Last news in Fakti

2 Август, 2023 14:09 1 223 34

Банките с впечатляваща печалба за първите 6 месеца: 1.7 млрд. лева, което е с 66% повече на годишна база

  • банки-
  • печалба

За периода април-юни само 3.8% от всички отпуснати кредити и аванси са в графата "необслужвани", при 4.05% през януари-март

Банките с впечатляваща печалба за първите 6 месеца: 1.7 млрд. лева, което е с 66% повече на годишна база - 1

Банките в България са в отлична форма и се радват на растящи печалби. Това се вижда в новата порция статистически данни, огласени от БНБ, цитирани от "Сега".

Банковата система е завършила първата половина на 2023 г. с впечатляващите 1.7 млрд. лева печалба, което е с 66% повече от резултата за същия период на 2022 г. Това означава, че всеки месец кредитните институции добавят в портфейлите си средно по 283 милиона лева печалба.

Данните са повече от положителни, ако ги разглеждаме от макроикономическа гледна точка. Но от позицията на фирмите и домакинствата в България нещата изглеждат различно - великолепните резултати на кредитните институции на практика идват от техните каси и джобове под формата на покачващи се лихви по заемите в съчетание с микроскопични лихви по депозитите плюс увеличаващи се такси и комисиони.

За шестте месеца приходите на банките само от такси и комисиони надхвърлят 913 млн. лева, показват данните на БНБ. А постъпленията от лихви са 2.78 млрд. лева.

Добра новина - и от макро-, и от микроикономическа гледна точка, е, че делът на т. нар. лоши заеми остава нисък и дори се свива. За периода април-юни само 3.8% от всички отпуснати кредити и аванси са в графата "необслужвани", при 4.05% през януари-март. Спадът е и номинален, не е само в процентите. През първата четвърт на годината просрочените вземания на банките са били 4.12 млрд. лева, а през втората са намалели до 4.10 млрд. лв.

Тази ситуация бързо може да се промени през следващите месеци, ако започне масирано вдигане на лихвите по стари и нови кредити. Но засега анонсираното още миналата година сериозно поскъпване на заемите у нас не се случва. Основната причина е, че банките буквално са претъпкани с пари и все още финансират с охота - въпреки че БНБ все по-често ги съветва да затегнат изискванията.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    36 0 Отговор
    КРЪВОПИИЦИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВДИГАТ ТАКСИТЕ
  • 2 Подпомагач на бизнеси

    33 0 Отговор
    Бързо да им платим използваната от тях ел.енергия,че да не им паднат печалбите.
  • 3 Демократ

    30 0 Отговор
    Банките в България трупат огромни печалби на гърба на хората и на неограничените им права да си определят каквито си искат такси. Кога най-после ще се поиска информация чия собственост са тези всемогъщи безконтролни институции, кои са им началниците, каква е връзката им с мобилните оператори? Кой владее парите и комуникацията между хората, кой държи контрола над живота ни? Защо са толкова важни ченгетата като Спас Русев, Милен Велчев,представителя на руската банка ВТБ и т.н.
  • 4 Павел пенев

    32 0 Отговор
    Как няма да са във форма, като банковото законодателство е изцяло в ущърб на вложителите. Всички банки у нас са частни и ограбването на населението е законово гарантирано.
  • 5 йхнкхйких

    30 0 Отговор
    Банките са символа на злото
  • 6 Картел

    29 0 Отговор
    Да биеш вързано куче не е бизнес, така и банките, при това неписано съглашателство , нулеви лихви по депозити и нарастващи лихви по кредити и такси, куц кон да вържете, пак ще докара печалба. Банкери !
  • 7 очевидец

    20 0 Отговор
    Още ли има наивници които да си държат парите в банките ???.Не можеш да ги изтеглиш когато поискаш,само с предварителна заявка и съответно с/У ГОЛЯМА ТАКСА,за твоите си пари с които те работят.

    Коментиран от #13

  • 8 Анонимен

    15 0 Отговор
    Лихви няма при депозит, лихви при кредит, как да не се замогнат. Заплати хиляда лева и това на някои им е много. Бързина се иска, но малко пари, малко работа у банкята
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    Що не споменахте
    КОЛКО ПАРИ СА ИЗНЕСЛИ
    ОТ БЪЛГАРИЯ
    тези БАНКСТЕРИ
    ❓❓❓❓❓❓

    Коментиран от #14

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    "НАРОДЕ ❓❓❓❓"

    "УниКредит ще изнесе към 460 млн. лв. печалба в Италия, ДСК – 250 млн. лв. в Унгария"
  • 11 дааааа

    23 0 Отговор
    Много хитро нещо е банката.Оперира с твоите пари, взима лихви от това нещо и когато искаш да си изтеглиш собствените ти пари такса.Вкарваш такса, захранваш друга сметка такса, теглиш от банкомат такса.Лихви по депозитите нищожна.Е как няма да са на печалба.Всички тези кредити с тези уж малки лихви....Аз не познавам човек без кредит

    Коментиран от #15

  • 12 мммм

    6 1 Отговор
    Колко щастлив щеше да ме направи тази новина ако имах банка, а сега ми дреме на каскета
  • 13 прост народ

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "очевидец":

    Слаба държава ами нали има фирми всеки ден оперират с милиони как да се разплащат с другите фирми. Даже социалките им ги внасят по карта разбирай банка. Пенцията ти в кеш но нали пак банката ги отпуска, няма начин... проблема е че банките у нас са алчни.
  • 14 Кво ти пука

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нали уж е хартия без покритие.
  • 15 така е но....

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "дааааа":

    Не и по белия свят, тегля си от банкомат в Гърция с английската карта и няма стотинка такса. Ако някой е пробвал с българска карта да тегли от чужбина да сподели.

    Коментиран от #26

  • 16 Ванко

    17 0 Отговор
    Защо не им наложат 70% данък свръхпечалба?

    Коментиран от #20

  • 17 Гото

    10 0 Отговор
    Браво на банките....Добър дивидент ще отиде към ЕС
    Да му мислят хората и бюджета!.. ->))))))
  • 18 Иииии

    14 0 Отговор
    продължават да вдигат таксите. Няма ли кой да ги спре? Нещо за данък свръхпечалба????

    Коментиран от #22

  • 19 Георги Илиев Митев

    9 1 Отговор
    Робовладелците се нуждаят от многократно повече печалби , за да поддържат репресивния апарат и неговите помощници от охранителните фирми .
  • 20 Киро Казана

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ванко":

    Защото законодатели и банкери са дупи и гащи, сложи в тоя кюп съд и прокуратура плюс послушна полиция и получаваш безплатно изпълнение на песента....За милиони няма закони, за кокошка няма прошка...Наздраве.
  • 21 от ежемесечно стригане от нови такси

    12 1 Отговор
    Банките с впечатляваща печалба за първите 6 месеца: 1.7 млрд. лева, което е с 66% повече на годишна база
  • 22 Кво да ти кажа

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иииии":

    Свръхпечалба има в гейска Швеция в мъжка България има здраво клатене, изразих се по просто за да стигне до по голям процент читатели.
  • 23 българина

    8 0 Отговор
    и ше я изнесат с торбите срещу скромните 10 пр. Опитайте да изнесете печалба от държава с ценности срещу 10 пр?????? навсякъде е диференцирано, нисък данък ако я оставиш в страната, двоен ако я изнесеш. Значи банките ще изнесат 3.7 млрд срещу 370 млн лв, Ограбваш бизнеса който работи тук и изнасяш парите.... точно като веригите немските Всичко се изнася
  • 24 Тома

    7 0 Отговор
    Всеки депутат взема още една заплата от банките като условието е постоянно да узаконяват вдигането на таксите за народа от банките
  • 25 2666

    3 0 Отговор
    Епа къ нема, кат ти зимат 10 лв. само за добре дошъл.
  • 26 9522

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "така е но....":

    Ами зависи си от тарифата на конкретната банка. Някой имат процент от тегленето + минимална такса + такса за превалутиране, абе бало си мамата.

    Коментиран от #28

  • 27 Нощен скитник на вероятностите

    3 0 Отговор
    А, що бре? Тя кризата само за бедните. Сития на гладния не вярва.
  • 28 така е но....

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "9522":

    Имам две карти едната на Ллойдс другата на Халифакс и няма такса, питах за българска карта ако се тегли от чужбина дали слагат такси и кави евентуално.

    Коментиран от #31

  • 29 От чужбина

    5 0 Отговор
    Основната пачалба на банките е редно да идва от разликата в лихвите. В българския вариант обаче, вероятно основната им печалба е от таксите които прибират за всички парични операции. Това на практика може да доведе до големи печалби, но спъва икономиката на държавата като цяло. ЗАЩО? Защото никой не иска да внася пари от вън. Защото кой е луд да държи пари в българска банка и да му пощипват от парите? А са много българите работещи по чужбина. Всеки който има възможност НЕ държи пари в българска банка. Останалите го правят по принуда, и точно от това пишман банкерите се възползват. В действителност НЕ е произведен никакъв реален продукт. Просто е одрана още една кожа от данъкоплатците. Ако банките премахнат тези такси ще получат много повече пари. В държавата ще се налеят значителни средства, но от това самите банки няма да имат такива големи печалби.
  • 30 Кривоглед

    6 0 Отговор
    Всички ако отидат и си изтеглят парите от банките да ги видя с какво ще работят и.от какво ще спечелят
  • 31 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "така е но....":

    Преди време "Nationwide"-това НЕ е банка, а строителна асоциация, имаха най-ниските таксички за теглене зад граница, вън от Великобритания. Един познат така издържаше семействоо си в България. Той работи в Великобритания, а е дал картата от Nationwide на жена си, за да тегли парите директно от банкомати в България. Аз лично съм вкарвал кеш в сметката и веднага жена му ги тегли в България. Това беше още преди да ни приемат в ЕС. Сега не знам как е.
  • 32 Анализатор

    3 0 Отговор
    тъкмо сега си говоря с дядо Мити,съседа ми ,,и той каза,,,дано да им преседнат тия печалби да се задавят и да пук....т,,а той каквото пожелае се сбъдва
  • 33 Анализатор

    3 0 Отговор
    Деди Мити каза дано банкерите да ги хване рак и да пукнат от лакомия и алчност
  • 34 Хампарцумян

    2 0 Отговор
    Мачкамеееееее! айде може още! 5% лихви по ипотеките, давааааай
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове