Last news in Fakti

8 Август, 2023 10:50 3 619 28

Журналисти: Медиите си свършиха добре работата по случая с Дебора

  • дебора-
  • нарязана-
  • макетно ножче

В България имаме много ниско доверие в традиционните медии по ред причини, включително заради организирани кампании за умишлено замазване на очите на хората

Журналисти: Медиите си свършиха добре работата по случая с Дебора - 1

Големите и утвърдени у нас медии са подходили отговорно и професионално по случая с нарязаното 18-годишно момиче в Стара Загора.

Около това мнение се обединиха журналистите Мария Милкова и Мария Черешева.

„Медиите свършиха изключително добра работа по този казус. Да, имаше грешки, включително по отношение на това дали шевовете са били 400, но информацията започна да излиза от институциите на час по лъжичка“, коментира Черешева.

„Ако се върна в деня, когато излезе първият репортаж по тази тема, достойнството на жертвата беше запазено. Най-малкото беше запазена нейната самоличност“, отбеляза Милкова.

В България имаме много ниско доверие в традиционните медии по ред причини, включително заради организирани кампании за умишлено замазване на очите на хората, каза тя.

Според журналистите е имало и много слухове и тотално недоказани информации по казуса, но те са останали предимно в социалните медии.

„Всички трябва да подхождаме на първо място със запазване на достойнството на хората и жертвата, а институциите не мислят за това“, подчерта Черешева.

Има нужда от още обучение (на журналисти – бел. ред.), защото когато търсим да сме бързи, трябва да се замисляме и да знаем как да реагираме адекватно, каза Милкова.

„Да се питаме ако това се случи на мен или моите близки, дали бихме искали така да се развият нещата“, добави Черешева.

„Преди време правихме обучение за отразяване по етичен начин на случаи с деца в медиите, но тези критерии важат за всяка личност“, смята Милкова.

Гостите коментираха и изказванията от вчера на бившия шеф на парламента Вежди Рашидов, които предизвикаха остра обществена реакция.

„Въобще не съм изненадана от думите на Вежди Рашидов, защото това не е първото му скандално изказване. Самият факт, че човек с подобен тип мислене може да бъде председател на Комисията по култура и медии в парламента, е достатъчно показателен. Това не е прецедент, има квалификации от бившия премиер, които се превърнаха в абревиатури по тази тема“, посочи Черешева.

„Това показва една двойственост. Това идва от най-възрастния народен представител, този грозен начин на изказване със сигурност губи доверието на обществото“, каза Милкова.

„Когато се бърза, обикновено не се постигат добри резултати“, коментира Черешева приетите вчера промени в Закона за домашното насилие.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преди 25 години

    12 12 Отговор
    българите заливаха жените с киселина, сега ги режат.
  • 2 Българин

    66 5 Отговор
    Не си свършиха добре работата медиите. Всички виждат, че лобират за Истанбулската конвенция. А и не казват истините за момичето, обкръжението й и пр.
  • 3 Нова Сорос ТВ

    52 4 Отговор
    Кои използваха случая с Дебора- това са партии прокарващи вредна американска политика ГЕРБ-ДПС-Капитал(ПП-ДБ) подпомогнати от медиите на кръгът ГЕРБ-Капитал!

    Коментиран от #7

  • 4 Коментаторски клишета

    36 0 Отговор
    Успяха да изпълнят тактическите указания на треньора и да вкарат мача в продължения.
  • 5 СЛЕДВАЩОТО ИЗПИТАНИЕ

    4 20 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ
    ОТРАЗЯВАНЕТО НА
    ПРЕМЕСТВАНЕ НА ...М.О.Ч.А. .....☝...
    ДИСКУСИИ В СТУДИОТО.......
    КАМЕРИ И РЕПОРТЕРИ НА ТЕРЕН..И..т.н.
  • 6 Аве

    43 3 Отговор
    кой е хирурга че толкова добре се е справил Щото повечето чалгажийки след разкрасителна процедура изглеждат по-зле от Дебора ?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бял Кос

    34 0 Отговор
    Никакво доверие в медиите не се е върнало. От хилядите изречени лъжи една истина на яве не прави пролет. Напънете се още и ще видим
  • 9 Киро Шприца

    40 2 Отговор
    В България обаче за ваше съжаление, неуважаеми депутати, има все още мислещи хора, които не сме завършили харвърТ, не сме бивши и настоящи мутри и не сме с купени дипломи.
    Целите на мероприятието са ясни, грозна е употребата на човешки същества и манипулацията на обществото, която извършихте с този случай.Но пропагандата е типична за наследниците на Гьобелсовата идеология, още повече с гръб от посолството/та.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдааам

    8 1 Отговор
    Всички смятат, че добре са си свършили работата.
  • 12 Питам:

    23 0 Отговор
    Нашите законотворци : Ако един мъж бие съпругата си на УЛИЦАТА или ако една жена УВИКА И ОБИЖДА съпруга си на УЛИЦАТА това домашно насилие ли е или е улично насилие ?
  • 13 ХАХАХА

    22 5 Отговор
    Стига с тая .......! Нищо не са свършили медиите ! Платени протести ,а иначе 90 % от българите споделят мнението на Вежди!
  • 14 ХАХАХА

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Шприца":

    Това човешко същество си е продало болката за пари ,я си помисли защо чак след месец се радуха случая ? НПО тата ще и платят !
    К
    О
  • 15 вкк

    18 4 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тази .......! Прозрачни сте с борбата за Истанбулската конвенция
  • 16 Член 4 и член 6 от конституцията

    9 0 Отговор
    Хората не знаят Конституцията на Република България
    Трябва да се сезира прокуратурата
  • 17 Алооо

    13 1 Отговор
    За едно си вършат, за друго не. Цялата работа е "Интереса клати Феса ".
  • 18 Aлфа Bълкът

    16 0 Отговор
    Представихте една типична картинка от всеки втори треторазряден бардак като национален проблем и разделихте обществото на насилници (мъже) и жертви
    (жени). А тук говорим за ОПГ за трафик на хора, склоняване към проституция и разпространение на наркотици.
    Такива неща са се случвали и ще се случват във всяка точка на света, при всички общества, етноси, религии и епохи. Защото за някои хора искат да водят стандарт на живот за който не са учили и не са работили.
  • 19 ПИТАЩ

    14 2 Отговор
    какво образование има 18 год-та. барманка в чалготека, каква работа изобщо има там едно младо "невинно" момиче ?????

    Коментиран от #21

  • 20 Край

    9 3 Отговор
    Убийството на 3 годишнния Петър Терзийски за малко не свали правителството на Иван Костов. Протести против насилието имаше и тогава. ОБАЧЕ!!! Оказа се че го е убила психично болната му майка.
    Сега тоя го определят на самия Сатана а Дебора - ангел небесен, ОБАЧЕ !!! Да не се учудим накрая...
  • 21 Знаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПИТАЩ":

    Ако още не си разбрал каква е, мога да ти подскажа - Гесрги е неин сутеньор.
  • 22 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    4 4 Отговор
    Това момиче няма и седемнадесет год .
  • 23 Бургазлия

    16 2 Отговор
    И къде са и белезите по лицето че първите снимки бяха цензурирани много зле била обезобразена ама друг път аз имам над 7 операции с поне 30 шева и дори след месеци се виждаха а аз тук един по лицето не виждам и защо родителите реват а нищо не казват всичко е фалшиво като президента на Украйна от както има Интернет всичко е лъжа

    Коментиран от #24

  • 24 Сър Пичук

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "Бургазлия":

    Тия руски мекерета стe навсякъде.
  • 25 12345

    4 0 Отговор
    Той по телото.ли е резал?
  • 26 Александър

    6 0 Отговор
    След 90- журналя не виждам! Да ме светнете само! Къде пък вие се видяхте?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И вси пак

    3 0 Отговор
    Да, за Дебора е ясно, тя е жертва в случая.
    Но, освен тежката вина на този първичен тип, който заслужава строга присъда, нека обърнем внимание и на възпитанието на всички наши тийнейджъри, които на възраст 15-18 години, и най-вече момичета, са без всякакви задръжки, с оскъдно облекло и по късни доби в нощни вертепи...
    Нека има контрол на родители и училище. А в случая с Дебора нито едното, нито другото...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове