Last news in Fakti

14 Август, 2023 20:34 2 006 67

Велизар Шаламанов: Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г. с окупацията на Крим

  • велизар шаламанов-
  • черно море-
  • милитаризиране-
  • крим-
  • окупиране

"Руският флот е легитимна цел за украинците и с нарастване на техния капацитет за въздействие на по-големи разстояния с по-висока точност, можем да наблюдаваме един нов етап от развитие на военните действия, в който Русия ще има сериозни проблеми", допълни военният експерт

Велизар Шаламанов:  Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г. с окупацията на Крим - 1
Снимка: NovaNews

Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г. с окупацията на Крим и превръщането на полуострова в една огромна военна база на Русия, от която тя извърши след това агресията срещу Украйна, както и проектира сила към Средиземноморието, в Близкия изток. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

"Виждаме, че сега в последните дни, след излизане от зърнената сделка, инициирана от ООН и Турция, всъщност използва военноморските сили за практическа блокада и то търговска блокада на корабоплаването в Черно море. Всичко това, наистина не може да бъде толерирано, но в същото време, всички мерки, които се взимат от наша страна, според мен са насочени да се избегне пряк военен сблъсък с Русия, между Русия и страни от НАТО, каквито сме ние с Румъния и Турция, каквито са евентуални сили на НАТО и като кораби и като средства за разузнаване. Трябва да продължи да се избегне ескалация, но руския флот е легитимна цел за украинците и с нарастване на техния капацитет за въздействие на по-големи разстояния с по-висока точност, можем да наблюдаваме един нов етап от развитие на военните действия, в който Русия ще има сериозни проблеми", допълни той.

На въпрос: "Очертава ли се военен сблъсък Русия - САЩ или Русия - НАТО в Черно море? И превръща ли се България във фронтова държава, каквито опасения се чуват?", доц. Шаламанов отговори така:

"Да, това е най-сериозният въпрос. Всъщност вие споменахте закона, който изисква администрацията на Съединените щати да разработи стратегия за сигурност в Черно море, както и изисква тази стратегия да бъде синхронизирана с НАТО и Европейския съюз, но целта на такава стратегия е не да се търси конфронтация и военен сблъсък с Русия, а точно обратното, да бъде даден ясен сигнал към Русия, че нейните агресивни действия няма да бъдат толерирани, че ние ще направим всичко възможно, както се казва, да се защити всеки квадратен сантиметър от нашата територия, от нашите териториални води, да се защитят нашите икономически интереси и разполагаме с широк спектър от средства, това не са само военни средства. Именно затова, според мен, от наша страна, от страна на Запада ще се използват активно всички налични политически, икономически, когнитивни, както се казва средства, т.е. свързани с противодействие на дезинформацията на пропагандата, стратегическата комуникация, с цел да бъде избегната военна конфронтация, която обаче, не бива да се изключва. Защото именно изключването на агресията на Русия срещу Украйна доведе до това, че войната там продължава вече втора година и се дават много жертви", подчерта бившият военен министър.

Относно мястото на България в плановете на черноморските стратегии на САЩ и НАТО специалистът коментира, че то се определя първо от нашата стратегия да гарантираме своята сигурност в рамките на НАТО и в рамките на Европейския съюз. С оптимално използване на нашите ограничени ресурси и привличане на способности от нашите съюзници.

"Виждаме, че Румъния много ефективно действа в тази посока, Турция разполага със свой голям потенциал, има друга линия на поведение. Според мен, България много по-близко до Румъния може да избере своята стратегия за действие, много е важно тази стратегия да бъде формулирана днес, да бъде формулирана сега, за да не останем с впечатлението, че тя едва ли не се форматира, се определя от стратегията на Съединените щати и решения, които се взимат в НАТО основно по инициатива на други страни като Румъния, Полша, САЩ, Великобритания, Италия. Но ролята на България е съобразена с нашите способности и с нашите интереси и те трябва да бъдат много ясно дефинирани. Първо, и най-важно нещо, което трябва да се направи е постигането на тази максимална ситуационна осведоменост, бих казал пълна ситуационна осведоменост. Тъй като и в случая с инцидента, който цитирахте, все още няма еднозначна информация, която идва от българска или от турска страна, от страна на НАТО и Европейския съюз. Ние цитираме съобщение от страна на руското министерство на отбраната, което не може да бъде достоверен източник, както и тълкувание от страна на офиса на президента Зеленски, което също е позиция на пряко въвлечена в конфликта страна. На мен наистина ми липсва ясната позиция, и то външно-политическа, от страна на външно министерство, юридическа позиция за този инцидент и за това, какви мерки асиметрични ще вземем, такъв тип инциденти да не приближават българската територия", заключи доц. Шаламанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    65 8 Отговор
    Тоя тракторист е насекъде.

    Коментиран от #7, #65

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дедос

    52 10 Отговор
    сша не са ли окупатори
  • 6 Дупничанин

    58 8 Отговор
    Чиба, бе!
  • 7 Име

    41 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    Не обиждай трактористите МОЛЯ.
  • 8 инхи

    66 10 Отговор
    краварите имат 750 бази по света.. ама те не се окупатори така ли :D::D

    Коментиран от #29

  • 9 Сатана Z

    58 8 Отговор
    Тоя парцал е от комунистическо котило на шумкари и доносници на полицията.
  • 10 Шами

    41 7 Отговор
    Ходи се пери....
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    13 32 Отговор
    Фашистка Русия няма нищо общо с Червената Армия на СССР.

    Призовавам всички Лезбийки, Евреи, Масони, Тамплиери, Цигани, Евреи, Гей, Свидетели Йехова, Политически Затворници, на Протест срещу разрушаването и преместването на Паметника на Червената Армия проектиран от две български Лезбийки.
    Червената Армия която ликвидира Нацистките Лагери на Смърта, да запазим Паметника на Червената Армия защото утре ще дойдат за Вас от Нео Нацисткото Дясно в България, бивши БКП, ДС Нео Нацисти?

    Коментиран от #55

  • 12 Сатана Z

    50 8 Отговор
    Велизар Шаламанов /кандидат от Демократична България/:

    „Аз не съм бил никога комунист, а съм завършил военно-въздушното училище, където насила ме направиха комунист. Но тайно съм си мечтал за НАТО и тогава.“ Леле мале.
    Z

    Коментиран от #16, #23, #35

  • 13 Сатана Z

    50 8 Отговор
    Партиен секретар и активист на БКП, който не е бил комунист, но понеже учил за офицер са го направили по задължение такъв. Даже и номенклатурен пост му дали комунистите на човека от алианса и днешен пръв евроатлантик от скапаната ни престъпна и мафиотска република.
    Шаламанов,псе дръгливо комунистическо
  • 14 007

    11 50 Отговор
    Слава Украина!!! Рассия ще изчезне завинаги от картата. Ще има една алкохолизирана московия и нищо друга!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #51, #67

  • 15 куха шамандуро

    39 6 Отговор
    да пукнеш заедно с цялата сглобка !
  • 16 що се чудиш

    39 6 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    тя фамилията му говори вместо него -Шаламанов – от шаламан лицемер, подмазвач
  • 17 Град Симитли

    30 6 Отговор
    велизар Сюлейманоглу е тЮпак!
  • 18 Васко делчев

    34 7 Отговор
    Подобни хайвани няма ли да престанете да ги публикувате. От тези плондери се сипят само празни приказки.....
  • 19 Проста краварска марионетка

    32 6 Отговор
    Разкарай се
  • 20 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    9 14 Отговор
    С 10 голямокалибрени гаубици, 5-10 турски дрона, 10 безпилотни катера и 20 противокорабни френски ракети, 40 бомби срещу подводници. България може като Украйна да държив втория по сила в света руски флот на 100 морски мили от бреговете си. Втората световна войан в Атлантика е спечелена от британци и американци, не със флот, а със самолети. Към края на войната, с усъвършенстване на авиацията и обсега и, германските подводници са били лесна плячка на самолетите, и на практика вече не са действали. В Атлантика вече са господствали британци и американци. Не България ни трявба кой знае какъв флот. Ние нямамаме отвъдморски територии, че да ни трябва бовен флот да ги пазим. Като САЩ, които пазят Хаваи... Или пък като Русия, която през по голямата част от годината е непроходима и до мого нейни части се стига само със самолет или кораб.

    САЩ и Русия имат огромен флот от подводници за да им носят ядрените бойни глави и ракетите с голям обсег. България нито има ядрени бойни глави, нито ракети с голям обсег. Така че не ни трябват и подводници, които да ги носят.

    Коментиран от #48

  • 21 ФЕЙК

    24 6 Отговор
    Украйна губи офанзивата защото такива блестящи военни стратези като проф. Тагаренко и доц. Шаламенко са страхливци и си седят на топло в България, а президента Зеленко има въйпиюща нужда от тях. Ето за това Украйна губи, а България е защитена ! Тайно са се продали на Путин, но посолствоТО все още не е разбрало !
  • 22 Дън Бай

    22 6 Отговор
    Шами Иксперта! Голям майтап.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕВРОНЮЗ

    26 6 Отговор
    Изчезвай бе козяшки мегафон. Милитаризацията започна когато Варшавският договор в името на мирът се разпусна и беше допуснато обединението на Германия. От там нататък такива нещастници като тебе водят светът към самоунищожение.
  • 25 Хохохо

    30 7 Отговор
    Предател и гробокопач на Българската армия
  • 26 Крум

    19 6 Отговор
    Малоумник....количеството на руския флот е почти неизменно е последните 15 години....за каква милитаризация говориш!?
  • 27 ........

    17 6 Отговор
    БаламаНОВ,гледайте да не набутате цялата държава в чужда война!
  • 28 Абе тая

    17 5 Отговор
    Шушумига денонощно ли ще е в ефир
    Голям експерт мазен полизурко
  • 29 Калпазанин

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "инхи":

    Не са 🤔🤔🤔🤔, чакй да се сетим сигурно и те са построили във севастопол базата на черноморския флот на рф. Ама уви удариха на камък много им се щеше на горките да я вземат наготово и черното море да е тяхно
  • 30 попич

    6 5 Отговор
    Вили започна пак да цвили да го назначат подмяната
  • 31 дядото

    15 4 Отговор
    вашия демократичен запад иска крим от столетия.гадното е,че ако преди 160 години българина с трепет е очаквал изхода от т.н.кримска война,в сегашно време,някои от правнуците твърдят че крим не е руски и какви ли не.дивотии.
  • 32 Човек с памет

    10 3 Отговор
    Сюлейманоглу, седни си ! Не успяваш да излъжеш никого.
  • 33 Гай Турий

    16 3 Отговор
    Днес Галя от посолството реанимира Шалом-анов. Утре да чакаме Събев, в други ден Попевреева, после ЕврейКоларова, в петък Гяура.
    Кохортата на родоотстъпниците, агенти на Козяк.

    Коментиран от #34

  • 34 Гай Турий

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гай Турий":

    Тези гниди ще проповядват гатанки на народа, докато накрая американците се настанят в пристанище Росенец по покана на родоотстъпниците и предателите. После няма отърване ат жидоянкините канонерки. И ако някога искаме свободата си, ще последваме пример на Нигер - атаки по въздух и вода от господарите.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Байрам

    6 2 Отговор
    Брат Рамзан ще разпори Шаламан за Курбан.
  • 39 ФАКТИ

    9 2 Отговор
    ЗАЩО ДАВАТЕ ДУМАТА САМО НА КОЗЯЦИ
  • 40 БСП на Бунището

    4 9 Отговор
    Милитаризацията започва още 2008 ма с купения на безценица терен до Камчия за изграждане на Военноморска база от родения в СССР Сергей Станишев и министър председател на България...
  • 41 Добре

    8 2 Отговор
    Шаламанка, дърта ковро...
  • 42 мдааа

    8 3 Отговор
    Руските въоръжени сили удариха производствените площадки на украински безпилотни катери
    Руските военни сили са атакували места за производство и съхранение на украински морски дронове, които Киев използва за терористични атаки.

    В района на Авдиевка е унищожен складът на 53-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна.
    Военен преглед
    Снарядите попаднаха в целта, а планираните обекти бяха поразени.
    РИАМО
    В южно-донецкото направление продължават боевете в районите на Старомайорское и Урожайное, нашите войски нанасят удари по Въоръжените сили на Украйна с артилерия и авиация.
    Военен преглед
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 истина

    4 1 Отговор
    Кого заблуждаваш ве продажник ?
  • 47 Велизар

    3 5 Отговор
    Шаламанов пак имаше повод да каже точни неща и преброи чугунените главочи в този сайт. Един файтон малоумници. Румен Радев не се брои. Справка: коментарите горе.
  • 48 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Голям стратег, велик мислител, средна аритметично от адмиралите Нелсон,Ушаков и сегашния Ефтимов.Даже надминава и Стоянчо.Не ни ли дойдоха много Кирчовците,а?
  • 49 Бройка

    1 5 Отговор
    Бройка е и Румен Радев. Но преди да бъде признат за чугунен главоч, трябва да му се признае титлата на селски хитрец.

    Коментиран от #50

  • 50 Какво?

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бройка":

    Едно е селски хитрец, а друго е прозрачен такъв. Дайте да бъдем точни!
  • 51 Сало

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "007":

    Мечтай си у@од

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сало бре!

    1 3 Отговор
    И като как я виждаш путиновата (на Хуйло) Русия от тук нататък?

    Коментиран от #57

  • 54 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Шемет!
  • 55 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Рядко объркана и разбъркана мисъл.Някой да е разбрал нещо?

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сало бре!":

    Сало незнам кое,но аз ти отговарям: ако Путин намери и издигне такива мащабни полководци, като Василевски, Рокосовски и Ватутин,ще се повтори Куркската операция и същите резултати.Ако не, на Путин му е изпята песента. Времето ще си намери Сталин.
  • 58 Хххх

    3 0 Отговор
    Велизар Шамандуров - кух като лейка.
  • 59 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Моряка":

    Всички изброени в моят пост са интернирани в Лагерите на Смърта по времето на Адолф Хитлер затова че са които са.
  • 60 Шаламанов

    1 0 Отговор
    Правих федер на прзидента Владимир Путин
  • 61 Дидо

    4 0 Отговор
    Шаламанка, като почнат да ни шамарят руснаците, дали ще идеш на фронт или ще де изявяваш по студията(платено, разбира се)?
  • 62 За пустите сребърници и макар си продава

    4 0 Отговор
    Шаламанти... И захлеби ли си твоите сребърници или си тъп идеалист...
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
    И понеже сте малко нюню добре сте заработили… личи си по граченето!!!!
  • 63 Черната скала

    1 0 Отговор
    без. коментар
  • 64 Николай Стоименов

    3 0 Отговор
    Шаламанов ти си мега прост престани да ни го натякваш
  • 65 Ах тези миши очички

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихи":

    Де да беше и тракторист тоя🐷
    Виж Ленка Варшавска, пиши тоя.
    Ветропоказатели!
  • 66 Водолей

    1 0 Отговор
    Каде еглавно командващия на Българската армия? Крайно време е дс излезе от под полата на жена си и да коментира случващото се.
  • 67 Кинф

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "007":

    Глупав човек по-скоро Украйна ще изчезне от картата на света и това ще стане скоро колкото и да не ми се иска но това ще се случи заради вас ще проста и обикновена политика която служи само за съединените щати и западна Европа вие сами си го направихте и Русия няма да преговаря с никой за това защото не веднъж беше излъгана от съединените щати и запада този път прошка няма
    Лично аз обичам русия и Украйна или по-точно казано всички славянски държави
    Реално погледнато точно от това се страхуват американците и западните държави защото целта им да се разбуди война между всички славянски държави
    Защото ако има славянски съюз ще им бъде много трудно на тях
    И то не само като военна сила но и икономически
    А ние всички прости славяни се хванахме на въдицата им и тръгнахме срещу Русия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол