Last news in Fakti

31 Юли, 2023 09:44 1 093 7

Експерт: Разсейването се превръща в новата епидемия за безопасността на движението по пътищата

  • движение по пътищата-
  • използване на мобилни телефони

Много от най-важните републикански пътни артерии са прекомерно натоварени и достигат пикови стойности в летния сезон, отбеляза д-р Милен Марков

Експерт: Разсейването се превръща в новата епидемия за безопасността на движението по пътищата - 1

"Минимум 5% от водачите са готови във всеки един момент да използват мобилен телефон по време на управление на автомобил. Не са само мобилните телефони. Разсейването се превръща в новата епидемия за безопасността на движението по пътищата. По данни на ЕК 1/4 от пътно-транспортните произшествия са предизвикани поради разсейване - за секунди могат да настъпят много рискови ситуации". Това заяви пред БНР д-р Милен Марков, експерт в Агенцията по безопасност на движението по пътищата.

Той напомни, че лятото и по-топлата част на годината е важен период за строителни работи. Повишаването на безопасността зависи и от тях, подчерта той и отбеляза, че някои строителни работи няма как да бъдат избегнати и трябва да бъдат изпълнени.

Затова д-р Марков препоръча на участниците в движението, ако имат възможност, да избягват най-горещата част на деня, да са подготвени с достатъчно течности, да не се разсейват и да не използват мобилни телефони.

По думите му в голямата си част пътните ремонти се обезопасяват коректно. Но:

"Голям проблем впоследствие представлява ненавременното отстраняване на временната организация на движението и това, че много от водачите не се информират предварително за съществуващите ремонти".

Много от най-важните републикански пътни артерии са прекомерно натоварени и достигат пикови стойности в летния сезон, отбеляза експертът. По думите му една от причините да бъдат отбивани ТИР-овете в горещините е от гледна точка на асфалтовото покритие - да не се получават деформации.

"Мобилността на всяко общество е основен фактор за неговото развитие. Ние трябва да намерим баланс между това стоките и услугите да се придвижват и това да става безопасно. Когато тежките автомобили бъдат спрени - те се спират в началото на отсечките, които са забранени за преминаването им. Няма определени места, на които те могат да спрат безопасно, няма условия. А когато трафикът се пусне, този тежкотоварен транспорт, който тръгва, също става опасен заради разликата в скоростта на движение между различните превозни средства".

Д-р Марков призова шофьорите да бъдат внимателни и толерантни на пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокурор

    9 0 Отговор
    Гусин "експерт" застани на един светофар и ще видиш, че 2 от всеки 3 мацки на волана са с телефон в ръка и пламят ляв завой. От мъжете от 5 1 е с телефон. Един от фрапиращите случаи на светофара: Пишман баровец с "маркова" жипка през левия отворен прозорец държи кафенце с цигарка, а в дясната телефон и взема левия завой!
  • 2 Голям зор

    8 2 Отговор
    Разсейването идва и от това да гледаш в коя дупка да не влезнеш и така правиш отклоняване на колата и друг водач до теб,леко невнимание и хоп това дето никой не го иска.
  • 3 Приятел,

    8 0 Отговор
    д-р Марков да спомене основните причини за пътното поведение и създаването на конфликтни ситуации, не 2-3 процената. За мен цялата работа е в това, че в цялата страна интелигентните и способните да управляват средство за предвижване са доста малко. Само да уточня, че не говоря за някаква уникална интелигентност, а за опит какви правила и способности са определлящи при шофиране за безопасното движение. Има буквално професори в университети, които хал хабер си нямат как се кара например.Не ограниченията, а самосъзнанието трябва да е водеща роля. Така и ще бъде
  • 4 Механик

    5 0 Отговор
    Разсейването се дължи на новите и модерни джаджи с виртуални бутони. Имам предвид телефоните и дисплеите в автомобилите.
    Работата с виртуални бутони и менюта, изисква много внимание и отделяне на погледа от пътната обстановка.
    Знам, че сега новите-модерни ще ме погнат с минуси, но нека проверят дали в самолетите има такива виртуални работи. И за да им е по-лесно ще им кажа, че няма и няма и да има.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Местния Козар

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Всеки ден съм на пътя по 8,9 часа из цяла Европа, и там е същото,всеки прави всичко друго, но е и да си гледа пътя, даже виждам колегите в автобусите които ме изпреварват и ровят в телефона, не случайно започнаха в доста държави да слагат камери специално за това.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Върхът на сладоледа е когато при плъзгане с един пръст настройваш климатика, а с два пръста сменяш станцията 😒😒😒😒
    ОстанАх изОмен 😉😉😉😉
  • 7 Минка

    0 0 Отговор
    аз чатя само докато са гримирвам в колата и то като карам бавно и зад мен колони
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове