Last news in Fakti

9 Август, 2023 11:48 1 915 65

Любомир Стефанов: Да сложиш Тодор Живков пред хан Аспарух показва дълбока историческа неграмотност

  • любомир стефанов-
  • тодор живков-
  • хан аспарух

Политиците неумело се заиграват с теми като националния празник

Любомир Стефанов: Да сложиш Тодор Живков пред хан Аспарух показва дълбока историческа неграмотност - 1
Снимка: БНР

Националният център за парламентарни изследвания публикува твърде любопитни резултати от проучване на националното самосъзнание.

Например: Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата ни; Най-много хора се срамуват от политиците ни; Най-разпознаваемият начин за израз на патриотизъм за интервюираните е почитане на революционери; Най-малко патриотично е да купуваш български стоки, да гласуваш и да плащаш данъци; Най-много българи избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в Европейския съюз.

И още: Преходът е разочароващ за 2 пъти повече хора, отколкото комунизмът. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики.

Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните. След Тато се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски. По-надолу е Соломон Паси, а последен с 0,6% е Григор Димитров.

„Приоритетите ни напоследък се преподредиха. И разбирането ни за йерархичната структура на обществото, и кое къде стои като ценности като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване. Много се опростиха сложни системи, трупани с години. И се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение на политиката“. Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Да сложиш Тодор Живков преди хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем – дълбока функционална историческа неграмотност сред българите“, отбеляза той.

Според него причината за това е и в образованието:

Образованието, което държи изправен гърба на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства“.

Политиците неумело се заиграват с теми като националния празник, каза Стефанов. Според него те не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен:

Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март, и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на „или – или“. Това е абсолютно вредно и излишно. Неправилно поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не другото да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар“.

По повод палатките, които ще „пазят“ Паметника на Съветската армия „да не бъде поруган“, Любомир Стефанов подчерта, че това прилича на начало на кампанията за местни избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и „да му се радва“.

ПП е разпознаваема политическа марка, докато ДБ и съставящите ѝ части са опитни в провеждането на избори на местно ниво, коментира още политологът. По думите му ПП никога не са се явявали на местни избори и нямат структури и хора. „Именно там е рискът – хората, които се асоциират по скоро с ДБ, да прередят листите, както стана в София на последните парламентарни избори“, обясни той. И заяви, че не изключва това да се случи и на местните избори.

„Ако не успеят да си решат вътрешните противоречия и не могат да поддържат кандидатурата на Васил Терзиев до изборите, по-скоро да го оставят да се оправя сам и той все някак ще се справи. Иначе ще му бъдат котва, която ще му попречи“, препоръча Любомир Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    32 4 Отговор
    Какво се чудите! Според поръчката социолозите могат да сътворят всякакви социологически недоразумения.
  • 2 Другар

    39 17 Отговор
    При Тато си живуркахме най добре

    Коментиран от #29

  • 3 Тапа Нар

    37 13 Отговор
    Прав е лиолиото, ние черпим ток от построения от Аспарух АЕЦ. Двата пръста горе
  • 4 Гост от Силистра

    18 42 Отговор
    Тодор селяка съсипа България. Неговите наследници и протежета продължават разсипията.
  • 5 Макс

    19 33 Отговор
    Вече съм на 60 години . Как поне веднъж не ме попитаха за нещо в някакви съмнителни проучвания ? Явно си избират хора с точните нагласени отговори . Няма как Т.Живков да е по-разпознаваема и предпочитана историчска фигура от Аспарух, Тервел, Симеон, Иван-Асен и много други .Т.Живков е случайник , всеки прост селяндур/не обиждам селяните / би изиграл неговата слугинска роля , получена от СССР .

    Коментиран от #61

  • 6 Русофил

    13 34 Отговор
    Само руските слуги могат да направят тази глупост.
  • 7 Красимир Петров

    13 33 Отговор
    Комунистическите деца и внуци ги мъчи носталгия за бай Тошо
  • 8 Кочо

    37 8 Отговор
    Е-ее, ми, ония от древността не ги познаваме, бай Тошо го познаваме с добро и затова! Каквото можа, направи човека за народа и България!
  • 9 Псевдоним

    35 2 Отговор
    Цялата тази статистическа извадка е неправилна, защото сравнява познатия Живков с отдалечени във времето исторически личности. Такива сравнения могат да се правят за сравнително малки и близки периоди.

    Коментиран от #19

  • 10 зевзек

    31 7 Отговор
    учебника и телевизора ми казват едно днес, ама аз още помня хладилника и килера от Живково време

    Коментиран от #18

  • 11 Любчоооо

    41 7 Отговор
    Под ръководството на правешкия селянин в България бе построена АЕЦ и безброй много заводи.
    Правехме компютри и твърди дискове.
    Ако не друго, мислеше за тая държава, нещо което нито един от политиците след падането на комунизма не е правил, поне не тия които бяха на власт.
    Напротив, много работеха СРЕЩУ българския интерес, напримес хривоуста Пръмовица, която затвори два реактори на същия тоя АЕЦ.
    Оттогава освен едно метро в София няма нищо построено. Само едни цименти на морето.
    Много хора живееха по-добре по времето на социализЪма отколкото сега.
    Така че да не ти е чудно.

    Коментиран от #53

  • 12 Хихихи..

    22 7 Отговор
    Ние помним бай Тошо.Споменаваме го с ДОБРО.Бай Аспо кой го познава?

    Коментиран от #16

  • 13 1324

    4 3 Отговор
    Аз пък имам съмнения относно историята. Чета доста и намирам много противоречиви неща. При условие, че 681 година е имало писменост почти навсякъде в Европа и Азия все още нямаме еднозначно написана история.
  • 14 АКо трябва да избирам

    20 6 Отговор
    между социализЪма на бай Тошо и капитализЪма на Германия, избирам капитализЪма на Германия.
    Ако трябва да избирам между социализЪма на бай Тошо и капитализЪма на България, избирам социализЪма на България.

    Коментиран от #20

  • 15 зевзек

    22 8 Отговор
    не може да наречеш човек, участвал във въоръжена борба, рискувал живота си сто пъти, управлявал една държава 33 години, 12 години преди това бил на важни постове, случайник, случайник беше Боко Тиквата, и всички които докара със себе си, ето тези са случайници

    Коментиран от #23

  • 16 Плюс това Аспарух

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    един завод не е построил, или АЕЦ?
  • 17 Сталин

    27 11 Отговор
    Тодор Живков е най великия ръководител на България,за първи път в историята България е била суверенна държава и имаше респект и уважение в целия свят ,от изостанала селскостопанска държава България бе превърната в една от най развитите индустриални държави в Европа с 9 000 000 души население и на 26 място в света по развитие,имаше най силната армия на Балканите и дори Турция се страхуваха ,и сега за 30 години западна демокрация нашите партньори от запада ни върнаха в каменната ера и геноцид на 3 000 000 българи

    Коментиран от #37, #38

  • 18 Макс

    5 17 Отговор

    До коментар #10 от "зевзек":

    Хубаво е , че си имал хладилник , със сигурност Мраз . А мотиката помниш ли ? Или си пазарувал в Била и Лидъл , докато драскаш нелепости на телефона. А телефон имаше ли ?

    Коментиран от #21, #26, #35, #54, #55

  • 19 Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Псевдоним":

    И с паметниците, които Сорос иска да премахва е така! Натрапва днешните си модерни представи за съветска окупация и хич не се съобразява с хората, които са ги построили! Също така, не може да се казва, че някой като Бенковски, Левски и Ботев е направил повече за България от Бойко Борисов! Защото тяхната ефективност клони към нула! Не е важно колко си загинал, а какъв е резултата! Не може миньор, който вярно е бил в мината на дотации от държавата, да взима по голяма пенсия от овчаря, който си е свирил с меден кавал по поляните, но е давал чиста валута на бюджета!
  • 20 Теме Рут

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "АКо трябва да избирам":

    границата отворена, винаги можеш да избягаш в германия да се буташ с цветните

    Коментиран от #31

  • 21 Бок Лук

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    брат прав си - при Златния век сме нямали топла вода, а при боцо имахме. Боцо завинаги!!!!!!!
  • 22 Да говориш

    7 0 Отговор
    Срещу собствения си народ и история е форма на предателство.. Така че Х
  • 23 Макс

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "зевзек":

    Вярно, бе , голям зевзек си . Ти това , което си надраскал вярваш ли го ? Още ли четеш партизански истории ?

    Коментиран от #27

  • 24 Сталин

    18 4 Отговор
    По времето на Тодор Великия нямаше престъпност и корупция, всички криминали бяха по затворите,лично познавам един който крадеше бензин от депото и го хванаха и му дадоха 5 години затвор,но след 3 години дойде демокрацията и го освободиха и после този се писа за репресиран
  • 25 БГ фашагите

    12 3 Отговор
    по генетика са непроизводителни и антидържавни.Възходът на България беше от 1944 до 1989.При фашагите винаги сме Колония!
  • 26 зевзек

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    разбира се че имахме телефон, но хората общуваха помежду си, викаха се по къщите, телефон не ползваха толкова, само бабите, които не можеха да ходят, се викаха по телефона, като е имало мотики какво, работехме и се хранехме с домашни продукти, гладни не сме били, хайде накарай някой 20 годишен да пипне мотика днес, дори не мотика, електрически тример го накарай да използа, и да свърши нещо, в чудо ще се видиш
  • 27 Хала Пеню

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Макс":

    деде гледай си пенцийката и не раздавай това, дето никога не си имал
  • 28 Миии

    6 3 Отговор
    Да наричаш княза "хан"показва дълбока историческа неграмотност
  • 29 Пурко

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Другар":

    Живуркахме е точната дума
  • 30 Леля Гошо

    16 4 Отговор
    Бай Тошо беше прост, но хитър селянин, съветска подлога, но и гледаше ако може в замяна на верността да изкяри нещо за България.

    Неговият съвременен еквивалент, лицето Бойко Методиев също е прост, но хитър селянин. За разлика от бай Тошо, той е загрижен единствено за собственото си оцеляване и пълнене на чекмеджето.

    Моля ако някой цъкне минус, да каже кой политик от последните години очевидно милее за България.
  • 31 Забравих да

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Теме Рут":

    поясня, че този избор бих направил преди 30-40 години.
    Сега не.
    Сега в Германия има прекалено много ядрени инженери и доктори и човек не може един свестен дюнер да си купи.
  • 32 Сталин

    18 3 Отговор
    Също Тодор Великия създаде най развитото селско стопанство и се построиха хиляди язовири без които България в момента би била пустиня , всичко цъфтеше и процъфтяваше ,а всички крадци и криминали бяха по затворите и урановите мини
  • 33 Сталин

    12 4 Отговор
    Също имаше развита култура,спорт и изкуство ,а сега имаме само развита чалга и простотия и произвеждаме само цървули

    Коментиран от #40, #43

  • 34 Пешо от панелката

    4 1 Отговор
    Какъв е "колосалния" проблем бай Тошо да е СЛЕД Иван Вазов???
  • 35 Сталин

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    Ти си един от тия дето скачаха за банани
  • 36 А здравеопазването?

    13 4 Отговор
    При бай Тошо, кихнеш вечерта, температура 37.6 през нощта, звъниш в поликлиниката, идва линейка и докарва доктор у вас да те прегледа, БЕЗПЛАТНО
  • 37 Другарю

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Много те мъчи носталгията,но младоста няма да ти се върне

    Коментиран от #39

  • 38 Дедо

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    Моля, превери в речника, какво означава суверенна държава. Ако не го разбираш, помоли някой да ти го обясни.
    Партньорите от запада не са ти виновни, провери и какво означава партньор, ако не разбираш, помоли някой да ти го обясни. Последните 33 години ни управляват наследници на бившите комунисти. Ние сме си ги избрали, а не партньорите от запада. Ако нещо си сгрешил, не обвинявай някой друг за грешките си.

    Коментиран от #42

  • 39 Сталин

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Другарю":

    То нищо няма да се върне ,но няма и да стане по добре, защото 90% са дебилни цървули.
    Както казва Бърнард Шоу
    " 5% от хората мислят,5% мислят че мислят и 90% по скоро биха умрели отколкото да мислят"

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 123456

    10 0 Отговор
    Показва дълбоко отвращение от сегашната политическа помия !
  • 42 Сталин

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "Дедо":

    Абе хайванин много добре знам какво означава суверенен ,това точно на обратното което е България в момента с 5 военни американски бази,губиш ми времето
  • 43 мдаа

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Сталин":

    Чалгата беше апокрифна, но след промените започнахте да я лансирате дори по БНТ, защото демокрацията задължително трябваше да бъде упадъчна.
  • 44 Ха. Ха

    1 2 Отговор
    Известен ЛГТБ
  • 45 Някой

    8 1 Отговор
    Може би... Но хората помнят как се е живеело в предишния строй. Имало е и неприятни неща тогава, но и сега нее като да няма. Някой ще каже, че сега сме свободни... Дали? Дали сега сме по-свободни от преди?
    Пък по Хан Аспарухово време какво е било, никой не знае. Но надали се е живеело добре - постоянни войни, чергарски живот...
  • 46 Офцата

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Сталин":

    Няма нужда от мислене трябва да се пасе
  • 47 Макробиолог

    2 1 Отговор
    До сложиш пред Аспарух титла хан какво е ?
  • 48 единен

    2 0 Отговор
    По голям неграмотник от теб няма.
  • 49 А защо е така?

    8 0 Отговор
    Дълбоката историческа неграмотност е резултат от историческото безвремие, наложено целенасочено през последните 30 години. Да беше само историческата неграмотност, самата неграмотност е историческа...целенасочена и управлявана от рушителите на съвременна България! Да бъдат проклети до девето коляно убийците на българите!
  • 50 "Тълкуватели" разни

    4 0 Отговор
    Може пък да показва, че Българинът вярва повече на джоба си, отколкото на историята.И причината казваш била в образованието, или по-точно в липсата му? Че за какво му е на един човек образование в днешна България? Инженери с опит и практика са толкова зле платени, че проклинат деня и часа в който са решили да следват. То е все едно да си градинар насред Сахара! Опит, възможности и желание имаш, но ги НЯМА УСЛОВИЯТА! Сега е пазарна икономика - търсят се хора съгласни на всичко и за възможно най-малко пари.Изключения правят представителствата на чужди компании, от ония дето едно време чакахме да загният! И младите, виждайки трагичния опит на родителите си хич и не помислят за такова "образование"! Да не говорим за обща култура, която в тези вълчи времена не плаща сметки и не храни семейства.Всеобщото "опростачаване" обслужва т.н. политически елит" - в болшинството си посредствени личности, хитреци на дребно случайно попаднали на гребена на вълната и известни със вечното съгласие с лидера на партията си, от който зависи собственото им благополучие. Те разбира се не чакат само на неговото благоволение а развиват и активна дейност! Но не в услуга на обществото(за което по принцип са предопределени) а собствена угода.Въртят гигантски далавери и продават интересите на страната си за жълти стотинки без никой да им търси съдебна отговорност, защото съдебната ни власт е "независима", нищо не зависи от нея пък нали и те трябва да получат част от пая! И така времето
  • 51 Исперих

    4 0 Отговор
    Носталгията по социалистическа България е факт. Но тя е следствие на циганизацията през последните 30 и кусур години.
  • 52 А бе

    4 0 Отговор
    тоя никаквец пак се изказа неподготвен.
  • 53 Уточнение

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Любчоооо":

    метрото в първоначалната му фаза е по проекти от бай тошово време. Ако помните, под НДК не копаха.
  • 54 Ммм дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    ако можеше да осмислиш какво си написал, щеше да се самоубиеш.
  • 55 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    то, простака си остава простак завинаги.
  • 56 Перо

    5 0 Отговор
    Джендъризмът иска да определя приоритетите и ценностите! Да, ама НЕ!
  • 57 Светла му памет

    4 0 Отговор
    на Тодор Живков.
    Ето заради подобно мислене, през 90-те Западния капитализъм закуси с нас, щото той живее от експанзия.
    Това ухиленото на снимката може да е политкоректно, колкото си иска, аз Евала на строй, при който 4 процента владеят благата на останалите 96 няма да викам.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 7000000

    6 0 Отговор
    Любомире ,хората си харесват социализма , заради спокойствието и сигурноста .Имаха покупателна способност на парите си и не ги деряха по 1000 лева на месец за детска градина .Реално България е построена през социалима , произвеждаше всичко , втора по производство на копакт дискове ,знаеше ли това ? Изпращахме космонавти и разработвахме храни за космоса .Омръзна ми вече и върху истината да слагате сриропор и да я санирате
  • 60 Иван

    6 0 Отговор
    По времето на хан Аспарух не съм живял но по времето на бай Тошо съм ресторанти пълни почивки по морето лагери за ученици и работници карти за по 20 лева а сега демокрация хората не знаят какво е море работещи бедни но пък ядат банани и пътуват е чужбина такава простотия
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 дядото

    1 0 Отговор
    а да не си задаваш въпроса защо е така и да не търсиш причината,само да обиждаш е дълбока политическа и историческа наглост и простотия
  • 63 Русенец

    0 0 Отговор
    По-скоро показва, каква е оценката на народа за новата власт и за пътя, по който ни влачите.
  • 64 555

    0 0 Отговор
    А бе такива като автора сложиха Бойко Борисов пред хан Крум ...опитвайки се да напишат нова история ...напоследък се пръкнаха по медиите всякакви фа........ки отрочета да хулят властта която развали сладкия живот на техните предци преди 9 септември ...
  • 65 Да бе да

    1 0 Отговор
    Е, то да сложиш и Бойко Борисов преди Бенковски говори, ама .... А какво да кажем за Соломон Паси? Но е факт че от 9 милиона сме едва 4-4,5 сега. Факт е и че 99% от "новоизлюпените" политици са свързани с БКП! Не че това има значение, но си е истина. Факт е и че от основен износител на селскостопанска продукция сега сме на 90% зависими от другия "голям брат". Дали сме щели да бъдем 16 република или вече сме N-та "дупка на кавала" каква е разликата? Да, историята трябва да се помни независимо дали по политически причини в момента не ни е удобна, но това си е нашата история.А народ, който не пази своята история ... Знаете и виждате на къде отива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове