Last news in Fakti

12 Август, 2023 12:41 3 412 48

Politico: Кьовеши най-накрая се зае с България, отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел

  • лаура кьовеши-
  • българия-
  • пример-
  • безсилие-
  • брюксел

Разследването се очаква от няколко години, като водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи

Politico: Кьовеши най-накрая се зае с България, отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският прокурор Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България, отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

В четвъртък (10 август) Европейската прокуратура (ЕП) извърши обиски в 28 жилища и офиси в рамките на усилията за разследване на злоупотребата с пари от ЕС в железопътни проекти, а в сряда е арестуван кметът на малък град.

Разследването се очаква от няколко години, като водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи. През 2020 г. Центърът за изследване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на ЕС в страната редовно се присвояват.

Понастоящем Европейската прокуратура провежда 143 разследвания в България с "очаквани общи щети" на обща стойност 492 млн. евро (983.65 млн. лева), според нейния доклад от 2022 г.

Като най-бедната страна в ЕС България редовно търси помощ от европейските данъкоплатци, за да изгради инфраструктурата си и да направи старите си сгради от социалистическата епоха по-енергийно ефективни.

Европейската прокуратура, която отговаря за наказателното преследване на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, заяви, че разследва два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро ( 481.83 млн. лева) европейско финансиране и безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро (337 880 лева).

"Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени", се посочва в изявлението.

Повече от 100 агенти от българската полиция и службата за вътрешна информация ( "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС)) извършиха обиски на 10 август във връзка с железопътната линия между градовете Костенец и Септември, която получи финансиране в размер на 130 млн. евро (259.91 млн. евро) от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Техните акции са разглеждали и потенциални злоупотреби със средства по железопътната линия между селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро (221.92 млн. лева).

Използването на българските сили за сигурност е признак за това колко зависима е ЕП от подкрепата на българското правителство и висшите правни служители. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което дойде на власт едва на 6 юни, обеща да изкорени корупцията и да гарантира, че силите за сигурност не се ръководят от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, силно противоречивият главен прокурор на страната, е принуден да напусне поста си в средата на юни, тъй като много българи отдавна го смятаха за пречка пред разследванията на корупцията по високите етажи на властта.

Бенефициент и по двата разследвани железопътни проекта е Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) на България, която е възложила договори за строителството на две частни компании.

"Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с криминални досиета", са заявили от прокуратурата.

На 9 август кметът на община Генерал Тошево в източната част на страната е арестуван за представяне на фалшиви данни относно дейности по повишаване на енергийната ефективност на общински сгради. Според българските медии той е бил освободен, след като е платил гаранция в размер на 5000 евро (10 000 лева).

Макар че разследванията за корупция са сравнително често срещани в България, страната изпитва сериозни затруднения да осъди престъпници от най-високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    44 13 Отговор
    ЩЕ Е ДЕН ДО ПЛАДНЕ! НАШИТЕ СА КОРИФЕИ

    Коментиран от #8

  • 2 Коко

    53 11 Отговор
    Четиво за наивници.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цуца

    21 6 Отговор
    Ти ли ме бутна или сам си пднах?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кибик

    22 32 Отговор
    Идат трудни времена за прокремълските корумпета.

    Коментиран от #44

  • 7 цербер

    33 6 Отговор
    Европейската прокурорка Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България. Да видим сега,какво ще ни се падне-ези или тура?! Ще ни перат със студена вода и прах ЛауКьо на 700 оборота в минута. Без омекотител.
  • 8 Адрес 4000

    20 19 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Мислиш че не знаят за големите риби ли?
    Това по-скоро е показуха за ГЕРБ и Бочко?
    Ако тръгнат да развалят Не-коалицията.
    Всичко се знае в Брюксел!
    Но прекалихме със служебните правителства на Радевшенко и кланянето към Московия!
    Затова ни дръпнаха юздите заедно с чичо Кенет.
  • 9 Ловец на боклуци

    58 0 Отговор
    Ще се уверя, когато биват вкарани в затвора дузина от крадливците от последните 33 години! Дела, а не думи!
  • 10 Ироничен

    42 2 Отговор
    Арестували кмета на Генерал Тошево. Колко човека в България знаят къде се намира това?

    Коментиран от #20

  • 11 Калпазанин

    44 9 Отговор
    Кьоравеши не знае ли че рибата се вмирисвсла от главата, а тя се казва урсула фон пфайзер
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дрън дрън та пляс

    26 4 Отговор
    до там ни докара банкята ,няма изчостване тука тая кочина
  • 14 Ако

    21 8 Отговор
    силите за сигурност се ръководеха от Русия, определено щеше да има някакъв ред в страната. Иначе с това ръководството от посолството и Брюксел скоро няма да се оправят нещата.
  • 15 дфуух

    39 3 Отговор
    С дребни риби се захванала Кьовеши. Ще гони селски кметове и кметове на малки градчета. А корупцията по високите етажи на властта?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 2 Отговор
    Ндаааа, с дребните риби.....а с бибитко и кликата му, Доган и крадците му?
    Кога?
  • 18 еалиста

    38 10 Отговор
    Голям позор за тази прехвалена Кьовеши! Същата разпиля като прокурор румънските социалисти, натика ги в затворите и наложи западен фашистки режим ! Пълно мълчание до момента, но сега прогледнала и видяла един кмет от БСП дето извършил"престъпление" за нищо и никакви пари! Не е чула ,че на мутрата придворните изтеглиха от банка в брой 50 милиона лева за "ремонт " на магистрали! Не е чула за милиардите откраднати от мутрите, кюлчетата злато, Барселонската далавери и безброй престъпления в многострадалната ни страна! За ДПС далаверите ! Важното е , че нищо не сме чули за парите откраднати от Урсула за да раздава на фашистка украина, за далаверите на тази акушерка и съпруга и по време на ковида и след това! Далаверите на западняците са не по малко от нашите! Но тази е купена с много, много евра и долари! Порнография пълна! Народа проглежда, това е доброто!
  • 19 Предполагащ

    28 2 Отговор
    Кьовеши хваща дребни риби. А магистралите, санирането на фирмите на бившите управляващи, а водните проекти и т.н........ Фирмите на ДПС И .... Има ли голям проект без фирмите им?
  • 20 Лудия

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ироничен":

    Само такива дребни гъгрици като този кмет за 100тина хил. лв. ще са корупционерите които ще се разследват. Никой няма дори и да си помисли за Фандъкова ,хеле пък за ББ
  • 21 Мамул

    16 1 Отговор
    Буци връщаше ресто на политици в ЕНП. Ще разследвате само срещу конкуренти.
  • 22 Мдааа

    23 1 Отговор
    Предполагам, че пак са се намърдали в екипа Кьовеши хора на мафията от България.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Баце

    17 5 Отговор
    Пак сороски пи-ар, ма нали и тя е негова възпитаничка и днешните десносектанти също, явно нещо не изпълняват плана и ще ги "подсети" за какво са инсталирани или ще им разчисти конкуренцията.
    Тя забрави ли как 2012 или 2014 една Тиква я нарече, "тази объркана женица" и я отсвири, когато идва в БГ?
  • 25 Ако Кьовеши не изчисти

    10 11 Отговор
    комунягите-милиардери у нас - няма кой да го направи. Ако Кьовеши се задълбочи ще се потвърдят анализите, че половината евро средства отиват към братската ви Русия!

    Коментиран от #30, #32, #40, #42

  • 26 Няма как да стане

    11 3 Отговор
    При положение колко много ДС и БКП изнесоха на изток след 1989 и в момента 90% от парламента са техни протежета. Как ще работи демокрацията в България като така няма. Същият бардак със стари к....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 М3 голд

    9 2 Отговор
    Е, как ще изкорени корупцията Денков, когато най големият крадец в България, за всички времена - ББ, го направи министър председател. Позор пълен! Трябва малко достойнство! Но целта оправдава средствата. Схемите на едно посолство са толкова прости, че всички ги разбират. И там ясно е казано: избраните от тях политици са бронирани от наказателно преследване, чисти са, осигурен комфорт за работа в полза на когото трябва. И няма корупция, защото: няма търгове (директно се казва кой усвоява парите); кой ще си поиска от фирма на САЩ, изпратена от посолството. Виж, поръчки по бюджетни доставки са друга нещо. Могат да се правят и се правят врътки. Пример - газовите доставки от миналата година, през посредник. ДАНС търси ли къде е разликата, има ли проверка?
    Големият шум за задържания кмет - да не се окаже, че единствения проблем е закъснения в сроковете.

    Коментиран от #37

  • 29 ЛИЛИ

    7 3 Отговор
    На "Явно" отговарям! Смешно е да се връща 80 години назад! Това което става в момента е шепа неграмотни , но нагли и отнеха земите и горите на дедите и бащин ни! Получават субсидии, продават продукцията си за милиони, а за нас наследниците нищо или "бели петна" измислен закон за ГРАБИТЕЛИТЕ! Но никой не е вечен, ако не наследниците им ще платят за грабителството!
  • 30 Пълни глупости!

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Кьовеши не изчисти":

    Едно смислено изречение нямаш. Да не говорим, че написаното от теб е само в твоя череп като желание за истина. Прегледай се!
  • 31 ЕСССР

    6 2 Отговор
    Европейски Съюз на Съветските Социалистически Републики.
  • 32 Сталин

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Кьовеши не изчисти":

    Имаш на предвид евреите, единствените милиардери са евреите
  • 33 НАСКО ОТ ДБ

    13 0 Отговор
    А НАИ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ БОИКО КАКВО ЩЕ ГО ПРАВЯТ
  • 34 Тираджия

    3 1 Отговор
    Гогато влезнат макетата тогава ще видят за какво става въпрос, не 15% а 115% ще присвоявят ........
  • 35 Соросоида Путин е военнопрестъпник факт

    3 2 Отговор
    Неокомунистите соросоидите се тресат от страх
  • 36 Лаура Кьовеши

    4 2 Отговор
    Всички българи са престъпници! Само лапате , нищо не давате!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДяДо Ви КуРтИ От СеЛо ПиПерКоВо

    7 0 Отговор
    Всичко тръгва от толупа,най-големият престъпник в историята на България...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Кьовеши не изчисти":

    Ами хайде иди занеси доказателства на Кьовеши или дрънкаш колкото да не заспиш:))
  • 41 Красимир Петров

    3 0 Отговор
    Искам да има сеч наред.ГЕРБ-ДПС-ДБ-ПП-БСП .
  • 42 Татко Петко

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ако Кьовеши не изчисти":

    Я да мълчиш бе, ако не бяхме ние да изучим такива демократи по харварТ и други такива заведения, как щеше да има демокрация у БГ и ти да си позволяваш такива приказки, хайрсъзин такъв.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хе,хе...!

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кибик":

    Че той Буцката е най-голямото Прокремълско Мекере...!
  • 45 Ком

    3 0 Отговор
    Определено мисля, че Кьовеши е поредния балон. Така както Херо Мустафа, закона Магнитски, Христо Иванов специализираната прокуратура или Рашков.
  • 46 Българин

    3 1 Отговор
    Улавяйте го тоя кмет са ушите и го дърпайте към килията!
  • 47 декра

    1 0 Отговор
    Проверете и пътя ТУТРАКАН - КУБРАТ,че има голяма табела и след 5 години има вече дупки
  • 48 факуса

    0 0 Отговор
    затварят си очите щот вземат процент от кражбите,доказаха го в катар
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол