Last news in Fakti

26 Юли, 2023 09:04 32 575 269

Историк: На 3 март празнуваме своя васалитет, единствената друга държава с подобен празник е ЦАР в Африка

  • национален празник-
  • дискусия

Нищо не пречи в България да имаме два национални празника- 3 март и 24 май, смята професор Иван Илчев

Историк: На 3 март празнуваме своя васалитет, единствената друга държава с подобен празник е ЦАР в Африка  - 1

Какво празнуваме на 3 март – васалитета на България или приноса на българите за освобождението им, коментираха историците проф. Милко Палангурски и Проф. Иван Илчев. БТА ги потърси по повод идеята на "Продължаваме промяната-Демократична България" 24 май да бъде записан като национален празник на България.

Според проф. Палангурски българите трябва да проумеят какво празнуват. Ние сме единствената европейска държава, която празнува някакъв договор, подписан между две други борещи се империи, коментира той и добави, че в него се предвижда България да се превърне във васална държава.

Проф. Илчев смята, че такова предложение за промяна на националния празник от 3 март на 24 май може да бъде направено единствено от исторически неграмотни и политически конюнктурни хора. Той добави, че предложението всъщност изтрива приноса на българите за освобождението им с Раковски, Левски, Априлското въстание.

Попитан 3 март или 24 май е по-подходяща дата за национален празник, проф. Палангурски коментира, че със сигурност е ясно, че неподходящият е 3 март. Според него българите най-после трябва да проумеят какво празнуват. Ние сме единствената европейска държава, която празнува някакъв договор, подписан между две други борещи се империи, коментира проф. Палангурски и добави, че в този договор се предвижда България да се превърне във васална държава.

По думите му сме единствената държава, която празнува своя васалитет, с изключение на Централноафриканската република. Историкът даде примери с нашите съседи - сърбите и гърците празнуват началото на своите революции. Румънците празнуват своето съединение, а черногорците - своята независимост. Молдова също празнува независимостта си. По думите му всички други балкански държави също са били васални на Османската империя или на други велики сили, но никой не си е позволил да празнува своето подчинение. Според него няма какво да празнуваме на 3 март.

Друг е въпросът дали 24 май или други национални дни могат да бъдат издигнати в статус на национален празник, отбеляза историкът. Той смята, че това е въпрос на дискусия и отбеляза, че с колеги историци от няколко години поставят темата, че 3 март може да бъде всичко друго, но не и национален обединителен празник.

Проф. Палангурски разказа, че преди две години представители на исторически факултети са обсъждали и са се спрели на 24 май, който по думите му дори предшества българската национална държава. Той смята, че трябва да бъдем традиционалисти. 22 септември - това е денят на нашата независимост. Това е денят, в който получаваме статута на пълноценна, пълноправна държавност и възможност да бъдем част от общоевропейския и световен държавен форум, посочи той.

Историкът обясни, че идеята им не е била 3 март да бъде премахнат, а да бъде един от празниците в националния календар. Важното според него е, че разговорът е започнал и трябва да продължи. Факт е, че политиците трябва да решат въпроса, каза още проф. Палангурски.

Според него става въпрос за статуса на празника, какви сме ние българите. Ние равноправни ли сме на другите европейски народи или цял живот ще трябва да бъдем пълни с благодарности към това, че някой е вършил своята стратегическа дейност по посока на Югоизточна Европа, коментира той. Проф. Палангурски каза още, че Руско-турската война разрешава редица въпроси и не е само наша българска, и даде пример, че за сърбите е война за разширение, а за румънците - за независимост.

Това, което трябва да направим, е да наблегнем много повече от сега на приноса на самите българи за Освобождението, смята проф. Илчев. Той посочи, че Румъния не отрича нито ролята на Франция, нито на Русия, но набляга на собствения си принос. По същия начин и Гърция, и Сърбия едва ли щяха да станат самостоятелни без намесата на великите сили, добави той. По думите му за съвременниците тогава 3 март е „междата“ между несвободното минало и свободното бъдеще – не Берлин.

Проф. Илчев смята, че не би следвало да допускаме да гледаме през лупата на съвременните съображения исторически събития и отбелязва, че, за съжаление, го правим често - отбелязваме присъединяването на Сердика при хан Крум и забравяме, че той избива повечето от жителите ѝ. По подобни конюнктурни съображения, ако Костадин Костадинов вземе властта през следващите избори, тогава той ще обяви национален празник на България през декември месец - тогава държавата ни обявява война на САЩ и Великобритания, та така сме доказали пълната си независимост, коментира историкът.

Проф. Илчев съзря комплекс за малоценност на българските политици. Може би не е и комплекс, а действително отговаря на състоянието им, коментира още той. Като специалист по балканска история, проф. Илчев отбеляза, че няма нито един балкански народ, който да е извоювал сам свободата си. Винаги е било след война, обикновено след руско-турска война, добави историкът и поясни, че това се отнася и за Гърция, Сърбия, Черна гора, както и за Румъния, така че нямаме никаква причина да имаме комплекс от това, обобщи той.

Според него нищо не пречи в България да имаме два национални празника. Мисля, че никой няма да има нищо против 24 май, който от 1851 г. е всенароден празник на българите в България, Тракия и Македония, но в момента това предложение говори за угодничество пред някои велики сили, добави проф. Илчев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 191 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такива се наричат

    259 22 Отговор
    ИСТОРИЧАРИ

    Коментиран от #92, #242, #248

  • 2 Гаглей

    341 11 Отговор
    Населението ни изчезва. Те празниците мислят кога да са

    Коментиран от #268

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха

    197 17 Отговор
    Нищо не пречи в България да имаме три национални празника- 3 март, 24 май и 6 септември!

    Коментиран от #23, #146, #175

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    254 26 Отговор
    Илчев не казва нищо подобно, а за тоо другия продажен сельо - името му говори достатъчно 😂
  • 7 бай Кольо

    328 40 Отговор
    Всякакви хлебарки изпълзяха да препоръчват директивите на КозякАма те парите не миришели казват!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зевс

    375 37 Отговор
    Празнуване един договор, в който след 500 години робство отново ни има като държава на картата.

    Коментиран от #54, #192, #260

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой им дава титлите на тия ?

    361 62 Отговор
    Какъв "васалитет" на 3 март, след като Русия ни освобождава и напуска страната ни !!

    Коментиран от #78, #147, #168

  • 13 обективен

    320 21 Отговор
    Народ управляван от безверници , крадци и чуждопоклонници няма да оцелее !!

    Коментиран от #89, #210

  • 14 Колега

    165 18 Отговор
    Палангуреца е от великата търновска магнаура, която ражда нестандартни исторически идеи. Милко, войната е руско-турска и договорът е между двете страни. Единствената официално призната българска институция е ЕКЗАРХИЯТА. А ТИ ЗНАЕШ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ЕКЗАРХА И ВЛАДИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА. Екзапха ли трябвало да го подпише ? Пак опираш до оня "философски" въпрос кое е по-напред ?
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    311 36 Отговор
    След голямото клане, по-добре васалитет на първо време. Днес е лесно да разсъждаваме. Как да подпишем, като официално не е съществувала България? България възкръсва след това подписване. България съществува днес, благодарение на едната от двете империи, чието име днес продажните политици не искат да споменават!

    Коментиран от #76

  • 16 ХАХАХА

    289 29 Отговор
    Я направо да приемем 4 юли за наш празник ,та да празнуваме нашата колониална зависимост. В Хаити също празнуват на 4 юли.
  • 17 а ти

    194 12 Отговор
    гнусен,;мазен мръсник...
  • 18 Сандо

    227 27 Отговор
    Този трябва да бъде осъден за държавна измяна!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Политкоректен

    238 19 Отговор
    Пич, празнуваш това, че след 5 века думата "България" за пръв път се споменава като политически субект в официален документ. Ами като се замислиш - не е малко. За пръв път Антим I го въвежда като празник година след освобождението и не случайно комунистите го премахнаха след 9-ти септември. В края на соца Живков се сети да го върне, а именно президентът Желев го предложи за официален празник след 10-ти ноември. Та ясно е защо ви пречи.
  • 21 Опааа

    157 22 Отговор
    Който знае,да пише къде може да се намери тоя Палангурски!

    Коментиран от #216

  • 22 Моарейн

    225 24 Отговор
    Направо сложете четвърти юли като национален празник и да приключим с мъката и с България като суверенна държава! А, и още нещо, кажете си най-после каква гадост сте ни замислили, че отклонявате общественото внимание към националния празник. ще ни вкарвате пряко във войната или да?
  • 23 да да

    45 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха":

    и 2 .02 с Стамбул тапия с печат....
  • 24 Историк+

    213 20 Отговор
    Ех Професоре. Ние празнуваме на 3-ти март възобновяването на Българска държава. Дали е васална или не, е друг въпрос

    Коментиран от #74

  • 25 Политкоректен

    233 7 Отговор
    Още една малка добавка, която всъщност идва от един българин живеещ в Швейцария: човекът забелязва, че когато България отново се връща на картата на Европа, по това време повечето съвременни държави не съществуват. Няма ги Чехия, Полша, Унгария... Съществуват няколко големи империи, които са си поделили континента и света. А ние отново си имаме държава - това не е факт за подценяване. Много други ни завиждат.
  • 26 горски

    222 15 Отговор
    Ако го нямаше трети март,нямаше да има нито 24 май,нито 6 и 22 септември.Държава България се споменава тогава.Дотогава само рая и население ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    73 6 Отговор
    Нали затова махнахте
    09.09❗
  • 30 гост

    116 9 Отговор
    Историческата компетентност на професорите Илчев и Палангурски са несравними в полза на първия.
  • 31 През последните години

    188 11 Отговор
    доста фалшиви професори и доценти се навъдиха. Даже и тоя измислен академик който е премиер в момента. Тия училища съвсем са го обърнали на търговия. Иначе докато имаме такива продажни институции и политици, България никога няма да е свободна, а ще изпълнява заповедите на някое посолство ...
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    50 6 Отговор
    Сега затова ще махаме
    03.03.
    ❗❗❗
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    78 7 Отговор
    Да сложим
    02.02
    😉😉😉
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Иван

    193 15 Отговор
    "професор " Палангурски! Боже каква фамилия само , която идва с корен от къде -от турския и етимологията на палангур значи "игрив , палав" . Та тоя палавник по турски /може би и с турски родови корени/ ни убеждава ,че българското Възраждане, националноосвободителното движение , Левски , Ботев , Раковски ,Априлското възстание е само, за да стигнем до празнуване на някакъв договор между две борещи се империи. Така от и.ди.ота Палангур разбирам ,че ние с тези си дейсвия сме се борили за надмощие на едната империя / в случая Руската/ над Турската и всички клръвопролития и кланета са завършили с един срамен договор за да надделее Русия .
    Моля г-н Палангур да ни каже а в тази война между двете империи, Великобритания на коя страна беше с нейните столетни евроатлантически ценности? Не снабдяваше ли тя с оръжие турската армия по време на войната? Точно като в Украйна нямаше ли нейни "стратези" дето ръководеха турската армия във войната срещу нас и които се измъквали при пленяване ,че са англичани. И като говорим за вината на Великите сили ,те само Русия ли са били или и другите Великобритания , Австро-Унгария примерно. Хубаво е Палангур поне да чете какво пише в Уикипедия, ако няма акъл за повече.

    Коментиран от #163, #182

  • 36 Иво

    111 9 Отговор
    Д-р. Професор дали по такъв начин си говорил на студентите си преди 33г.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Къв историк е тоя бе

    121 17 Отговор
    Без трети март фо днес да си с фес та панар и азбука арабска малииии оляхте де бе к о зяшки фъ шкии то Бг ьатуй изчезва българе само в Тататстан и Чувашия тук бакл ък
  • 39 Договор

    110 13 Отговор
    Абе много лаят ама Русия и Турция ако анулират договора ще се напразнуват на всипки дати че и фесове ще си закичат
  • 40 комунистче

    109 10 Отговор
    един вид, пак сме били васални, и след трети март, и руснаците не са направили нещо кой знае какво за нас, добрия Султан, така или иначе е щял да ни даде свободата до месец или два, и да направи оядените чорбаджии и децата им политици и управници в нова България, с малката подробност, че нито Сърбия, нито Гърция, успяват да се освободят без реки от кръв, и поредица от дългогодишни, изтощителни войни с турците, сърбите започват първото си въстание в 1804, а независимост получават чак 1878, това са 74 години на мъки, глад, трупове, и усилия, толкова добрите турци обичат да дават свобода и права на заробените от тях народи
  • 41 Запознат

    153 18 Отговор
    24 Май е хубав празник, но датата е измислена и не е свързана с конкретно историческо събитие. Дедите ни са решили да се празнува 3-ти Март и ние трябва да приемем техния избор. 3-и март не е празник наложен ни от Русия. Не можем да си затваряме очите за помощта, която ни е оказала Русия за възстановяването на Българската държава. Гърция, Сърбия и Черна Гора, освен Русия, са имали съществена помощ от Западния Свят. България, която е била в сърцето на европейските владения на Османската Империя, е имала само Русия
  • 42 МММ да

    96 11 Отговор
    От къде го изтипосахте тоя двойкаджия.
  • 43 факуса

    117 16 Отговор
    поф..ан лунгурски,айде да разясните ако русия не беше обявила война на турция какво щеше да е,и какво щяхме да празнуваме

    Коментиран от #46

  • 44 Пейсмейкъра

    12 20 Отговор
    Бялата Златка много я закъса.
  • 45 Проф. Джендрофилски

    84 13 Отговор
    Как така трети март? Заради някакъв си документ с който е обявено съществуването на Държавата България? Само заради два , три подписа ,че ни признават за хора със собствена държава ,не си заслужава да се празнува!
  • 46 Ами,

    33 1 Отговор

    До коментар #43 от "факуса":

    Трифон Зарезан
  • 47 абвгд

    125 11 Отговор
    И какво да празнуваме на 24.05. ? Шльокавицата ли на която пишат младежите. А само преди не много години един президент искаше да заменяме кирилицата с латиница! Незнанието на българската граматика, правопис и постоянното привнасяне на английски думички и диалектни такива в речта ли?! А това ли е най-важното в момента какво и на коя дата ще празнуваме. Други проблеми в България няма! Прод-ажници!

    Коментиран от #94

  • 48 Хххх

    72 9 Отговор
    Не българите ТРЯБВА да проумяват какво трябва или не трябва да празнуваме, а единиците ид@иотски самозвани историци, политолози,........ да проумеятче че могат да нареждат, да изкривява истината, да лъжат(за собствена изгода) само в собствените си домове. Нека си рецитира там опорки те и да се ПРАВЯТ на много умни.
  • 49 Редник

    92 5 Отговор
    Едни безсмислени предложения, които не значат нищо. Никой не говори за демографската криза, за беднотията, за опошленото образование, за липсата на качествено здравеопазване. Само ни отвличат вниманието..
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бесен- _Язовец

    16 102 Отговор
    Илчев винаги е бил руска подлога!

    Коментиран от #59, #150

  • 52 И да

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Прави белия дракон
  • 53 Логично

    106 12 Отговор
    Ако ще празнуваме Васалитетът си, то трябва да празнуваме датата на приемането ни в ЕС
  • 54 Абе

    47 9 Отговор

    До коментар #9 от "Зевс":

    Питай Тея в Македония, беломорска Тракия, западните покрайнини, Северна Добруджа, дали ги има на картата!?

    Коментиран от #116

  • 55 Алооооооо

    78 12 Отговор
    ПАЛАНГУРСКИ ТОВА ИМЕ Е С АНГЛОСАКСОНСКИ КОРЕНИ С АНАДОЛСКИ ПРИВКУС А ПО ВЪОРОСА НЕБЛАГОДАРНОСТТА Е МАЗНО ПЕТНО ВЪРХУ ФАСОНА НА ВСЯКА НАЦИЯ И СЛЕД КАТО НЕ СМЕ МОГЛИ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ ПОРАДИ РАЗЕДИНЕНИЕТО НА НАЦИЯТА В ТОЗИ ПЕРИОД НА ЧОРБАДЖИИ ПРЕДИМНО КОЛАБОРАЦИОНАЛИСТИ НЕУТРАЛНА МАСА И МАЛЦИНСТВО РЕВОЛЮЦИОНЕРА ТО ВОЙНАТА НА РУСИЯ С ТУРЦИЯ Е РЕШАВАЩА ТА СЕГАШНИТЕ ЧОРБАДЖИИ СА ОСНОВНИ МЕРАКЛИИ ЗА ТАЯ ПОДМЯНА А НАПОМНЯМ ЧЕ ПЪРВАТА АЗБУКА Е ГЛАГОЛИЦА НА КОЯТО НАЙ ДО СКОРО СЕ ПИШЕ В ХЪРВАТСКА АКО НЕ ВЯРВАШ ИДИ И СИ КУПИ СУВЕНИР ОТ ДУБРОВНИК С НАДПИС НА ГЛАГОЛИЦА
  • 56 Танев

    92 15 Отговор
    На 3 март , Сан Стефанския договор потвърждава границите на Българщината на Балканите. За ъжаление Берлинския договор разрушава една голяма истина. Тези нови поплюнковци, наричащи се историци, слуги на Запада не са могли да разберат това епохално значение за нас Българите. Първата крачка е създаването на княжество България, около, която започва борбата на национално обединение на всички Балкански земи, населени с Българи.Успехът досега е частичен, Тркийски земи са присъеденени към България.. Време е такива вредители, да бъдат изхвърлени от академичните среди. Предателе на една светла идея.
  • 57 Търновец

    17 48 Отговор
    3 март е денят в който банка Ротшилд побеждава банка Хирш, а към този ден идва и т.н. Учредително Събрание в Търново на което се приема конституция базирана на Белгийската, Марин Дринов въобще не е участвувал в Априлското въстание или в организацията на Дякона. Две групи държави се състезаваха за Бакинския нефт и пазарите на Ориента и затова Ротшилд спонсорира Руско Турската война - Русите нямаха пари и няколко години преди войната продадоха Аляска за 7 млн. долара на САЩ. Ротшилд спонсорира проекта Ориент Експрес с базов град София а Хирш - Русе Варна
  • 58 Факт

    40 9 Отговор
    До 22.09.1908г. Княжество България е васално на Османската империя а българския княз е васал на султана на Османската империя.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Точен

    58 12 Отговор
    Поредният измислен "професор", кандидат-грантаджия. Между другото кирилицата е гръцка азбука, създадена през елинистичния период, 10 века преди основаването на Българско с прибавени 15 /сега 8/ глаголически букви., създадени пак от грък Но какъв историк може да си без елементарни познания по графика и филология.

    Коментиран от #66

  • 61 24 МАЙ...

    42 16 Отговор
    ТОВА Е ПРАЗНИКА НА ПРАЗНИЦИТЕ
    НЯМА ПИЛОНИ
    НЯМА ЧЕВЕРМЕТА
    НЯМА ПОЛИТИКА
    НЯМА ЧУЖДИ ЗНАМЕНА

    ИМА ДЕЦА С БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНЦА
  • 62 пруф. Баламурски

    79 13 Отговор
    Според него 3 март било "някакъв си договор"?! Ако не беше 3 март нямаше да има България и такива иторичари-еничари.
  • 63 Иван Илчев американския роб

    42 16 Отговор
    Нищо не пречи в България да имаме два национални празника - 4 юли и 2 февруари.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 бл.134 в Zап. парк

    29 3 Отговор
    Идиоти
  • 66 Търновец

    28 11 Отговор

    До коментар #60 от "Точен":

    Приятелю понятието Грък е отпреди около 200 години, а тук покрай Търново има селище на 8000 години, и Траките също са имали писмо, Хелените унищожиха стара Феникия и Александрийската Библиотека

    Коментиран от #71

  • 67 Соросоид

    48 12 Отговор
    Никакъв трети март, той е руски празник. 24 май е македонски празник. Аз предлагам втори февруари или направо четвърти юли.
  • 68 А бе професоре

    76 11 Отговор
    А какво е била България преди този договор на 3-ти март!?! Ние не сме съществували на картата.....имало е османска империя!!? Какво щеше да е тази територия без 3-ти март.....Ами щяхме да сме част от Турция!??? Предатели
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Истерик

    13 41 Отговор
    Не разбирам защо искате да обезличите Деня на славянската писменост и култура?

    Коментиран от #112

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 За хората и хлебарките

    66 11 Отговор
    Трябва да си пренапишем и фалшифицираме историята за благото на САЩ и бгОтрепките дето им слугуват

    Коментиран от #101

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Госあ

    53 6 Отговор

    До коментар #24 от "Историк+":

    Всъщност е васална на австро-швабите, които се гаврят с живите възстанници и роднини на загиналите ни борци за свобода и ни вкарват в няколко национални катастрофи от които Санстефанска България е докарана до това положение. Разбира се със съдействието на съответните национални предатели - образ и подобие на чорбаджиите.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Уточнение

    16 21 Отговор

    До коментар #15 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Едната от които се нарича Империя на злото.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Мдааа Дааа

    59 8 Отговор
    Въпроса не е датата, а момента... минават руснаците по техни си цели и интереси, ние използваме момента и възставаме и в резултат на общите усилия се ОСВОБОЖДАВАМЕ от пет вековно иго... колко е простичко, нали!!!
    Еее от кумова срама няма ли да благодарим за помощта!!!
    Но явно c0pоснята сте неблаго.дар.ници и злобата и омразата ще ви разложат скоро вътрешните органи, от вътре ще се разпаднете!
    БЕ3-Б0Ж.НИЦИ!!!
    На всякъде се празнува рождената дата, а не датата на възмъжаване, сгодяване(обединяване) и т.н.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Жорката

    42 4 Отговор
    Ами тогава , дайте да обявим датата , когато БЪлгария слага подписа си под решенията на Берлинския конгрес.
    Напълно в духа на "евро-атлантизма" ще бъде.
  • 86 Истерик

    39 7 Отговор
    Ако има референдум, мисля че ще спечели датата 4-ти юли. Така ще узаконим сегашния ни васалитет.
  • 87 Тапа Нар

    66 7 Отговор
    аман вече от козешки лакеи. Още малко ще поискат да се върнем към Турция, за да направят напук на Русия. Гнъс
  • 88 3 март най българският празник

    64 9 Отговор
    Ама кой ви казва да е руски празник, 3 март/датата не е важна може и друга дата от това време, 20.3.,15.4.и т.н./ е български празник ...празник на второто пресъздаване на държавата България.
    Може и руснаците да не са дошли да ни освобождават и дори и случайно да са минали, но все пак от тоя момент и с тяхна помощ /в случая огромна/ България е освободена от турско ИГО...но ако не са минали от тук дори и случайно още да сме си гяypи!!!
    Така че дали 3 март или 20 март, 15 април или друга дата все по това време сме освободени... казах ако разчитахме на нас си още да сме гяypи!!!
    За това c0pоснята малко смирение и поклон за пролялите кръвта си руски воини с помощта на които сме свободни!!!
    Изтрезнейте, над 80% от българите са благодарни на империя Русия и отдават почит на загиналите воини от имперската армия /руснаци, украинци, финландци и т.н./
    Важното е, в тоя момент България се освобождава от пет вековно османско иго и това е националния празник!!!!
  • 89 Блогър от Москва

    58 8 Отговор

    До коментар #13 от "обективен":

    България три пъти застава срезу държавата донесла и независимост !Това е страшно грозна карма.За Това БГ вече не е напълно независима,управлява се от посолството.Принастъпването на едет смутни времена комшиите всички имат территориальным претеции,а САЩ са далече и не се знак ще помогнат ли...

    Коментиран от #108

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 "...българите да проумеят..."???

    18 2 Отговор
    Това е мисия невъзможна!
  • 92 Еквиваленти

    49 3 Отговор

    До коментар #1 от "Такива се наричат":

    Българските Атлантисти си приличат с Българските Комунисти. Не искат 3-Март да е национален празник и толкоз. И се съветват почти за всичко с Губернаторията. Само че, Атлантистите го правят на ниско ниво с посолствата, докато Тодор Живков беше единственият чуждестранен държавен ръководител, който канеха и произнасяше реч на конгресите на КПСС.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бай Иван

    47 2 Отговор

    До коментар #47 от "абвгд":

    Имам един комшия , така наречен "ай ти специалист" .Та същият този пише в съобщенията си само на неразбираемият български с латински букви.Нито ред, никога на нашият български език с нашата си азбука. Доста от младите са така като си "чатят" /боже каква дума/ . Та в тая връзка да питам точно този индивид, какво ще празнува като национален празник на 24 -ти май ? А ако тези надделеят ,какво ще е след едно поколение или две? Гледах едно участие на проф.Атанас Семов, син на писателя Марко Семов при Устата /да не си помисля някой ,че е устата журналистка, а по физиологични причини/ Ризова в БТВ, та в тая връзка се питам какво остава от българският език с тия чуждици дето навлязоха и замениха българските думи за тях. Умнокрасивите ще кажат ,че нямаме нужда от национална идентичност като българи и колкото по бързо станем западняци толкова по добре.Слушах професор в Семов, а в главата ми една телевизионна постановка "Криворазбраната цивилизация" написана 1871 г и с участието на много български гениални актьори. Та вижте годината на създаването на тази пиеса и си помислете точно защо тогава е била написана и пред какви "прозападни цивилизационни избори" е стояла все още несъществуваща България. Смешно е като я гледаме нали . А не се ли повтаря всичко отново след 150 години?
  • 95 На 3ти март...

    15 59 Отговор
    Празнуват без родните русороби, като се вялят в краката на своите господари, и целуват руският окупатор ски ботуш.

    Коментиран от #104, #105

  • 96 До всички тъпанари историци

    56 10 Отговор
    Ако нямаше трети март, ако я нямаше Русия, сега нямаше да я има и България. Нямаше да има нито съединение, нито независимост на България. Иван Вазов един велик български писател е казал всичко за българия и за Русия.
  • 97 Хлъц

    50 7 Отговор
    Вероятно предците на пруфесора са били доста игриви и палави.От там са получили и нарицателното,което става фамилия - палангур( турц- игрив,палав ,от типа на шут) Та драги ми пруфесоре,не ми разтегляй локуми, как сме били васална държава, благодарение на 3 Март.Че ако на беше руснака стъпил на Дунава,не васална,а никаква държава нямаше да съществува и днес.И тогава вилает,и днес вилает- предната , европейска част на комшиите.А ти щеше да преподаваш тюркиш история на класически турски.Ваш,та родителка безродна.За една временна конюнктура в геополитикаката,и дедите си продавате. Утре,ще ни омайвате,как ако не е бил 4 Юли,и до сега да сме диво племе.
  • 98 Бг.грсжданин

    44 4 Отговор
    Сега , най-важното и най-неотложното беше, да сменяте националния ни празник! Друга работа нямате, нали?! Всеки с капризите си идва, сяда в парламента и започва да налага каквото той иска! Тази дата, 03.март си е добре! Друга подходяща е 22.септември, но за нея не се споменава! Уважавам 24.май, но е смешно, при тази увеличена неграмотност, точно този празник да бъде ,, национален!" А , може би си е подходящ, защото неграмотните ще стават още повече!
  • 99 Ние сме мишки!

    7 38 Отговор
    А с МОЧА какъв е проблема!
    Защо 33 години не искат да го бутнат?
  • 100 Живанши

    43 4 Отговор
    33 години ги слушаме такива комплексари! Кво направихте момчета? Кръгла 0! Вдигна се стандарта, за сметка на психическото ни здраве и физическото ни оцеляване. Западно мазните комплексари не спряха да ни отричат! Хора с ниски възможности, нисък интелект, но големи езици! КЛОУНИ!
  • 101 Търновец

    15 33 Отговор

    До коментар #72 от "За хората и хлебарките":

    Приятелю, доскоро нашата история се пишеше в Кремъл, а имаше хора дето казваха че Л. Живкова имаше проблеми с Русите с "1300 години България"
  • 102 Алооо

    6 10 Отговор
    Много е прав
  • 103 За нас най подходящ празник е

    21 3 Отговор
    2 февруари.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор

    До коментар #95 от "На 3ти март...":

    Ти четвърти юли ли предлагаш ❓
  • 106 Дарвин

    48 6 Отговор
    Палангурски,или както там ти е името.Аз много добре съм проумял какво празнувам на 3 март.Ти си биологична единица.Смени си името на Киряк Стефчов.
  • 107 Гост

    38 5 Отговор
    не му давайте трибуна па тоя бе омръзна ми от разбирачи 3 ти март ще си остане празника.....
  • 108 Кен Еф

    35 3 Отговор

    До коментар #89 от "Блогър от Москва":

    трети и последен път...никой не спасява три пъти професионални предатели
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Кирил и Методи

    12 32 Отговор
    Без Българската Азбука език четмо и писмо нямаше да пребъдем като държава Нямаше да има и Русия на която и даваме език писменност религия просвета и учим на държавност Точно това е болката на болшевиките и техните роби и не искат да го признаят

    Коментиран от #122

  • 111 За протокола

    8 30 Отговор
    Националният празник трябва да е чисто български и да няма отношение към нито една чужда държава.
    3-ти Март е просто една междинна дата в процеса на Освобождението и основаването на Третата Българска Държава. Следват Берлинския конгрес, Съединението и чак тогава - обявяване на Независимостта, което слага край на дългогодишната борба за възстановяване на Българската държава.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Българин

    44 10 Отговор
    За Празника на Освобождението това може да каже само предател и слуга на сатанистите.
    Русия освобождава България от Турско робство, създава структурите на властта и напуска България за да се самоуправлява.
    Нямаше да има нито обявяване на Независимост, нито на Съединение, ако нямаше ОСВОБОЖДЕНИЕ.
    Всеки който не мисли така не е българин и редно да напусна България мирно!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 В началото бе писаното слово

    18 25 Отговор
    Kак същите тези чугунени глави 45 години не реваха ,че 3 март не е официален празник и не се почива,а сега се сетиха че им е толкова важно да се нарича национален,нищо че ще е официален и пак ще почиват?Защо през най-добрия Комунизъм в света, и дума не казваха за Сан Стефанска БЪлгария ,ами само признаваха 7 и 9 септември?
    Рашисти,сър,!
  • 116 Да де...ама

    35 5 Отговор

    До коментар #54 от "Абе":

    ...пропускам мааааалката подробност, че това оставане извън картата е резултат на Берлинския конгрес, на който нашите западни "приятели " разцепват Сан Стефанска България.
    Погледни границите на България според Сан Стефано и спри да м.у.ч.иш опорки от ЦРУ.

    Коментиран от #127

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 !!!?

    24 10 Отговор
    Факти от История на България за 11 клас ! Русия е тръгнала да освобождава земите "зад Дунава"...нито повече, нито по-малко ! Няма България, няма български Народ, няма Възражденци, няма Опълченци !!!?

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Пандурий.... ти клетнико....

    34 5 Отговор
    .... щом си професор не знаеш ли, че на 3 март България се появява на картата отново? Това малък повод ли е за теб поганецо!??
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 УЙКО-КАЛЕКО

    40 6 Отговор
    Ами по логиката на професора трети март въобще трябва да изчезне от календара с празниците щом по негови думи се празнува ВАСАЛИТЕТ.Защо обаче професора не каже .че според договора от САН СТЕФАНО БЪЛГАРИЯ Е ТРИБУТАРНОВАСАЛНО ) КНЯЖЕСТВО С ХРИСТЯНСКО ПРАВИТЕЛСТВО АРМИЯ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ АТРИБУТИ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА И ТЕРИТОРИЯ ОТ 170 000 кв.км.На БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС ОСТАВАМЕ ПАК ТРИБУТАРНО КНЯЖЕСТВО ОБАЧЕ С 3,5 ПЪТИ ПО МАЛКА ТЕРИТОРИЯ. И ТОВА ГО ДЪЛЖИМ НА ДЕДИТЕ НА СЕГАШНИТЕ НИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ (ОСОБЕНО АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ)

    Коментиран от #138

  • 124 Жъээж

    27 0 Отговор
    Някои индиански племена вярват, че ако ядеш мечка, ще бъдеш силен и смел.Ако ядеш пума ще бъдеш хитър и бърз.Може би ние прекаляваме с овчето и свинското.
  • 125 !!!?

    14 2 Отговор

    До коментар #122 от "БонгоБонго":

    Русия не съществувала по римско време бе ! Когато Византия престава да съществува Москва е монголски Улус, а територията заграбени по това време - Московия !!!?
  • 126 Читател

    36 10 Отговор
    Палангурски, не знам какъв професор си, но погледни картата на България според Сан Стефанския договор.
    Заради такива родоотстъпници като тебе днес има това недоразумение наречено Северна Македония което се основава единствено на омразата към България. Погледни и съседните ни държави как гледат на Българските територии които и за кратко са били под тяхно владичество. Или според тебе за национален празник трябва да се обяви когато е подписан Ньойския договор а? Жалък родоотстъпник. На Сан Стефанския договор, който е исторически документ се виждат териториите населявани от Българи бе продажник.

    Коментиран от #135

  • 127 Всъщност не разцепват

    11 15 Отговор

    До коментар #116 от "Да де...ама":

    Санстефанска България, а разцепват задунайската губерния.

    Коментиран от #154

  • 128 УЙКО-КАЛЕКО

    20 1 Отговор

    До коментар #122 от "БонгоБонго":

    ЗАПАДНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ Е КАТОЛИЧЕСКА И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА Е ПРИЕЛА ПРАВОСЛАВИЕТО ОТ НЕЯ .КИРИЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА В ПРЕСЛАВСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА И ЕСТЕСТВЕНО ПРЕЗ ЕПОХАТА ПРЕТЪРПЯВА ИЗМЕНЕНИЯ.БЕЗ БЪЛГАРИЯ И ОСОБЕНО БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР БОРИС ПЪРВИ МОЖЕ БИ ТАЗИ ПИСМЕНОСТ НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Мисля

    34 7 Отговор
    Защо винаги Русия е трън в очите на някои. А другите, попречили България да е държава с територия, където живеят българи, са много добри. Имам пред вид Англия, Франция, Австро-Унгария. Нали те организират Берлинският конгрес .

    Коментиран от #132

  • 131 Борислав

    29 6 Отговор
    Безродни боклуци!!
  • 132 Не можеш да мислиш

    14 34 Отговор

    До коментар #130 от "Мисля":

    Ами именно срещу тия които ти рИвеш - Англия, Франция и Австро-Унгария създават България на Берлинския конгрес.
    Ако не е бил тоя конгрес щяхме и до сега да сме руска губерния !

    Коментиран от #137

  • 133 1212

    30 6 Отговор
    Не може историк да каже, че прануваме нашия "васалитет". На тоя му вземете дипламата и го пратете в 1-ви клас да му обяснят, за хилядите БЪЛГАРИ дали живота си да я има на картата на европа БЪЛГАРИЯ като държава. Те за "васалитет" ли са умирали или да идеала да има свободна държава БЪЛГАРИЯ.
    Подобни глупави и лишени от смисъл изказвания изобщо не ги публикувайте. Не е смешно. Това е трагично за изкаващия се, за обраованието ни и най-вече за Вас като форум който предоставяте за такива нелепи изказвания

    Коментиран от #136

  • 134 Ники

    18 3 Отговор
    Да няма никакъв национален празник та да започните да се занимавате със смислени неща а не с глупости. То и без това тази нация изчезва
  • 135 Тия историци

    30 5 Отговор

    До коментар #126 от "Читател":

    съвсем забравиха българското опълчение, които се бориха за свободата наравно с руси, украинци, финландци. Договор, ама дава свободата на България. А на Берлинският конгрес орязват териториите, т.н. велики сили. И никой от българите не е присъствал на този конгрес.
  • 136 Да и този

    17 5 Отговор

    До коментар #133 от "1212":

    Палангурски искаше да стане ректор на търновския университет.
  • 137 Каква руска

    10 8 Отговор

    До коментар #132 от "Не можеш да мислиш":

    губерния, щяхме да сме трибутарно княжество. Васали на османците!.

    Коментиран от #140

  • 138 Иван

    9 15 Отговор

    До коментар #123 от "УЙКО-КАЛЕКО":

    В Санстефанския мирен договор никъде не се говори за понятието България !

    Коментиран от #160

  • 139 ZеЛЕвСКИ

    37 8 Отговор
    АЛОУУУ ДРОГАРе, АКО НЯМАШЕ 3 МАРТ, НЯМАШЕ ДА ВИ ТРЯБВА СЛАВЯНСКА АЗБУКА, ЩОТО ЩЯХТЕ ДА СЕ КАЗВАТЕ ААМЕТ И АЙШЕ, ЩЯХТЕ ДА ГОВОРИТЕ ТУРСКИ И ДА ПИШЕТЕ НА АРАБСКИ БЕ А Б ДА ЛИ.....
  • 140 И ти не можеш да мислиш

    13 2 Отговор

    До коментар #137 от "Каква руска":

    От кога пък руската губерния щяла да бъде княжество ?
  • 141 Опълченец

    34 7 Отговор
    Празнуваш това, че в тази жега иначе щеше да се потиш под феса, и да тичаш при сюнетчията, безроднико прости.
  • 142 Тревога

    28 2 Отговор
    Помощ, увеличават се и-диоти-те.
    По света и у нас.
  • 143 Митослав

    13 18 Отговор
    А,защо да не е 09.08.681 г когато България е спомената за първи път? Нали все се бием в гърдите 1300 г България. Дати достойни бол,но едно е сигурно,не трябва да е 03.03!
  • 144 Байдън Изкукув

    12 2 Отговор
    Ей таквиз професори харесвам аз.Защитавст ми интереса без дори да ги карам защото е фешън и носи облаги!!!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 И защо

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха":

    само три? Я виж колко бележити дати има в календара, обявяваме ги всичките и въпросът е решен...
  • 147 Шопа

    14 25 Отговор

    До коментар #12 от "Кой им дава титлите на тия ?":

    Ще ти дам 10000 рева, ако ми покажеш, къде в Сан Стефанският предварителен мирен договор по отношение на България пише свобода или независимост! Ще ти помогна малко - за България чети 4 и 5 точка, така де ако искаш и целия го прочети, сигурен съм че не си го правил до сега. Да, за България е и послеписа.
    Това, че на майка ти и баща ти, а след това и на теб са ти промивали мозъка, че видите ли 3 март е освобождението на България от турско робство, това не значи, че това е така.

    Коментиран от #153, #158

  • 148 Стоянов

    32 4 Отговор
    Въпроса е, кой ни кара да си променяме точно сега Националния празник. Всеки с 2 грама знае,че е,,посолството ".
  • 149 Зоро

    23 5 Отговор
    3 март е освобождението на България ве тъпак вечна слава на героите а на мекерета да си изберат някой джендарски празник
  • 150 Погледни

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бесен- _Язовец":

    Оценките под коментарите и малко опитай да размислиш и да анализираш цифрите
  • 151 Кольо

    27 6 Отговор
    Кюрдите дават сега мило и драго някой да им даде техния 3 март, но САЩ никога няма да им го дадат. България извади големия късмет, който беше проявен именно на 3 март 1878 г.. когато от небитието отново се появихме на картата на Европа и то в църковните си граници.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Буко Баламата

    26 7 Отговор

    До коментар #147 от "Шопа":

    Ако не беше тази война официалния ти език щеше да бъде турски.
    А ти щеше да живееш в санджак.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Алооо

    20 4 Отговор
    професора ние сме единствената държава която е била под турско робство 600г. я кажи коя друга държава във Европа е била така и кога сме се освободили???

    Коментиран от #164

  • 156 България

    25 3 Отговор
    Стига сте слушали чужди държави.Утре ще празнуваме техните празници.Ние имаме история ,хубава или лоша такава ще си остане.Не отнемайте последното останало нещо на тази държава.Предателите само един може да ги накаже подобаващо.Да не си мислят че ще ги подмине.Време е светът да прогледне.
  • 157 Иван...

    22 3 Отговор
    Още колко професори историци са на заплата от козяк ??.
  • 158 Хммм

    10 0 Отговор

    До коментар #147 от "Шопа":

    Значи всеки един договор до сега който е подписан със всички САЩ, Европа и Русия не означава че са верни така ли да го разбираме??
    Там някъде пише че сме членове на ЕС и нато но дефакто не сме това че го пише не означава че е истина???
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Язе

    23 2 Отговор
    Пропагандната машина е в действие. Цели се промяна на ценностите и на историята. Ситуацията в България, а и в цяла Европа наподобява един модерен и много по-деликатен 9-ти септември. Но нищо хубаво не следва след подобно мероприятие.
    А колко по-коректно би било управляващите да се допитат до народа чрез референдум.
  • 162 Ние

    8 12 Отговор
    Ние имаме история от Хан Аспарух, битката при Онгъла е била в Северна добруджа, вековна българска земя която беше отнета от най-големия ни "приятел" Русия, за да бъде прилапната Бесарабия от Румъния.
  • 163 Людмила

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Иван":

    Много точно напомняне!Браво
  • 164 7676

    5 2 Отговор

    До коментар #155 от "Алооо":

    Има и по зле от нас , но не се хвалят
    с това.
  • 165 Геро

    10 2 Отговор
    Заради лоша дипломация на София,губим всички войни. Трябва да се мисли сериозно във ВНСъбр.столица В.Тър ново.Иначе безсмисленото говорене продължава с коре спондерти на ДВ.
  • 166 Николай Стоименов

    23 7 Отговор
    Ако не беше този "васалитет"още да си с потури и фес бе пръдльо,да те ... в професора
  • 167 Иванова

    15 1 Отговор
    Наврете си вашата история, където искате,не натрапвайте мнението си господа.
  • 168 абе ти

    6 16 Отговор

    До коментар #12 от "Кой им дава титлите на тия ?":

    нова история ли измисляш и на кого ги разправяш врели-некипели! Нито ни е Асвабадила, нито е напуснала страната. Има си ГУБЕРНАТОР НА ЗАДУНАЙСКАТА ИМПЕРИЯ. Накрая: всичко сме си платили! а това, че сме изхранвали и армията им и обоза е от наша БЛАГОДАРНОСТ! Вземи да прочетеш поне оригинала на Сан Стефанския договор! Поне сега е лесно! Лесно достъпен е!
  • 169 нормален

    26 8 Отговор
    Българите не трябва да се подаваме на психо обработките на западняците и да загърбим братята руси които са наши освободители и да бъдем благодарни защото основната цел на Хитлер беше да унищожи славяните А ние ако някой не знае сме славянски народ така че ако не беше Съветския съюз сега на нашата територия нямаше да се говори български език така че неразумни Юроде не се поддавай не се продавай и уважавай паметта на дедите си и се чудя защо никой не се замисля какво печели ДПС от заличаването на този най-велик за България празник

    Коментиран от #180

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Браво!

    15 4 Отговор
    На проф.Илчев,за точната и аргументирана историческа позиция...!
  • 172 Хакер 13

    20 1 Отговор
    Мислех, че ротационното правителство ще решава основни фундаментални въпроси, в т.ч. и промяна на Конституцията, за да се подобри качеството на живота ни!!! Те се хванаха за националния празник, щеше да е смешно ако не е трагично!!! Дали господата власт имащите знаят, че сме последни по доходи и първи по смъртност в ЕС???
  • 173 Вълканов

    13 2 Отговор
    А какво сме били преди 3ти март бе професоре ?

    Коментиран от #178

  • 174 Спомняте ли си!

    18 0 Отговор
    Как проф.Илчев нарече Цвета Караянчева,която в момента бе Председател на НС ..?!
    Той бе поканен в тв студио и си изчакваше реда,след репортаж с Караянчева...!Но не знаеше,че микрофона му е включен в ефир...!И възкликна съвсем непринудено,с въздишка... :
    ,,Боже-Господи,какви нищожества ни управляват...!"...
  • 175 О МОЖЕ И ЧЕТИРИ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха":

    НАПРИМЕР И ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ . БЪЛГАРИТЕ СМЕ СМЕШНИЦИ. И ПРЕДАТЕЛИТЕ ПОЛИТИЦИ СИ ПРАЯТ КВОТ ИСКАТ
  • 176 НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ

    14 0 Отговор
    СЕ НУЖДАЕ ОТ ИСТИНСКИ НАЦИОНАЛИЗЪМ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА СЕ ИЗПРАВИ ИДА ВДИГНЕ ГОРДО ГЛАВА. НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА НАЙ ДРЕВНИТЕ НАРОДИ И ЦИВИЛИЗАЦИЙ КОИТО СА СЪЩЕСТВУВАЛИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ. ЕТО ЗА ТОВА ДРУГИТЕ НЕ НИ ХАРЕСВАТ. ВРЕМЕ Е ЗА ПРОБУЖДАНЕ. СТАНИ СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ. ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ ПРОБУДИ...
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Били сме

    6 0 Отговор

    До коментар #173 от "Вълканов":

    БЪЛГАРИ, истински и горди.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Абсолютни глупости

    2 8 Отговор

    До коментар #169 от "нормален":

    Съветския съюз е избил до крак нашите освободители. Но преди това Ленин се извинява за престъпленията и предателствата на руснаците над българите.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Я стига глупости

    7 7 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Иван":

    в предишните 7 войни между Русия и Османската империя, защо не ни "освобождава".
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Хммм

    12 4 Отговор
    Явно на някого много му пречи тази дата 03.03....
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Левски и Ботев терористи

    6 3 Отговор
    Симеон обратен а Аспарух е жена
  • 187 Данчо от Варна

    13 3 Отговор
    Тоя боклук,някакъв си измислен професор май не проумява,че сега щеше да се казва Мюмюн или Сали ......такива като тоя трябва да се бесят по площадите на България за назидание
  • 188 Това професо6да слага потурите

    9 2 Отговор
    Да му се анулира дипломата
  • 189 Баце

    7 3 Отговор
    Този е продажник или 4-5 поколение турчин.
    Нищо.
  • 190 1234

    4 2 Отговор
    На трети март празнуваме победата на Руската империя над Турция. Това че сме се пръкнали над картата на Европа като самостоятелна държава е отделен въпрос. При положение че в България живеят един голям процент наследници на победените въпроса е как възприемат катастрофата на тяхната родина.
  • 191 Хомосапиенс

    2 9 Отговор
    Правилно го е обяснил професорът но простия българин.
  • 192 който ги освободи, той ги и поробва

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Зевс":

    защото на българите 500г не им стиска да се освободят

    Коментиран от #200

  • 193 Факти

    8 1 Отговор
    Историк - продажник !
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 САЩ...

    6 1 Отговор
    Професор Исус Исувов дава добра идея, но май вървят нещата към 2 февруари и 31 октомври да са нашите свети празници...Браво.
  • 196 Танас

    10 1 Отговор
    Не обичам особено Русия, но на 3.3 за първи път България се появява на картата. 6 и22 Септември са си извоювани от българите обаче без 3 март дали щеше да ги има?. А и датата 24 май се празнува за първи път като празник на славянската а не на Българската азбука някъде в Русия( не помня кафе)
  • 197 Българин

    12 0 Отговор
    Аз казвам за смяната на националния празник да се пита народа. Този политик ,който не иска да се допитва до народа си по общественозначими въпроси няма нищо общо с демокрацията и си е чист фашист .
  • 198 Историк?

    17 3 Отговор
    Козяшка подлога.
    След войната руснаците се изнасят.
    Къде са банките,ж.п.линиите,военните бази ?
    Как след като сме Задунайска 6..7 г.след Освобождението Стамболов къса отношенията с Русия и предлага на Султана България да се върне в Османската империя?
    В края на 19 в.Щатите изгонват испанците от Куба и вписват в конституцията им че могат да влизат с армия без разреш ние на правителството Това правят два пъти
    Това е васалство мошеннико.
    Руската армия плаща всичко в брой и доста българи забогатяват.Има архиви достатъчно.Стсмболое е доставял развален фураж и го шкартират.Писаното от него преди това е възхвала на Русия.
    Наполеон реквизита в Италия всички храни и фуражи.
    Можело било на Шипка сами да се освободим?Да но кой нахрани,облече и въоръжи опълченците.Комсндир им е не Джон Смит а ген.Столетов и са само 15000 души.
    Така че си хвърли дипломата за историк която вероятно е купена,както си купен и ти от посолството
  • 199 Коце

    14 1 Отговор
    Ако го нема 3 март нема България тия измислени учени цар Борис нее посегнал на празника.

    Коментиран от #225

  • 200 Ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #192 от "който ги освободи, той ги и поробва":

    Затова ли до 1944 гюса само русофобски правителства?
    Които попиляват България
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Ццц

    14 1 Отговор
    Тоя историк е чел история написана от посолството .То е ясно че ще хвърлят всички усилия да унищожат историята .Америка е страната на тероризма .
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 ганев

    9 1 Отговор
    КЪМ ВСИЧКИ ПТИЦИ.......КОИТО СПЯТ ПРЕЗ ДЕНЯ.......АКО НЕ БЕШЕ 3 МАРТ....НЯМАШЕ ДА ИМА 24 МАЙ И МНОГО ДР И СЕГА ТОЗ ЩЕШЕ ДА Е ХАСАН .......АБЕ МНОГО УМНИ КАК ТОЛКОВА ПОКОЛЕНИЯ НЕ СЕ НАМЕРИ 1 ДА ИСКА ДА СЕ МАХА 3 МАРТ.......Е ТО ИЗКРИВЕНИЯТ ЛГВТОПРСТУ МОЗЪК НЕ МОЖЕ ДА РОДИ НИЩО СМИСЛЕНО........БАС ХВАЩАМ ЧЕ СЛЕД 5....10 Г ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ЗНАЕ ЧЕ САЩ НИ Е ОСВОБОДИЛА ОТ РУСКО РОБСТВО 600Г А ТУРЦИЯ НИ Е ДАВАЛА ПУШКИ И ТОПОВЕ ДА СЕ БИЕМ СРЕЩУ ГАДНИТЕ РУСКИ ПОРОБИТЕЛИ

    Коментиран от #223, #224

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 валери

    7 0 Отговор
    По кое време станахте историци и професори? Тогава Вашата позиция не сме я чували!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Васко делчев

    8 0 Отговор
    Не съм ги мислил за капацитети тези наши историци , но имах сравнително добро мнение за тях. С тази публикация категорично ги зачерквам като хора с интересно мнение. Жалко, че са български учени
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 намерихте ЕДИН,

    7 0 Отговор
    идиот-историк и го цитирате сякаш цитирате зельо или бай дънЧО . като велик! Това е родоотстъпник и културно невеж човек.
    ВСИЧКИ ДРУГИ казват друго. Дори и вашият борисов - под сурдинка.

    Коментиран от #222

  • 212 ами хайде тези

    9 1 Отговор
    иобърнали задни части на запад икторици да кажат друга страна, която е пологнала толкова на България. Аз съм готова да се съглася. Но засега равносметката е много ТЪЖНА. Русофобите . угиодници на едни други далечни и агресивни сили знаят истината и затова гледат да я изтрият.

    Добре, не им харесва трети март, защото го свързват с влиянието на Русия над нас. Тогава да вземем друг ден, в който друга държава е повлияла. Например 10 януари 1944 г. - най-големите бомбардировки на ангрлосаксите над София с хиля ди убити и разрушени къщи??? И в добавка - пускане от самолетите на детски играчки, които се възпламеняват в ръцете. Дайте други примери. Например деня, в който премиерът на Англия Дизраели изнася реч, в която казва, че българите са на нивото на индианците в америка и за няс трябва да се грижат Турците. Чърчил добавя, че София трябва да се изравни със земята и да се насадят картофи.
    ДАЙТЕ МОЛЯ вие приемри.

    Коментиран от #215, #217, #220

  • 213 абсолютно

    5 0 Отговор
    какъв е тоя поръчков продажник написал тая статия
  • 214 факти

    5 1 Отговор
    уважаеми коментатори, не виждате ли че проамериканските купени медии само ви провокират!? не се занимавайте с тях да си губите времето! намират продажници и изтипосват техните брътвежи

    Коментиран от #267

  • 215 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #212 от "ами хайде тези":

    Миличка след ВСЯКА руско-турска война се подписва допълнителен протокол за размяна на население от Турция се изселват християни (българи, сърби и т.н.) в замяна от Русия идват мюсюлмани (черкези, татари и т.н.) Това е великото добро което прави Русия (не напразно Левски, Ботев, Раковски, Стамболов и т.н. са русофоби) обезбългарява българските земи и заселва в тях черкези и татари. Сега за войната завършила с подписването на нищо незначеща хартийка в Сан Стефано на 19 февруари. Но да се върнем в началото на войната през юни 1876 година в чешкото градче Райхщад докато още димят опожарените български градове и села се срещат руския и австрийския императори и се разбират че няма да допуснат създаването на ГОЛЯМА СЛАВАНСКА ДЪРЖАВА а и малката създадена ще бъде разделена на две !!!! на Княжество България и Източна Румелия още си поделят балканите по линията на река Тимок договора е уточнен през януари 1877 г. в Будапеща. След провала на цариградската конференция (по вина на Русия и Австрия които потикват Турция да откаже мирно решение на въпроса) на Русия е позволено да воюва (войната струва живота на над 200 000 българи заради въпиющата некадърност на руското командване) с условието че няма право да подписва каквито и да е договори съдбата на България ще бъде решена в Берлин. Но на 19 февруари големият туркофил и българомразец граф Игнатиев за да се подмаже на императора като му подари мирен договор за рождения ден организира с турските си авери Сан Стефанския
  • 216 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Опааа":

    Пала....се появява по ТВ
  • 217 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #212 от "ами хайде тези":

    Организира с турските си авери в Сан Стефано цирк без всякаква стойност (припомням на Русия й е разрешено да воюва но няма право да подписва каквито и да е договори). Но дори Сан Стефанския цирк е проведен на 19 февруари така че може ли да обясниш какво точно празнуваме на 3 март? На Берлинския конгрес Русия с помощта на Австрия успява да пробута своя план за България (най - големия успех на руската дипломация в цялата й история).
  • 218 Българските турци

    3 1 Отговор
    Кирлив Методи и брат му са гърци

    Коментиран от #221

  • 219 Факти

    3 0 Отговор
    Палангурски ли си къв си не те знам, но не си Българин!
  • 220 Роко

    3 5 Отговор

    До коментар #212 от "ами хайде тези":

    Но да продължим с руските добрини. Септември 1885 година българите обединяват разделената си родина единствената държава която е против е Русия руската дипломация иска от Турция да въведе войски за да възстанови статуквото но след като среща неразбиране в Стамбул (турското правителство не вижда нищо нередно в съединението) се опитва да подбуди Румъния да накаже наглите българи, но румънците още си спомнят как Русия им отнема Бесарабия през 1878 и им дава българската Северна Добруджа и са леко обидени пък и още помнят помощта на българите за обединението на Румъния. След румънците наред са сърбите те вече поддават усладило им се е лапането на български земи през 1878 получават Нишка и Пиротска области населени с българи. Та и сега се надяват да лапнат нещо следва Сръбско-Българската война разгром на Сърбия (въпреки дезертирането на руските офицери на българска служба). Така стигаме до 22 септември 1908 г. Русия се съгласява да признае независимостта ни ако България поеме изплащането на репарациите които Турция дължи на Русия за войната 1877-78 г. Още трябва ли ти или схвана за кво иде реч? Иначе може да поговорим за опита за преврат от 23-та или атентата от 25-та или за бомбандировките на съветската авиация без да сме във война със СССР или за десетките хиляди избити българи по време на съветската окупация или за съдбата на таврийските българи завърнали се в България през войната. Има още много добрини на Русия за които да говорим изброих ти само най - мерз

    Коментиран от #231, #254

  • 221 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #218 от "Българските турци":

    Необразовани ми приятелю може би ще те изненадам но не са гърци.
  • 222 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #211 от "намерихте ЕДИН,":

    Приятелю не всички само продажниците, а Тиквата като виден продажник какво друго да казва.
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Роко

    1 4 Отговор

    До коментар #205 от "ганев":

    А и приятелю 24 май се празнува много преди 3 март
  • 225 Роко

    2 7 Отговор

    До коментар #199 от "Коце":

    Приятелю това е единствения "празник" който не се празнува на датата си (припомням Сан Стефанския пасквил е подписан на 19 февруари) по голяма гавра едва ли някой може да си направи с някой празник. Пример прокламацията за независимостта е прочетена на 22 септември (стар стил) в момента празнуваме на о изненада 22 септември, същото е и с 6 септември. За 24 май въобще мълча въпреки че се разминава с църковния празник денят на Кирил и Методи си го празнуваме на 24 май. Защо с 19 февруари не е така можеш да се сетиш сам на българите им е все тая за този "празник". То и да имаше какво да празнуваме на него няколко турци и руснаци туркофили седнали на по ракийка и надраскали нещо си без всякаква стойност.
  • 226 Пълни глупости

    5 3 Отговор
    Васалитет? Не стига ,че без тяхна помощ сега щеше да сме с фесове ами и сме цинично неблагодарни. Срамота! Колко жертви са дали? И накрая, не са ни направили руска губерния ,а са ни оставили да си правим самостоятелна държава. Това да си благодарен не значи да си васал. Сега започваме да ставаме васали ,само че на друга държава. Дали сме им достъп до всичко ,те казват кой ще управлява ,как ще управлява ,кои трябва да са ни врагове и кои не ,на кой да даваме и на кой не . От тях евентуална "закрила" която е под въпрос.
  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Гъбарко

    5 0 Отговор
    Дребна и продажна душичка. Заради такива, като този подложко сме били 5 века под турско робство. Нищо случайно няма.
  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Справедлив

    4 2 Отговор
    Подкрепям аргументите на проф. Илчев! Др.професор показва незнание (или умишлено заблуждава) относно Санстефанския договор от 3 март, който цели обединяването на българите в техните етнически граници и изразява нац.идеал! Напротив, Берлинският конгрес е този, който налага нашия васалитет!!!
  • 231 Справедлив

    6 0 Отговор

    До коментар #220 от "Роко":

    Царят Освободител, Светла му памет, е убит в атентат в 1881г ,а наследникът му Александър Трети счита, че тази позиция отговаря на интересите на Руската империя тогава. Все пак да не забравяме, че Великият Запад чрез Берлинския конгрес е разкъсал България и е отнел голяма част от нашите етнически земи! Така, че Съединението е справедливият български отговор на Берлинския конгрес. А Санстефанският договор предвижда България в нейните етнически граници , посочени от Българската екзархия и в турските данъчни регистри, където е отбелязан точно етническият състав на селищата! Така че това не е пасквил , а сериозен и справедлив документ, а вашите публикации, меко казано са безпочвени!

    Коментиран от #239, #240

  • 232 Име

    3 0 Отговор
    Щяхме да сме арменците - да ни убият, това беше вариантът. Малко е пресилено, но - такива положения.

    Аз не знам с кой акъл изобщо им хрумна да сменят празника.

    Това е сериозна задача, както и да е - определено е налудно.
  • 233 Платени услуги

    5 0 Отговор
    Въпросът, драги сънародници, е да бъдем откъснати най-после от Русия, от нейното влияние. Да се унищожи вярата и привързаността на народа ни към тези, които дедите ни са нарекли освободители. След това ще дойде ред и на православието. Спомнете си какво каза за него съвсем открито нашият голям евроатлантик Паси! Не могат да приемат, че днес, когато се опитват да обезсилят и завладеят богатствата на Русия, един малък народ се инати и не иска да се откаже от вековната си привързаност и благодарност. Докато е така, трудно ще могат да ни накарат да правим това, което са замислили отдавна. Затова ще действат подломно-стъпка по стъпка, та дано нещо се получи. Да, ама ние, българите, сме бамбашка чешити, та ще видим.
  • 234 Кръстьо

    2 0 Отговор
    Винаги съм се чудил, как българи- християни живеят и умират носейки фамилии с турско-арабски произход!
    Ами тези хора живеят или са живяли не съвсем свободни! Ако аз цях се родил с такава фамилия щях да поискам от Съда да ми я смени, затова, че насилствено е наложена на предците ми, а на мен напомня, че народа ми е бил в робство и така не се чувствам напълно свободен!
    Когато турци, български турци или изобщо мюсюлмани си се наричат с техните обичайни имена, това е естествено и не ми пречи!
  • 235 Зелков Дойчо

    3 0 Отговор
    Може и като професор да си идиот щото парите не миришат.
  • 236 Мнение

    3 2 Отговор
    Ако 3-ти март остане официален празник и подобаващо се отбелязва, не намирам драма и друга дата и събитие да изберем за национален празник.
    За мен са важни нюансите и мярата.
    Неблагодарността е грях! Ако заменим националният си празник и после почти забравим 3- ти март, това би било много нечовечен акт към страната, която ни е помогнала да се отървем от османското иго, което е наложило по земите ни една чужда ни култура и гнет! На някои не им харесва да ни причисляват към словянското семейство, но по-добре ли е без семейство?! И лошо ли е, че сме в семейство и с други православни народи!? Кои бихме били ние, ако като самотна лодка, сами се лашкаме в морето!? Дали не забравяме примера даден ни от кан Кубрат?! Нищо, че го е дал на синовете си, отнася се и за единството между близки ни по вяра и език народи! Българофил съм! Убедено считам, че интересите на България са над всичко, но това не пречи да помним кои сме, от къде идваме и кои са естествено близките ни народи! Да, и братя се карат, сърдят се дълго един на друг, но това не е естественото и желано поведение. Ако някой ти е помогнал в значителна степен, редно е когато се намира в трудна ситуация поне да се опиташ да го разбереш, да го помириш с третия брат, да си по-сдържан и обран в отношението си към него!
    А иначе си следвай интереса! Избирай си и други приятели, прави своя цивилизационен избор, не забравяй икономиката, продавай по целия свят своите чушкопеци, грижи се за жизнения стандарт и прос

    Коментиран от #246

  • 237 Ббб

    4 2 Отговор
    На ППДБ най им отива 2 февруари за празник. Да си го празнуват и да не ни занимават с тъпите им предложения.
  • 238 Приемна и жалби на ФСБ!

    1 1 Отговор
    Не знам каква "история" е учил този пишман- историк! ЗАЩОТО В САЩ, НАПРИМЕР, АМЕРИКАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ "МАРДИ ГРА" - ПРАЗНИК ДОРИ НЕ НА ПЪЛНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ЩАТИТЕ, А ПОБЕДАТА НА МЕКСИКАНСКА ВОЙСКА НАД АМЕРИКСНСКА!! Не е куриоз, а ФАКТ!!! А ние???
  • 239 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #231 от "Справедлив":

    Необразовани ми приятелю на Берлинския конгрес е приет РУСКИЯ план (съставен през юни 1876 от Русия и Австо-Унгария)за България кое не разбираш от написаното. Британско-Френския е коренно различен да той също предвижда разделянето на България но на западна и източна и ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ включително ОТКРАДНАТАТА ОТ РУСИЯ Северна Добруджа (която Русия дава на Румъния за компенсация за Бесарабия която си присвоява румънците не желаят тази размяна но никой не ги пита) също в пределите на западна България са включени Нишка и Пиротска области цяла и Македония. Но този план не устройва "освободителите" и те правят всичко възможно да го усуетят (кво да се прави искат си Босфора голяма и силна България не им е необходима). И приятелю в границите на Българската екзархия влиза и Северна Добруджа която Русия краде. И още нещо дори клоуна граф Игнатиев знае че хартийката която подписва няма никаква стойност (Русия е получила разрешението да воюва с условието че резултата от войната ще се реши в Берлин) затова нарича договора предварителен. А да договора е подписан на 19 февруари така че може ли да обясниш какво точно празнуваме на 3 март?
  • 240 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #231 от "Справедлив":

    Приятелю съгласен съм че Съединението е справедлив акт на българския народ в отговор на несправедливия Берлински конгрес. На това мнение са всички лоши западни държави включително Великобритания (опа нали те разкъсват България що сега са съгласни да се обединим) Румъния и дори Турция (тя е единствената пряко засегната държава от съединението) против е единствено добрата Русия. И тъй като никой няма да позволи на руски войски да влязат в България (англетата вече са усетили че в Берлин са ги измамили) руските дипломати търсят друга държава да накаже както те се изразяват наглите българи. В Турция и Румъния срещат неразбиране следващия избор е Сърбия явно са й обещани нови български земи които да открадне. И пак повтарям дори да приемем че Сан Стефанския пасквил представлява истински договор той е подписан на 19 февруари. Кво празнуваме на 3 март?

    Коментиран от #261

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Евро-атлантически "ценности"🏳️‍🌈

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Такива се наричат":



    Този платен "историк" да ни каже защо и по времето на КОМУНИЗМА този празник е забранен?


    Коментиран от #243, #265

  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Мммм, дааа

    1 3 Отговор
    ДО ВСИЧКИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ-тезата "ако не беше 3 март, нямаше да има 24 май..." - ами четете Учебници, не измислици те на Копейкин и Митоффанувъ... Френски пътешественик описва празнуването на празника на Светите братя Кирил и Методий още през 1813 година в Шумен... Путин вече е бил роден, но и както сега още се е напикавал, а до 3 март оставало още мноооого време...

    Коментиран от #251

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Мммм, дааа

    1 5 Отговор

    До коментар #236 от "Мнение":

    Същата страна, която в момента убива деца и разрушава църкви, изнасилва жени и застрелва от упор хора с вързани на гърба ръце?!

    Коментиран от #264

  • 247 Дедо Симо

    4 1 Отговор
    Абе тоя Палангурски е от царските хорица,много е достоверен и независим.Провинциален доцент,видял шанса за научна и обществена кариера в политиката.Ясвн като бял ден,ваше величество.
  • 248 Бай той Толстой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Такива се наричат":

    Помияри по-скоро!
  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Нико

    1 0 Отговор
    Професоре айде марш вън от България....веднагааааааа
  • 256 Джгруби

    1 0 Отговор
    Направи ,пишман професоре този коментар в БАТАК и в ПАНАГЮРИЩЕ и ти гарантирам, че ще се изпариш във въздуха като вода в Сахара.
  • 257 Понко

    0 0 Отговор
    Ти не си нищо, освен мекере и продажник.
  • 258 Потната костенурка

    0 0 Отговор
    Да се спрем на компромисният вариант,че 22/09 е по-важна дата и да не пипаме 3ти . Айде, успокойте страстите и идете в планината на чист въздух. Може да го направите като мен. Преди 7-8 години вместо да вея байраци и да се бия в гърдите какъв съм патриот, изкачих първият си връх. Само дето не си спомням,дали беше точно на 22/09 или на 06/09....бе, някъде там
  • 259 Стария рокер

    0 0 Отговор
    Голям срам! Две чужди страни се договарят и отново ставаме държава! И 500 годишният ни дослук, с комшията на вятъра!
  • 260 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Зевс":

    Държава си станал на 22 09 1908 г.
    До тогава си бил васал.
  • 261 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #240 от "Роко":

    Роко роко, 19 02 е 03 03 нов стил
    А иначе националния празниктрябва да е на 22 09 (05 10) 1908 г се появява ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА
    НА 0303 (19 02) 1878г. Се появява васалното княжество България, нищо повече.

    Коментиран от #266

  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Евгени

    0 0 Отговор
    Стига с тези ваши "експерти"!!!Ако не беше 3 март нямаше да има България. И за васалството са виновни немците, англичаните и французите със задълженията по ньойския договор. Престанете да изопачавате историята. Утре ще кажете,че не е имало държава България!!! Продажници!!!
  • 264 Внв

    0 0 Отговор

    До коментар #246 от "Мммм, дааа":

    Не става въпрос за Украйна.
  • 265 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #242 от "Евро-атлантически "ценности"🏳️‍🌈":

    Приятелю лъжеш като дърт москал. 3 март никога не е бил забраняван през комунизма.
  • 266 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #261 от "ХА ХА":

    Приятелю би ли обяснил тогава защо празнуваме на 22 септември а не на 5 октомври? Календарната реформа се провежда през 1916 година за къв стар стил изобщо дрънкаш тази система се прилага само когато се уточняват църковни празници не и исторически дати и то само след 1916 година. А твърдението че след 19 февруари е създадено васално Българско княжество е невярно "договора" който визираш няма никаква юридическа стойност. Княжеството е създадено след Берлинския конгрес като дори след него на половината му територия се намират турски войски (цяла североизточна България) ако не ме лъже паметта Варна остава под турска власт повече от месец след Берлинския конгрес просто турския командващ отказва да изпълни заповедта да се изтегли от града оправдавайки се че не е получил заповедта. Ако турската страна смяташе договора от 19 февруари за истински още през февруари щеше да изтегли войските си от земите на българското княжество, но те не го правят Русия също не настоява за такова нещо. Просто и двете страни знаят че не са подписали договор а нищо не значеща хартийка
  • 267 Трапера

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "факти":

    А бе невежа вземи се ограмоти и прочети Записките на граф Игнатиев издателство 1982 г и тогава друга песен ще запееш
  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 Някой

    0 0 Отговор
    България е била 5 века под турско. Като не искат 3 март,нека да кажат на коя дата да се празнува това,че сме освободени от турско робство. Или не сме освободени ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове