Last news in Fakti

16 Август, 2023 08:20 7 265 45

Топ 3 на заплатите на директори на частни болници: 1 532 848, 955 636 и 810 143 лева годишно

  • заплати-
  • частни болници

В частните болници няма таван на заплатите, въпреки че харчат публичен ресурс от НЗОК

Топ 3 на заплатите на директори на частни болници:  1 532 848, 955 636 и 810 143 лева годишно - 1

Очните, кардиологичните и акушеро-гинекологичните лечебни заведения осигуряват най-големи доходи на своите директори, като техните заплати често изглеждат в обратна зависимост на броя на леглата. За поредна година имотните декларации показват, че малки частни болници, финансирани от НЗОК, могат да си позволят астрономически възнаграждения на своите директори. За сметка на това най-натоварените болници, които са държавни, плащат в пъти по-малко на своите управители. Това пише "Сега".

И през 2022 г. изпълнителният директор на частната кардиологична болница СБАЛ "Медика кор" в Русе Кирил Панайотов декларира над 1 млн. лв. годишна заплата. За 2022 г. той е обявил годишна данъчна основа от трудови доходи от 1 532 848 лв., което прави близо 128 000 лв. месечно след приспадане на осигуровки. "Медика кор" е малка болница - с 61 легла, от които в момента са заети само 37. Възнаграждението на Панайотов се е увеличило с почти 61 000 лв. спрямо 2021 г. и традиционно оглавява класацията на най-добре платените болнични директори.

На второ място по заплата е д-р Тияна Николова, управител на частната акушеро-гинекологична болница "Св. Лазар" в София, в която има едва 32 места (в момента са заети 10). Тя е обявила 955 636 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Д-р Николова декларира невероятната сума от 70 755 574 евро налични средства, но кореспондиращата сума в левове подсказва, че тук вероятно има една петица в повече, защото посочената сума в наша валута е 13 838 587 лв. Отделно тя обявява и сума от 2 169 978 лв. налични парични средства.

ТОП 3 допълва Николай Салутски, управител на пловдивската частна болница МБАЛ "МК Св. Иван Рилски", която работи по клинични пътеки за инвазивна кардиология. Салутски обявява 810 143 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Тази болница има 141 легла, от които в момента са заети 52.

През 2021 г. имаше само двама болнични шефове с над 500 000 лв. заплата - споменатият вече Кирил Панайотов и покойният шеф на частната столична МБАЛ "Сердика" Методи Янков (неговата декларация за 2022 г. не е публикувана заради кончината му). Сега още една регионална болница успява да осигури над половин милион годишен доход на своя началник - МБАЛ "Д-р Маджуров" в Бургас. Нейният управител Александър Маджуров декларира 600 000 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи плюс още 237 290 лв. други трудови доходи. Това отново е малка болница - с 61 легла, от които в момента са заети само 11.

Челната петица завършва Ени Лефтеров, шеф на МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница, който е обявил 341 043 лв. годишен доход след осигуровки. 332 053 лв. годишен доход декларира и Димитър Тасков, който има очни болници в родния Търговище и в Пловдив.

Известно е, че в частните болници няма таван на заплатите, въпреки че харчат публичен ресурс от НЗОК. Част от управителите и изпълнителните директори получават допълнителни доходи от упражняването на професията. Неколцина от тях обявяват и крупни доходи от дивиденти. Милен Пенков, един от управителите на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен, декларира 508 058 лв. дивидент. Андрей Марков от "Аджибадем сити клиник" обявява 350 000 лв. дивидент. Венелина Атанасова, управляваща "Токуда", е вписала 3 369 059 лв. годишна данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество.

В държавните болници има правила за формиране на заплатата на директора, затова и официалните възнаграждения са в пъти по-ниски от тези в частните болници, въпреки че натоварването им е много по-голямо. Традиционно в челните редици по доходи са шефовете на акушеро-гинекологичните здравни заведения.

Изпълнителният директор на столичния "Майчин дом" проф. Иван Костов е обявил 285 273 лв. заплата и още над 400 000 лв. други доходи. На второ място е директорът на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна проф. Силва Атанасова, която е декларирала 269 972 лв. Колегата на проф. Костов във варненския "Майчин дом" Максим Яков декларира 240 053 лв. заплата и доход от дивиденти на обща стойност 313 680 лв.

Шефът на Медицински институт на МВР Илия Баташки обявява 213 467 лв. трудови доходи след осигуровки. Ако вземем предвид и доходите от други източници, шефът на столичната болница по неврология и психиатрия "Св. Наум" Иван Миланов също влиза сред водещите - той е обявил 350 397 лв. по тази линия, въпреки че заплатата му иначе е скромна - 62 599 лв. за 2022 г. За сравнение, доходите на шефа на "Пирогов" Валентин Димитров са 65 290 лв., а Карен Джамбазов, шеф на най-голямата болница в страната - пловдивската "Св. Георги", е обявил 82 671 лв. годишна заплата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пладнешки

    64 2 Отговор
    хайдути !
  • 2 и след това не се чудете

    71 2 Отговор
    къде потъват парите на здравната каса. частни болници точат като за писледно. като са толкова добри специалисти да разчитат на приходи от пациенти, а не от НЗОК
  • 3 Гост

    72 3 Отговор
    Предствяте ли си и това е само ПУБЛИЧНО достояние, а това, което е ПОД МАСАТА?!!!
    Аз съм ЗА, лекарите да получават големи заплати, НО тези, които са на терен, а не в меките кресла!!!
  • 4 Дрън дрън та пляс

    54 1 Отговор
    всичко това е потъваща държавна пара
  • 5 Тези пари не са ги брали в гората,

    48 0 Отговор
    явно някой ги е дал. Не е луд който яде баницата, а който му я дава. Има разследващи служби, да разровят нещата и ще се разкрие далаверата. Не може с 30 легла да натрупаш милиони!?

    Коментиран от #19

  • 6 оня с коня

    8 25 Отговор
    Водил съм Майка ми за изследване и лечение в Държ. Болница в Русе,водих я и в частната "Медика"- същата,чийто Директор взема най-голяма Заплата в БГ,като негов познат ми спомена че това далеч не са всичките му доходи които декларира.Ще кажа само че Разликата в отношението на Персонала към пациента,Хигиената ,квалификацията на Докторите,Апаратурата и т.н. между двете Болници е просто НЕСЪПОСТАВИМА в полза на Частната.

    Коментиран от #14, #23, #25, #35

  • 7 Чочо

    38 1 Отговор
    После ,защо хората наричат здравната каса ,каца без дъно.
  • 8 Румен Американеца

    44 1 Отговор
    Народонаселение което позволява това не е нищо друго освен едно безкрайно тъпо стадо овце.
  • 9 Странен парадокс

    38 1 Отговор
    Заплатите - космически за Българските стандарти, леглата почти незаети, а народът все по-болен и по-болен!....Дали не е време и прокуратурата!
  • 10 Всички знаят

    26 2 Отговор
    Пълно с баничари в държавата! От партиите и парламента, та до къде може! А стадото 35 години прави и раздава баници!
  • 11 Ще има пак

    34 4 Отговор
    А после се чудите защо народа иска нов Народен Съд....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Електра

    28 3 Отговор
    Колко ли взема мъжа на Идиотова, като директор на болница. И защо въпреки огромните си заплати, използваха държавния самолет, за частна екскурзия, до снимачната площадка, на филма игра на тронове, което му е била детската мечта. Защо мисирките и баджак журналистките, ни ги питаха за тоя огромен държавен харч...

    Коментиран от #37

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Със здравето на хората

    24 1 Отговор
    пари правят, ако знаят какво ги чака горе
  • 16 генчо

    24 1 Отговор
    нямало пари за здравеопазване а има за заплати как тъй ваааааааЮЮЮ??????? юбреееее бесилкааааа, колко народ умряха за да може тия директори да взимат тия пари

    Коментиран от #32

  • 17 Ртр

    24 1 Отговор
    Балъците да плащат осигуровки тарикатите знаят как да ги харчат нема страшно
  • 18 ПСР

    14 1 Отговор
    Това са много работливи,предприемчиви и кадърни хора.А и пестеливи,един вид.За всичкото,заплаща НЗОК,която пък се финансира от нас,всичките.Без думи и коментар нататък.
  • 19 Правят

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тези пари не са ги брали в гората,":

    ненужни процедури. Доколкото съм чувал най-използваната схема е със сърдечни стендове. В момента вземали по 5-6 хиляди лева за такава операция. Има и доста хора починали от ненужни процедури, но тия си прибират парите и на никой не му пука. За Русенската бивша 3-та поликлиника бях писал до прокуратурата, никой не предприе необходимите действия. Държавата дава пари на едни хора, нито някой им търси отговорност, нито ги разследват.
  • 20 Откраднати пари от народа са

    12 1 Отговор
    Да си върнат парите, това са пари от публичен ресурс - социални осигуровки на нас хората. Отделно си заплащаме всичко. Къде е държавата.
  • 21 Личен лекар:

    15 1 Отговор
    Стига сте искали, Нямам направления!
    Засрамете се!
    Елате другия месец, а по-добре другата година!
  • 22 Вути

    12 0 Отговор
    Представяте ли си за 100 бона на месец тези хора какво производство правят,сигурно почти не спят и не се хранят,а само работят и работят.
  • 23 Апаратурата и отношението

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    което между другото не е добро – не лекуват хората. Преди време бях в Медика – някакъв анестезиолог взе да ми се репче насреща, някаква сестра да се зъби как да съм им затварял вратата. Мой роднина беше там, изписаха го и след 2 часа почина. Познавам и други хора които след лечение в Медика са се споминали. Да ходя да ги съдя е огромен разход, да не говорим, че и докторите се поддържат един други. Като цяло в Русе здравеопазването е на изключително ниско ниво и повечето гледат да се лекуват по София или чужбина.

    Коментиран от #26

  • 24 123456

    17 0 Отговор
    Това не са нито лкари , нито хора - просто едни бездушни крадци ! Когато ги застигне съдбата - да се сетят за милионите !
  • 25 Русофил

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Водил си програмиста, който те е написал.
  • 26 Право на мнение

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Апаратурата и отношението":

    То само в Русе да е, и в Бургас лечението в болниците е под всякаква критика, незаинтересованост, грубо отношение, некомпетентност и бездушие!
  • 27 Ужас!

    13 0 Отговор
    Хигиена, оборудване, обзавеждане, квалификация и компетентност на докторите, отношение към пациентя в болниците на България е на ужасно ниско ниво! Всичко е застинало от времето на комунизма!
  • 28 Българин

    6 0 Отговор
    а Народа все повече обеднява всичко поскъпва
  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Пази Боже Да Не Се разболееш нямаш ли Подкрепа Връзки пари ъсмет Често Края е летален
  • 30 Брюксел

    9 0 Отговор
    Това си е чиста кражба от здравната каса, която се пълни от осигуровките ни.
    Щом няма таван директорите могат да си паправят заплата по 1 милион лева на месец.
    Колко ли ще е наглостта на търговците на здраве?
  • 31 Сталин

    11 0 Отговор
    Значи частни болници крадат държавна пара със фалшиви пациенти у завишен престой в техните болници ,а бедната българска овца да плаща здравни осигуровки,лекари и зъболекари са най големите мошенници и шарлатани
  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "генчо":

    Генади Така е а и са Малко Истинските Доктори Град Враца Окръжната Болница Остана без Педиатри тоест Детско отделение
  • 33 д-р Косев

    5 5 Отговор
    Другаре, не завиждайте. Да сте учили за лекари, щяхте и вие да изкарвате добри пари. Всъщност парите въобще не са много, сравнявате с вашите пролетарски заплатки и затова ви се вижда много. Шефът на Пирогов например си е откровено беден с неговите мизерни нема и 70 хилки на година. Че то едно полуграмотно програмистче с две годишен стаж прави по толкова. Надявам се да е някаква грешка и да има и други доходи човека.
  • 34 Някой си

    6 0 Отговор
    Иначе точно и тези безумни заплати се вземат предвид, като осредняват средната работна заплата за страната....
  • 35 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Нали си от Герб имаш Връзки Много Доктори Гледат на болните Като Касичка Същите са Ет а и Нзок не Покрива Почти Никакви Клинични Пътеки
  • 36 Красимир Петров

    8 0 Отговор
    Никой управляващ не посмя да спре финансирането на частните болници.Който и да попитате в здравната система,никой не е чувал за тези директори.Бялата мафия продължава да източва системата,а всеки нов управляващ вдига рамене и се прави на глупав.
  • 37 СКАЛАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Електра":

    в Хейт обидите ли Вие Силата
  • 38 Демократ

    6 0 Отговор
    Така е,когато по закон се дава възможност за огромни грабежи,а законите се приемат от депутатите в Парламента,които обслужват частни, а не обществени интереси. Парламентът е най-важния държавен орган,който гарантира бандитите законно да крадат народа. Никъде по света няма частна болница с държавна субсидия. НЗОК краде от здравето на цял народ ,за да пълни сметките на отделни избраници. Тази схема важи за всички области в България, цял народ плаща на олигарси,които го крадат законно, благодарение на вкараните в Парламента уж народни избраници. Ако бяха такива народът трябваше да ги определя, а не партийните централи и народът трябваше да има право да ги маха,като не си вършат работата. Народът е работодател само по Конституция, но няма никакви правомощия.
  • 39 Кан Тервел

    6 1 Отговор
    Ето така се получава средна заплата 2000 лв.
  • 40 Яжте банани!

    1 0 Отговор
    И се лекувате!

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Полит мафия

    4 0 Отговор
    УМБАЛ Св. Марина- Варна и Майчин дом в София са държавни болници. Явно държавата е богата щом си позволява да дава по 25 хил. лв. заплата на директорите им. Тогава нека е богата и за всички нас, които с данъците си плащаме заплатите на тези, явно "световно признати" експерти директори. Полит лобита, финансови интереси и игра на кой по-по-най се шири сред мед. общност в БГ. А един ден всички ще се срещнат равни на оня свят.
  • 44 Така ще бъде

    2 1 Отговор
    Докато използват езуитската формулировка..
    Държавната собственост и частната са равнопоставени! Това е замислено, като пъклен план,още с въвеждането на " частни лечебни заведения" през 90-те.Така вкараха и нищоправници- джипита.Цели 8800 в държавата.Такъв порочен модел-частник да се финасира от държавата ,никъде в Европа не съществува.Тук прибира милиони от здравните вноски + дотациите от Държавния бюджет,но иначе е Частник.С умопомрачителен ценоразпис.Цицат от две крави.Ето причината,да казвам, че не трябва да мразим руснака.Ние сме техен огледален образ.Копирахме от тях- Да!-Точно от тях най порочните модели.Приватизация на огромни заводи- за един $ .И при тях,и у нас.Мутренски бригади 1:1Частни съдебни изпълнители там и тук.Концесиии на стратегически отрасли- 1:1. Чужди банки+ над 10 хиляди частни- и там и тук.Целенасочено източени милиарди през обезценка на рублата ( тук лева) именно през частни банки; и там и тукЧастни болници- и там и тук.Местни феодали в селско стопанство, местна промишленост - и там и тук.Централна банка на Русия- командва се от МВФ и СБ.Разликата е в мащабите.И там и у нас е най дивата форма на неолиберален капитализъм.Какъв комунизъм ,какви пет лева? Точно в това е и разликата с Поднебесната.Там е Държавен капитализъм. Такива схеми,там не вървят.В никоя сфера.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове