Last news in Fakti

28 Юли, 2023 21:52 3 153 47

Стефан Софиянски: За какво ни е президент, ако е с ограничени права?

  • стефан софиянски-
  • служебно правителство-
  • конституция

Идеята дали да има или да няма служебно правителство показва несъстоятелността на всичките

Стефан Софиянски: За какво ни е президент, ако е с ограничени права? - 1
Снимка: БНТ

Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си личи, защото всичко е много тенденциозно направено. Конституцията е сериозен документ и тя организира общественото. Това не е юридически документ. Понеже тази Конституция беше приета, когато България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ, а днес сме член на НАТО и ЕС България, трябва да потърси нова по-съвременна организация на обществото, за да може да се движи напред. Това каза бившият министър председател и кмет на София Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази мнение за новоизбраните промени и се фокусира върху президентските права.

"Идеята дали да има или да няма служебно правителство показва несъстоятелността на всичките. Едно НС избира едно правителство. С изтичането на мандата на НС, изтича и това на правителството. Оттам нататък трябва служебно правителство и президентът трябва да го назначи. В този преходен период той осигурява условията на едни нормални избори. Всяко ограничение на правата на президента е грешка. Те и без това са му до такава степен ограничени правата с тази Конституция. За какво ни е президентът, когато той е с ограничени права? Тези хора, които посочват, че могат да бъдат избирани, те всички са избирани на квотен принцип. Значи те отново вкарват политизация, а на нас ни трябва независимо служебно правителство", коментира Софиянски.

Бившият кмет на София коментира и вече отхвърлената идея за ограничаването на мандатите на кметовете, като нарече подобни идеи "глупави".

"Самото анонсиране на такива глупави идеи прави носителите им смешни. Какво значи на ограничиш мандата на кмета? Той е стопанинът на тази къща. Това се едно да кажеш, че може първите два мандата да си женен, а после не", сподели Стефан Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Темата за националния ни празник също не беше пропусната: "24 май не пречи на бъде национален празник, но те искат да ме върнат в комунизма. Как може демократи да ме връщат в комунизма? Това да отречеш 3 март е все едно да отречеш Иван Вазов. Ако има един смислен референдум - това е този за нашия национален празник. Нека попитаме народа, а не едно ниско представителство да ми сменя празника".

"Има един парадокс, тази Конституция беше правена в условията на едно противопоставяне. Това е заложено и в самата Конституция. Новата философия на нашето общество не трябва да бъде противопоставяне, а властите трябва да бъдат поставени в условие на взаимодействие. Президентът няма право на законодателна инициатива и има право само на вето. Той е поставен веднага в позицията на противопоставяне", заяви Софиянски.

Софиянски призова за премахването на квотния принцип от Конституцията и коментира признанието на Иван Гешев, че е политически избран.

"Стана публичен дебат във ВСС и аз, за съжаление, го слушах. Беше много прозрачно политизиран дебатът. Можеше ясно да се види кой от присъстващите от коя политическа квота е. Квотният принцип трябва да изчезне от Конституцията, защото той политизира", категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафиянски

    40 14 Отговор
    Хайде, теб пак ще те изберем с НЕОГРАНИЧЕНи права, Мафиянски. Така харесва ли ти??
  • 2 Агата Кристи

    42 13 Отговор
    А "другарят" Бошкоf, за какво ти е сват и "татко" на щерка ти ?

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Русофил

    50 12 Отговор
    Демократът Стефан постави основите на корупцията в БГ. Да припомня случаят с халите.

    Коментиран от #16

  • 4 престъпници

    44 18 Отговор
    искат да ремонтират конституцията, след Тодор Живков всичко е разпад. и по него време не беше идеално но няма нищо общо със сегашната трагедия.
  • 5 Софиянеца

    32 11 Отговор
    Как може демократи да ни връщат в комунизма? Ами, явно "демократите" Боко, Шиши и кръгът Капитал могат!

    Коментиран от #24

  • 6 Карай ,

    30 14 Отговор
    без президент !
  • 7 Да, бе

    31 6 Отговор
    А за какво ни е софийски крадец от хаскьой...
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    Агата Кристи Вас Какво Ве Интересува Личния Живот на Другите
  • 9 Красимир Петров

    40 4 Отговор
    Този е един от крупните крадци на прехода.
  • 10 Ами да

    23 3 Отговор
    Квотният принцип трябва да изчезне от Конституцията! Абсолютно правилно! Но, въвеждане на крайна мандатност във всички държавни власти и истинско разделение на властите в държавата! Много повече власт на избирателите и гражданското общество!
  • 11 Красимир Петров

    35 4 Отговор
    Всички медии са подчинени на политическата мафия от 33 години.
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 7 Отговор
    Всяка Община си Има Общинска мафия Сега е в София Фандъкова Кмет от ГЕРБ
  • 13 Далавера

    24 4 Отговор
    Тоя е заприличал на стафида!?
  • 14 Алфа Вълкъ т

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Агата Кристи":

    Агата Кристи и АГЕНТ 007саЕдин и Същ Ник
  • 15 Файда

    20 4 Отговор
    Народен съд за предателите на България

    Коментиран от #26

  • 16 Путинофил

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Предлагам 2 февруари да е национален празник като "Ден на българските политици". По-големи п-ки от тях няма.
  • 17 шопендар

    15 13 Отговор
    ДОБРЕ Е ЧЕ ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ,И ВЪПРЕКИ ОГРАНИЧЕНИЯТА УСПЯ ДА СЪТВОРИ БЕЗБРОЙ ПОРАЗИИ.ВРЕМЕ МУ Е ДА СЕ САМОИМПИЙЧВА С СЛУЖЕБНИЯ СИ МАКАРОВ
  • 18 ха сега де!

    13 11 Отговор
    А за какво ни е президент с неограничени права? По добре да си го наречем по български, цар и властта да се предава по наследство. То и без друго избори не са ни нужни, след като ще гласуват само платени и корпоративни избиратели. Останалите не им пука за бъдещето, а само искат избраните да им наредят живота по техен вкус и се вълнуват най вече от това кой какво ще дава. Като, че ли го дава не от общия кюп, дето всички внасяме, а от собствения си джоб. Раздирано от всевъзможни тенденциозни разделения, умишлено потиквано към омраза, крещящо и кипящо, обществото ни не може да намери дори минимален консенсус за базовите ни ценности и общия ни път напред. Така, че въпроса е дали изобщо ни е нужна държава и президент, а не какви ще са му правата.
  • 19 Роби

    8 5 Отговор
    Роби на кой му пука. Шопите са на гьола у Гърция и даже не и дреме.
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    Политически Лебедари
  • 21 Панов

    18 4 Отговор
    Този, заедно с Костов, Божков и още няколко авера са за Близкия Изток, да си градят олигархичните, монархични, свободни икономики.
  • 22 Право на мнение

    14 8 Отговор
    В Южна Корея има наводнения и загинали в тунел в автомобили и автобуси. За това обвиняват кой мислите ... Президента, затова, че не бил в страната, когато това се е случило, а посещавал Европа и Украйна, по медиите говорят за него какъв негодяй бил, как можел така да постъпи със страната си в такъв тежък момент, да не се намира в страната си, макар, че той е бил по работа навън. И в Корея кой е виновен, разбира се Президента. И му се карат, а той навел глава се оправдава ... а нашия пухльо за ншщо не носи отговорност, само плюе по партиите. Всичщи президенти в Южта Корея са били в Затвора, един има осъден на 20 години Затвор!
  • 23 Охооо

    13 2 Отговор
    Ауу този колко лакомо подходи към софийските хали...
  • 24 555555

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянеца":

    Ами много е просто Демократите са Комунисти а Републиканците Консерватори са капиталисти,ха сега да ви видя как ще изберете.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 555555

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Файда":

    Народа никога не съди,народа винаги го съдят,но той никога няма да го осъзнае.Всички умни хора използват мантрата,в името на народа,за да трупат капитали а "народа"се нада да управлява,да ама не.
  • 27 ЗА ДА ЧЕТЕ НОВОГОД. РЕЧ

    8 9 Отговор
    А ЗА КАКВО НИ Е ЧУЧЕЛО СЪС ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИИ?
  • 28 Мухахахахаха..

    13 6 Отговор
    Кирил Петков започва да ми прилича на един грузинец - Саакашвили. В момента гние в грузински затвор. Ако му прочетете историята ще различите ярката му краварска вярност. Както и Навални. Една школа.
  • 29 ЕЛИ

    12 2 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ НЯМАТ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ,НО ИМАТ ПРЕЗИДЕНТ,СОФИЯНСКИ НЕ В ЧАС
  • 30 Коментар

    9 1 Отговор
    Цитат:Как може демократи да ме връщат в комунизма?"
    Не е чел новини последните месеци и не е наясно.Демократите наскоро бяха подменени с някакви либерали,а на истинските демократи вече казват "популисти".Никакви либерали не са,нито комунисти,а са си фашисти.
  • 31 ганю

    8 1 Отговор
    Сегашният състав на народното събрание не смятам за достоен и с необходимите кфалификации и етика за да извърши промяна в конституцията.
    Ако се разпусне и свика Велико народно събрание с нови хора може но не и тези
    като преди това старото се подложи на проверка и съд -далаверите от 90 г досега (особено приватизацията)
    виновните в затвора така трябва и е редно
    "със стари ку...ви нов бардак не става"
    Може това да го свърши президентът
  • 32 Щирлиц

    3 2 Отговор
    .....в условията на противопоставяне...Мда,червени комунисти се противопоставяха на сини комунисти,които за да покажат колко са правоверни и посинели овреме,даже "гладуваха" в палатков лагер,докато нагъваха луканки и салами.
  • 33 СтефкаСофиянска

    9 0 Отговор
    Ае, умрела лисицо... за какво ни е държава изобщо питам?
  • 34 Тиква

    11 0 Отговор
    Тоя бъдещ затворник пак се появи! Все такива дават акъл, вместо да са на топло поне до животен.
  • 35 Софиянеца

    8 5 Отговор
    Пита защо ли ?
    Защо като видя власта Фатмака взе да прави простотии .
    Хареса му да командори и да изпълнява заповедите на Мутрофанова.
  • 36 БКП

    5 2 Отговор
    За какво ни е народ като си имаме номенклатура нуждаем се само от работници плебей
  • 37 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ZA KAKВО НИ Е .......... ПРЕZИДЕНТ ......... РУСКИ ШПИОНИН , АГЕНТ НА КГБ ...... ФАКТ !
  • 38 Диоген

    5 0 Отговор
    За Софиянски явно не съществува държавата Германия! Там правата на президента са точно това, което толкова плаши бившия служебен премиер. По-добре германския вариант за България, отколкото настоящия руски парашутист(пилот) с мания за власт и без контрол!
  • 39 Софиянски

    5 0 Отговор
    Защо ни е Софиянски, ако ще краде, но иначе как дъщерята ще е със сина на хазартния бос. Очевидно, идеята за служебни правителства е вредна. Ако при оставка на правителство, то остане да изпълнява своите функции (с някои орязани права), докато се избере ново (без и след избори), то всички ще имат мотивацията този процес да не се протака. Ролята при парламентарна република, очевидно е церемонялна. И така е най-добре.
  • 40 Име

    0 2 Отговор
    Учудващо добре се изказва, това с 3-ти март е напълно извратено, то няма и какво да се обяснява - лудост.

    Ще празнуваме 24-ти май, ми ние си го празнуваме. Ясна е траекторията - Русия - индулгенции, масрафи, репарации, златни кюлчета, резерва на НРБ, един вид - окупатори.

    Какво да приказваме.
  • 41 От къде излезе този човек

    1 0 Отговор
    Имаше пандемия, но явно не за всички.
  • 42 Кмете

    1 0 Отговор
    Видя се резултата от демокрацията на Софиянски:Стана тъст на Черепа дори и по документи.
  • 43 Софиянец

    1 0 Отговор
    Ейбандит Стефчо
  • 44 Последният

    0 1 Отговор
    Един сват на Божков,говори и драска глупости,в защита на Зелен чорап.
  • 45 Я виж, ти

    1 2 Отговор
    Софиянски ме изненада!
    И аз така мисля, но дали той си вярва на това което казва?
    Иначе, за мен коментара е точно в десятката!
  • 46 Руски слуга

    2 0 Отговор
    Самият Вазов е написал послеслов на стихотворението “Български език”, че русите се подиграват и хулят езика ни. После пак самият Вазов пише, че руските войски са забравили да напуснат страната ни. Досега руският ботуш ни тъпче и продължава с правнуците на руските слуги.
  • 47 Андропов

    1 0 Отговор
    Пак нашето Черно море е най-черно.... Тоз пак се издънил. Абе Софиянски, питат ли се англичаните защо ив и кралица, щом има ограничени права? Не!
    БГ президентът има достатъчни права. Но сегашният не се държи като държавен глава, а като говорител на селски спортен тим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове