Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:03 960 9

За първи път: Определят втора дата за НВО след 7 клас

  • матура-
  • нво-
  • 7 клас

Това предвиждат изменения в Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование

За първи път: Определят втора дата за НВО след 7 клас - 1
Снимка: БГНЕС

Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование, която от днес е публикувана за обществено обсъждане. Те бяха изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.

Промените в Наредбата предвиждат тази възможност да се дава за деца, които са имали престой в болница, карантина или смърт в семейството. Тези ученици ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили - по български език и литература, по математика или и на двата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответния началник на регионалното управление по образованието в двудневен срок след провеждането на изпита от националното външно оценяване, на който не са могли да се явят. Те трябва да приложат копия на документи от болничното заведение, от регионалната здравна инспекция, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се представят и оригиналите им за сверяване. Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката.

С промяната се на учениците се осигуряват условия да кандидатстват в етапи на класиранията за местата от утвърдения план-прием. В случай, че са приключили класиранията, учениците могат да се приемат и над утвърдения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или равен на последния класиран и приет в паралелката ученик и условията на физическата среда на училището го позволяват.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даскала

    4 1 Отговор
    И пак ще има голям процент слаби оценки,а учителите 4 месеца отпуск,дмс,600лв.облекло и наградки за уж резултати и заплати по 2000 лв.,а счетоводител в ОУ 2500 ЛВ.
  • 2 адаша

    2 1 Отговор
    По НВО има филми и за по- малките. Защо след седми клас...? ...... бе Уйллли...
  • 3 Тарикат

    2 2 Отговор
    Ние бойкотирайхме НВО нарочно, така детето ми изкара по-висок резутат.
  • 4 НБО За Всички От Сърце

    7 1 Отговор
    Мале определят нова дата за НБО ще гледат ли Игра На Тронове и Семейство Сопрано или вече ги гледаха ами тогава препоръчвам Теория За Големият Взрив и Приятели защото са много смешни
  • 5 Сатана Z

    2 1 Отговор
    “46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни” сочи изследването,но от НПО настояват,че в “McDonald’s “ колективите са съставени предимно от себеподобни.
  • 6 Боклук

    1 2 Отговор
    НВО или Начално Военно Обучение на 13 годишни ученици е една от евро—атлантическите ценности ,които ще научат нашите деца да боравят с оръжие от ранна детска възраст вместо да си играят с момиченцата на чичо доктор.
  • 7 Браво

    7 1 Отговор
    За НВО добре, а за нетфликс - кога?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове