Last news in Fakti

20 Юли, 2023 22:55 1 984 22

Красен Станчев прогнозира трудна съдебна битка за прекратяване концесията на пристанище "Росенец"

  • пристанище росенец-
  • концесия

Има подписан концесионен договор, който не е оспорван, посочи икономистът

Красен Станчев прогнозира трудна съдебна битка за прекратяване концесията на пристанище "Росенец" - 1

Не зная дали управляващите ще успеят да отнемат лиценза на "Лукойл" за пристанище "Росенец", тъй като има подписан концесионен договор, който не е оспорван. По член 120 от Закона за задълженията и договорите всеки договор е закон за страните, които са го сключили, ако не противоречи на друг закон. Аз не виждам на какво противоречи този договор. Това заяви пред БНТ доц. Красен Станчев, икономист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Юрисдикцията на ЕС изключва екстериториалност. Доколкото разбирам на "Росенец" няма екстериториалност", обясни той.

Ембаргото, наложено от Брюксел към Русия, засяга продукти и дейности, търговски сделки и т.н. Специално за "Лукойл" и тръбопровода към Унгария има дерогация до края на следващата година. Така че дейността на "Лукойл" като внос на суров петрол от Русия е освободена от забрани. Санкциите обикновено са за компании и индивиди. Световни санкции спрямо "Лукойл" няма и не виждам на какво законово основание може да се направи закон, който да отмени подписания договор, отбеляза доц. Станчев.

Прогнозира, че ще има дела. Когато се тръгне радикално на изземване на собственост, следващите инвеститори в по-големи подобни предприятия винаги ще внимават във връзка с това, което е произтекло с предишния договор, предупреди още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    22 5 Отговор
    Тези кретени така и не запомниха , че конците се дърпат от Швейцария ! Ще го запомнят по трудния начин !!!

    Коментиран от #6

  • 2 А питам

    37 3 Отговор
    А ако за българското злато прекратим концесията в Челопеч с Дънди Прешъс, дали ще има трудна съдебна битка или просто ще ни бомбят ??
  • 3 Закс

    21 4 Отговор
    А аз пък си помислих, че ристю реши да си прави пиар, че ще връща пак на ,,държавата резиденцията на меди дуган ...
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    23 3 Отговор
    На Амеда сарая няма да го пипнат, сглобката на тия изверги е много силна и ги обединява като се пазят едни престъпници с другите престъпници.
  • 5 Българин

    13 5 Отговор
    Па го изедохме...
  • 6 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Давос,радомирско,нали?
  • 7 оня с коня

    10 17 Отговор
    Западния свят БЛОКИРА 300 Милиарда долара на Русия в техни банки и КОНФИСКУВА НАРЕД Яхти,Замъци и всичко ценно на Руските олигарси.Русия от своя страна пък "Приватизира " Активите на Западни фирми на своя територия,като последният Завод отнет от Голяма Западна Компания е този на "Данон",като начело НА ПЛЯЧКАТА застава Синът на Кадиров.Та за какви трудности се е загрижил Станчев правейки се на Супер Юрист при Отнемане на "Росенец" от ръцете на Лукойл - иска да бави нещата ли?Ама имали Руснаците Концесионен договор- ами О.К.,тук в БГ Коран няма да запалим,но въпросният договор - ОДМА,след което - Шут в Г..!

    Коментиран от #10

  • 8 МХтоМХто

    15 6 Отговор
    Това с отнемането на концесията е поредната дъвка за избирателите. Нищо такова няма да направят. Отвличат вниманието от сделката за доставка на въоръжение на Украйна. Българското правителство е с отрицателен рейтинг пред частните компании. Това само ще затвърди впечатлението на инвеститорите - от България надалеч
  • 9 Е...

    9 2 Отговор
    Е... ясно де не бива да се пипа имуществото на господарите на света. На всякъде са внимателни с тях ама при нужда действат и в Румъния и в Италия и в Германия само ваште дупедавци вървят с възелинчето напред.....и после ни бил виновен някакъв митичен Запад.....не бе наште са си продажници
  • 10 Азим

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Лукойл изобщо не е руска компания. Тсм интересите са многонационални - ,Австрия, Швйцария...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джуджето Путин

    3 6 Отговор
    Ако ми вземат пристанището, аз ще им взема лютеницата! 😀😀😀😀
  • 13 Яяяя

    6 3 Отговор
    Красен Станчев е цру и сорос! Навремето беше назначен за опозиция и дисидент от либералните руски другари! Сега е на служба при американските либерали , но българските абдали у плащат заплатата! Ревностен защитник на американските интереси и поносим българофоб!
  • 14 Соломон

    9 2 Отговор
    А, НЕИЗГОДНАТА концесия за добив на ЗЛАТО с "Дънди Прешъс", НЯМА ли да бъде ОТНЕТА със закон ?

    Така и така, СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ е ПОТЪПКАНА, както много други "демократически" принципи в държавата ни, ПРЕВЪРНАТА във ВАСАЛ на САЩ !

    Защо не бъдат ЗАКРИТИ ВОЕННИТЕ бази на САЩ в България ?!
    България ОКУПИРАНА държава ли е ?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уса

    3 4 Отговор
    Прекратявате евтиния нефт и увеличавате износа на безплатното злато
  • 17 Уса

    3 3 Отговор
    Лукойл има и в сащ и добре се сработват с "враговете".Колко е руска компанията под голям въпрос да не се окаже соросна офшорка
  • 18 Алооо

    4 2 Отговор
    Експерчето , видяхме в Италия ,какво стана .
    Тия ги говори на Русофилите ,да има за какво да лаят .

    Санкции за Рашките има не само в България .
    Нали се сещаш ,Експерчето
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 "Лукойл" укрива данъци, печалби

    3 4 Отговор
    Румъния и Албания изгониха "Лукойл", време е и България да го направи. Има сериозни причини да го направи. Лукойл работи за войната на Путин в Украйна.
  • 22 иковсав

    3 0 Отговор
    Тези от ГЕРБ,ПП и ДБ са едни лъжци и нищо повече. От краварника им натиснаха копчето и тези го играят загрижени за държавата. Само че сега ще има дела и понеже нямат основание, държавата ще загуби делото и ще плаща неустоики. Това значи че всеки българин ще се наложи да плати заради тези национал предатели. А чуждите инвеститори като ги видят как одържавяват и ще избягат от тук поне с 200. Национализация правят тези дето си викат един на друг "десни". Остана ли някои да не е разбрал за какви лъжци си говорим?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове