Last news in Fakti

31 Октомври, 2013 10:48 904 0

Даниела Бобева: Въвеждаме и строг контрол върху бързите кредити

  • бързи кредити-
  • даниела бобева-
  • банки-
  • свръхзадлъжнялост

Работи се и по нов закон за свръхзадлъжнялостта

Даниела Бобева: Въвеждаме и строг контрол върху бързите кредити - 1
Снимка Архив БГНЕС

Терорът на монополите е по-голям от този на банките, но задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки за решаването му. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в ефира на ТВ7.

Тя съобщи, че според проучванията най-засегнати са около 10% от домакинствата, които се отличават с много ниски доходи, най-малко един безработен и поне шест месеца неплащани вноски по кредити. „Именно те са целевата група на правителството по отношение на задлъжнялостта”, посочи вицепремиерът.

Тя припомни, че потребителският кредит е регулирана област в България от 2007 г., когато у нас е въведено европейското законодателство. Нерегулиран сектор остават т. нар. бързи кредити до 400 лв. Те се отпускат основно от небанкови институции и лихвите по тях са толкова големи, че се стига до лихварство. Според нея, че контролните органи също не са свършили добре работата си. „Правени са проверки и са издавани предписания, но смятам, че трябва радикална промяна в начина на контрол”, каза тя. Мнението й е, че с небанковите институции трябва да се занимава не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за финансов надзор, те да преминат от регистрационен на лицензионен режим и то при по-високи изисквания, включително към капитала им.

Вицепремиерът припомни, че миналата седмица правителството прие законопроект за промяна в Закона за защита на потребителите, с който се предлага и кредитите под 400 лв. да преминат по общия режим. „Очакваме това да доведе до по-сериозно обмисляне от кредиторите преди да се отпусне исканата сума”, каза Даниела Бобева.

Именно липсата на сериозен анализ и от страна на кредитополучателите, и от страна на кредитодателите на кредитоспособността на гражданите тя определи като основен проблем. Според изследването 68% от хората, които вземат кредити, не очакват подобряване на положението си, а друга голяма част смятат, че то ще се влоши. Когато вече не могат да обслужват кредитите си, те първо свиват разходите, след това се обръщат за помощ към близки и роднини, а много малко от тях търсят диалог с кредитора. По тази причина започва кампания за финансово образование на гражданите, съобщи Даниела Бобева. Тя каза, че едновременно с Министерството на труда и социалната политика се готвят мерки за свръхзадлъжнелите семейства, като например създаването на специални звена, които да им представят съвети.

Работи се и по нов закон за свръхзадлъжнялостта, който да регламентира личните фалити. „Това ще даде перспектива и за двете страни”, коментира тя. Освен това се подготвя регламентация за създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава споровете между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове и при зачитане на интересите и на двете страни. Очаква се до месец и половина нормативната уредба да е готова и от следващата година този орган да заработи. Даниела Бобева посочи, че във Великобритания по този начин се решават 40% от случаите.

Вицепремиерът съобщи, че е готов и третият пакет от мерки за намаляване на административната тежест. Той е за облекчаване на режимите по отношение на строителството. В понеделник през интернет страниците на правителството и на областните администрации ще бъде пуснат нов сайт, който ще информира гражданите за всички отменени и облекчени режими. Информация с това съдържание ще бъде поставяна и в офисите, предоставяли до момента съответната услуга. „Това ще помогне на гражданите и бизнеса да се ориентират в облекченията, които могат да ползват”, е мнението на вицепремиер Бобева.

Помолена за коментар на студентските протести, тя изрази желание да изнесе лекция по темата в УНСС, където е преподавател. „Нормално е, когато си млад, да протестираш в името на някаква кауза. Студентите винаги са били активни. И някои от нас са протестирали в миналото, студентски протести съпровождаха и промяната през 1989 г. За разлика от нашето поколение, сега те имат шанс да избират дали да останат или да заминат. Нашата цел е да им създадем условия за развитие тук. Ние сме правителството, което направи най-много за борба с младежката безработица и продължаваме да реализираме инициативи, които да им позволят пълноценна реализация в България”, каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове