Last news in Fakti

10 Август, 2023 20:43 4 219 77

Конфискацията на коли: Адвокатите очакват много дела и хаос

  • конфискация-
  • коли-
  • алкохол-
  • наркотици

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила

Конфискацията на коли: Адвокатите очакват много дела и хаос - 1
Снимка: shutterstock

Колите на пияни и дрогирани шофьори на пътя вече се конфискуват в полза на държавата. Тази мярка срещу войната по пътищата влезе в сила с обнародването на промените в Наказателния кодекс.

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

От „Пътна полиция“ признават, че все още очакват и допълнителни инструкции по изпълнението на тази нова санкция и по съхраняването на отнетите превозни средства.

Според адвокати проблеми ще има около собствеността на автомобила.

„Когато е семейна собственост например, защото когато тази кола ако водача е употребил наркотици или алкохол, ще се отнеме ½ идеална част от тази кола. Съпругата му така ще е съсобственик с държавата. Нейната част няма как да я отнемат. Представете си фирмените автомобили. Работодателят на този шофьор наистина ще му се блокира работата“, дава примери адвокат Ивета Анадолска пред БТВ.

По думите ѝ отнемането на автомобила може да стане само след решение на съда. А до тогава той ще бъде спрян от движение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очаквам

    70 11 Отговор
    харвардъ да си прибере питомниците или Ставри да прибере престъпниците направили правителство
  • 2 От тая

    68 9 Отговор
    коалиция какво да очакваш освен хаос и малоумщина,важното е да има за укрия

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдаа

    44 4 Отговор
    Като гледам списъка на конфискуваните леки автомобили съм щастлив от прозорливостта си, щото пак го отнася беднотията с Опел, ВВ, Форд и подобни.
  • 5 пешо

    47 3 Отговор
    адвокатите са наточили брадвичката
  • 6 Тъп

    44 3 Отговор
    По две коли, една за парад и една барка за пиене
  • 7 Даниел

    83 3 Отговор
    Понятието да докажеш невинност го има само в България ,но до тогава си наказан с цялата строгост на закона,но само ако не си наш човек.
    Иначе да откраднеш милиарди и да продаваш държавна земя на други държави е нещо незначително и героично!

    Коментиран от #27

  • 8 Русофил

    38 2 Отговор
    Ами много работа и кинти чакат адвокатите. Да не плачат.
  • 9 Матей преображенски

    38 3 Отговор
    Де го чукаш,де се пука,отново слагат талигата пред коня.Ми нали пияндето може да е милионер и като му вземат колата,утре ще се кипри с още по-модерна.Само пандиза!Как ще кара мъртво пиян и ще се измъква с глоба все едно,ми по този принцип,да вземат да определят парично обезщетение за убийство.И както човешкия живот се обезцени,ще го определят към десет хилки и толкоз.

    Коментиран от #70

  • 10 рашките искате да си поркате и газите

    15 32 Отговор

    До коментар #2 от "От тая":

    Работодателя да си следи работниците бе! Дай като сгази човек със служебната кола да не му отнемаме автомобила, да не му спира бизнеса.
    Пффф пияниците веднага подскочиха. Имам такъв познат дъртак дето караше редовно пил, наглееше и не му дремеше за нищо, камо ли за човешки живот. В момента се вози с трамвая щото е много отворен.
    Ето така се възпитават Ганьовците недоволни.

    Коментиран от #14

  • 11 Пха ха ха ха

    28 2 Отговор
    А каруцата мое ли пиян да си карам
  • 12 Оставка!

    13 4 Отговор
    Работеща полиция без пари не става. Контрол без пари за контролни средства не става-
    доказваме че сме на юг от екватора- да ги намажем с катран, отъркаляме в пера и да ги обесим а?
  • 13 Да, бе

    25 1 Отговор
    Чети, маро няма да те убие, щото повече на къде... Не собственика, а заловеният плаща стойността на автомобила, но с тоя интелект пак е много...
  • 14 Те пък

    10 11 Отговор

    До коментар #10 от "рашките искате да си поркате и газите":

    Окрайнците ич не поркат
  • 15 Ивайло

    24 9 Отговор
    Уникално малоумни управници!. .. Това в Мацква няма как да се научи! Само в Харвард!

    Коментиран от #62

  • 16 Матей преображенски

    30 3 Отговор
    Управляващите реакционери я подкараха през къра,нали въвеждат някакъв абсурден режим на фашо-анархизъм.
  • 17 Мммммм, дааааа

    41 4 Отговор
    С тези промени просто вдигнаха мизата на ченгетата. Ако искаш да не ти вземат колата, просто ще кихаш повече. Хващам се на бас, че до месец - два ще отчетат намаляване на случаите на хванати да карат къркани и надрусани и съответно на конфискувани автомобили. И каква е тази тъпня - да карат собственика, когато е предоставил колата си на някого, да ѝ плаща пазарната стойност. Ми, че то е все едно да му я отнемат. И сега какво следва - даваш колата на братчеда, ама първо подписва декларация, че няма да я кара къркан и надрусан?!? Толкова дела ще завалят покрай тази простотия, че свят ще им се завие. Между другото, преди години пак се бяха опитали да въведат същата глупост, но едни умни хора ги порязаха. Явно вече няма умни хора у нас.

    Коментиран от #36

  • 18 Володя

    13 2 Отговор
    Абе меткай си и си карай трабанта,нека го взимат.
  • 19 АТАНАСОВА САМО ИСТИНСКИ ФАКТИ

    9 6 Отговор
    ПИЯНКИТЕ ЩЕ СИ КОПУВАТ ВОЗИЛА ЗА ПО 800-1000ЛВ И ПАК ЩЕ СИ ПИЯТ И ДРУСАТ ГОЛЯМА ПРЕВЕНЦИЯ ЩО НЕ ГИ ГЛОБЯВАТ С ПО 10000 ЕВРА И НЯМА ДРАМИ

    Коментиран от #21

  • 20 Само питам

    20 2 Отговор
    И какво ще ги правят толкова много автомобили ?

    Коментиран от #37, #65, #67

  • 21 истината

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "АТАНАСОВА САМО ИСТИНСКИ ФАКТИ":

    Пияните вече се возят на електрически триколки . Ще им вземат патъците .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само питам

    33 0 Отговор
    А не може ли по просто , като едно време - да ходят да чукат три месеца камъни ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ако компанията в пияна и дрогирана а

    4 1 Отговор
    Фюрера на колата не е пиян и дрогиран
  • 26 Що е виновна

    20 2 Отговор
    колата, че някой си малоУмник се е натаралянкал и надрусал? Ефективна присъда, затвор и лишаване от правоуправление му е цаката! Употребилият да си гледа возилото като музеен експонат, да няма право да го предоставя на друг и да си " сбира акъла" години наред.
  • 27 Що, Америка

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Различно ли е? Байдън, баща и син колко откраднаха от украйна? Или не си чул?
  • 28 Чекмеджан ефенди

    10 5 Отговор
    А бе ДА НЕ КАРАТ дрогирани и пили и проблеми няма да има. ТОЧКА.
  • 29 Дааа

    9 16 Отговор
    За пияни и дрогирани задължително конфискация. В Англия е закон ако си пиян или дрогиран да ти конфискуват колата. На скрапито съм виждал Ролс-ройси, ферарита... само за части. Никакъв компромис. На скрапито се карат ако караш и без гражданска отговорност, технически преглед и неплатен данък. Тука само бараки по паркингите. Не си платил данъка за миналата година.... на скрап. Няма неискам.

    Коментиран от #40

  • 30 ,,гъбар"

    14 1 Отговор
    Тия ,,законотворци" вие си ги избрахте....
    Аз бях хванал гори ,,Телилейски" НЕ ВИЖДАЙКИ ИЗБОР И КОЙ ДА ПОДКРЕПЯ!
    И така ще е дорде не се хванем за тоягите!
    КАЗАХ!!!
  • 31 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Като вземат колата на някой несретник,да му вземат таратайката,ще реве като данак,а каво мземат на милионер,той ще се подсмихва под мустак,и ще си викаха,хехей,колко леко се отръвах,на другия ден ще завърти геврека на нова лимузина,оке по-лъскава и почерпен ,а вътре в купето лъщи от залто и пъстър калейдоскоп от елмази,сапфири,смарагди и так далее.Так точно!
  • 32 А така 😂 😂

    5 1 Отговор
    Очаквам сайтовете за автомобили втора ръка, да се напълнят с конфискувани или ще ги продават на търгове, но пак ще са по евтини .
  • 33 Емо

    2 0 Отговор
    Мисля, че на редове 5 и 6 е сбъркано по същество при преписването - не собственикът плаща, а пияния плаща на държавата стойността на автомобила. Автомобила си остава на собственика си.
    Чл. 343б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г., доп - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.
    (4) (Нова - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.
    (5) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) В случаите по ал. 1 - 4 съдът

    Коментиран от #53

  • 34 Чччпллх с

    5 6 Отговор
    Пълни глупости. В големия талон не пише семейство Петкови, а точно определено лице и той/тя го отнася. После да се оправят помежду си съпрузите. Съпругата като профука спестяванията в магазина не питат съпруга искаш ли си 50те процента.

    Коментиран от #68

  • 35 Емо

    3 1 Отговор
    (5) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2023 г.) В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Миле

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    Охххх факти факти пак ме сте разбрали
    Ако колата не е на наше име , не се конфискува , а кърканделата дето я кара плаща пазарната и стойнос , не собственика . И не виждам каква драма има , вие къркани ли карате , че този закон ви възмущава . Това е първия свестен закон от 89г до ден днешен . Проблема е дали съвестно ще се изпълнява

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 аз пък не разбирам

    6 0 Отговор
    След като знаеш че не трябва да пиеш и да караш , защо го правиш.
    Това ли е мъжкото.
    Мъжете сега са с клинче, татуирани и с кок отгоре.

    Добавям от себе си

    Най безсмислената татуировка видях на един такъв индивид
    - Перфоратор БОШ си татуирал

    Коментиран от #43, #44

  • 40 Лекувам наркозависимост

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дааа":

    Тъпото е че в Англия ти никога няма да караш такива коли....тоя с ферарито утре си купува ново а ти роб доживот ....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Опит

    12 0 Отговор
    Направете както в САЩ , всички конфискувани коли от полицията отиват на открит търг от държавата веднага . Там всеки може да си купи автомобил , яхта , лодка , камион , микробус , спортна кола или мотоциклет . На търга на входа се плаща 20$ вход за посетител .Колите се продават по-старите 300$ -400$ а по-новите 800$ - 1500$ и повече. Държавния търг издава нов документ за собственост на мовия собственик до 30 дни .Така държавата печели и полицията не трябва да пази конфискуваните автомобили .

    Коментиран от #60

  • 43 Свищовлия

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "аз пък не разбирам":

    Ааа ... - това е нищо . Тука един градски се кръсти Манчестър Юнайтед и си го татуира на челото .

    Коментиран от #45

  • 44 Кило

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "аз пък не разбирам":

    Да не мислиш че това го правят интелигентни хора , царвуляци дето нямат две стинки акъл в главата се качват да карат нажмукани като смокове
  • 45 Коментар до #43

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Свищовлия":

    на манчестера ако си спомням не му разрешиха второто име - юнайтед
    и по док е
    Манчестер

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Свищовлия

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Коментар до #43":

    Ааа...разрешиха му , посвети 15 г. за съдебни дела, за да носи официално това име, даже си татуира на челото емблемата на “червените дяволи”
  • 47 те така е

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Коментар до #43":

    Цялото му име е - Манчестър Здравков Левиджов Юнайтед !!!
  • 48 това е хубавеца

    3 1 Отговор
    Манчестър Здравков Левиджов Юнайтед

  • 49 бобо

    12 0 Отговор
    Идеята е може би добра, на начинът на изпълнение, който е записан в закона, е потресаващо тъп, измислен от некадърните ни депутати!
  • 50 Пиянде

    6 1 Отговор
    Само така, евалата, ама освен конфискация и затвор, да се помъчи богаташчето малко в панделата преди да си купи нова кола и пак дрогиран и пиян да шофира

    Коментиран от #56, #72, #74

  • 51 До всички 240 медузи дето храни народа

    4 2 Отговор
    Пак си избираме закони с вратички да храним този и онзи!
    Швейцария:
    Директно с 10км. завишена скорост 200€
    със 80км. автомобила се конфискува и се продава на публичен търг и парите отиват в държавата.Някой нещо да каже кратко и ясно мърдане няма.За алокохол да няма да говоря.Медузи!

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Историк

    3 1 Отговор
    И МВР-то какво ще ги прави тези хиляди автомобили, камиони, трактори, автобуси ?
  • 53 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Емо":

    Ти туй от къде го преписа и сериозен ли си 😂
  • 54 Милен

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "До всички 240 медузи дето храни народа":

    А тука стига да си трезвен може и да караш с 200 над ограничението и най-много глоба да ти наложат 😂
  • 55 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "До всички 240 медузи дето храни народа":

    но в Швейцария дали тестовете за наркотици показват фалшиви резултати? Дали ще одобрявате недомислиците в БГ, ако тестът Ви покаже положителна проба за наркотици, а Вие сте взел лекарство? Как ще докажете? А докато чакате кръвна проба , от Вашия автомобил нищо няма да е останало... и това е само една малка чадт от проблемите.
  • 56 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Пиянде":

    най- много ти да разбереш как става, богаташчето ще го подминат тези мерки
  • 57 Хаха

    3 0 Отговор
    Моментално ще имигрират хиляди шофьори, най-вече хората с възможности

    Коментиран от #59

  • 58 Кую

    6 0 Отговор
    Конфискуват само ако водачът е интимен със колата над 60 дни. След това я подаряват на Мой човек.
  • 59 от бг

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хаха":

    не трябва никой да емигрира, а трябва да протестираме и да покажем недоволството от некомпетентното управление

    Коментиран от #61, #63, #64

  • 60 Смех

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Опит":

    нали и в момента е така бе гламав правят ги след 1 часа и се оказва всичко е разпродадено останали са само счупените от катастрофи! така стоят нещата

    Коментиран от #69

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кую

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ивайло":

    Малко са разбрали, че са 6 волтови.
  • 63 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "от бг":

    Видех как протистирате 8 полицая подритват 3-ма младежа и хиляди гледат от страни и снимат, моля беж с вашите детски протести
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кую

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    При толкова партии, партийки ще си ги делят. Аспуха за Киро, скоростния лост на ротация...
  • 66 Абе

    3 0 Отговор
    Ако взема под наем, крадена, служебна и карам на мотика кво праим, шефо да му мисли ако реши да ме уволнява бусо директно го забивам у патрулката и ги поливам с мастика
  • 67 По примера

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    По примера на Прибалтийските в ъведоха тоя закон. Там за алкохол конфискуват колите и ги подаряват на Украйна.
  • 68 Ха - ха - ха

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чччпллх с":

    Да, ама ако решиш да продадеш колата, защо при нотариуса водиш и жената, нищо че и няма името в голямия талон?
  • 69 До гламав

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Смех":

    Трябва да се забрани достъпа на полицаи до охранителния паркинг. Заради кражба на части или цели автомобили от полицаи . Паяците да имат достъп само . Да се забрани предварителната продажба което е криминална практика досега и доста лица се облагодетелстват така. Колите да се продават само на търга да могат и обикновените хора да си купят .

    Коментиран от #73

  • 70 Значи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матей преображенски":

    Прав си.На убиеца трябва моментално да му се конфискува средството за убийство.Нож,пистолет,отверка…
  • 71 така става

    0 0 Отговор
    когато политиците не разсъждават, а следват гнева на гражданите.
    Няма нищо по-естествено близките на жертви от ПТП да искат повече мерки и по-големи наказания. Ама политиците, вместо да се чудят как да се спасяват от поредното недоволство и да приемат поредните "странни" закони, следваше да разгледат обективно защо в България има твърде много ПТП. Струва ми се, че трябваше да започнат с организация на движението и състоянието на пътищата, ако ще правят нещо кардинално. За пияниците и наркоманите - глоби и обществено полезен труд, при това веднага без разтакавания. Това щеше да ги спре без да има проблеми за държавата, а сега - нищо чудноБългария да бъде осъждана от многото засегнати.
  • 72 Не се радвай

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Пиянде":

    С тез тестове за наркотици може и без кола да се окажеш.
  • 73 няма що,

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "До гламав":

    искаш да се наредиш до останалите хрантутници. Какво ще правиш, ако се окаже, че ти вземат на теб колата, но не си пил?! За съжаление около 10% от засечените, нито са пили, нито са дрогирани - или са попаднали на дефектни устройства, или приемат лекарства, които дават подобни резултати. После, поради страшно бързата ни система на правораздаване чакат поне година докато се реши казусът им. А след това, някой дори не намират неправомерно отнетите им коли на служебните паркинги. Да не коментираме, че ако имаш по-готина кола, нищо чудно да гледаш как някой полицай си я ползва (ужким служебно, макар и това да е забранено).
    Струва ми се, че безправието тепърва ще се развилнее като видят бизнес потенциала, за който намекваш. А пиандурниците ще карат трошки, за да им е спокойно, т.е. още повече хора ще стават жертви
  • 74 в час ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Пиянде":

    тези по селата не са с нови коли, ама си карат без значение колко са гаврътнали.
    Тук не опира до това дали си богаташко дете или не. Ма, при твоя животец, как да го разбереш
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 дядото

    0 0 Отговор
    това е родната картинка.вече 34 години т.н. лъже законотворци,по обясними причини създават само спорни закони и правни норми,водещи до хаос и беззаконие в държавата.защо пък не,щом народа им позволява и ги търпи.
  • 77 трябва да има работа

    0 0 Отговор
    то нали на адвокатите повечето работа им е такава. всичко е усложнено нарочно да не можеш да свършиш нищо и да си търсиш... адвокат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове