Last news in Fakti

27 Юли, 2023 18:00 1 548 26

Киселова: Ако правителство е претърпяло вот на недоверие, не е правилно да стане служебно

  • доц. наталия киселова-
  • служебно правителство

Според нея в началото на следващата седмица може да има внесен проект на конституционните промени

Киселова: Ако правителство е претърпяло вот на недоверие, не е правилно да стане служебно - 1

Трябва да се преосмисли автоматичното назначаване на главен прокурор, когато президентът я връща, да има дебати и да има други кандидатури. През последните две години доминираха служебни правителства, това предизвика ревност в политиците. Ако правителство е претърпяло вот на недоверие, не е правилно да стане служебно, това противоречи на логиката. Това каза за "Денят на живо" доц. Наталия Киселова.

Според нея конституционните промени са на чернова, по която се обсъждат конкретни предложения. В началото на следващата седмица може да има внесен проект. Въз основа на негативния опит се предлага да се раздели ВСС - на съвет, който да отговаря за съдии, както и прокурорски. Все още няма категорично мнение, че само действащо НС може да прави конституционни промени", заяви тя.

По думите ѝ ще се изтегли правомощието на президента да назначава с указ председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, а това ще остане в компетентността на ВСС. "Президентът има правомощия в трите власти, така е създадена Конституцията, той е орган, който им сътрудничи или ги спира", обясни Киселова.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    30 2 Отговор
    Не е правилно, но е удобно винаги ще обслужва тези които са в момента на власт.
  • 2 ВНИМАНИЕ!!!

    25 1 Отговор
    Внимавайте когато теглите банкноти в евро от Уникредит!
    Между тях може да има повредени банкноти, които не се приемат обратно нито от банката, нито от БНБ.
    А иначе се натискаме за еврозоната. Тотално сбъркана държава !

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    28 2 Отговор
    Трябва след всяко правителство да има народен съд
  • 4 По зле са от чейнчаджийте

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВНИМАНИЕ!!!":

    на Магура!
  • 5 каскета

    25 7 Отговор
    Идиотщината на харвардците като предишните юпита гладни за власт и кражби
  • 6 много здраво

    19 3 Отговор
    Ами нормално е да няма такова ,защото ще краде като за последно .. !!
  • 7 хххх

    10 4 Отговор
    Правилно е киселата... правилно!!
  • 8 айде лелче

    6 27 Отговор
    тази лелка говори само това, което иска чичкото зелен чорап

    Коментиран от #16

  • 9 Айде

    16 1 Отговор
    Не щат да чуят, което не им изнася! Целта им единствено е да си пазят властта! Трябва да има взаимен паритет м/у държавните власти! Силно да се ограничи влиянието на партийните върхушки върху държавните власти! Президентът да може да прекратява мандат на правителството, но само веднъж в неговият мандат! При второ прекратяване да се провеждат и нови парламентарни и президентски избори! Извънредни парламентарни избори да се провеждат и при нисък обществен рейтинг на парламента - под 50% в продължение на шест месеца! Областните съдии да се избират от съответното население по критерии за обществен морал и доказан професионализъм, определени от парламента! Те да съставляват и ВСС и да избират тримата върховни съдии! Аналогично трябва да бъде и за областните прокурори, но без главен прокурор! Навсякъде в държавните власти и партиите да се въведе крайна мандатност - до два поредни мандати! И, разбира се мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата!
  • 10 Гого

    6 24 Отговор
    Защо да не е правилно да стане служебно бе маце? Какво пречи ако е претърпяло Вот на недоверие, да продължи до изборите, но със строго ограничени права и задължения? Аман от професори, ей!

    Коментиран от #11

  • 11 мда

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    Какъв е смисълът от вот на недоверие тогава?Голяма глава,но куха.

    Коментиран от #12

  • 12 Гого

    1 14 Отговор

    До коментар #11 от "мда":

    Смисъла е че имат 2 месеца до изборите. Такъв.

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За цензурата, скриптовидна

    6 1 Отговор
    П С И Х О Д Е С Н И Я Т П Е Д Е Р А СТ Д А ГО Д У Х А
  • 15 Абсолютно вярно

    15 2 Отговор
    Но нашата мафия и национални предатели, ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС искат да се бетонират!
  • 16 Адрес 4000

    4 11 Отговор

    До коментар #8 от "айде лелче":

    Още един ватник от женски пол
    Отново да не забравяме от тяхната катедра се пръкна петърчо чалгарят конституционалист (вече доцент)
  • 17 така е

    2 12 Отговор
    Изглежда сте на хранилка при някого, който прави огромни пари по време на служебното управление. Кой ли е той?
    Оставям на страна че цялата държава спира в изчакване, поне докато не застъпи новия РЕДОВЕН министър и не влезе в час къде е попаднал. А назначенията и уволненията през това мъртво време дори няма да ги коментирам.
  • 18 Козяк мрази 3-ти март

    7 3 Отговор
    Най-добрият вариант е просто Генерала-Губернатор от козяк да си влезе в ролята официално и да си управлява. Пак кравите ще водят хорото, но ще се спестят грешни пари за 240 хрантутника. Но не, кравите държат да използват смокиновото си листо - "демокрацията". Така всяко престъпление, което извършат се приписва на колониалната администрация, а не на Главния Кравар на колонията

    Коментиран от #19

  • 19 иска ти се

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Пита ли генерал-губернатра Леонид Решетников, дали ще позволи подобни волности в задунайская?

    Коментиран от #21

  • 20 Стефан Попов

    1 8 Отговор
    "Стефан Попов: Чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики"....
  • 21 Козяк мрази 3-ти март

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "иска ти се":

    Не знаех, че въпросният Решетников(предполагам руснак), толкова мрази датата 3ти март, че иска да ни я заличи като празник. В смисъл, Решетников ни казва, стига толкова благодарност от вас. Решетников явно много държи да изпращаме и оръжие за Украйна. Но щом казваш, че е така, значи е така. Ще вярваме на тебе, а не на записа на Киртака и Кокорчо - "Съгласували сме назначенията с Посолството". Няма да вярваме и на Тиквуня - "Тая седмица ходих 5 пъти до американското посолство"

    Коментиран от #22

  • 22 Дали е случайно

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Дали е случайно, че въпросния Решетников, (който всъщност издигна Румен Радев за български президент) е персона Нон грата в България за период от 10 години, като застрашаващ Националната сигурност?

    Коментиран от #23

  • 23 Абе

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дали е случайно":

    не ти ли писна от сутрин до вечер да лазиш и да се гърчиш жалко в лъжите и глупостите на националните предатели ПП, ДБ и ГЕРБ? Мразиш, се добре, мразиш бъдещето си хубаво, ама като мразиш и страната си, напусни я бе! Що трябва да се гърчиш жалко и да лазиш?
  • 24 Уточнение

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гого":

    Сега е 2 месеца, утре може да е три години. ШИНИК !
  • 25 Абсолютно

    3 1 Отговор
    Щом са изхвърлени,нямат право на повече власт.
  • 26 хммм

    2 2 Отговор
    Киселата стрина се вкиснала...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове