Last news in Fakti

11 Август, 2023 19:52 4 110 48

Явор Божанков: МВР се превръща в държавна автокъща

  • пияни шофьори-
  • дрогирани шофьори-
  • явор божанков

Такова извращение с правото се случи, че вече умишлено деяние се наказва по-леко от непредпазливост

Явор Божанков: МВР се превръща в държавна автокъща - 1
Снимка: БГНЕС

За водачите на пътя, алкохола, нарокотиците и всичко останало. Или как доведохме законодателството ни до "откровена лудост" и сме напът да унищожим човешки съдби и икономика. За да угодоим на популисти. Случаите на тежки катастрофи с жертви заради пияни или дрогирани шофьори в различни краища на България предизвикаха протести. Истинското решение е като да посееш дърво. Въпрос на множество мерки за превенция, политики стигащи чак до образование и ако щете – семейна среда. Сериозни реформи с е две думи. Никой не обича трудните решения. Особено популисти и крайни про руски формации като Възраждане. За съжаление и БСП.

Това коментира депутатът Явор Божанков във "Фейсбук".

Ситауцията:

343Б от НК вече предвижда конфискация на автомобил. Ура! Звучи, като нещо справедливо. Но дяволът е в детайлите. Новите „мерки“ оставят гражданите без инструмент за правна защита. И са предпоставка за корупция. За да разберем колко тъп популизъм е всичко това, ще дам един пример.

Според новите правила, ако убиете неволно човек на пътя или причините телесна повреда на повече от едно лице – може да ви отнемат колата. Но ако нарочно прегазите някого, умишлено и с ясно съзнание да го убиете – тогава това не се предвижда. Такова извращение с правото се случи, че вече умишлено деяние се наказва по-леко от непредпазливост.

Този проблем умножава несправедливостта от друг. Ако шофираме със съдържание на алкохол до 0,4 промила – не се наказваме. От 0,5 до 1,2 е административно нарушение. Над 1,2 промила е престъпление. Логиката е проста и правилна. Ако сте пили снощи и сутринта ви спрат – вие сте „употребил алкохол“ но към момента на проверката не сте „под влияние на алкохол“. Така изключваме възможността да направим престъпници хора, които не са престъпници.

Това обаче не важи за пушилите марихуана, например. Предишната версия на Възраждане – обединени патриоти направиха така, че няма „употребил“ и „под влияние на“. По този начин може в петък да сте в Ротердам и да изпушите една цигара абсолютно законно. В понеделник да ви спрат, вие да сте съвършено трезвен но да станете осъден престъпник с конфискуван автомобил.

Абсурдно е полицаите да отказват тестове, да жалят в съда и да се борят срещу тестовете. Защото дават грешки. И точно същите тестове, същите полицаи да ги прилагат на гражданите. С доказано висок процент фалшиви резултати. Би трябвало България да върви по пътя на цивилизованите страни. Там има горна и долна граница на съдържание в кръвта, има и ясна регламентация кога човек е „употребил“ и кога е „под влияние на“.

Ако сте шофьор на камион за 250,000 лева и причините ПТП по непредпазливост с няколко пострадали, вие ще трябва да платите цената на цял камион. Защото случаите, в които МПС не е ваше – плащате равностойността му. Това е някакъв линч за професионални шофьори. Наказание за бизнеса, който работи с транспорт и машини и винаги носи по-висок риск. Срещу всичко това механизъм за обжалване и защита не е предвиден.

След спорния полеви тест, ще отидем на кръвна проба. Тя отнема около половин година (защото се прави в 3 лаборатории). И през тази половин година, дори да сме прави – автомобила ни ще стои със свалени табели. Да не кажем – отнет, защото и това не е ясно.

Нещата са дори още по сбъркани в самият кръвен тест: Пример е канабиса. Официалните данни сочат, че ефекта му трае 90-120 мунити. Но кръвния тест не търси активна съставка Δ9-тетрахидроканабинол, който се открива 10-12 часа след употреба. Така би било справедливо. Да те накажат, когато си нетрезвен зад волана. Тестовете търсят непсихоактивен метаболит, който не влияе на съзнанието но се засича дори 40 дни след употреба. От него засичат дори 1нг/мл – най-ниската възможна стойност. Тогава ставаш престъпник без да си такъв. Точно тук е големия проблем.

От там идва статистиката на МВР за огромния брой „дрогирани“ водачи. Въпреки безброй нови присъди – приносът им към загиналите на пътя продължава да бъде около 1% според статистиката на МВР. Така МВР се превръща в държавна автокъща, инквизитор или нещо друго. Но не и в орган, който осигурява превенция за войната по пътищата.

Какво може да направим от тук насетне? Да се преработят подзаконовите нормативни актове, за да бъдем сигурни, че когато полеви тест покаже положителна проба, кръвния ще потвърди резултат на психоактивно вещество, влияещи на способностите на водача. А не обезболяващо, взето преди 30 дни. “Нулевата толерантност” от закона да бъде спазена, но да дефинираме тази нула. Ако не го направим, ще си продължи да е 0.0000000. Необходимо е разграничение на психоактивните вещества и всички други, които в момента се търсят без никаква причина.

С промени в наредбата бихме могли да решим:

1) Около 7% фалшиви позитивни тестове, заради които има и осъдени без реално да имат вина.

2) В няколкото особени случая (канабис, бензодиазепини и някои други), в които кръвните проби позитивират за употреба, случила се преди месеци.

3) Да се даде възможност по-голям брой лаборатории да извършват стандартизирани тестове.

Без промени в законодателството не можем да решим:

1) Несъразмерните наказания за непредпазливи и умишлени деяние

2) Да дадем правни гаранции за защита и обжалване за да гарантираме върховенството на закона.

3) Да дефинираме устойчиво и да разграничим понятията „употребил“ и „под влияние на“

С две думи: с приетите промени България се приближи до източни страни, като Беларус. А не към европейски, като Дания, Холандия и т.н. Популистите дават лесни и бързи решения. Те не работят и водят по-големи беди. Но тази сметка я плащаме ние, не те.

Такъв е случая със завишаването на санкциите за пияни и дрогирани шофьори. Тук е момента да отбележа нашата вина (на ПП/ДБ). Ние носим вина за пасивното си поведение. Като член на комисията за българите в чужбина не съм работил по материята, но и това не е оправдание. Всъщност – абсолютно виновни сме и ние, че не се противопоставихме на това безумие.

Сега е време да намерим решение и да не позволим невинни да плащат цената заради виновни, войната по пътищата да продължи и цъкаме с език при поредната жертва на пътя. Защото решения има. И те са пред очите ни. Стига да не ги затваряме пред популизма.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП куфарните милионери

    23 20 Отговор
    Значи много къркат комунистите и ги е страх да не им вземат Мазератите 🤣
  • 2 Къде си видял у българин акъл?

    18 31 Отговор
    Я вижте русофилите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миризлив пор

    71 11 Отговор
    Този не мога да го понасям като политик, като човек ми е противен НО анализа е много правилен. Има много абсурди в този лобистки закони, сега ще е рай за адвокатите!
  • 5 Сталин

    22 23 Отговор
    Ей, голям страх от тия мекерета в парламента да не им конфискуват колите,има ли още някой който да не шмърка,тоя божанков изглежда е всеки ден напушен
  • 6 Деций

    42 6 Отговор
    А кой ги гласува тези промени?От хаус в системата,създавате още по голям.Нищо не решавате,в опита си да направите нещо,създавате нови проблеми.Как така ще отнемете чужда собственост,тя е само средство за извършване на нарушение или престъпление.Значи за едно и също престъпление,единият гори с таратайка за 500 лев,а другия с кола за 50000 лв.Къде е тук равнопоставеността пред закона? Сложете парична санкция,примерно 3000 или 5000 ,но да е еднаква за всички!Закона е закон когато действа еднакво,от последният цървул до май високо място!

    Коментиран от #44

  • 7 яворчо,

    25 3 Отговор
    тези промени без вас бсп и възраждане няма как да ги приемат, така ч„е не дрънкай глупости, а си признай че изкъкахте едно тривърхо седемцветно!
  • 8 Щорк

    18 3 Отговор
    По времето на дивият запад не е имало нужда от полиция
  • 9 Анонимен

    17 20 Отговор
    Сурови наказания само това оправя нещата освен колата и глоба, така ще се научат че не се кара пил и дрогиран, освен това и принудително в клиника за зависимост, това е пандемия, не се правете че не виждате.

    Коментиран от #13, #16, #31, #36

  • 10 божанкоо

    12 9 Отговор
    гейоо, сладурче, кукорча съм бонбончоо...
  • 11 Мда

    30 2 Отговор
    Това е някакъв полицейски рекет! Защо никой не протестира!
  • 12 Боби

    22 6 Отговор
    Евала! Останали са разумни и мислещи хора в парламента!
  • 13 Мда

    50 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    А защо полицаите се разпищяха, когато почнаха да използват тестовете срещу тях? Лицемери и рекетьори! За алкохол съм съгласен, но тестовете за наркотици са неверни!
  • 14 Дааа

    6 10 Отговор
    Яворчо, в Англия и Европа, фирмите за скраб, живеят точно от такива коли и държавата не е станала автофирма, просто ги предава за скрап... кой бяга да продава части от Ролс-ройси, Ферарита...
  • 15 УСА боклук

    13 4 Отговор
    Божанката има осанка кът на ДУЧЕ- то, ама е по-простичък от него
  • 16 Миризлив пор

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Виж прочети анализа и го осмисли. Плужека (не вярвам да има толкова акъл сам да направи анализа) не казва нищо против сериозните наказания, той иска да се прецизира закона и да не може да се шикалкави и да няма случайно пострадали! Не може някои обезболяващи и сънотворни да имат ефект 10-12 часа но да бъдат засичани месец след това като наркотици! Точно за нула време може да те вкарат във някой филм и да се откажеш без кола, без книжка и без работа защото шефа ти не иска наркомани на работа! Реално след 6-9 месеца излиза кръвния тест и през това време какво правиш? Колата в какво състояние ще ти я върнат? С какво ще се издържаш? Колко до наркоманите спор няма, там прошка не трябва да има.

    Коментиран от #18

  • 17 Хасковски каунь

    6 2 Отговор
    Май приятел, вечна му памет имаше две коли на времето- Джип и Волга пикап. К онтрабандата от и за Турция правеше с Волга-та. Не се притесняваше от конфискация. С един курс я изплащаше
  • 18 Анонимен

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Да няма спор да го прецизират, само казвам че без строги наказания няма да се оправим.
  • 19 Тоалетна хартия

    26 1 Отговор
    С тоя закон, наказват колата,а не шофьора...Ще има масови регистриране на фирми в чужбина!!! За автомобил с чужда регистрация едва ли важи тоз закон!!???Поредната глупост на управляващите....Какво е виновен собственика на камион или бус,че шофьора му е пиян,дрогиран или махмурлия!!???Продължават да съсипват България , а ние сме овце!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кандидат Милионер

    14 0 Отговор
    Ами ако управляваш Служебен автомобил - на фирмата ...Трябва да го плащаш...Или без вина стои затворен 8 месеца???Що се ...
    с Народа бе....Ми нека да е Обратното - вземат ти кръвен тест и чак когато излезе резултата да те накажат,ако евентуално е положителен,а не няколко хиляди автомобила стоят и чакат кръвен тест..
    и къде ще стоят??? Ще се наложи да инвестират в Паркинг за стотин автомобила,за денонощна охрана,видеонаблюдение ,ток,вода - колко милиона станаха???И пак няма гаранция ,че няма да е обран...И почват дела...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Миле

    7 3 Отговор
    Божинката защитава къркъндетата ?
  • 24 Млъкни бе

    7 1 Отговор
    Лигоч!
  • 25 Ама какво се хващат за колите???!!!???

    15 3 Отговор
    Какво са виновни колите...Одрусай г..ве...ото подкарало пияно колата с яка глоба и мнооогооооо години затвор без възможности за обжалване ,споразумение и т.н.и това е.Колите не са виновни...

    Коментиран от #27, #28

  • 26 ха ха

    10 0 Отговор
    държавността се нуждаеше от такава бандитска мярка за да смачква неудобните по ;закон; , мислите ли че им пука защото иван или драган са се накъркали и са се джуснали в некое дърво ? или че петкан се е напушил и си е паркирал колата на третоара , със сигурност не , повечето катастрофи със жертви са от прекомерна наглост и самоувереност че ще прикрият престъплението което е извършено , но държавата неможе да посегне на тия дето е отгледала като паразити , затова смачква и прехвърля вина върху други , дори и предишните наказания за алкохол и дрога бяха пресилени а това което сътвориха с тея си е откровенно престъпление
  • 27 позеленял

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ама какво се хващат за колите???!!!???":

    и по какво престъпление ?

    Коментиран от #29

  • 28 Миризлив пор

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ама какво се хващат за колите???!!!???":

    Да бе, знаеш ли колко народ има неплатени глоби? Има хора със по 30-40 000 неплатени глоби! И не ги плащат, изчакват да си изтекат по давност и нищо не можеш да им вземеш, работят на черно и нямат нищо на тяхно име. Събираемостта е под 50% на глобите.

    Коментиран от #32

  • 29 По престъпление

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "позеленял":

    Че кара КЪРКАН....
  • 30 Шопо

    7 1 Отговор
    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
  • 31 Сарс

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Аз съм за, но какво правим с фалшиво-положителните резултати от тестовете за наркотици? Да стоиш 1 година без кола докато чакаш резултатите от кръвната проба, а то не се знае и след това какво ще ти върнат, ако не изчезне случайно, да ти обърнат жилището наопаки за да търсят наркотици, а то само защото те е боляла глава и си пил един аолин. А и не е ясно като се предвижда затвор от 1 до 5 години, докато ти излезе резултата от кръвната проба на свобода ли ше си или в затвора. Аз с това не съм съгласен.
  • 32 Като не си плаща

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Миризлив пор":

    Глобите -в дранголника...
  • 33 Пълни безумия

    5 0 Отговор
    Сега всеки уважаващ себе си употребяващ алкохол шофьор ще си вземе една бангия за 500-600лв.и като иска пак ще пие и кара.Пука му ,че щели да я вземат ,ама пак ще бъде в състояние да прави золуми с тая кола ..е ква полза .. затова наказания строги към пияния шофьор... конкретно.
  • 34 Стоп палка след полунощ

    5 1 Отговор
    Да пиеш и да караш е превилегия за богатите .
  • 35 А ако

    4 0 Отговор
    Колата е Тесла и сама пребира пияния си собственик зад волана как ще се действа.

    Коментиран от #37, #38, #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 тъпата тесла

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "А ако":

    разбира че драйвъра е талпа пияна буторясва го и ето ти една г....дина по- малкоооо.😄😄😄
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Коментар

    1 4 Отговор
    Божанката го е страх да не го гепят дрогиран.Също така може на доставчиците на Продажните Пицари да вземат колите и после няма кой да им носи кристални пици.Мъка хаха. Очакваше се да ревнат точно за това нещо.
    Ако това беше прието по-рано доставчика Семерджиев никога нямаше да направи беля.

    Коментиран от #41

  • 40 Историк

    5 0 Отговор
    Аз предлагам , за да не тежи на държавата и да има справедливост: Всеки хванат с алкохол и дрога, влиза обратно в МПС-то и го взривяват. И МВР-ТО и гражданите ще са доволни. Така е най-демократично.
  • 41 АБВ

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Коментар":

    Искрено ти пожелавам да те тестват за дрога и да си положителен без да си друсан желаяти късмет
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Едно време на село

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "А ако":

    Магеренцата с каручките прибираха подпийналите дядовци.Пред кръчмата товарят дядото на каруцата, магаренцето си знае пътя към къщи,а там бабата разтоварва дядото...😂😂😂
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иван

    3 0 Отговор
    Тъкмо ще има повече за Баща ти за моргата
  • 46 Карлово

    5 0 Отговор
    Абсурдна държава с абсурдни закони !!! Популисти !!!
  • 47 Лудия

    0 1 Отговор
    Явор президент! Само така моето момче, ще гласувам за теб.
  • 48 БОЖАНКОВ Е ЕМАНАЦИЯ НА ТЪПОТАТА

    5 0 Отговор
    И ВРЪХ НА ПОДЛОГИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове