Last news in Fakti

10 Август, 2023 09:09 6 697 33

Институт за пътна безопасност: Адвокатското лоби прокара промени в законите за конфискация

  • кат-
  • пътна полиция-
  • пияни шофьори-
  • дрогирани-
  • конфискация

В този случай е налице не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд

Институт за пътна безопасност: Адвокатското лоби прокара промени в законите за конфискация - 1
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност изразява своята загриженост и несъгласие с популизма, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос. Промените в НК и ЗДвП, които целят конфискацията на МПС след употреба на алкохол и наркотици, обслужват единствено и само адвокатските кантори, предлагащи възмездно защита на всички системни нарушители /джигити/ по пътищата на България.

От една страна ще се отнемат МПС собственост на шофьорите, които са употребили алкохол или наркотици по време на шофиране, а от друга страна, ако същият този шофьор убие някого на пътя, само съдът може евентуално да отнеме МПС в полза на държавата.

В този случай е налице не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд.

Експертите на Института за пътна безопасност в продължение на две години предлагат да се въздейства на пътните хулигани по същия начин по който въздействаме на футболните хулигани.

Налагането на наказания в ЗДвП като пробационния контрол, задържане в поделенията на МВР и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото ще въздействат на всички участници в движението по пътищата. Като основният акцент пада върху превенцията, като основен инструмент за намаляване жертвите по пътищата на България.

След като в продължение на две години депутатите от пет народни събрания отказват да се произнесат по направените предложения, днес те за пореден път сътворяват законодателен хаос, чрез който целят да отнемат общественото напрежение породило се от неспособността на няколко правителства да се справят с войната по пътищата.

По този начин депутатите си осигуряват политическо време, но с действията си цинично демонстрират, че не им пука за жертвите от ПТП, както из възможностите да се избегнат такива. Промените в НК са направени без анализ на данните и липсва оценка на въздействието или по-ясно казано- какъв резултат се очаква от приетите промени.

Пожелаваме късмет на всички участници в движението по пътищата защото той е единственото, на което могат да разчитат, посочват от Института за пътна безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоци

    86 3 Отговор
    Тоя парламент трябва да се закрие и всички 240 влечуги народен съд

    Коментиран от #7

  • 2 Даниел

    65 4 Отговор
    На никой не му е ясно при какви условия даден полицай ще има право да проверява и тества.
    При липса на ясни правила се създава условие за дискриминация!
  • 3 ГЕРБ=БСП=ДПС

    61 7 Отговор
    И аз, смятам, че въведената в закона конфискация е глупост и няма да даде резултат. Пияниците ще си купуват автомобили за по 1000 лева и пак ще си карат пили.

    Или шофьор на камион, пияница живеещ под наем или при родителие си, който няма собственост, няма спестявания ... Като го хванат да кара пиян ТИР струващ 500 000 лева с полуремарке или цистерна струващи 200 000 лева... Как точно ще плати глоба в размер цената на камиона и ремаркето собственост на работодателя му.

    БГ депутатите са некадърници, този закон скоро ще падне...
  • 4 Салонът

    34 2 Отговор
    А вашето лоби не е ли свързано с процент от застрахователните обезщетения?
  • 5 Гаглей

    39 6 Отговор
    Поредната супер глупост измислена от незнам си кой, всеки един адвокат и най некадърния, ще може да ви защоти. И никой няма да ви вземе колата. Сега ще пълни ушите на адвокати
  • 6 Рав4

    13 24 Отговор
    Нормално.То и ако не престанат русофилите да бълват омраза срещу БГ,ще приемат шериатски закони срещу това както стана с конфискацията на автомобили....то на хората вече им писна от безобразията
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "тоци":

    Това не работи в БГ. Вече сме закривали подобен парламент и следващия, който си избрахме се оказа по-лош. Пропунейте го, проблема на БГ не са толкова депутатите и юинистрите, колкото проблема са гласуващите избиратели. За каквото сме гласували, това сме получили, гласуваме за необразовани, некадърни, корумпирани ... получаваме пропаднала държава.

    Проблема на БГ не са негласуващите, проблема са гласуващите, че на всичко отгоре ми гласуват и живеещи и работещи в чужбина за бг парламент. Трябва да се забрани гласуването в чужбина, трябва да се забрани на туристи с двойно гражданство идващи в БГ за няколко дни по време на избори да гласуват за бг оарламент. Да си гласуват за парламент и депутати там където живеят и работят.

    Коментиран от #26

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 3 Отговор
    Само за дни паркингите на КАТ ще се напълнят с наши и турски камиони и ТИР-ове 🤔🤔🤔🤔🤔

    "И ко ш прайм ТОГАЗ🤔"

    Коментиран от #23

  • 9 Боруна Лом

    11 4 Отговор
    АЛОУ, НИЩОПРАВЕШИТЕ ,Я МАРШ!
  • 10 Рамадан

    31 2 Отговор
    Още по-добре за катаджийте. Колко ли ще струва да сбъркат теста като на Белослава? Пак ще се пълнят шкафовете.
  • 11 ТлъстЛобист

    26 2 Отговор
    ами ще го отнесат бедняците с по 1 семеен автомобил, олигархията си има адвокати, по няколко коли, регистрирани къде ли не ............
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    заКОН- ясно , ама май само
    заМАГАРЕ ще е ❗
    Моята кола ще я КОНфискуват лесно ,
    ама на транзитния МАНГАрбайтер ще му пр@дн@т на @Я❗
  • 13 Димчо

    35 1 Отговор
    Нали в медиите казвате, че нашите водача влизайки в Гърция променят държанието си на пътя и спазват законите. Защо тогава не препишете гръцките закони за движение по пътищата и следете за спазването им. Елементарно. Защо е нужно да се пишат закони за да могат определен кръг да не ги спазват.

    Коментиран от #15

  • 14 ха ха

    27 2 Отговор
    Народените представители нямат Конституцията за нищо. Утре ще гласуват и отнемане на къщите на употребилите алкохол. Частната собственост е държавна. Да живее куманизма и всичките му депутати!
  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Димчо":

    Защото проблема у нас не е в БГ закона. Проблема у нас е бг полицията, бг прокуратурата, бг съда... и в БГ гласуващите.

    Защото за да има ефект у нас освен гръцки закони трябва да внесем и гръцки полицаи, прокурори, съдии ...

    По-лесно и по-евтино е да намалим броя на депутатите в БГ парламента на 120 колкото са в 10 млн Израел или на 150 депутата колкото са в 10 млн. Нидерландия ... И да си внесем 100 депутата и 20 министъра от Нидерландия, Финландуя... абе от Северна Европа, не мафиоти от Южна Европа/Италия/.
  • 16 Иво Христов

    18 5 Отговор
    само жестоки мерки ще намалят убийствата по пътищата ни. Затвор, който не може да плаща, а конфискуваните автомобили на търг на половин цена от пазарната. Мутрите и техните изроди мутретата със скъпи коли карат с дрога и алкохол. Но, полицаите не смеят да ги спират и проверяват, оти ще ги уволнят. За такива решението е да целят дебели дървета и железни стълбове и в крайна сметка - ккккалашникааа.
  • 17 Леля Гошо

    26 0 Отговор
    А ще конфискуват ли Ес класи на лизинг от Германия с номера започващи с SHA??? Или тях изобщо не ги проверяват?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миризлив пор

    27 1 Отговор
    Спират ме и ме проверяват с "онези" тестове срещу които синдиката на МВР ропотае че са проблемни. Та прибират ми колата и като излезе след 6 месеца че не съм употребил?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ????

    13 1 Отговор
    Не ми е ясно, как ще конфискуват автомобил, който е семейна собственост?
  • 23 Некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Грешка!!!!!! Турските няма да ги пипат!!!!! И румънските!!!!!! За укрите да не говорим!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Некой си":

    Не е грешка, размечтах се 😉😀
    Панамера с немска регистрация дали ще я КОНфискуват❓
    А тези на лизинг❓
    А служебните коли на държавни учреждения❓
    ..... прах в очите на народа
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бай Иван

    10 0 Отговор
    Днес от това което виждам по телевизиите разбирам ,че КАТ и представа си нямат как да приложат закона. Отговор "Още нямаме указания спуснати". Къде и как ще ги съхраняват конфискуваните автомобили ,ще има ли паркинги за конфискувани автомобили, какво ще се случи с тях след това , как ще се процедира със служебни и такива на държавни учреждения. А тези с чужда регистрация , с лизингови , на инвалиди , и т.н. Пълна каша към момента. как документално ще се оформя конфискацията. Представете на дрегер 1.25 промила ,на кръв 1.00 .Автомобила вече е конфискуван как ще си го върнеш обратно? А колко ще скочат "почерпките" за правилни кръвни тестове?
  • 28 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 1 Отговор
    Изумен съм от глупостта, която сътвориха. Вчера конфискуваха колата на хванат с полеви тест за наркотици в Бургас. Полевите тестове за наркотици дават 45 % фалшивоположителен резултат. Когато Демерджиев подложи на тест за наркотици бургаските полицаи, голяма част от тях дадоха положителен тест. Повечето вероятно заради лекарства. Защо не ги арестуваха? Сега, на този човек, кръвния тест ще покаже, дали е заради лекарство или наркотик. Как ще му вземате колата, без да излязал кръвния тест? Малоумни депутати!
  • 29 Иванчо

    8 0 Отговор
    Аман от умни институтки дето залагат на превенция. Ква превенция на пияни и дрогирани идиоти, "недей душо да правиш така, ще те е срам" . А колко идиоти се хвърлят пред колите на пешеходни пътеки, турили слушалки или лапнали телефон, гледащи в съвсем друга посока, а не пътя.
  • 30 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Всичко е от просто - по-просто.......Без да чета текстта – заглавието ми стига...... Адвокатски уйдурми !! Адвокати създават законите, за да се облажват адвокатите.
    Когато станах собственик на имот, грозните комунисти 15 години ми вземаха данък-сгради по 7.00 седем/ / лева на година. Когато дойдоха демократите на власт се оказа, че НЕ САМО АЗ съм собственик и горд стопанин на този имот. Били сме двама ....Аз и моята съпруга !? Сега годишно И ДВАМАТА плащаме същият данък от 25 / двадесет и пет / лева , т.е държавата смуче 50 лева годишно от моето сеемейство.Реципрочност в доходите НЯМА !!
    Ама той този имот е и на дъщеря ми и на сина , и на комшийката ми /прескачаше, като бях по-млад/..................
    Дерете , дерете демократи ...Дано да забогатеете !!
    Цигари да си купите от магазина, не са САМО ВАШИ. Те са и на съпругатаа ВИ. Какво остана и за такава скъпа машинария, като кафее-машина, дрелка, ъглошлайф, пералня машина или лек автомобил !?
  • 31 Хаха ха

    0 4 Отговор
    В цяла Европа конфискуват колите на престъпниците на пътя само тук е грешка. Айде стига депутатите не са го измислили а са го взаимствали от Европа!!!

    Коментиран от #33

  • 32 георги димитров

    2 0 Отговор
    В парламента само треторазрядни юристи-без трудов юридически и житейски опит. Основи на правото-за едно провинение/престъпление/-едно наказание. За алкохол над 1.2 или нарко затвор и лишаване от права/шофьорски/за определено време. Конфискацията на МПС идва като 2-ро наказание за едно престъпление. Как лишаваш от собственост останалите членове от сем./съпруг,съпруга/,деца които не са съпричастни към извършеното престъпление. Както казваше покойния Илия Павлов-ще дойде време ще ни управляват децата - НЕ внуците на бивши комунисти и партийни величия.
  • 33 Митко каратиста

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хаха ха":

    Коя Европа конфискува мпс още на пътя след полеви тест? В коя Европа презумпцията е виновен до доказване на противното? Абсурдно е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове