Last news in Fakti

21 Юли, 2023 08:05 2 826 31

Обновяват с евтина боя пътна маркировка в София

  • боя-
  • маркировка-
  • софия

Дали това е още един начин, по който бюджетът на Столична община се източва и се ощетяват всички данъкоплатци в София? 

Обновяват с евтина боя пътна маркировка в София - 1

Използва ли се по-нетрайна и по-евтина боя за пътната маркировка в София вместо сертифицирани продукти, които са в състояние да издържат по-дълго на натоварения автомобилен трафик? Дали това е още един начин, по който бюджетът на Столична община се източва и се ощетяват всички данъкоплатци в София? Тези въпроси задават от градската партия "Спаси София", които са заснели момент, в който служител на фирма подновява "зебрата" на пешеходна пътека в столицата с боя за фасади и бетон, вместо със специална боя, която е подходяща за улични настилки, пише в. "Сега".

"На снимките на поредното обновяване на пешеходната пътека в "Красно село" ни направи впечатление, че работникът държи в ръцете си боя, предназначена за.... фасади. В сайта на производителя ясно е посочено, че този продукт е подходящ за "стена, бетон" и "финално боядисване". Вместо сертифицирана боя, подходяща за пътна маркировка, пътят е "оцветен" с боя, която не е произведена да издържа автомобилен трафик. Дали и от бюджета за боите се... "пести"? Що за администрация е готова да жертва безопасността на участниците в движението? "Усвоил" ли е някой разликата в цените между обикновена акрилна боя и истинския продукт?", питат още във "Фейсбук" от гражданската организация, която се регистрира като партия за участие в местните избори в коалиция с ПП и ДБ.

Коментарите под поста на "Спаси София" са, че проблемите с пътната маркировка в столицата са повсеместни и че не е прецедент положената боя по улиците да започне да изчезва за броени дни и надписите да станат трудни за разчитане.

От "Спаси София" информират още, че са поискали обяснения от Столична община и че по темата може да се очаква продължение. "За да разберем дали наистина фасадни бои ни се пробутват за сертифицирани, за каквито и се заплащат, отправихме запитване към Столична община - каква боя е използвана, че се изтрива след няколко дни?", продължават от формацията.

След публикацията на "Спаси София" заместник кметът по транспорта Дончо Барбалов обяви, че е поискал писмено от фирмата, която се грижи за маркировката в София, да представи всички сертификати за боята, използвана при обозначаване на посочената пешеходна пътека и "други знаци по улиците на столицата". "Отговорът, който получа от фирмата, ще предоставя на вниманието на столичани", обещава Барбалов. Реагирали на поста обаче съветват заместник кмета да даде в лаборатории проби от боята, която се използва за разчертаването и поддръжката на уличната маркировка.

През зимата на 2022 г. "Спаси София" разкри и друг столичен абсурд - че изграждането на две напълно еднакви улични лампи от двете страни на бул. "Цар Освободител" струва съответно над 5700 лв. и под 1600 лв. Причината е, че монтажът се прави от различни фирми, всяка от които има сключен договор със Столична община за поддръжката на осветлението в различни части на града. След избухването на този скандал Агенцията за държавна финансова инспекция направи проверка на тези споразумения и излезе със становище, че в тях има множество закононарушения. Проверка бе възложена и на прокуратурата, но резултати от нея няма и досега.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пожелание

    41 1 Отговор
    Фандъчката колкото мандата е кметувала ,толкова години да изкара в сливенският !!

    Коментиран от #31

  • 3 Българин

    25 1 Отговор
    ама се пише че е скъпа нали къде ли отива разликата чудно
  • 4 провинциалист

    30 1 Отговор
    И сега каква е новината? Че боята е евтина или че обновяват? Ако се извади статистика колко от нашите пътища имат нужда от маркировка, сумата сигурно ще дойде колкото за чертежите на тиквунските самолети.
  • 5 ШТ ИБ

    28 3 Отговор
    Не само в София е така. При нас маркировката изкарва най-много месец и после изчезва. Обаче няма никакви новини за напредъка на контраофанзивата. Пълно мълчание. Занимават ни с маркировки, цени на пържоли, пристанище Росенец и т.н. само и само да забравим да питаме за контраофанзивата. Що така бе? Да не би вече да са обкръжили Москва?
  • 6 Иво

    24 1 Отговор
    Добър ден отдавна е така ама защо ли на никой. Е му пукаше и сега точно преди изборите всички виждат тези неща които отдавна стават
  • 7 Хахах

    25 0 Отговор
    Тя е евтина ама ние си я плащаме скъпо.Пък и нали трябва да се тръби за война по пътищата да могат да се правят акцийки и да се вдигат глобите!!
  • 8 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    21 0 Отговор
    Мейд ин ГЕРБ - това е положението, трябва да има и за чекмеджето в Банкя...

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мара фейка

    8 4 Отговор
    ЗАСПАЛ РЕДАКТОР ВЪВ ФАКТИКИ
  • 12 Българин

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    ал капоне боб да яде пред българската мафия
  • 13 незнайко

    25 0 Отговор
    Господи ами това е практика в цяла БЪЛГАРИЯ ! Сега ли видяха, че се боядисва с обикновена боя ?
  • 14 Гост

    21 0 Отговор
    Тази боя изобщо не е за пътна маркировка. Единствената държава без регулации и синдикати, всичко е фалш.
  • 15 Вчера го казах

    4 1 Отговор
    Има си на ДЕКО боя за тая работа.
  • 16 Миризлив пор

    13 0 Отговор
    Нека напомня на "спаси София", че имат хора в общинския съвет! Точно през съвета минават договорите - как, кога и с Какво да се поднови маркировката. Ако в договора има "да е евтино" и не е посочена боята като вид/тип то ще се продължава това. Гласува ли го съвета, кмета не може да не подпише.
  • 17 Развеселен

    6 9 Отговор
    Ако тук имаше Руский Мир, този който е пуснал снимката с фалшивата бия вече щеше да се търкаля на пода в полицейското управление със счупени ребра!
    Ето това е разликата, за която се борим!
    Да сме европейци!
    Браво на столичаните изкарали това мръсно бельо на показ!
  • 18 Последният Софиянец

    3 13 Отговор
    ,,Разруши София"откъде намират милионите левове за издръжка.След проверката на боята,ако се докаже,че всичко е наред,,Разруши София"е измислила,че е открила две дупки на асфалта в Световрачене и смята да сезира Прокуратурата. На Република България и лично нейния султан г-н Зелен чорап
  • 19 Отново започва

    12 0 Отговор
    "ремонт на ремонта на ремонта...", евтината боя ще се изтрие скоро и така всичко ще се повтаря до безкрай...ВИНАГИ СМЕ БИЛИ НОВАТОРИ В КРАЖБИТЕ !
  • 20 честен ционист

    7 0 Отговор
    Само ако знаехте, колко пари струва надписът "ПОГЛЕДНИ"
  • 21 Перо

    12 0 Отговор
    Никъде в БГ не съм виждал пътна маркировка с трайна, отразяваща светлината боя, на 3М, която ползват в другите страни! Видът и качеството на боята трябва да бъде заложено в условията на обществената поръчка!

    Коментиран от #22, #29

  • 22 честен ционист

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Хехех, ти още малко и светлоотразяващи стопери ще искаш.. Тези работи няма да видиш, щото 1 на 100 Ганчо се замисля, защо въобще липсват, а малцина са виждали подобни работи.
  • 23 Кило

    4 0 Отговор
    Тея са комбо с ппдб ....и ги ненавиждам ....но тук колкото и да ги мразя , се съгласявам с тях . Пътната маркировка трае около месец , не знам с тебешир ли я рисуват варосват ли я , но е факт . Ако искат мога да им дам снимки , при варосването и месец след това ....нада баце , рисунките на децата ми с тебешир , траят по дълго време от пътната маркировка ...не само в София
  • 24 браво бе

    6 0 Отговор
    Пънта настилка с фасаген да слагаш?
    Все едно танк от картон да сглобяваш.
  • 25 МАФИЯТА ИМА ФИРМИ ..ГРОБ И ДПС,ДБ,ПП

    7 0 Отговор
    Крадат до безумие престъпници нагли
  • 26 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор
    Скоро пътувах през ноща по магистрала Тракия до Стара Загора, мантибелата свети(отразява добре светлината от фаровете), маркировката също свети(боята е светлоотразителни, няма нищо общо със старата невиждана се маркировка на Бойко). Магистрала Тракия днес, няма ннищо общо с тъмната Бойко-магистеалстрала отпреди 2 години, на която се чудиш накъде да караш, накъде е завоя и кое е маринела и кое е храсти.
    Явно може и в България да се полага качествена маркировка, стига да има управници, които да следят как се правят обществени поръчки и изпълняват договорите.

    Не съм привърженик на Радев и пропутинските му служебни правителства, дори напротив. Но служебния му министър Иван Шишков добре се е справил с ремонтите на магистрала Тракуя, много по-добре от "Супер" Бойко.

    Сега остава да се оправят отбивките, че както си караш с над 100 км/ч по магистралата отбиваш и знак с ограничение 40 км/ч е сложен на едва 5 м преди следващ остър завой. На всичко отгоре неосветен и с лоша Бойко маркировка. Сега сме 2023 г. Соларните осветителни тела са поевтинели толкова, че спокойно може да се осветяват лошо проектираните назад в годините изходи на магистрали и междуградски кръстовища. В София Фъндъкова е нацвъкала много такива из парловете. Може да,се сложат и на опасни междуградски кръстовища с концентрация на ПТП.
  • 27 123456

    1 4 Отговор
    Тази боя е здрава и има също конструктивна функция - тя прави връзка межу отделните павета и така не позволява те да се разместват и да се появяват криви фуги. Т.е. създаване на дисков ефект за настилката - всички павета действат като една плоча, капиш ? Ако се ударят две ръце и се издебне да не вали , когато боядисват - вечна ще е , вечна. Поне 50 години няма да мръдне ни боята, ни паветата ... айде сега да си платите за поясненията .... Абе най-добре да се боядисва 2-3 ръце по всички улици от-до , а ако остане боя може да се тегли една ръка на АМ Тракия - София-Б-с ...
  • 28 Говори Гошо

    1 0 Отговор
    Кочината ще фалира до 4 години макс
  • 29 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Миналата седмица пътувах по магистрала Тракия тръгнах около 20 часа. От Пловди където бях около 21 часа до Стара Загора Магистралата "свети". И мантинелата, свети и пътната маркировка свети. Няма нищо общо с Бойковата магистрала отпреди 2 години, на която се чуфиш накъде да завиеш, чудиш се това мантинела лие, храсти ли са...
  • 30 Троян

    6 0 Отговор
    Мошенници и крадци. Тук във Троян боядисаха пред нас, една пешеходна пътека тип зебра. След два пороя не можеше да я видиш къде е. Що във Берлин стоят години на оня трафик?
  • 31 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    "Фандъчката колкото мандата е кметувала ,толкова години да изкара в сливенският !!"

    Трябва 3 пъти повече години от кметуването да изкара в сливенския и пак няма да е справедливо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове