2 Ноември, 2013 16:08 1 334 1

Между 3 и 5 милиона ще са сирийските бежанци през 2014 г.

  • бежанци

Колкото повече помагаме на сирийците, където са, толкова по-малко ще бягат в Европа, смята еврокомисарят

Между  3 и 5 милиона ще са сирийските бежанци през 2014 г. - 1
Между 3 и 5 милиона ще са сирийските бежанци през 2014

Това е най-тежката хуманитарна криза на последните десетилетия и, за съжаление, перспективата за следващата година и може би години е много песимистична. Само за последната година в Сирия жертвите от тази криза са се увеличили 4 пъти. 4 пъти са се увеличили Загиналите, тези, които са загубили домовете си, но са все още в страната, от 1,2 милиона сега са 5 милиона. А бежанците от Сирия са нараснали осем пъти. Това какво значи? Че хората вътре, при отсъствието на помощ и на надежда да получат помощ нямат никакъв друг избор освен да вземат по една торбичка с най-необходимото, децата си и да бягат навън. Днес най-важният проблем за Сирия е да намерим начин да доставяме повече хуманитарна помощ вътре в страната.

Това каза в ефира на предаването "Събота 150" по БНР еврокомисар Кристалина Георгиева по повод хуманитарната криза в Сирия. Дамаск завърши в срок унищожаването на оборудването за производство на химически оръжия, а ликвидирането на запасите от тях е планирано да се случи до 2014 г. По данни на ООН обаче повече от година кризата лишава от помощ 2,5 милиона души. По прогнозни данни бежанската вълна там тя ще продължи, а очакванията са в различни части на света догодина да пристигнат между 3 и 5 милиона бежанци.

Георгиева акцентира върху необходимостта от отваряне на хуманитарните коридори:

33-ма хуманитарни работници вече загинаха. Ние, европейците, сме най-големият донор за сирийския народ и сирийците по съседните страни. Мобилизирали сме 2 милиарда евро и това е важно за хората там, но е важно дори за нас в България, защото колкото повече помагаме на сирийците, където са, в собствената им страна, в съседните, толкова по-малко от тях ще бягат към Европа. Но тези пари за човека, който е в Сирия, до който помощ не стига, не значат нищо. Ако вие сте в така наречените контестирани райони, т.е. там, където боевете са най-страшни, за вас надеждата някой да ви помогне е 10 до 15% - до толкова хора ние можем да стигнем.

Какво значи хуманитарен коридор? Това означава да гарантираме безопасната доставка на хуманитарна помощ. Това може да стане по два начина: или ако воюващите страни гарантират безопасност на хуманитарните работници, а днес това не само не става - Сирия е страната, в която най-безобразно се нарушават така наречените закони на войната, хуманитарното право. Там се стреля по линейки - 92% от линейките в Сирия са унищожени; там се стреля по доктори. Емблемата на Червения кръст, на Червения полумесец, която другаде е защита, там по-скоро привлича снайпериста. Тоест да чакаме, че ще ни дадат възможност воюващите да доставим помощ днес е малко вероятно, макар че ние трябва да продължим натиска с всички възможни средства, чрез всички възможни канали за доставката на помощ по този път. Вторият начин е с миротворци. Засега все още не виждаме шанс Съветът за сигурност да каже „Стига толкова, ние ще сложим миротворци, които имат оръжие и могат наистина да защитят тези хуманитарни коридори”. Но да ви кажа, аз не изключвам това в някакъв момент да се превърне в реалност. Днес надеждата на света е обърната към Женева. В края на този месец там трябва да има „Женева 2”, преговори.. Да си призная, опозицията не изглежда много готова, нито пък е в състояние да седне на маса на преговори – тя е толкова раздробена.

Ако има политическо решение, то тогава въпросът за миротворци може да се реши по-бързо или да не се налага да се решава. Нашият апел от хуманитарната общност към Съвета за сигурност е: бъдете по-категорични и решителни на темата „Достъп за хуманитарни работници вътре в Сирия”. Ако това не стане, тази зима ще видим много по-голяма бежанска вълна в Ливан, в Йордания, в Турция, в Египет, в Ирак – страни, които вече са на ръба на колапса. Аз се тревожа много за Ливан – 800 000 бежанци в страна от 5 милиона, която при това, самата тя е в много тежко вътрешно-политическо състояние. Ако Ливан не издържи, ние тогава в Европа ще видим наистина какво значи поток на бежанци.

Необходима е обща политика по въпроса за бежанците, категорична е Георгиева:

Създава се илюзията, че едва ли не Европа е затворила врати за бежанци. Но тя е гостоприемна. Миналата година 330 000 души поискаха бежански статус в Европа. 100 000 го получиха. Повече от 60% са в пет страни – Германия, Франция, Швеция, Белгия, Великобритания. Тези 5 страни имат едно отношение към проблема с бежанците, докато в много други това не стои като цел на държавната политика, т.е сме в много неравномерно състояние на разпределение на бежанците.

Ако имаме обща политика това ще ни помогне по-лесно и решително да връщаме тези, които нямат право на бежански статус. Ето, в България, от тези, които са дошли, вероятно около 2/3 са истински бежанци, останалите не са. Трябва да можем бързо да решаваме кой заслужава да бъде защитен по силата на Международната конвенция за бежанците. До момента, в който Европа няма обща политика, ние винаги ще имаме хаоса, който се създава от различната реакция на различни места и впечатлението на света, че Европа е решила да се окопае и да не допуска никой при себе си. От бежанците в света, 74% от тези, които отиват в богати страни, идват в Европа, т.е. Европа поема най-много и въпреки това изглежда като най-негостоприемна. От бежанците в света 80% отиват от една бедна страна в друга, 20% отиват в богати страни и от тези 20% 3/4 идват в европейските страни.

Идеята да се въведе квотния принцип и всяка страна-членка да приема определен брой бежанци засега е нереалистична, смята Георгиева:

За да се стигне до такава система на квоти, трябва всички страни да се съгласят. Факт е, че в някои страни обществото е много по-подготвено да приема бежанци. Т.е. дори и утре да се събудим с квотна система, нейното изпълнение би било много трудно. Как си представяме ние, ако да кажем 2013 г. има отново 330 000 кандидати за бежанци, ние да можем в България да поемем тази част като квота, да могат да го направят чехите, поляците, унгарците - страни, които нямат традицията на Германия. Но също е факт, че трябва да се търси много по-сериозно дефиницията на солидарност и тя да бъде не просто финансова, а на общото отношение към бежанците.

Критикувам и ЕС, и света като цяло, за това, че гледаме на проблема с бежанците "на парче". Докато не стигнем до там да го решаваме комплексно, защото той е комплексен проблем, каквито и мерки да предприемем, те ще бъдат половинчати и няма да доведат до резултат. Трябва да определим какво правим там, откъдето идват бежанците. В случая със Сирия аз се гордея с това, което правим в Европа, защото полагаме големи усилия там, където е проблемът, да го решаваме хуманитарно. Но не се гордея въобще с това, което прави светът за политическото му решение. Светът избра тактиката „заравяне на глава в пясъка”, докато не се стигна до използването на химически оръжия. Втората част на проблема са мрежите на трафик на хора. Докато не се обединим в международен план, няма как да го решим проблема. И чак тогава стигаме до третия проблем – как ние си пазим границите.

Българският еврокомисар коментира и справянето на страната ни с бежанската криза:

Виждаме, че днес вече има 50 000 сирийски бежанци в Европа. Нека пак да си кажем – 2,2 милиона в съседните страни, 50 000 в Европа. Относително по-малък е нашият проблем и е управляем, но за съжаление не го очаквахме. За мен положението в България стана тревожно, когато видях, че от юли до август числото на бежанците се е увеличило 4 пъти. Те бяха около 400 души през юли, станаха близо 1 100 през август. Тогава дойдох тук, защото този проблем го гледам от две години, срещнах се с министър Йовчев, с премиера, с председателя на НC, да кажа какво може да направи Европа да помогне. Оттогава виждам много сериозно отношение на българските власти. Тук много се говори за ксенофобия, за нейните прояви – за съжаление, това е така. Но виждаме и голяма човещина от българите, даже хора, които самите нямат много средства, отиват и помагат. Ето тук чух една история – медицинска сестра купила със собствените си пари за 250 лева лекарства, отишла в София в едно от местата, където са бежанците, да помогне – да премери температура, да види деца. Гордея се с тези прояви на човещина. 

Аз съм убедена, че България ще се справи, тъй като ние не сме най-привлекателната дестинация. Проблемът се състои от три части: приемане, регистрация на бежанци, отделяне на тези, които са незаконни имигранти и тяхното връщане. Тъй като 2/3 от сирийските бежанци са жени и деца, които не представляват проблем за сигурността, и между мъжете голямата част не представляват проблем за сигурността, аз съм убедена, че нашите органи за сигурност могат и ще се справят с тази част от проблема, която е сигурност.

Има логика правителството да се обърне към по-богатите страни и да каже за по-тежките хуманитарни случаи – деца със сериозни заболявания или възрастни със сериозни заболявания: „Можете ли да ни помогнете? Това надхвърля нашия капацитет да се справим” – бих очаквала да има разбиране.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    аман от тея пуснаха ги ту и са ще стане мазало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове