Last news in Fakti

13 Август, 2023 15:55 1 651 9

Откриха нарушения при избора на декан на МФ на СУ

  • нарушения-
  • избор-
  • декан-
  • медицински факултет-
  • софийски университет

Установени са пропуски по отношение на свикването на Общото събрание на МФ на СУ и процедурата на неговото избиране. Това са част от изводите от направената проверка по разпореждане на образователния министър проф. Галин Цоков

Откриха нарушения при избора на декан на МФ на СУ  - 1
Снимка: БГНЕС

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е съпътстван от доста нарушения и неизяснени обстоятелства. Установени са пропуски по отношение на свикването на Общото събрание на МФ на СУ и процедурата на неговото избиране. Това са част от изводите от направената проверка по разпореждане на образователния министър проф. Галин Цоков. Тя беше образувана след постъпили в МОН сигнали и жалби за избора на декан, проведен на Общо събрание на Медицинския факултет в края на месец юни, съобщиха от просветното министерство.

Комисия в МОН изиска от висшето училище цялата налична документация и подробно се запозна с нея. По отношение на квотите в състава на Общото събрание Комисията установи, че са спазени изискванията на Закона за висшето образование, но откри пропуски в процедурата. От предоставените от висшето училище документи не може да се установи дали всички членове са били уведомени по електронната поща за предстоящото Общо събрание и дали, ако бяха уведомени и бяха се регистрирали, нямаше да повлияят на резултатите от проведените избори. При извършване на проверката би следвало да е приложен списък на регистрираните на 23.06.2023 г. членове на Общото събрание на МФ на СУ. Такъв не е бил приложен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията. Това допълнително навежда Комисията към съмнение дали изобщо е имало такъв кворум.

По отношение на свикването на Общото събрание става ясно, че са изпълнени частично изискванията на Правилника за устройството и дейността на СУ за свикването му. Не е ясно дали писмената покана с дневния ред за него е изпратена до всички членове. Първоначално за място на провеждането е посочено „Аулата на Болница „Лозенец“ с начален час за регистрация 8:15 часа. Независимо от съдържанието на първоначалната покана е представена нова с място на провеждане - „Аулата на СУ“ - ректорат с начален час на регистрация 8:15 ч. на 23.06.2023 г. От предоставените доказателства не може да се установи, че поканата е изпратена до всички членове на Общото събрание. Не се представени и такива, че поканата за провеждане в ректората на СУ изобщо е изпращана по електронната поща до членовете. Всичко това означава, че има сериозни нарушения в процедурата по свикване на Общото събрание на МФ на СУ, проведено на 23.06.2023 г., поради което Комисията счита свикването му за незаконосъобразно.

Също така протоколът от проведеното събрание е подписан от избрания негов председател и от определения протоколист единствено на последната страница – по този начин не може да се установи дали не са извършвани допълнителни промени в него на останалите страници. Практиката при подобни документи е те да бъдат подписвани на всяка страница, за да се гарантира автентичността на информацията към датата на поставяне на подписа.

Неизяснен и най-вероятно с редица процедурни пропуски е и въпросът защо се налага провеждането на допълнително заседание на 26.06.2023 г. за избор на Факултетен съвет. От предоставения на комисията Протокол № 1 е видно, че за предложението, направено от проф. Спасов за разпределяне на квотите за участие във ФС, са гласували 67 членове на ОС, а необходимият кворум трябва да бъде - 72 членове. В този смисъл гласуването по тази точка Комисията счита за незаконосъобразно. В тази връзка общото събрание обявява нова дата за провеждане на тайно гласуване за допълване на непопълнените места в първия работен ден – понеделник 26.06.2023 г. от 9:00 ч. Подобно решение противоречи на Правилника на СУ. Въпреки исканата допълнителната информация от страна на МОН, не са предоставени доказателства, от които да е видно какъв е броят на регистрираните членове на ОС, събран ли е необходимият за гласуване кворум и др., поради което комисията счита, че има нарушения при проведеното второ гласуване за членове на ФС.

При извършената проверка се установи, че кандидати за декан на МФ на СУ са проф. Любомир Спасов, назначен на трудов договор по външно съвместителство съгласно чл. 111 от Кодека на труда и доц. Дорина Михова, която няма сключен договор с ректора на СУ. На база предоставените документи остава неизяснен въпросът относно допустимостта на кандидатите и дали е приложен еднакъв подход при двамата, както и дали са спазени условията за публичност, прозрачност и законност.

На база всички данни за нарушения, които бяха установени в хода на проверката, министърът на образованието и науката препоръчва в 3-месечен срок да се проведено ново Общо събрание на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за избор на органи за управление. Тези действия са съгласно правомощията по Закона за висшето образование и провъзгласената автономия на висшите училища.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    9 0 Отговор
    самият Спасов е съпътстващ с не малко нарушения , та какво остава с избора му ?
  • 2 Скумрия на ротация

    1 1 Отговор
    Евала на Галин, абе на Цоков, бе !
  • 3 надарена кака

    1 6 Отговор
    Не бива да се третира зле Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършила съм висшето си образование там с доста колеги и колежки от други държави,и ми е неприятно факултетът да се натиска по този начин!
  • 4 Българка

    8 3 Отговор
    До кога престъпници не са в затвора, а на високо платени, властови позиции? Питам и чакам отговор.
    Спасов е за дългосрочен тъмничен затвор за съучастие в престъпленията от "Осемте джуджета", нелегална търговия с органи, незаконно подслушване и огромна корупция. Защо още го бавят? И още по-цинично е поредното престъпно негово деяние е незаконно превземане на поста декан на Софийския факултет на СУ
    Е няма такава наглост и престъпно бездействие на разследващи, бвиняващи и правораздаващи органи
  • 5 Българка

    5 1 Отговор
    До кога престъпници не са в затвора, а на високо платени, властови позиции? Питам и чакам отговор.
    Спасов е за дългосрочен тъмничен затвор за съучастие в престъпленията от "Осемте джуджета", нелегална търговия с органи, незаконно подслушване и огромна корупция. Защо още го бавят? И още по-цинично е поредното престъпно негово деяние е незаконно превземане на поста декан на Софийския факултет на СУ
    Е няма такава наглост и престъпно бездействие на разследващи, бвиняващи и правораздаващи органи
  • 6 Мнение

    5 1 Отговор
    Абе Любо Спасов е един сериозен консуматор на кокаин. Как не му хванаха дилъра или него самия. Освен това Спасов е търговец на органи. Да се готви за честилилището, а не за университета.
  • 7 Гост

    8 1 Отговор
    Тоя мазен цървул, от снимката, е бойко на Медицината
  • 8 Тоя мафиот

    5 1 Отговор
    Кога успяха да го изберат!!!????След луксозното апартаментче със всички екстри, което беше спретнал в Правителствена вероятно за любовно гнезденце с Емел Етем(както усилено с говореше навремето),но не "знаеше" за съществуването му представете си и далаверите с трансплантации сега е ред да се развихри в подопечния си факултет в СУ!!!Безобразие!!!
  • 9 даскала

    4 0 Отговор
    Те и с директорите на училищата така правеха и правят поставят все свои хора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове