Last news in Fakti

9 Август, 2023 15:55 1 040 7

Георги Гвоздейков: На "България Хели мед сървиз" се делегират изцяло правата на спешната медицинска помощ по въздух

  • спешна помощ по въздух-
  • министър на транспорта

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница

Георги Гвоздейков: На "България Хели мед сървиз" се делегират изцяло правата на спешната медицинска помощ по въздух - 1

"България спира ликвидацията на ХЕМС - дружеството за спешна медицинска помощ по въздух. Проектът се финансира изцяло по Плана за възстановяване и устойчивост, където ясно и категорично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които трябва стриктно да бъдат спазени. Втората причина е, че не бива, заобикаляйки българските закони и правила, отново да търсим начин как да вменим тази дейност като второстепенна", заяви Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

По думите му е важно отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някой и той да носи цялата отговорност за мисиите за спешна медицинска помощ, съобщи БНТ.

Той поясни, че с възобновяването на работата на "България Хели мед сървиз" се делегират изцяло правата по функциониране на спешната медицинска помощ по въздух, което улеснява модела на финансиране и издържане на системата в България.

"Процесът е в доста напреднала фаза, определени са оперативните бази, които не са площадки в болниците, а места където са базирани и ще оперират хеликоптерите. Въведени са строги организационни мерки на дейностите по подготовка на документи за обявяване на обществената поръчка откъм Министерството на здравеопазването, която е за изграждането на 6-те оперативни бази", допълни министър Гвоздейков.

Поясни, че е сформирана работна група за провеждане на разговори с всички болници в страната.

Днес министрите обсъждаха спешната помощ по въздух. Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

До момента страната ни е обучила около 90 лекари и медицински специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    12 0 Отговор
    Гвоздейков пак си сложи своята си фирма да дърпа яко милиони по ПВУ...
  • 2 БАЦЕ ЕООД

    7 0 Отговор
    няма хеликоптери, но взимат пари за авиомедицина ... Да не би за война ни готвят ве??
  • 3 сирене

    8 1 Отговор
    не вярвам сглобката да издържи до другата година ... таз далавера (мед. хеликоптери) е млада, има още кинти в нея. Народа да си купува лопати, няма друг изход..
  • 4 ВКК

    2 0 Отговор
    Ааа, дойдохме ли си на думата! Тоя откога го чакам да се нагласи пак в далаверата! Щото преди се държеше сякаш са му извадили баничката от устата! Дано му се разсъхне работата, лаком наглец!
  • 5 Госあ

    0 0 Отговор
    И защо площадките няма да са на болниците ? Тия налъми пак иновации праат обратно на всички. Професор Гайдарски започна изграждането на такава в Александровска и и трябва още малко, да бъде завършена.

    Коментиран от #7

  • 6 Видял

    1 0 Отговор
    Като ми се изтъпанчат ей такива и започнат да си предават важност,колко са велики и колко разбират от хелита и медицина.И взимат едни огромни заплати за клатене на празни глави и даване на интервюта на ляво и дясно.А е толкова простичко.В Австрия,Германия,Швейцария имат Хелилинейка от поне 40 години.И всичко е отработено по най добрия и икономичен начин.Всичко от игла до конец.Къде да са хангарите.Къде да са площадките за обслужване и кацане.Как да се районират зоните.Колко хелита на определена територия и човеконаселение.Колко екипа да са дежурни.Колко резервни.Кой са най опасните отсечки с ПТП-та.Къде има най много пострадали туристи и т.н.Всичко е отиграно и трябва само да се пренесе тук.Но неее. Ние тепърва ще откриваме топлата вода .....срещу едни големи заплати на наши хора.
  • 7 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    В болниците трябва да има само площадка за кацане и излитане.Хагарите за престой и обслужване трябва да са някъде наоколо на населеното място но не в него.Примерно за Пловдив-летище Крумово.За В.Търново летище Г.Оряховица.И т.н.Там хелитата трябва да стоят в хангари денонощно.И при нужда се плъзгат по една шейна от сам човек пред халето и е готово за полет.Това е скъпа техника ,която трябва да стои в хангар на сухо и топло.За да работи дълго и безотказно.Идете в Австрия на една площадка и ще ви стане ясно всичко ,кое какво и защо.Ама пак казвам :така няма да могат да се потрошат едни пари за заплати на наши хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове