Last news in Fakti

7 Август, 2023 07:09 1 336 19

Парламентът решава за по-строги санкции срещу домашното насилие

  • парламент-
  • санкции-
  • домашно насилие

В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът наложи вето

Парламентът решава за по-строги санкции срещу домашното насилие  - 1
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес, свикано по разпореждане на Росен Желязков, депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие. В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето, предават от БТА.

В началото на миналата седмица, след като случаят с пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора стана известен, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха два общи законопроекта - за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие.

На извънредно заседание миналия четвъртък те бяха обсъдени и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя прие завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект за промени в НК. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 другари жадни ще ходите

    7 0 Отговор
    Бедствено положение
    Частично бедствено положение заради поредния период с режимно водоподаване и зреещото масово недоволство на гражданите обяви кризисният щаб в Омуртаг. То е в сила до края на седмицата и се отнася само за града, съобщи кметът инж. Ешреф Ешрефов.

    Според справката на водоснабдителното дружество в Търговище, от края на седмицата, 45 населени места в областта са на режими. Масовата причина е в недостига в местните водоизточници, които са зависими от валежите. В село Презвитер Козма вода има едно денонощие през 360 часа, в Рътлина сухият режим е 144 часа. В Красноселци чешмите текат 6 часа, а 150 се чака събиране на някакви количества в източника, за да тръгнат по мрежата.
  • 4 Първо да променят

    3 4 Отговор
    Оценката за телесната повреда. Кои и как решава кое е лека, средна и тежка повреда? Лека е шамар, средна е счупен зъб всичко друго е тежка телесна повреда!

    Коментиран от #5

  • 5 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Първо да променят":

    Тия поправки са смехотворна история. Когато има възможност да се шикалкави, както с нарязаното момиче, ефекта е никакъв.
  • 6 Аве

    15 0 Отговор
    не знам друга европейска държава, на която чрез медии да се задействат институциите ?!
  • 7 Тъмен субект

    14 1 Отговор
    Т.е.ако не сте в интимна връзка (ходи го докажи) можеш да си я дреняш както си искаш? Защо изобщо има два закона за насилието? Насилието си е насилие независимо от това върху кого е.

    Коментиран от #10

  • 8 Перо

    8 1 Отговор
    Парламентарният депутатски боклук не разбира ли, че проблема не е толкова в закона, колкото в кадрите и прилагането на законите. Некадърниците са оставили вратички във всеки член на закона, което е недопустимо! Освен това трябва да се установят срокове за изпълнение на отделните правни процедури и премахване на давността, като събитие, до приключване на делото!
  • 9 Тони

    5 0 Отговор
    Опасявам се, че зад масираната и манипулативна медийна кампания през последните дни уж срещу домашното насилие не се крие нищо добро. Днес на извънредното заседание на парламента ще разберем какви гадости е замислила управляващата мафия на американските марионетки от ГЕРБ и ПП. Най-вероятно ще се правят промени в някои закони, чрез които ще се прокарат елементи от противоконституционната Истанбулска конвенция.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъмен субект":

    Много си прав, точно това си мислех и аз, че тъпотиите им дават право, да претрепеш всяка, която не ти пусне.
  • 11 тези

    3 0 Отговор
    проблема не е дали ше лежи 6 или 8 г. , а да лежи , защото нещо гледам че кой каквото направи не лежи нищо, все пуснати условно и все познати на ченгетата били. докато ги е страх да ги вкарат зад решетките, ще се правят тия отрепки на богове
  • 12 Малиии

    3 0 Отговор
    И защо само домашното насилие? Всяко насилие си е насилие! Свирнал си на светофара и бичето скача и ти забива няколко юмрука! Това дали е насилие? Влязал в къщата на стареца, обрал го и го пребил. Това насилие ли е? Няма разлика! Всяко посегателство срещу някого си е насилие! Като си толкова як и ти се бие, ходи в залата и се бий с равни! Нп страхливците показват колко са яки само на слабите!
  • 13 Тигре-тигре

    3 0 Отговор
    УДАРНО ДА СЕ ПРИЕМЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.ТОВА Е НАРЕДЕНО ОТ ЧИЧО САМ.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    ❤❤❤❤
    Кога една връзка е ИНТИМНА ❓
    Всеки ден sex,
    Веднъж седмично,
    Веднъж месечно,
    Веднъж годишно,
    Ами без sex 🤔
    ❤❤❤❤
  • 15 д-р Хаус

    2 0 Отговор
    а в дупето брои ли се за интимна връзка? За едни джендъри питам. Музикалната форма пък за нея какво пише в тия глупави закони? Да им напомним, че в САЩ съдът каза че това не е кексуална връзка /случай с президента Клинтън и Моника Люински/
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    "8 вида интимност във връзката"
    Приятно четене !

    Трябва ли да са налице всичките ОСЕМ или може с ОСЕМ лица да има ОСЕМ интимни връзки🤔🤔🤔🤔

    А
    " Бий мъ, убичъм тъ !"
    🤔🤔🤔🤔
  • 17 гледай ти

    2 0 Отговор
    Дали е до 6 или 8 няма никакво значение. Ако е до, значи съдията може да каже и 3. Само си губят времето. Можеше да го пишат и до 50г., но няма смисъл.
  • 18 Гай Турий

    3 0 Отговор
    Домашното насилие не е само между мъж и жена. Ако насилникът третира своите родители, братя, сестри, без да има сексуални отношения с тях по роднински причини, какво е това?! Недомислещите импотенти в настоящето НС отново мислят през смартфонови епизоди. Механичното увеличаване на наказанията няма до доведе до никакви промени. Без промяна в образованието от детските градини до университета, в културата в обществото, на улицата, в местоработата, няма да има промяна. Не може такива неща да се мислят под натиск на улица и да се решават на коляно.
  • 19 Кокоркиро

    1 0 Отговор
    Вижте цената на бензина и нафтата.Летят.Утре по 3 лева.А се занимават по спусната директива от посолството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол