Last news in Fakti

21 Август, 2023 13:35 2 334 25

БАБХ за чумата по свинете: Вирусът не си е тръгвал

  • свине-
  • чума-
  • бахб

Продължава нелегалното отглеждане

БАБХ за чумата по свинете: Вирусът не си е тръгвал - 1
Снимка: БГНЕС

"Има три огнища в лични стопанства, констатирани през тази година. Само три. В Монтанско и в Ловешко. Реално погледнато, вирусът не си е тръгнал. Просто периодично избухват подобни огнища. За "щастие", в лични стопанства. Засегнати са единични бройки свине."

Това обясни в интервю за БНР относно африканската чума по свинете д-р Даниел Денев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той подчерта, че става дума за нерегистрирани животни - единични бройки, отглеждани скрито по оборите.

Д-р Денев припомни, че процесът е бил облекчен, така че хората по-лесно да регистрират животните от личните си стопанства.

По думите му инвентаризация на личните стопанства се извършва ежегодно, но ако някой е недобросъвестен и отглежда едно прасе, може да го скрие.

"Със сигурност не са един или два случаите, които сме констатирали."

Глобите са от 500 до 1000 лева и въпреки това продължават да се отглеждат нерегламентирано свине в личните стопанства, подчерта началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ. Той уточни, че през годините има и глобени кметове за неизпълнение на техните задължения за контрол.

При изхвърляне на заразено прасе вирусът се прехвърля към околната среда и дивите свине, предупреди още д-р Даниел Денев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекмеджанъ

    31 0 Отговор
    да, да, да, тука е вируса зетя ще ви докара месо на промоция, спокойно
  • 2 Коментар

    39 0 Отговор
    В същото време ЕС отказва да изплати компенсации,защото нямало доказателства за болест по животните.
    По заповед на глобалистите ги избиват,за да не вредят на околната среда и в същото време пращат боеприпаси с обеднен уран.Какво психично заболяване е това?Някой знае ли?
  • 3 Гост

    29 0 Отговор
    Няма да се плаши те скакалци и хлебарки в ганьоленд има в изобилие за рупане.
  • 4 Не може да бъде

    24 1 Отговор
    Еми не си е тръгнал.....вирусът се казва Бок0 тиквето.

    Коментиран от #5

  • 5 Че.Боко е тиква,

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не може да бъде":

    Спор няма, ма това с прасетата е работа на ЕУ. Да купуваш испанско от магазина...не от енското село
  • 6 Дедо ви

    28 0 Отговор
    "БАБХ за чумата по свинете: Вирусът не си е тръгвал".....Ами вземете, че си тръгнете вие тогава. Явно не се справяте със задачите си. Месото пълно с антибиотици и хормони. Млякото пълно с палмово масло, нишесте и какви ли още не боклуци . Зеленчуците пълни с нитрати, инсектициди и пестициди. Най-добре се самозакрийте! Никаква полза от вас.
  • 7 герап

    13 1 Отговор
    Вирусът не си е тръгвал,защото му харесва в България. Никой не го закача,а той си яде месце,ли ядеее!
  • 8 Павлин

    22 0 Отговор
    Чумата ще изчезне, когато всички ви уволнят. Няма да мирясате докато не избиете всички животни в България. И водата ще я направите вносна.
  • 9 Теляк

    16 0 Отговор
    Унищожаване на свиневъдство е "вирусът".
  • 10 ТИЯ СВИНИ ХРИСТО И БОЙКО ЛИ СА ?

    12 0 Отговор
    ЩОТО ДЕНКОВ И АТАНАС СЕ КРИЯТ ?
  • 11 Мое мнение

    13 0 Отговор
    Когато избиха хиляди овце и кози заради някакъв вирус, то една баба в едно село се заинати и не даде да и убият козичките. Пък те взеха, че изобщо не се разболяха и си останаха живи и здрави. Затова БАБХ, тази паразитна организация лапащи нашите пари, да почне да работи в полза на хората, а не в полза на запада.
  • 12 Невеж

    8 0 Отговор
    Откакто се помня, хората си гледат прасетата в кочини, а докторът Денев ги насели в обори???
  • 13 ццц

    14 0 Отговор
    Това много ми прилича на един друг фалшив вирус.
  • 14 Кую

    4 0 Отговор
    Пак ЛИ? Чумата е БАБХ.
  • 15 1111

    0 0 Отговор
    Ако им вземат прасетата и няма да си изучат децата. Милионери станаха и започнаха важности простаците да о иждат и се подиграват на еродирани хора, а га им помагаха бяха убави, сега са за подигравки, що ли, щото честни, а те бутаха инжекции 35 г за наедряване, без проверки и са важни личности без капка акъл жени баби, но с пари, жилища злато, капитализма дойде дикиш за далавераджиите, същото е било преди 1944,див капитализъм, кой неук с пари се е изучил, а кой умен без пари не е успял, но след 1944 децата им се изучиха и днес станаха от тях свинете и кравари биолици за подигравка. Лекар умен, живее зле, защо че искала зет и при безработица преди 30 г у мвр, но отказали им, а е доктор. Справедливост няма, а парииии, който имаааас
  • 16 321

    3 0 Отговор
    Кой им вярва на тия олигофрени, знаещи ш можещи само да папкат и акат?
  • 17 Бончо

    4 0 Отговор
    За какво са ни прасета,нали минахме на скакалци!!! Нещо по пилетата няма ли да се появи ???, че да вкарате и някоя друга буболечка в менюто ни.
  • 18 Анонимен

    2 0 Отговор
    Даваха по 20 хил и ти оставяха прасетата, сега може да върви при тая дефлация и цял апартамент, доста имат, за трушия стават пинтиите
  • 19 Няма отърване

    3 0 Отговор
    И ГЕП като свинската чума не са си тръгвали.
  • 20 Сарана Z

    5 0 Отговор
    Единственото обяснение за чумата по прасенцата е,че нашите западни съюзници не са доволни от факта,че в България всеоще отглеждаме прасешко а някои дори си позволяват тяхното нелегално отглеждане в личното си стопанство за нуждите на семейството си,което противоречи на евро—атлантическите ценности за пазарната икономика да си похарчиш парите в магазина за генномодифицирано свинско от Дания,Холандия,Германия но не и от България.
    Точка.
  • 21 Сталин

    7 0 Отговор
    Сащ преместиха биолабораториите от Украйна в България и се започна, очаквайте скоро антракс и холера ,в Украйна вече имаше умрели от холера докато бяха там биолабораториите
  • 22 ганю

    2 0 Отговор
    от италия през румъния смески за по качествено заразяване на прасенцата
  • 23 12345

    4 0 Отговор
    А като не си е тръгвал защо не са с е натръшкали всички свине/подобни, ако беше толкова страшен , оставен без контрол трябваше да е изтребил всичко, ако ли пък не е толкова страшен защо избихте на хората животните и кой и кога ще ги компенсира! Май наистина проблема е с свинеподобните ....
  • 24 гневна

    4 1 Отговор
    Ей, зор ще видят докато успеят да ни спретнат планирания от господарите им глад ! И в комбинация с цифровата валута, нещата могат да станат зловещи за нас, ако не ги спрем тия.
  • 25 Хайрсъзина

    2 0 Отговор
    Тия на снимката горе много мязат на първите две спечелили сили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове