Last news in Fakti

27 Юли, 2023 20:18 2 485 22

Депутатите решиха: Банковата тайна пада по искане на съдебен изпълнител

  • банкова тайна-
  • искане-
  • съдебен изпълнител

Текстът предизвика повече от час дискусия в пленарната зала и срещу него възразиха предимно от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“

Депутатите решиха: Банковата тайна пада по искане на съдебен изпълнител - 1

Да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова тайна, гласува парламентът. Това стана при второто четене на държавния бюджет за тази година, през преходни и допълнителни разпоредби, с които се променя Законът за кредитните институции, съобщи БТА.

Така съдът може да постанови разкриване на банковата тайна и по искане на публичен изпълнител във връзка с обезпечаване и събиране на публично вземане.

Текстът предизвика повече от час дискусия в пленарната зала и срещу него възразиха предимно от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“.

Петър Петров от „Възраждане“ изрази опасение, че това ще създаде неравнопоставеност между държавата и частните кредитори.

Искрен Митев („Продължаваме промяната - Демократична България“) разясни, че хипотезата ще се използва само, когато някой не си е платил данъците, и е продиктувана от невъзможността държавата да събира максимално задълженията.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС този въпрос трябва да бъде подложен на отделно обсъждане, а не с държавния бюджет, защото няма отношение към него. Не обичам, когато се извършва фина хирургическа операция на мозък, да се използва брадва, коментира той. И уточни, че това не е конфронтация с финансовия министър, а предложение за разговор. За отделно обсъждане на текста се обявиха и от ИТН.

С други текстове - в Закона за здравето, депутатите записаха, че държавата предоставя средства на родителите за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна възраст до 1 септември на годината, в която навършват три години и не са приети в общински детски ясли и държавни детски градини, поради липса на места. Месечният размер на средствата за едно дете не може да надвишава средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища за съответната календарна година. Парите се изплащат до приемането на детето в общинска ясла или в държавна детска градина.

Мнозинството отхвърли предложението на БСП в Кодекса на труда правилото размерът на минималната работна заплата да е 50 на сто от средната брутна заплата за период от 12 месеца, да се прилага от 1 август 2023 г., а не от 1 януари догодина. Аргументът на финансовия министър Асен Василев беше, че в момента сме в средата на годината и бизнесът си е направил разчетите. Освен това дефицитът към 31 май т.г., който заварихме, беше 1,2 млрд. лв. и затова такава мярка трудно ще може да бъде финансирана сега, добави той.

Не се прие и предложението на ГЕРБ-СДС за сезонна работа с един работник да може да се сключват трудови договори общо за не повече от 120 календарни дни вместо досегашните 90.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВНИМАНИЕ!!!

    25 0 Отговор
    Внимавайте когато теглите банкноти в евро от Уникредит!
    Между тях може да има повредени банкноти, които не се приемат обратно нито от банката, нито от БНБ.
    А иначе се натискаме за еврозоната. Тотално сбъркана държава !

    Коментиран от #13

  • 2 А под

    20 0 Отговор
    юргана също ли ше надничат?
  • 3 Ами те и досега мутрите от ЧСИ

    23 0 Отговор
    запорираха сметки, дори без длъжниците да разберат. Егати банките.

    Коментиран от #14

  • 4 Цифровата Диктатура

    30 1 Отговор
    Започна, променят на ишлеме Законите БНБ, Семеен Кодекс, Конституция, Банкови преводи фирми. Референдуми няма! Страшно, а идва цифровото евро и безумни цени на енергия и петрол, вода. Следва махане на коли с ДВГ. Става по-зле от социализма. Една шепа хора ще знаят всичко за живота ни, абсолятно всичко, здраве, деца, любовници, номер на дрехи, любими храни и цветове.
  • 5 дядото

    14 0 Отговор
    но това как ще важи- за нашите,за вашите или за всички българи.идват времена,когато тато трева да пасе.
  • 6 пенсия

    7 0 Отговор
    Митев от подмяната бо---к който не е мошеник си плаща всички данъци и задължения но правилно ли е да се плаща ДАНЪК СГРАДИ И ТАКСА СМЕТ ЗА ЗЕМЯ ОТ 1250кв.м. ако не го оправите сте бок-----е от подмяната
  • 7 Случващото се

    17 1 Отговор
    в момента е държавен и финансов преврат. Една шепа хора със 7% на изборите ни вкарват в цифровият концлагер.
    Дано да не включат България в преки военни действия. Но ме съмнява. Не сме имали по антибългарска коалиция от настоящата СДС, ДБ, ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП. Един лидер няма в България, който да поведе народът срещу цифровата диктатура. Бягайте хора, 140 държави са приели да въведат поетапно цифрова единица. Но все още има свободни кътчета по земята.
  • 8 ха ха

    7 0 Отговор
    държавата си пише закони за удобство на ; държавниците ; , да не мислите че живота на гражданите ще се подобри ? има да чакате
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В блатото

    12 0 Отговор
    Aндрешко, Андрешкооо за тези ли ППДБГЕРБ изедници ли гласува да ти съдерат цялата кожа??
    Нали де сещате, какво ще правят сега всякаквите държавни и частни монополисти в комбина със съдените изпълнителни хиени?
  • 12 нема такава държава,

    14 0 Отговор
    питам аз,като реват за тия банки,защо хорат дето имат депозити в банките,не получават лихви за това че банката оперира с парите на хората,че и от горе на всичко,като внасяш сума по депозита,ти удържат и такса,да не говорим за теглене-пак такса,банки ли-по зле са от вампирите
  • 13 ко разправяш

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВНИМАНИЕ!!!":

    Ааа питай Мартин Петров, ко мисли за тази "банка"???
  • 14 Съдията Дред

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами те и досега мутрите от ЧСИ":

    Запора е друго, блокира ти парите. Разкриване на банковата тайна означава , че ще може да се види движението по сметките години назад, и ако са прехвърлени пари без основание или като дарение, да ангажират отговорноста на получателя.
  • 15 В тази

    9 0 Отговор
    бандитска държава, да махаш банковата тайна е безобразие. Сульо и пульо имат достъп ако пожелаи до здравно досие, банкова тайна. В тази мутренска държава да махаш банкова тайна е Престъпление.
  • 16 Сталин

    5 1 Отговор
    Значи вече ще може да вземем парите дължими за данъци от фирмите на западните мародери
  • 17 Мнение

    10 0 Отговор
    Този закон е за обикновенните хора за да може да ги следят дали от някъде изкарват някой лев повече за да живеят нормално. Тъпата ни държава иска да сме бедни за да ни държи за гушите и да лапа и малкото заделени пари в банката.

    Коментиран от #20

  • 18 НАП лийкс

    6 0 Отговор
    Каква банкова тайна? Май само в сметната палата не знаят кой оолитик какви пари има и от къде.
  • 19 гост

    7 0 Отговор
    Любимците на жълтопаветниците бавно, но славно ни връщат в комунизма. Но те са си деца на ДС, така са свикнали. Всичко да е под контрол ...
  • 20 Коментатор

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Така е, но първопричината не е в тъпата ни държава, а във външните интереси на посолството и посолствата, изпълнявани чрез фашизмократите, спуснати чрез измама в управлението, наречени евроатлантици!
  • 21 Емо

    3 0 Отговор
    Все по-ограничени права за овцете. Колкото и да ги стрижат, те пак си викат "беее". Когато ножа опре в кокала, вече ще е късно.
  • 22 Картоф

    0 0 Отговор
    РъкаФРъка, банките да се хранят от другаде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове