Last news in Fakti

21 Юли, 2023 06:44 20 052 72

Васил Велев: "Лукойл" има управление в Бенелюкс на два терминала като "Росенец" и не търпи санкции

  • васил велев-
  • аикб-
  • лукойл-
  • концесия-
  • росенец

Ще връщаме десетки милиони на компанията, ако прекратим концесията, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев: "Лукойл" има управление в Бенелюкс на два терминала като "Росенец" и не търпи санкции  - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви в предаването "Денят ON AIR", че ако прекратяването на концесията на "Росенец" ще ускори приемането на страната ни в Еврозоната, Шенген и и ОИСР - добре, но трябва да се минимизират последствията.

"Нас ни притеснява, че това ни отдалечава от тези три членства, защото няма такъв казус. "Лукойл" има управление в Бенелюкс на два подобни терминала и няма санкции срещу тази компания, а в същото време е направила подобрение за няколко десетки милиона, които държавата трябва да ѝ върне, ако прекрати концесията предсрочно", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Велев изтъкна, че при всички случаи това ще доведе до проблеми със стопанисването и управлението, проблеми с обезщетенията, които трябва да бъдат плащани. И няма да доведе до поевтиняване на горивата, но може да доведе до поскъпването им, смята той.

"Тези хора, които продадоха "Нефтохим Бургас" на "Лукойл" за жълти стотинки, и толкова години досега не събираха данъци от "Лукойл", когато АИКБ подаде жалба в КЗК за съмнения за картел в цените на горивата, къде е върховенството на правото. Дали не прозират други интереси отзад? Държавата има пълен достъп в реално време", подчерта председателят на АИКБ.

Той отбеляза, че в момента имаме най-ниски цени на горивата в целия ЕС, защото имаме най-ниски акцизи и по-ниски производствени разходи. "Ако нашите цени не са най-ниски, значи нещо не е наред. Когато цените не бяха най-ниски и бяха еднакви по всички бензиностанции, ние сигнализирахме и никой не ни подкрепи", обърна внимание Велев.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че бизнесът ще има около 2 млрд. лв. кредити с по-ниски лихви, като става дума за малките и средни предприятия.

"Тази обява я има от пролетта на 2020 г. Няколко правителства я правят. Повече от 3 години тези 2 млрд. така и не са усвоени, защото кредитоспособността е намаляла и защото в САЩ през това време усвоиха 400 млрд. долара пряка подкрепа за инвестиции. Ние имаме недостатъчно пряка подкрепа за инвестиции. Изоставаме от САЩ и страните в ЕС много силно", заяви Велев.

По думите му е напът да бъде възприета "абсурдната логика на синдикатите".

"Те казват: Взимаме кредити като държава, защото дефицитът се финансира с кредити, и понеже няма да направим всички инвестиции, част от заемите може да ги изядем. Очевидно това е грешен подход. Имаме натежала администрация, в която продължаваме да наливаме пари, без да има реформи там. Населението намалява, а броят на тези, които го обслужват, расте. И техните заплати са по-високи от тези в реалния сектор", обоснова се Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    96 18 Отговор
    Абе от дума на дума ще си дойдат на думата ЕС не е обявявал санкции срещу Лукоил случаЕност може би.

    Коментиран от #50

  • 3 За съжаление е прав

    120 36 Отговор
    Пак обслужваме нечии интереси с тези национални предатели на власт и ще ни набутат да плащаме милиони и вдигане на цените на горивата.

    Коментиран от #5, #10, #17, #18, #70

  • 4 предполагам

    40 15 Отговор
    вече са им звъннали от сраел за да ги предупредят да не пипат

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Търновец

    80 9 Отговор
    Нефтохима в Бургас освен като рафинерия работеше и произвеждаше масла за автомобили и машини и даваше работа на повече от 4000 души - беше голямо и успешно предприятие - обаче "управляващата" мафия го докара до загуба и след това го продаде без пари на Руската мафия - ако прокуратурата докаже в съда че Нефтохима е бил виновно докаран до финансова загуба и след това Лукойл Русия е придобил на безценица това наше предприятие като при покупката може да е имало конфликт на интереси и/или корупция то тогава може да се търси разваляне на сделката в СЪДА. Прокуратурата още по времето на Костов трябваше да разследва управлението и евтината продажба на Нефтохима.

    Коментиран от #20, #51, #63

  • 8 Наблюдател

    50 86 Отговор
    За баш индустриалеца Велев руските интереси винаги са били на първо място!
  • 9 !!!?

    47 80 Отговор
    Още един Мегафон на Кремъл !!!?

    Коментиран от #62

  • 10 Истината

    48 124 Отговор

    До коментар #3 от "За съжаление е прав":

    Националните предатели са в Президентството и се наричат Румен Радев и Илиана Йотова.

    Коментиран от #12

  • 11 Моеш, ама

    32 5 Отговор

    До коментар #5 от "моа ти го набууам":

    не всички одят набутани като теб скъпа.
  • 12 Верно ли

    65 21 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Затова ли лазиш и се гърчиш жалко по цял ден в помията и лъжите на националните предатели ПП и ДБ? Ще зацикляме пак на поялника. 😀
  • 13 Просто човек

    30 50 Отговор
    Матроскин скочи в защита...Позор!
  • 14 Папункин

    64 18 Отговор
    Лукойл ще бъде санкциониран защото спря горивото за украиската армия. А, нашата "солидарност" задължава не ние да сме добре, а Вуте да е зле!
  • 15 Всички

    30 64 Отговор
    Руски агенти започват да реват за Росенец.Ама вие българи ли сте,ако не сте марш в Сибир?.Всички концесии трябва да се резервират,защото геополитиката се промени.И кога ще разберем истината за летище София на кои българи е дадена концесията под прикритие с разни чужди фондове.Те всички офшорки сега са на фондове.Да крият истинските бандюго?.Докога?Б.Боридов и Росен Желязков продадоха интересите на Б-я като им осигуриха на концесионерите неплащане на такси за 10 или 15 години.Нинова искай в НС преразглеждане на условията на тази концесия и КОЙ е реалния коцесионер-Домусчиев и Бойко ли?Международно разследване искаме?

    Коментиран от #27, #35, #54

  • 16 До Ком.15

    16 5 Отговор
    Да се ревизират концесиите,грешно набиране е станало.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Василчо Велев

    25 42 Отговор
    винаги е бил руска подлога и продукт на ДС !
  • 20 М3 голд

    45 3 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Иван Костов продаде Нефтохим. Както и Булбанк. И много други важни за страната ни структури. И докато в Булбанк имаше "акции на приносител", имал ли е такива в Лукойл? А нали в Лукойл България имаше "златна акция", какво стана? Ами някои си пълниха личните сметки накъде и държавата ни се интересуваше. Тези последни държавни действия приличат на рекет
  • 21 Търтеите от

    31 4 Отговор
    администрацията да бъдат уволнени!
  • 22 Как

    19 29 Отговор
    Да върви заедно с Ванчето Григорова да целуват ръка на путин за петрол. За газ вече го правиха двамата.
  • 23 Тити

    21 36 Отговор
    Кво връщане на пари бе шнорхел те не са плащали данъци за милиарди.Отдавна тази компания трябваше да е отнета впилза на държавата.
  • 24 Васил путин

    22 32 Отговор
    долна подлога. Този и за газа така се бореше
  • 25 Ай сифон

    20 29 Отговор
    Мън мън мън Накрая вън Чамаданите и на вакзал
  • 26 Българин

    72 9 Отговор
    Кирил Петков 2021г.: Ако дойда на власт първата работа, която ще направя ще е да намаля администрацията с 30%.
    Премиерът Кирил Петков през 2022г. освен, че увеличи администрацията с 10% увеличи и броя на министерствата /имаме повече от Китай/, броя на зам. премиерите, броя на комисиите и назначи Лена на държавна заплата по голяма от на президента, а тя даже и на работа не ходеше.
    Като се замисля Кирчо и Бойко мразеше предизборно, но сега са първи дружки.

    Коментиран от #30

  • 27 Учуден

    39 4 Отговор

    До коментар #15 от "Всички":

    Щом ББ, който управлява прегърнат с ПП и ДБ е руски агент да разбирам ли, че Кирчо и Ристьо и те са такива? Между другото кога ще е сватбата на Ристьо с Доган - любовта им през последните седмици е нестихваща:)
  • 28 Реалност

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "моа ти го набууам":

    Забрави ли, че туй дето го набутваше ти го отрязаха при последната смяна на пола?
  • 29 бегаййй

    19 38 Отговор
    Още една подлога на Путя светна като ярка звезда на небосклона. Както умряхме без Гъзпром сега ще умиргаме без ни Лук ял ни Лук мирисал Ойл. Този и преди ми беше противен.

    Коментиран от #67

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кое е лъжа бе жалък

    44 10 Отговор

    До коментар #30 от "подлого путинистка":

    Всички виждаме жалкият гнусен лъжец кирил петков, лъжите му и жалките продали се глупаци на националните предатели на България ПП и ДБ.
  • 32 българина

    28 3 Отговор
    до някъде е прав, населението намалява, но депутатите и броя министри съшо, както зам министрите, правят нови и нови агенции с дублиращи функции. но да не си мисли, че като намали администрацията тя ще влезе във фабриките, не ше имигрира
  • 33 Лесни

    12 13 Отговор
    Говарит с Москв другаря председател
  • 34 българина

    32 9 Отговор
    същата е логиката и за Реакторите, срещу руската ядрена промишленост санкции няма, но ние не можем да завършим обекта а укрите могат!!!!! защо украинците не купят американски реактори????
  • 35 Гост

    37 5 Отговор

    До коментар #15 от "Всички":

    Добра идея. Значи, казваш, да ревизираме и концесиите на Дънди Прешъс и тази на Марица Изток, а?! Какво ще кажеш?

    Коментиран от #41

  • 36 Уточнение

    20 12 Отговор
    Този е председател на Руската асоциацията на индустриалния капитал в България.
  • 37 а ааа

    13 4 Отговор
    Този не е ли в списъка на миротвореца.
  • 38 Ха ха ха

    16 12 Отговор
    Червения председател на червената асоциация бил казал ... пука му на някой че един комуноидник припява путинофилски опорки .

    Коментиран от #40

  • 39 Тая червена маймуна

    12 8 Отговор
    Не мирясва бе.
  • 40 Велин

    25 7 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха":

    Добре де, да кажем че е комунист. Оспорете твърдението му за терминалите на Лукойл в Бенелюкс!!! Тогава ще сте прави. Или и там управляващите са комуняги!?!? Мислете бе хора, нали имате глави!?!? Бойко им удължи концесията пък сега "реве"!? Що ли се сещам за "по посолството"!?
  • 41 Велин

    12 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Снайперист!!! Точно в "десятката"!!!
  • 42 знаещ

    19 6 Отговор
    Българските американски подлоги в Европа ги пренебрегват и ги третират като трето качество затова се престарават в изпълнение на поръчките на САЩ във връзка с Украйна като се надяват на малко внимание поне

    Коментиран от #44

  • 43 Цццц

    10 14 Отговор
    Ей тва рубладжийте майкопродавци умора нямат, тоя и с газът ги говореще същите пък какво стана.
  • 44 Да бе

    8 5 Отговор

    До коментар #42 от "знаещ":

    Ма що Европа бе ...да не би щото в другите европейски страни живеят над 1.5 милиона българи а в Рашка колко живеят......
  • 45 Чакала2

    6 3 Отговор
    Имат вRotterdam работя за Лукоил там.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чоки

    8 4 Отговор
    Всички дупедавци и продажници на пангара.
  • 49 хихи®

    12 3 Отговор
    После да не питате "Защо едните ни бомбили, а другите "Освободили"!?!?
    Винаги от страната на Булката....
  • 50 Борислав

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Написах аз ,че Ротшилдови ще пляскат Кирчо и Кокорчо и мравояда по дупетата,ама ..
  • 51 12345

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Така се прави в демокрацията, мотото е "Приватизация на активите, Национализация на пасивите", СДС и разни други партии добре се справиха с задачата.

    ПП-ДБ сега са поели щафетата с други грандиозни слогани.
  • 52 Читател

    14 6 Отговор
    Не знам дали има нарушения по отношение на концесията в Росенец. Ако има такива, в което се съмнявам защото предателят Христо Иванов много отдавна щеше да го разтръби, нека бъде развалена. Но дали всичко това не е поръчка на ПОСОЛСТВОТО за да може там по късно да се изгради Американска военноморска база/или както сега е модерно да я наричат НАТОВСКА/, която да се ползва както останалите бази в България тоест БЕЗПЛАТНО.

    Коментиран от #53

  • 53 Руски троглодит

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Читател":

    Много сладка опорка. Натовска база. Харесва ми
  • 54 Абе да те попитам

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Всички":

    ти защо ревеш само против Руските концесии? То тук в България има и едни Канадски които никой от държавата не ги следи. А концесионната такса е просто смешна. Защо не повдигащ тази тема както за Руските концесии или щото и ти си МАРИОНЕТКА НА ПИСОЛСТВОТО. Можеш ли да посочиш поне една концесия в България която да не ощетява държавата независимо на кого е а?
  • 55 Петър Първи

    7 4 Отговор
    Заклети и стари комунета!
  • 56 Ваньо

    8 1 Отговор
    Васко Велев, от куфарните милионери на Луканов. Менторът на Ваня Григорова, следващата кметица на София. Шеф на асоциацията на мутренския капитал и защитник на интересите на Лукойл. Добре, че има такива капиталисти като него, да обясняват колко хубав бил комунизма. Като се напие си запява "Ние сме на всеки километър... и така, до края на света..."
  • 57 Гошо

    8 3 Отговор
    Истинският проблем на Росенец, че там акостират поне 5 танкера годишно, от които се разтоварва нефта, но не се записва нищо в счетоводните книги, нито в дневника на пристанището. Просто кораби фантоми. Не се знае какво и колко разтоварват. Не се плаща акциз, ДДС, данък. пълна липса на контрол. С парите се финансира корупцията в България. Лукойл е държава в държавата. централата им Сфоия се охранява по-добре от Министерския съвет.
  • 58 доцент задочник

    5 0 Отговор
    Нека внимателно се отнасят с концесиите - все едно руски,канадски,корейски или ботсвански.... Че Крумовград ще вземе да изпадне от А- група още напролет със всички бразилци
  • 59 Хаха

    2 0 Отговор
    Мазна моцуна
  • 60 РАЗМЕНЯМ НЕЗАКОННА ПОСТРОЙКА

    12 0 Отговор
    ТИП БАРАКА НА ПЛАЖА ЗА НЕФТЕН ТЕРМИНАЛ........ ИВО МИРЧЕВ КОЙ ЛИ МУ ПЛАТИ ОПЕРАЦИЯТА ЗА ИЗСМУКВАНЕ НА СЛАНИНА И СВИВАНЕ НА ТУМБАКА........ ЛОШОТО Е ЧЕ ТАКИВА КАТО МИРЧЕВ СА 98 ПРОЦЕНТА. БЪЛГАРИЯ Е В ПАЯЖИНАТА НА МАФИЯТА...
  • 61 Иван Радоев

    9 1 Отговор
    Аз предлагам държавата в знак на солидарност да се прекръсти Булкрайна. Ние евроатлантици ли сме или лукова глава!??

    Коментиран от #65, #72

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Лик

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    Не, не може да се търси разваляне на сделката в съда. Такива неща говорят обикновено пияници пред кръчмата. Вижте, ако може да развалим сделка за Нефтохим тогава трябва да можем да развалим и сделката за вашето жилище например купено 1998г. като някой докаже че е имало нередности, а то винаги има такива. И виждате че не е толкова добра идеята ви нали?
  • 64 Гражданин

    2 2 Отговор
    Обаче Лукойл няма господстващо положение в Бенелюкс, при това осигурено със закони от държавата!
  • 65 Гражданин

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Иван Радоев":

    А пък аз предлагам русофилите да отидат да поживеят в олигархо-болшевизма!
  • 66 БПФ

    4 1 Отговор
    Ако Лукойл ни осъди, да се конфискува цялата собственост на всички депутати от ПП, ДБ, ГРОБ и ДПС !!! ТЕ са нарушили договора, те да плащат !!!

    Коментиран от #71

  • 67 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "бегаййй":

    Идиoт, Газпром също ще ни осъди !!! Вече осъдиха Финландия пред международния арбитражен съд точно за същия казус. Такива питекaнтрoпи като тебе не могат да разберат, че договорите трябва да се спазват.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Халваджан

    1 1 Отговор
    А бе ти комунистическа подлога ли ще казваш кой ще кара влака ,лъжеш всичко което бръолевиш и тук във фати го доукрасяват са лъци ,България и Европа трябва да не подпомагат воината на Путин ,иначе как ще спре ,нали сте миротворци .3
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бала

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "БПФ":

    Ще те осъдят да ядеш руски лаЙ..нА цял живот и поколението ти след теб ,вярвам нямаш такова защото то и за това се иска умения .
  • 72 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Иван Радоев":

    Ако искаш да бъде БулПут ,по добре ще звучи и повече ще ви приляга на мижитуркиния начин на живот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове