Last news in Fakti

7 Август, 2023 17:36 3 703 26

Николай Радулов: Има шефове в МВР с по няколко големи имота, не само в България, но и в чужбина

  • мвр-
  • проверки

Администрация на МВР е гиганска,  голямата част от нея, е от служители, които са пенсионирани и вече взимат и пенсия, и заплата, каза още бившият главен секретар на министерството

Николай Радулов: Има шефове в МВР с по няколко големи имота, не само в България, но и в чужбина - 1

Спешно трябва да се върнат на улицата тези хора от системата на МВР, които са се евакуирали зад бюро. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Трябва те да бъдат полицаи на улицата, с по-високи заплати. Това в този момент ще е знаково. Знаково не е, когато министърът се появява по телевизиите и обещава как ще оправи нещата. Знаково е, когато хората видят, че полицаите на улицата вчера са били малко, а днеска са два пъти повече. Ама това да е сигурно, че ще продължи да е така, а не просто да съберем полицаите от Пловдив и София за една седмица", каза ескпертът.

Второто нещо, според проф. Радулов, е сериозна проверка на всички ръководни кадри на Министерство на вътрешните работи. Тази проверка е добре да се извърши, да се сравни начина, по който са били заплащани през годините с имотното им състояние. Защото много е странно, но има служители на МВР с по няколко имота, големи, някои имат имоти и зад граница.

"Нали разбирате, може да се случи на един да е починала лелята и да му е завещава два апартамента в Гърция, обаче едва ли всички служители на МВР, ръководни, имат такива лели. Такава проверка трябва да се извърши. И според мен тази проверка не трябва да се извърши от "Вътрешна сигурност“, защото "Вътрешната сигурност“ е инструмент на министъра. В крайна сметка, какъвто и да е резултатът от дейността, даже да е най-коректният и точен, какво ще се случи по-нататък, има думата министърът. Тази проверка трябва да се извърши от прокуратурата", добави експертът.

Той припомни, че някога МВР се обслужваше от "Военна прокуратура“ и това беше смислено.

"Не знам защо се стигна до това, може би защото девоенизацията, теоретично поне, се опита да постави служителите на МВР на едно равнище с гражданите, но това не е така. От една страна – да има сериозни разследвания, от друга страна – при всички случаи на полицейско насилие проверката да не е вътрешна, която без изненада за околните да констатира, че МВР е действало съобразно правомощията си, както навремето заяви сегашният шеф на "Гранична полиция“ – Златанов, в ролята си на ръководещ охраната на протестите. Та, тогава, когато всички видяхме, че пребиваха хората, той излезе с мнението, че след вътрешната проверка е установено, че всичко е било законно.", добави проф. Радулов.

Според него, вътрешните проверки за такива неща трябва да бъдат премахнати, защото дори и да са абсолютно точни, конкретни и верни, гражданите никога няма да го повярват. И сега гражданите излизат на улицата, защото не вярват, че ще срещнат справедливост по отношение на своите случаи. Те не вярват нито във вътрешни проверки на МВР, нито в проверките на ръководството, и това ги е изкарало на улицата.

"И разбира се, проблемът с управлението. По моему, такава голяма система не може да се управлява коректно. Тя трябва да се децентрализира, да се намали. Второ, трябва да се използват всички нови технологии, които улесняват управлението. Те трябва да бъдат насочени – и това се прави в редица полиции по света, можем да ползваме чуждия опит. Всички информационни системи, всички рутинни дейности подлежат на електронизация, на цифровизация, на създаване на системи, които първо да не позволят да се укриват сигнали на хората, второ, да дават ясна представа работи ли се или не, и трето, да става ясно какъв е резултатът", добави проф. Радулов.

По думите му, в момента гигантската администрация на МВР, голямата част от нея, е от служители, които са пенсионирани и вече взимат и пенсия, и заплата, тази триглава ламя ще бъде посъкратена, една-две глави ще се отрежат и ще видим, че с една глава също може да се върши същата работа, ако не по-бързо и по-компетентно. Защото администрацията, за да покаже, че е важна, понякога умишлено създава такъв ред, който забавя решенията и понякога действа отрицателно и по отношение на крайния резултат. За да се извърши всичко това трябва да имаме управленски кадри, които да разбират от управление на системи, да разбират от системата на МВР и да разбират от модерните дигитални системи. Ние в момента нямаме такива ръководители в МВР, което значи, че тепърва трябва да ги създаваме. Към това трябва да бъдат съсредоточени и усилията както на законодателя, така и на ръководствата на МВР и специалните служби, смята още експертът по национална сигурност.

По отношение на законодателството, според проф. Радулов, още от римско време има една сентенция, която казва: не е важно да се увеличава присъдата за дадено деяние, а е важно всеки път, когато има престъпление, то да бъде разкривано и извършителят – наказван. Какво значение има дали присъдата е 5, 10 или 15 години, като огромна част от извършителите се измъкват, без дори да е заведено дело? Най-добрата превенция е, когато престъпникът е заловен и е в затвора. Важно е още какво се случва с него, след като излезе от затвора, защото знаем – в малките населени места се извършва престъпление, установява се, че човекът е бил два пъти съден, лежал в затвора, 15 пъти е регистриран и никой не знае, че е в селото.

"За съжаление, имам известни съмнения и за компетенциите на разследващите полицаи. През годините многократно имаше случаи, в които за чиста отчетност бяха арестувани хора. Спомням си, в Пловдив 2016 или 2017 г. беше задържан един Мартин, ІТ специалист, за грабеж по описанието, което дава продавачката. Тогава една дознателка – не си спомням името ѝ, го беше арестувала, беше иззела дрехи от гардероба му, които трябваше да послужат и бяха даже оформени като веществени доказателства, и най-накрая, след 6 месеца, съдът установи, че лицето е невинно. Първо, 10 души, негови колеги, още от самото начало са се опитвали да свидетелстват, че е бил на работа през това време. Второ, иззетите вещи, които дознателката тогава, мисля, представяше като доказателства, нямаха нищо общо в описанието. Якето е било дамско, което съпругата на заподозрения тогава е казвала това е моето яке, защо го изземат? Т.е. има едно формално отношение на разследващите освен заради ниска компетентност, и заради голямата претовареност, но трябва да се увеличи контрола и върху резултата от разследването.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбазов

    8 7 Отговор
    Мигрантите са лоши. Вчера трима се гавриха с мен в една тъмна улица.

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    50 0 Отговор
    То само те да са на рамо да ги носиш колко съдии и прокурори имат хотелчета и дворци за милиони тях кой ще ги разследва.
  • 3 А добър ден

    38 2 Отговор
    Еми млади се пенсионират с големи пенсий и 20 заплати кеш ,то живота след пенсията започва

    Абе тия ли стачкуваха за по-високи заплати че забравих вече?
  • 4 Майор Ушев

    11 26 Отговор
    Тоя много плямпа, нема да оцелее дълго
  • 5 Айде ся

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джамбазов":

    Ама ти им се отдаваше напълно нале?

    Даже още искаше
  • 6 Чичо

    30 0 Отговор
    Ами ,проверете и юристите
  • 7 иметтто

    18 15 Отговор
    Радулов тръгнал да се прави на морален?! Тоя заедно с Рашков вместо да борят корупцията по високите етажи на властта, се захванаха с кокошкарство. По стар комунистически почин върнаха кварталните милиционери и тръгнаха да гонят квартални кримки за кражба на 5-10 лв.
    Накъде е тръгнала Бг?!
    Докато колят и се гаврят с човешкия живот, Радулов и Рашков се занимаваха с парче салам от верига или дреха от МОЛА-а. Човешкият живот не струва пукнат грош, а саламът и дрехите/обувките издигнати като висша ценност.
    За корупцията по високите етажи на властта и "усвояванията" в особено големи размери забравиха напълно.
  • 8 иметтто

    32 1 Отговор
    Рашков папка имаше с имена на магистрати с имоти. Какво стана с папката, а?
  • 9 Катя

    27 1 Отговор
    Още едно нещо, което е смислено за днес след това на Рашидов, адмирации. Само трябва да кажете как са строени къщите на тези шефове от полицията не с обикновенни тухли, а са зидани със златни кюлчета и стените им са пропити с кръвта на лъгани, пребивани и ограбвани хора! Защо ви е страх да говорите за кардарашите те не са по назад от служителите на МВР играят комбина.

    Коментиран от #25

  • 10 Читател

    6 8 Отговор
    Как му беше именно като позивна от ДС на тоя че забравих.
  • 11 Как става това

    15 2 Отговор
    От закуските Радулов !От закуските.
  • 12 Сталин

    29 2 Отговор
    Повечето РПУ та са криминали организации и техните шефове-масони изнудват дилърите на наркотици откъдето правят милиони. Магистратите и шефовете на РПУ та са от едни и същи масонски ложи и в повечето случаи са от племето с малките шапки,които работят за глобалната наркомафия ръководена от ЦРУ, МОСАД и МИ6
  • 13 МВР шеф

    8 16 Отговор
    Що да нямам бе цар вул, заплатата и пенсията са ми около 8000 лв. всеки месец, какво изкаш

    Коментиран от #20

  • 14 Сталин

    29 0 Отговор
    Само някой с половин мозък в България и IQ колкото стайна температура, може още да вярва че нещо в България може да се промени без разстрели
  • 15 Баце ЕООД

    19 0 Отговор
    Емчи от наркотици добре се печели... Демокрация!
  • 16 Иво Христов

    16 0 Отговор
    Само калшников може да оправи нещата с мафиотизираните структури и ОПГ-та.
  • 17 Наблюдател

    19 3 Отговор
    В МВР от над 25 години съществува практика пенсиониран служител да бъде наеман по трудов договор веднага след пенсионирането и да изпълнява същите функции които е изпълнявал преди това. Хубаво е да изкараш десетина години с пенсия и заплата. В службите КОС явлението е най масово.
  • 18 Така е ..

    20 1 Отговор
    Иска им се да си стоят на бюрата и заплата и пенсия. Мързи ги да гледат. Ако някой им развали рахатлъка го спукват от бой.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Милиционер

    20 0 Отговор
    Това е заяждане. Не сме само ние, и следователи, и прокурори, и съдии, и политици, и кметове имат повече и по-големи имоти от нас.
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 8 Отговор
    ТОZИ РАДУЛОВ "ПРОФЕСОР" , КОЛКО ........ МУНЧО БРАДАВИЦАТА Е "ПОЧТЕН" ......... ФАКТ !
  • 23 Читател

    4 3 Отговор
    Наслагали стени минуси браво нима не е бил доносник бе хора прочетете малко
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Катя":

    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
  • 26 Тъй тъй...

    2 0 Отговор
    После стоите и цъкате с език, срещу некой палат от къде аджеба тоя има пари за такъв имот.Или се дзверите на некое скъпо возило....еми е те тия тулупи са!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове