Като министър на туризма съм силно притеснена от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпраща към българските потребители. Това написа в Позиция, изпратена до медиите министър Зарица Динкова.
Тя припомня, че вчера, във връзка със станалия особено популярен случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика.
"Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава беше, и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата - респективно всички ние - се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения. Разбирам, че професионалните общности се създават, за да защитават групови интереси.
Убедена съм, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна
тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото", пише Динкова.
Според нея, в случая повечето членове на асоциацията не споделят позицията на своето ръководство. Неумелото управление на тази, а и на други подобни кризи, нанасянепоправими щети върху имиджа на целия български туризъм.
"Призовавам асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт. В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество", завършва министърът на туризма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ами
14:15 23.07.2023
2 Аре бегай ве Алибегов
14:17 23.07.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Тапа Нар
Коментиран от #10
14:17 23.07.2023
5 да де
14:18 23.07.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Калпазанин
14:18 23.07.2023
9 Ртб
14:19 23.07.2023
10 ха ха ха аха ха
До коментар #4 от "Тапа Нар":
Оди в Сочи да доиш пръчовете.14:19 23.07.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Бойкот
14:22 23.07.2023
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Бойкот е начинът
14:26 23.07.2023
15 Помощ 112
14:26 23.07.2023
16 реалност
14:28 23.07.2023
17 нашите ресторантьори
Днес гледах един от тях и честно - доповръща ми се. То не бе плюене по хората. Не бяха обиди. Не сме знаели какво е качествена храна, не сме заслужавали добро отношение, защото сме били някакви, едва ли не, примати /перифразирам/. Та стигна до Помпей. Ресторантът му бил не знам какъв си и там имало маси чак за след Нова година, а храната била за по 2000 лв. Хората да не ходили по елитни ресторанти, защото не всеки бил за там. Това не било по времето на социализма.......и т.н. Противен човек, с противно поведение, нагъл и със самочувствие до небето. Чак се шашнах. Не знаех, че такива сноби са се завъдили по нашите земи. Ще има да чакат клиенти. Нищо чудно, че искат милионери, за да може от един такъв, да си оправят сезона.
Коментиран от #25
14:28 23.07.2023
18 фен
14:30 23.07.2023
19 Браво
Коментиран от #39, #43
14:32 23.07.2023
20 Умен по цялата глава
му е връчен за заплащане на " услугата" и я е заплатил...После споделя преживяното с приятели и непознати в соц.мрежа.,като показва документа( касова бележка)..За какво по- точно ще го съдят??За това ,че е публикувал случката като е показал
Документ?? Трябваше да са Горди,че им прави безплатна реклама и да му платят за нея....Ако се " срамуват" от стойността на " продукта" и ги обижда нещо в това,значи се чувстват виновни...Значи нещо не е наред...Значи признават,че подвеждат клиента...Че са го измамили...Че са го " подхлъзнали" ..Че е захапал " въдичката....Че са го " прееб@ ли" да си поръча вечеря или обяд там...Ами който иска да го съдят - да си поръчва...Хайде бе...Има ли желаещи,че адвокатите чакат!!!
14:33 23.07.2023
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 66николаос
14:35 23.07.2023
23 нека да се знае
Коментиран от #48
14:36 23.07.2023
24 Ихааа
14:37 23.07.2023
25 А бе
До коментар #17 от "нашите ресторантьори":
О.К. ама напиши кой е ресторанта. Мисля си, че е време при подобни алибеговско-цигански теми, в коментарите да информираме за такива гнусни помияри за да знаят хората къде да не ходят - па нека видим как се разсипва помиярски бизнес.Коментиран от #31, #103
14:39 23.07.2023
26 Хахаха
14:40 23.07.2023
27 леле мале -големи нерви
До коментар #21 от "козлодуйски ресторантьор":
"Пази Боже, сляпо да прогледа ".Така съскат змиите, когато са в патова ситуация.
14:41 23.07.2023
28 Супер нагляри са тия
14:42 23.07.2023
29 Българин
14:43 23.07.2023
30 Хора,
14:43 23.07.2023
31 акъл
До коментар #25 от "А бе":
Те не схващат, че ако не кажат името на ресторанта всички ресторанти ще търпят щети, както и целия български туристически бизнес.Коментиран от #61, #75
14:44 23.07.2023
32 Ами
До коментар #21 от "козлодуйски ресторантьор":
Чудесно, напиши кой ти е ресторанта /кочината/ и няма да стъпя при тебе. Чакай си английските алкохолици ! Тъпунгер. Рекламирате се като "шефове" а сте си тъпи готвачи. Телешки стек било...........Коментиран от #41
14:45 23.07.2023
33 Уточнение
До коментар #21 от "козлодуйски ресторантьор":
А бе, ти ли ми пълниш портмонето, та знаеш какво имам и какво нямам ?! Помияр.Коментиран от #55
14:47 23.07.2023
34 лекар
Коментиран от #52, #54
14:47 23.07.2023
35 Я, шефе
До коментар #21 от "козлодуйски ресторантьор":
Кажи къде ти е заведението да дойда да опитам от гозбите ти?14:48 23.07.2023
36 РЕАЛИСТ
До коментар #21 от "козлодуйски ресторантьор":
Народът ви направи компромис да имате по малко ДДС, щото бяхте огладнели, сега се пъчиш , колко пари имаш Ганьо. На българският народ ли ще се подиграваш, че си изкарва парите с честен труд, а не с мръсни кръчмарски номера.Коментиран от #40
14:48 23.07.2023
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 Перо
14:50 23.07.2023
39 Ти си
До коментар #19 от "Браво":
Бабата все на шезлонги е лежала - не ми се прави на вип има достатъчно свободни зони по плажовете , забивай чадъра , разпъвай хавлията и готово ....14:52 23.07.2023
40 Ами
До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":
най-големите мошеници и тарикати обсебиха този бизнес. Дълги години си прилагаха тъпите номера, ама свърши вече.Коментиран от #46
14:52 23.07.2023
41 де го чукаш, де се пука
До коментар #32 от "Ами":
Какъв ресторантьор, тоя по цял ден не мърда от клавиатурата и още не се е научил да пише на български, а ти го броиш за фактор. Погледни му правописа и всичко ще ти стане ясно. Такива изобщо не заслужават никакво внимание, а какво да говорим за отговор.14:53 23.07.2023
42 Перо
14:54 23.07.2023
43 000013
До коментар #19 от "Браво":
Ти пък къде си бил извън България та знаеш колко струват стейковете , не пържолите , стейковете бе текезесарКоментиран от #78
14:55 23.07.2023
44 Красимир Петров
14:55 23.07.2023
45 Опа
Коментиран от #63
14:56 23.07.2023
46 РЕАЛИСТ
До коментар #40 от "Ами":
Затова пълна проверка за назидание на тая кръчма. Откъде е това месо, на каква цена е закупено, ХЕИ да се произнесе, защо видяхме, че е в найлон на витрината. Замерване на температура на съхранение, проверка на договорите за работа, осигуровки. Данъчна проверка.Коментиран от #49
14:57 23.07.2023
47 ганев
15:00 23.07.2023
48 Ти си
До коментар #23 от "нека да се знае":
Офффф , още един селтак който който ходи два пъти до градО задава тъпи въпроси от рода на "къде по цивилизования свят и други подобни" - ходи излез и се срешни с цивилизовани свят и це видиш че цените в ресторантите там не са като в селската ви кръчма ....Коментиран от #74, #79
15:03 23.07.2023
49 замислен
До коментар #46 от "РЕАЛИСТ":
Не ми се защитават ресторантьорите, но вземи се пообразовай за въпросния стек - доставя се на порция вакуумиран на порции за това е на грамаж, Цената му се знае колко е - в лидл за простосмъртни е 68 лева килото може да го видиш и защо му викат "мраморен" за ресторанти се ползва по-качествено което е над 100 до към 800 лева килото. На всеки стек си има сериен номер и може да се проследи кога и къде е заклано животното, ферма която го е доставила и възраст на животното. Това не е обикновена пържола, струва много.Коментиран от #51
15:04 23.07.2023
50 Няма такава държава
Коментиран от #58
15:05 23.07.2023
51 РЕАЛИСТ
До коментар #49 от "замислен":
Абе, я стига си давал съвети за една тъпа мръвка. Колко ценна била, какъв лукс била. Ял съм я. Нищо особено. Само рекламата голяма.Коментиран от #60
15:07 23.07.2023
52 Ами
До коментар #34 от "лекар":
щом си лекар, първо излекувай себе си !15:07 23.07.2023
53 Сатана Z
Ходете в Гърция където ще ви уважават
15:09 23.07.2023
54 Уточнение
До коментар #34 от "лекар":
щом "ресторанта" привлича такива, значи си е помиярник, кой свестен да отиде.15:10 23.07.2023
55 Деций
До коментар #33 от "Уточнение":
Споко приятел,те се наиграха вече.Куцо и сакато взе да разбира от екзотични манджи,от стекове,риби и сичко останало,нищо,че осилите са още по гърба им.Селяци какво да правиш,до вчера мазали филии с мас или лютеница,обаче днес вече са разбирачи.Това желанието да блеснат в очите на слепите, обаче ефекта е обратен.27 паунда е Рибай стека в Англия,и не вярвам там да е по лошо качество от този в България.Тук смятат гражданите за прости,които не знаят кое колко струва,и едва ли не стека е нещо извън земно.Кое гарантира ,че месото е такова за каквото го продават,как е съхранявано,срок на доставка,годност и т.н.Темата е доста обширна,щото ти носят едно опечено парче месо и ти продават котка е чувал, обаче парите ги броят!Коментиран от #66, #69
15:11 23.07.2023
56 Бесен-_ Язовец
15:12 23.07.2023
57 Този коментар е премахнат от модератор.
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 Даниел
Ерата на масовия самолетен туризъм е свършила вече!!!
Така че никакви подобрения или по-добри времена няма да има. Да отиват да работят истинска работа. Около 30-40 % от съществуващите заведения са ненужни и ще се затворят и без това.
15:13 23.07.2023
60 замислен
До коментар #51 от "РЕАЛИСТ":
Ако беше ял такъв стек щеше да знаеш за какво става въпрос и нямаше да пишеш глупости, във момента клипа беше "гледай колко пари имам мога да си го позволя". Сега очаквам някой да пусне клип за нещо с трюфели и да започне да обяснява колко са печурките на пазара.Коментиран от #67, #82
15:13 23.07.2023
61 Ами
До коментар #31 от "акъл":
О.К. честно ще е и да хвалим (безплатна реклама) на добрите заведения. Има такива, заслужават го, защо да ги ощетяваме.15:14 23.07.2023
62 Абсурдистан
15:16 23.07.2023
63 В олимпиакти акти
До коментар #45 от "Опа":
на всички менюта си е записано: хляб 1€ на човек, вода 1л - 1.5€з Ако искаш ядеш и пиеш, ако ли не: връщаш.онзи ден се върнах оттам: средна сметка за трима 50 еврака на сядане. Гиросите са ги вдигнали на по 3.5€15:17 23.07.2023
64 Тошко
15:18 23.07.2023
65 Хайде
До коментар #58 от "000013":
Обири ме тогава, дай аргументи, заяви теза или нещо, което да роди пилешкия ти мозък.Коментиран от #70
15:19 23.07.2023
66 000013
До коментар #55 от "Деций":
Колега , ти там в Англия в папа задавашли ги тия въпроси за произход , съхранение , транспорт и срок на годност на мравката която си поръчваш ?Коментиран от #71, #85, #91
15:19 23.07.2023
67 А бе
До коментар #60 от "замислен":
отворко, цялото теле струва толкова бе помияр. Вие ни взехте за...........Не забравяйте, че из между коментиращите има интелигентни хора с много сериозни професии - различни от това да са готвачи. Те изкарват парите и те определят къде да ги харчат. Ако те нямат пари, вие ще сте последните за които ще се сетят.
Коментиран от #73
15:20 23.07.2023
68 Даниел
Румънците минаха по един път и видяха достатъчно. Сега идват за по два дена когато имат държавни отпуски.
Децата и нарко-алко туристите са бедняци в ЕС. След поскъпването на всички разходи и инфлацията, тези бедни туристи вече нямат пари да отидат даже в БГ бетона.
Затова не си правете илюзии, че нещо ще се подобри. Сега жънете плодовете на бетонираното черноморие. Когато бяха хубави времена имаше за всички. Сега има само за тези които го могат. Бг туризма не го може
15:20 23.07.2023
69 В крайна сметка
До коментар #55 от "Деций":
ресторантьора не доказа с документи кога, как и от къде е “извънземното мЯсо”??? Вместо закани да показва, че наистина предлага “истински” стек. Цената преди документи не коментирам15:20 23.07.2023
70 000013
До коментар #65 от "Хайде":
Няма какво да те боря същия си като оная кифла гдето искала да знае дали варената царевица на плажа е с изяснен произход и дали е сертифицирана .15:22 23.07.2023
71 Мразя олинклузува
До коментар #66 от "000013":
що ходиш в Анталия бе, да се наплюскаш ! Не съм чул някой да ми е разказвал за плажа там, морето и т. н. Всички само за плюскането.....Олинклузива е за помияри.
Коментиран от #87
15:24 23.07.2023
72 Ресторантьор
15:25 23.07.2023
73 замислен
До коментар #67 от "А бе":
Ще те изненадам не съм готвач и не съм в ресторантския бизнес а съм просто консуматор. Ако се ползва обикновено телешко се минава в категорията "стек" и порцията щеше да е около 20-30 лева с гарнитурата. Имаш интернет, погледни колко струва теле от породата от която правят въпросните стекове, има онлайн магазини и продават. Имаш интернет, прочети не е срамно да потърсиш, никой няма да разбере и да ти се смее. Спри да пишеш глупости, излагаш се.Коментиран от #76
15:25 23.07.2023
74 я па тоя
До коментар #48 от "Ти си":
Опа градски! Твоето село за цивилизован свят ли го мислиш? А някога в ресторант влизал ли си или то у ваше село ресторанти нема?Коментиран от #81
15:27 23.07.2023
75 Точно така
До коментар #31 от "акъл":
Вместо да защитават някакъв снобски ресторант,да помислят за загубите си.Вчера за обяд,на "Константин и Елена",подминах китни ресторантчета и си купих дюнер --прясно,вкусно и с точна цена за порция.Притеснявам се вече,че мога да не разбера какво точно ще ми обяснят,че не разбирам.Добре,че този клиент със платените скъпи пържоли "изрева",че да внимаваме.Иначе както с разни измислици ,като напр.родител 1 и родител 2,искат да ни пробутат идеи от рода на,ако не си поръчваме пържоли на грамаж,значи сме изостанали.Да,да,ама друг път!Егати иновативните наглеци!15:28 23.07.2023
76 Злогош
До коментар #73 от "замислен":
Колега , ти и консуматор не си а най-обикновен муач щом не можеж да направиш разлика между телешко и говеждо15:35 23.07.2023
77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
"Малък лед- 1лв"
15:37 23.07.2023
78 Къде си бе
До коментар #43 от "000013":
стейк... За тея пари ще ям при един резан дето ръси сол ама разликата между него, качеството и престижа да си бил при него и селския ресторант е от тук до луната. А ти па къде си бил по чужбина бе лош, нещо Ихтиман, червен Брег...Коментиран от #89
15:38 23.07.2023
79 Този коментар е премахнат от модератор.
80 Пешо
15:43 23.07.2023
81 Ти си
До коментар #74 от "я па тоя":
Колега у наше село имаме хоремаг , пием "меча кръв" и разреждане с лимонада а мезети си ги носиме от вкъщи ,сланина и люти чушки . А на сабора да знаеш само какъв курбан раздават и какви маси се нареждат в читалището - като в ресторант с мушами на масите и овчи кожи на пейките ....15:43 23.07.2023
82 Ако не е реклама
До коментар #60 от "замислен":
Точно в "Лидл"продават такова месо и то на съвсем прилични цени.Ивтересно,как да разбера,че пържолата е точно от говедо масажирано с бира.Хайде стига! Американците,че ни взимат за балъци,взимат ни.Ние обаче,сами сме си виновниКоментиран от #96
15:48 23.07.2023
83 Ти си
До коментар #79 от "Сигурно":
От всичко разбрах че се хвалиш със сина си (да ти е жив и здрав и да те дари с внуци) . А това че си бил на много места в чужбина може да го каже всеки тираджия нагъващ консерви по ТИР паркингите .....Коментиран от #86
15:49 23.07.2023
84 Така трябва
15:56 23.07.2023
85 Деций
До коментар #66 от "000013":
Аз съм тук,но имам приятели в Англия и в Ирландия които не са прости бачкатори.Зная всичко.Оставам с впечатлението ,че тук повечето ресторанти по морето са с поне два Мишлена.16:05 23.07.2023
86 Сигурно
До коментар #83 от "Ти си":
Не съм тираджия,макар да няма нищо лошо в това.Живяла съм три години в Брюксел и съм пътувала много из Европа,защото например,разстоянието Брюксел -Париж по магистрала е около три часа.Просто ПРИОРИТЕТИТЕ са ми различни.Коментиран от #90
16:08 23.07.2023
87 000013
До коментар #71 от "Мразя олинклузува":
Колега, чети диалозите между стфорумците за да бе пишеш постове ни в клин ни в ръкав.16:11 23.07.2023
88 ганев
16:21 23.07.2023
89 Този коментар е премахнат от модератор.
90 Ти си
До коментар #86 от "Сигурно":
Ти сега какво ? Оправдаваш ли се извиняваш ли се или се хвалиш...16:24 23.07.2023
91 Деций
До коментар #66 от "000013":
И да ти кажа, там може да си сигурен ,че това което поръчаш това и ще получиш,а тук с една фактура за два килограма стек,продават на бай Пешо от Ветрино умрялата крава.Тук няма контрол,но пък за сметка на това е пълно с хитреци.Какъв 5 звезден ресторант е това,ти знаеш ли как трябва да изглежда такъв ресторант,как се подрежда масата,какви посуда и помощни атрибути са задължителни,как е облечен сервитьора,каква квалификация трябва да притежава.Аз съм карал курс за Барман и управител в Хотел Рига по времето на Балкантурист,и сме сервирали много по скъпи блюда,от тези парчета месо.Виждал ли си Ледена отливка на лебед в реални размери,и на гърба му хайвер, всичко декорирано по най изтънчените световни стандарти.Хабер нямат от света сега.Ловят персонал от улиците.В пет звездният ресторант ,един ти взема поръчката,друг или други я сервират,и трети носи сметката.Разни кебапчии се барат на ресторантьори,и другите страшни готвачи.Хайде със здраве,че се дразня вече.Коментиран от #97, #99
16:27 23.07.2023
92 Да не ви пука
До коментар #79 от "Сигурно":
Не си прави труда изобщо да обясняваш на такива, още с жълто около човката. Защо в Париж всички барове не са с цените на L’Abeille или Pierre Gagnaire в Париж, където цените за обедно меню варират от 150 до максимум 295 €, а посещението е само с предварителна резервация. Друго не по малко емблематично заведение Allard предлага обяд на цена около 34€. Не всичко е с цени на Мулен руж, но затова са категориите със звезди, както на хотелите, за да отговаря цената на вида обслужване с допълнителни атракции, забавления или вариететни програми и други, а не крайпътно заведение край плажа, само дълги маси с пейки вместо столове и сервитьори с голям подострен молив. Лично са ме водили в скъпо заведение, където съм бил свидетел как на съседни маси сервитьорите пристигаха с помощна количка , на която са подредени в подноси асортимент от желанието на клиента, че даже и аквариум с живи риби ако клиента е проявил интерес. Той си избира точно кое да му обработят и сервират и ако технологията за избрания продукт позволява всичко се прави на място, пред клиента. На количката има газов котлон, грил и каквото е необходимо. Не вярвам на тоя даже да му се е присънвало това, което е ставало пред очите ми.16:40 23.07.2023
93 9% ДДС за кръчмарите
16:42 23.07.2023
94 Готви
До коментар #89 от "000013":
тя с пликовете от фризера, тея ги разправяй на морето, явно там са балъците16:43 23.07.2023
95 Ветеран от Протеста
16:44 23.07.2023
96 Тцъ...
До коментар #82 от "Ако не е реклама":
Е да, но в Сан Диего цената в магазин на същия замразен стек започва от 10 долара за килограм. Не знам какви допълнителни разходи се начисляват, но и с гребна лодка да пристига пак не може да стане 200 долара за килограм.Коментиран от #104
16:47 23.07.2023
97 000013
До коментар #91 от "Деций":
Много филми си гледал за "Балкантурист" колега ама много . Пропусна да споменеш сомелиераКоментиран от #102
16:49 23.07.2023
98 Тома
16:51 23.07.2023
99 Точно!
До коментар #91 от "Деций":
Точно на такъв лебед съм правил осветление с малки лампички и батерия, а преди да го изнесат в залата загасяха по голямата част от осветлението.Коментиран от #101
17:04 23.07.2023
100 Артилерист
17:23 23.07.2023
101 Деций
До коментар #99 от "Точно!":
Да,така е.Значи си над 50/55 г17:59 23.07.2023
102 Деций
До коментар #97 от "000013":
Така е приятел,в България вече умните изглежда като луди за простите.18:02 23.07.2023
103 и аз го гледах
До коментар #25 от "А бе":
Днес, при Георги Любенов, по БНТ. Казва се Борис Петров. Наистина имаше отвратителен изказ. Вкъщи всички се изненадахме, че човек на който бизнесът му е да храни хората и те да са доволни, за да е доволен и той, говореше за обикновените клиенти като за малоумни същества. Отвратихме се.18:31 23.07.2023
104 Деций
До коментар #96 от "Тцъ...":
Митове и легенди са това за стекове от биологични ферми от Небраска.Стека се купува от България.Тук има сертифицирани ферми в които се отгледат такива породи говеда.Цените от фермите са 48/60 лв за колограм.Дрънкат тука врели не кипели,и си предават важности с което искат да аргументират цената в ресторанта.Истинста е ,че надценките са зверски,и се разчита на богати сноби,или разни баламурници.18:38 23.07.2023