да студуваме, защо газа е по-евтин от преди войната?
  • 16 Правилно

    22 16 Отговор
    Пълно изфърляне на руските боклюци от България
  • 17 Българин

    20 16 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Ауууу, той и Милер прогнозираше 5000 долара за 1000 кубични метра газ.

    Свършиха баламите за рузките блъфове.
  • 18 Лукойл на САЩ

    39 11 Отговор
    През 1999 г. “Лукойл” купи 58% от бургаската рафинерия “Нефтохим” за 101 млн. долара, защото им го продаде американското протеже Костов за жълти стотинки. Виденов тогава отказа да продаде Нефтохим!

    Елементарна логика-ако "Лукойл" бе руска до сега американците 100 пъти щяха да опищят орталъка, но НЕ, мълчат- ни ума ни дума, ни санкции.
    И в момента АМЕРИКАНСКИ фондове имат акции в "Лукойл", и е повече американска, отколкото руска, акциите и са в американска банка. Информацията е официална, само в България не е.

    Американски Костов го продава по заръка на менторите си от САЩ - Нефтохим е пригоден да работи с руски нефт и цялата захранваща мрежа с нефт бе вече готова. Но над 60% от печалбите отиват в Bank of New York.
    А тук ви приспиват само с глупости.

    Коментиран от #21, #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    14 7 Отговор
    България пак ще плаща неустойки!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Запознат

    30 13 Отговор
    Лукойл дава работа директно и косвено на около 100 хил. човека в Бг...тези човеци могат да останат без работа заради кефа на урсула и байдън

    Коментиран от #24

  • 23 Нашите братя руснаците

    18 7 Отговор
    А аз се чудя защо горивото от 3,60 падна на 2, 50 . То каква била работата когато се е внасяло 100% руски петрол е било 3,60 , а сега се внася само 50% и спадна с един лев и е 2,50 . Значи ако се внасяме само американски петрол горивото ще стане още по евтино както в Турция . Пък и до миналата година брака Русия и Лукойл никога не са плащали данъци в България все са криели печалба и ДДС .
  • 24 СмЕх в блатото

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    Аааа, могат, могат, "можехме" и без газ да останем. Помнним добре.
  • 25 Сандо

    20 10 Отговор
    Убийството на България протича по план.Особеноефикасно е когато се извършва от ръцете на национални предатели!

    Коментиран от #26

  • 26 Мдаа

    10 14 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Със сигурност елиминирането на путлерастите в България протича по план. Даже е малко бавничко.
  • 27 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Оне":

    Абе човек зарови се в Интернет,там можеш да намериш цялата история на Лукойл.

    Коментиран от #39

  • 28 Прокопий

    14 18 Отговор
    Единственият път за просперитет на България е да е далече от оркската чума! Корен по корен, четирихилядник по четирихилядник, трол по трол - пълно изкореняване!
  • 29 !!!?

    6 1 Отговор
    "Лукойл" на тезгяха !!!?

  • 30 Далаверата е следната

    13 3 Отговор
    В Русия се заговори за връщане на държавата на акционерни дялове от ръцете на 2-та икономически клана в света. Негативи отново ги обира България, арбитражни дела, глоби, поскъпване нефт на борсата. И комисионни за ПП и огладнелите лапачи от другият клан, както с газ и Белене. И накрая за десерт една ракетка, защото нашите мерзавци нямат пари един терминал или рафинерия да построят. Българският народ винаги е в загуба. А ако не дай Боже, единият от клановете все още притежава акции, ще ни скъсат от дела, и то на макс сума. Да бяха преговаряли Тъпанарите, откъде култура и акъл?
  • 31 Васил

    12 7 Отговор
    По скоро трябва държавата да вземе Лукойл без да плаща толкова години не внесли един лев в държавата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Цар Долар

    14 9 Отговор
    Лукдойл не плащаше стотици милиони данъци на Българската Държава, и финансираше кремълските-азиатски агенти в България. Според икономисти пенсиите и заплатите от тези приходи са щели да се вдигнат с 14%.
  • 34 1234

    11 2 Отговор
    въпрос към прокуратурата на република България
    защо през годините не са взети мерки за нарушения на законите:
    - пристанище Росенец, за което винаги е имало съмнения за отчитане на преминаващите количества петрол.
    разпитани ли са всички, които твърдят подобно нещо/
    подведен ли е под отговорност като ОПГ колективния орган, който е дал концесията ?
  • 35 Първан

    8 4 Отговор
    Пак ще плащаме за умните решения на управляващите.
  • 36 Почна да внася

    17 3 Отговор
    Пари. Имало е мегдан за преговори. Сега пак ще купуваме руски нефт, но през борсите на Кирчо и Кокорчо. Оставаме с по-малко приходи в хазната. А ако сме ядосали единият от големите, недай Боже, ще ни съсипят от дела, за милиарди долари. И тези дела ще ги плаща българският народ. Отделно от безработните на борсата, които ще тежат на хазната. Отделно закриване предприятия и бизнеси работещи с този продукт, което ще удари всеки един българин.
    Това двуличие във вреда на България, ни съсипва, що не преразгледат Концесия злато и мини? Защо не разгледат безумно скъпите фото и перки? Защо не разгледат Концесията Веолия? Просто некадърници! Съсипващи българският народ!
  • 37 Просто човек

    6 7 Отговор
    А дано! Да се махат рашистите от държавата ни...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Оне

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Сандо":

    Даже направо мога да питам държателя на "Златната акция", нали?

    Тва таксиджиите сте големи разбирачи.
  • 40 1944

    5 6 Отговор
    румяна крадева ше танцува на роженския пилон по зелени чорапи и гащи с логото на боклукойл. може да стане даже държанка на иво хоскенс ако я хареса.
  • 41 Хихи

    5 2 Отговор
    10 кинта дизелчето, Ганю да паркира таралясниците и да купува муле.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Адрес 4000

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    Хубаво мнозинството Българи го искат но,
    Лукойл ще си натискат парцалите докато кремъл не им кажат
    Все пак са един от основните лостове на влияние на московия у нас
  • 45 Дедо Z

    8 1 Отговор
    Така и не разбрах-това същия Ристю Иванов ли е днес, който "атакува" резиденцията на Доган? Щото се вижда, че сегичка Пеевски му е отзад! Затова ли беше "акцията"!
  • 46 Аз съм!

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТтТ":

    Точно ти не сме ние!🤣🤣🤣🤣🤣
  • 47 Айде честито

    4 0 Отговор
    Бензина 5лв./от.
  • 48 Госあ

    2 3 Отговор
    В България има много силна рашистка агентура.Едва ли ще се случи нещо с лукойл.
  • 49 Готин американец или просто Киро

    5 0 Отговор
    След затваряне на рафинерията следната затваряне на АЕЦ ..ами дупе да ни е яко
  • 50 Българин

    1 1 Отговор
    Всички руснаци Бг русофили вън от България те са вредни за България
  • 51 Българин

    0 1 Отговор
    Путин нямал да участва срещата на БРИКС страх го е бил да не го арестуват един ден и това ще стане може би от най зближените му хора ище го изправят в трибунала в Хага
  • 52 пенко

    2 0 Отговор
    ЩЕ ГО ПРОДАДАТ НА ДРУГА РУСКА -ШВЕЙЦАРСКА ФИРМА И ПАК --- "ЩЕ НИ Е ВЪТРЕ " !!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове