Last news in Fakti

10 Август, 2023 21:46 4 169 36

БАБХ и НАП проверяват необосновано високите цени на млечните продукти

  • бабх-
  • нап-
  • проверки-
  • цени-
  • млечни продукти

Млекопроизводителите отдавна алармират за ниските изкупни цени на суровината

БАБХ и НАП проверяват необосновано високите цени на млечните продукти - 1

Каква е причината за високите цени на млечните продукти? Отговор на този въпрос ще търсят НАП и Агенцията по храните. Проверката ще обхване цялата верига, като се започне от цената на продукта на рафта през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж.

Млекопроизводителите отдавна алармират за ниските изкупни цени на суровината, заради които, по думите им, са обречени на фалит. Затова от Асоциацията на потребите настояха да се провери има ли картел при цените. От месец и половина Българската агенция по безопасност на храните и НАП търсят причините за високите цени на кашкавала, сиренето и млякото. Появиха се съмнения за картелни споразумения. Нищо обаче не е доказано за момента. Резултатите от проверките все още се очакват, стана ясно от думите на ресорния министър, цитиран от Нова ТВ.

Стефан Мишев вече две десетилетия има опит зад гърба си като млекопроизводител. Споделя, че заради ниските изкупни цени на суровината напоследък, обмисля да намали кравите в стопанството си. Няма сигурен пазар, няма и постоянна цена. А рискът от фалит е напълно реален, според Мишев.

„Ти фалираш брутално и сигурно. Всеки ден! Парите отиват в храна и произвеждаме торове! Надяваме се да се оправят цените, за да оцелеем! Защото преди около 2 седмици масово се говореше за погубване на всички ферми. Мандрите отказваха да купуват млякото и това означаваше тотален фалит”, твърди Стефан Мишев, млекопроизводител.

Именно за да се избегнат фалити и за да е ясно къде и как се разпределя добавената стойност, от министерството на земеделието и храните изготвят анализи.

„Правим анализ на агрохранителната верига по обратна проследимост - от рафта към полето. Тя ще премине през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж. Трябва да е ясно къде и как се разпределя добавената стойност”, посочи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

В ход са и проверките на Агенцията по храните и НАП. „Ние не можем да коригираме цени. Ние можем да анализираме и на тази база да вземем мерки да не фалират фермери. Проблемът е далеч по-сложен, отколкото да гледаме само ръст в цените!”, подчерта земеделският министър.

„Само миналата седмица над 7 предприятия от нашата асоциация имат запитвания от КЗК, на които в момента се подготвят отговорите!”, посочи „Владислав Михайлов, Национална асоциация на млекопреработвателите.

На масата на разговорите производителите поставиха и проблема със забавените плащания на преработвателите към фермерите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Та Пак

    40 1 Отговор
    бабх не могат да открият феккал в туалетна чиния, щели проверки да правят. Шушлеци
  • 3 12...34

    46 1 Отговор
    Защо не направят закон за качеството на храните?Не само моето куче не иска да яде саламите дето ни ги предлагат.В Италия ако някой си позволи такова нещо със закон няма право да упражнява такава или подобна дейност НИКОГА.

    Коментиран от #6

  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    20 14 Отговор
    Да ми проверят Кора! Имам си магазин, издавам редовни касови бележки, плащам си данъците чинно и надлежно и ме кефи да слагам 700% надценка!!!! Обмислям да компенсиран инфлацията като завиша на 1700% надценка! Кой закон нарушавам , тепигьоз?

    Коментиран от #29

  • 5 Калпазанин

    34 2 Отговор
    Кои "млечни" продукти онези от китайско сухо мляко и палмово масло ли
  • 6 Рошко

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "12...34":

    То закони на кашони ама тва ама много бърка работата. Нали сме роби модерни роби
  • 7 Лелеле

    28 2 Отговор
    Вън Кауфланд, Лидл, Била,Тмаркет от майка България! Дерат ни кожите дори когато искаме да си купим ХРАНА. Безбожно високи са цените на рафта! Хората масово купуват почти само на промо и то дълбоко, 30 процента или повече. Средно сам човек дава по 15 лева на ден за храна, ненормално е
  • 8 Помак

    8 12 Отговор
    ...Ас съм учил за това ...за съжаление или не качеството струва пари ...кило сирене от краве мляко за Ядене тр да струва нат 30-35 лв..иначе измамници бол ...продават правено от и заместители
  • 9 Град Симитли

    12 0 Отговор
    Зоров няма и да го преести даже.
  • 10 Калпазанин

    19 1 Отговор
    И някой вярва ли на бабх у нап, щото аз лично не
  • 11 без имена

    20 0 Отговор
    у нас отдавна има картели. това е в много области на живота- търговия , фармация ...и няма пазарна икономика.
  • 12 Само питам

    32 2 Отговор
    "БАБХ и НАП проверяват необосновано високите цени на млечните продукти"....Сетила се Мара да се по-бара. Вече 2 години ни дерат с високите цени. И не можели да открият причината. И на децата от детската градина е ясна причината - алчността на веригите и безхаберието на властта. Като купуват млякото от фермерите на 80 ст. и после го продават на нас за 3.80, че и по-скъпо, то в кого е причината?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо тъпуту

    9 5 Отговор
    Малко кат с бананите за 1.20 лв
    Сега сириниту да поевтинее, че електората застарял и му е нужно
    Избори идват
    И нещо с насилието по ОБЛАСТИ намирисва, насилие винаги е имало , защо сега преди изборите пишете закони на подложка ?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гошо инструмента

    5 0 Отговор
    Ся остава и фурми на промоция да пуснат по ОБЛАСТИ и готово ! Изборите осигурени
    То не бяха ваканции за пенсионерите, то чудо
  • 19 Пенчо

    15 1 Отговор
    Във Франция, в големите супермаркети краве масло Президент 0.250 кг струва 2.20 евро, защото е от евтините масла, но докато дойде до България му повишават качеството и вече струва 12 лева. Даже в момента, същото в Украйна, където се плащат мита струва в левове - 7.50

    Коментиран от #28

  • 20 Красимир Петров

    19 0 Отговор
    Прах в очите на хората.Както при житото и олиото така и при млякото има картел5248
  • 21 Мошеници

    13 0 Отговор
    То да бяха само на млечните продукти завишени цените, на всичко е така. Заплати най ниски в Европа, а цени високи до небето.
  • 22 Айде стига

    4 6 Отговор
    БАБХ да вземат да гледат крави и си направят мандра та да видят колко ще им струва млякото и сиренето, съсипа ха държавата а искат евтиния, ами то все някога свършва евтино то!
  • 23 тука е така...

    8 1 Отговор
    Без да си специалист, каквото и да означава това специалист, причината е повече от ясна. Млекодайните животни са по малко от хората заради неглижиране на отрасла, а оттам невъзможност без субсидии да се покрият разходите на продукцията. За един килограм истинско сирене или кашкавал са необходими няколко килограма истинско мляко. Липсват всякакви регулации, а само наблюдаващи органи, които единствената им функция е само да информират населението, че нямат право и не могат да се намесват в ценообразуването, но пък за предоставяне на тази информация получават заплати и то съвсем не символични. Могат да се изброят още причини, но най общо казано това не представлява интерес за политическата класа и управляващите, защото от там меко казано няма далавера. Никой от "голямата политика или от големия бизнес" не се занимава с такава дейност. На кой му пука? Някой се е опитал да разрови темата с надеждата да привлече внимание и да добие популярност, но даже на потребителя не му пука и съвсем скоро всичко ще отшуми, а този който се е опитал да литне високо най вероятно ще се сгромоляса от височината на която е успял да се издигне.
  • 24 това от мен да го знаеш

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е то затова никой не се надява на такива като теб да направят нещо полезно за обществото и за държавата!
  • 25 Смях

    6 1 Отговор
    И като ги проверят какво ще стане? Цените ще паднат ли?
  • 26 Некадърника Спецов може да проверява

    5 0 Отговор
    Само леля Асена! Тези са тук само за да ни крадат и обират, а и да изпълняват заповедите на Галя от Козяк!
  • 27 бл.134 в Zап. парк

    6 0 Отговор
    Смешка .Намалете им ДДС и им плащайте тока !
  • 28 Нда

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пенчо":

    В Украйна,имат свое масло което е в пъти по качествено и е по евтино!

    Коментиран от #35

  • 29 Аааа бе то

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "⚜️Просветен⚜️":

    Като направят закон печалбата над 15% да се облага с 99%данък ти си вдигай цената колкото искаш но повече от нормална печалба няма да получиш. Така е законно ,нали?като не ти харесва затваряй

    Коментиран от #31

  • 30 123

    3 0 Отговор
    БАБХ е престъпна организация
  • 31 ⚜️Просветен⚜️

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Аааа бе то":

    И как ще направят такъв закон след като всички имат фирми с печалби над 15% процента? Да се самозастрелят все едно! И големите инвеститори ще избягат , безработица ще се увеличи, социалната система ще се срине! Добре че не са всички икономисти като теб, че като те гледам , функционално сбъркан си! И невъзпитан! Ниска култура е да говориш за нещо което не рабираш!

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А бе еййй

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "⚜️Просветен⚜️":

    Колко е нормалната норма на печалбата за бързооборотните стоки...10-на%....(не говоря за други дейности и производства)....а като ти се струва малко затваряй....държавата не е длъжна да ти гарантира каквато си печалба поискаш .а големите вериги ще издържат на 10-15 % печалба
  • 34 ЕДНИ СИ ПРОВЕРЯВАТ УЖ А ДРУГИТЕ СИ

    5 0 Отговор
    ПРАВЯТ МЕНТЕТА И ПИШАТ ЧЕ Е ОТ КРАВА ИЛИ НЕ ЗНАМ КВО СИ ........ И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ЗА ЗАТВОРА И ЕЛ. СТОЛА !
  • 35 А не бе

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нда":

    А в Белорусия или Русия? Или фронта на беЗарабите не те информира за страните с истинско мляко?
  • 36 Прав в очите...

    1 0 Отговор
    ...и имитация на работа, както се казва в БГ търсим работа за чожекът, а не обратното -> мъка......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове