Last news in Fakti

25 Август, 2023 22:28 9 923 138

Нов скок на бензина и дизела в България, ако се откажем от руския петрол

  • горива цени-
  • горива-
  • цени

Прогнозата е на ЦИД

Рафинерията "Нефтохим", собственост на руската компания "Лукойл", може да осъществява дейността си и без да преработва руски петрол, като България внася суров петрол и други суровини от многобройни алтернативни източници, включително от Черноморския регион, Близкия изток и Западна Африка.

Това се посочва в анализ на Центъра за изследване на демокрацията по повод евентуалното предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас".

ЦИД разглежда възможните сценарии за предсрочно прекратяване на дерогацията. Дори в най-неблагоприятният вариант, при който рафинерията "Нефтохим" спира напълно своята работа, рискът от недостиг на горива на българския пазар може да бъде избегнат чрез умело управление на настоящите резерви и на инфраструктурата за внос, която към момента е под руски монополен контрол, посочват експертите.

Според тях спирането на работата на рафинерията може и трябва да бъде предотвратено. В тази връзка правителството трябва да изиска от "Лукойл Нефтохим Бургас" план с конкретни срокове и инвестиционни ангажименти за прилагане на петролното ембарго на ЕС поне 12 месеца преди сегашния краен срок на дерогацията. Планът трябва да бъде потвърден с външен одит от Агенцията за държавна финансова инспекция. Неспазването на тези изисквания от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" следва да доведе до по-строги мерки, като например да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от компанията, под държавен контрол.

Анализът сочи, че дерогацията не е довела нито до значително понижаване на цените, нито до по-високи държавни приходи от корпоративни данъци. Вместо това през 2022 и 2023 г. "Лукойл" е генерирал свръхпечалба в размер на минимум 2,4 млрд. щатски долара, благодарение на голямата отстъпка, с която се търгува руският суров петрол. Същевременно, доставките на гориво за украинската армия, които бяха използвани като основен аргумент за получаване на дерогацията, са намалели в сравнение с началото на войната, изтъкват експертите. И допълват- печалбите се пренасочват към военния портфейл на Кремъл. Около 4% от общите приходи от руски петрол, които влизат в бюджета на Кремъл, са генерирани от дейността на "Лукойл" в България.

Основни изводи:

Не съществуват икономически и технически основания за запазване на дерогацията от европейските санкции за вноса на руски суров петрол в България.

Премахването на дерогацията няма да окаже значително въздействие върху крайните цени на горивата в България.

Дерогацията е най-голямата пречка за завършване на стратегическото отделяне от зловредното руско икономическо и политическо влияние в страната.

Лукойл е генерирал поне 2,4 млрд. долара свръхпечалба от дерогацията през 2022 и 2023 г.

Монополът на Лукойл върху българския петролен пазар е един от най-силните лостове, които Русия използва, за да укрепи своите мрежи за завладяване на държавата.

Ако руската компания не спазва санкциите на ЕС върху вноса на руски петрол, България следва да постави рафинерията под специален държавен контрол.

През последните пет години основният доставчик на суров петрол за "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е Русия. За периода от 2014 г. до 2022г. вносът на руски суров петрол възлиза средно на 73% от общия, следван от Египет - 13%. След началото на войната в Украйна, България е една от малкото европейски държави, които увеличиха вноса на руски петрол, който достигна 100% от доставките през първото тримесечие на 2023 г., посочва ЦИД. Годишното потребление на петролни продукти в България е относително стабилно и възлиза на около 4,5 млн. тона нефтен еквивалент годишно (тне/г). Страната произвежда само около 25 000 тне/г суров петрол и кондензат, което се равнява на по-малко от 1% от потреблението.

В същото време цената, на която се продават горивата на българския пазар, е много над себестойността на тяхното производство (суровина и разходи за преработка в крайни продукти), става ясно от анализа.

Въздействие върху пазара на горива

Премахването на дерогацията няма да има съществено влияние върху крайните цени на горивата и те ще останат най-ниските (след данъци) в целия Европейски съюз. Това е продиктувано както от ниските данъци и акцизи, които са средно с една трета по-ниски от тези в ЕС, така и от очакваното незначително покачване на производствените цени на горивата (преди данъци), твърдят от Центъра за изследване на демокрацията.

Оскъпяването заради промяната на сорта петрол, който се преработва в рафинерията (в случай на пълно спиране на вноса на руски петрол), не би трябвало да е повече от 10-12 ст. на литър. Оскъпяването за по-сложната логистика на доставки на петрол или на горива, включително и заради нуждата от внос чрез по-голям брой танкери, може да добави още 1,5% увеличение на цената преди данъци.

От друга страна, премахването на дерогацията би довело до сериозно разместване на пазара на едро в България, позволявайки на други компании, които внасят неруски горива, да се конкурират за пазарния дял на "Лукойл".

При положение, че руската компания продължи да оперира своите активи в България, тя ще притежава преимуществено силна позиция на пазара заради контрола си върху акцизните складове и тези, съхраняващи количествата за държавния резерв, както и заради възможността да преработва много големи количества петрол на най-ниската себестойност в региона.

По-голямата конкуренция от алтернативен внос на горива би подкопала възможността на "Лукойл" да налага своята ценова политика, като резултатът би бил по-агресивно съревнование на пазара на дребно.

Какво следва?

Няколко поредни правителства на България разпространяват фалшиви твърдения, че без дерогацията рафинерията "Нефтохим" няма да може да работи, водейки до недостиг на горива и други рафинирани продукти, твърдят експертите от ЦИД.

Финансовите и политическите интереси, които обслужва тази дерогация, не защитават българските потребители, а по-скоро Кремъл и свързани с него олигархични интереси. За всеки барел, преработен в "Нефтохим", руските му собственици удвояват нетната си печалбата от произведения в Русия петрол, като продават преработените крайни продукти на пазара в България, вместо само да изнасят суровия петрол с отстъпка поради наложените санкции.

Тази печалба представлява значителен финансов трансфер за руското правителство, който позволява продължаването на военната агресия в Украйна, сочи анализът.

Руският монополен контрол върху българския пазар на петрол и рафинирани продукти в продължение на десетилетия осигурява значителни ренти и задълбочава проблемите с корупцията и завладяването на държавата.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго е важна стъпка към лишаването на Кремъл, от допълнителни печалби, с които да финансира войната си в Украйна.

Ако руската компания откаже да изпълни условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез "златната" акция, която страната има в дружеството и му позволява да влияе върху стратегически решения като структурата на доставките на петрол.

Допълнителна важна стъпка е прекратяването на концесионния договор за експлоатация на терминала за внос на петрол в Росенец. Това ще отвори достъпа до пристанищни услуги за повече компании, ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са от съществено значение за фискалната сигурност.

България отдавна е една от най-уязвимите страни в Европа по отношение на руското икономическо и политическо влияние. Руският контрол върху българския пазар на петрол и горива е спомогнал за утвърждаването на мощни мрежи на влияние в българската политика и икономика, които се намесват в стратегически решения като забраната за проучване за шистов газ, ускоряването на проекта за АЕЦ "Белене" и финансирането на проруски политически партии и медии.

На този политически фон България няма никакви икономически или технически причини да продължи дерогацията от петролното ембарго на ЕС, посочват още от Центъра за изследване на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарето 🐴

    242 12 Отговор
    Цените на всичко се вдигат, но народа не се надига!

    Коментиран от #11, #14, #17, #40, #76, #78, #107

  • 2 Тапа Нар

    180 17 Отговор
    атлантизмът е скъпо удоволствие, не е за скъсаняци. Двата пръста горе и банана в аналла
  • 3 Горна Малина

    56 17 Отговор
    Карам на олио изгоряло масло

    Коментиран от #54

  • 4 БОЗА

    183 16 Отговор
    Къде са онези шушумиги,дето се кълняха,че не само цените на горивата нямало да скочат,ами щели и да паднат даже (било възможно)... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #31, #82, #112, #115

  • 5 Куп Тор

    159 13 Отговор
    ясно, оставаме и без рафинерия. Промяната е факт
  • 6 Център за изследване на феодализма

    159 11 Отговор
    Епа то вие можете да стигнете и до извода че няма смисъл България да съществува. Толко ви е акъла.

    Коментиран от #116

  • 7 четете леваци

    135 13 Отговор
    "Рафинерията е проектирана да преработва нефт със съдържание на сяра, плътност и дестилационна крива от типа на Urals."

    Коментиран от #28

  • 8 Киро Шприца

    124 9 Отговор
    Може да внасяме:
    - храни
    -електричество
    - петролни продукти и т.н.
    Може и да се лекувате и да учите в чужбина.
    Само без мене и Боко не може.
    Сичко да се закрива.
  • 9 Русофил

    34 87 Отговор
    И 10 лева да го направят да се оттървем от задръстванията

    Коментиран от #108

  • 10 Перко

    32 171 Отговор
    Ще плащам и 55,00 лв.за литър гориво ,но на дребосъка с болен ,комплексарски мозък ,няма да се кланям...........

    Коментиран от #15, #18, #26, #94, #110, #114, #128

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    82 8 Отговор
    Кожодери и Спекуланти
  • 13 Аз71

    114 9 Отговор
    А добро утро....харвърт майка. Умно,умноооо.. идиоти
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    Вярно е
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Горна Малина

    63 4 Отговор
    Събирам гуми за кюбето зимата идва.
  • 17 Русофил

    26 73 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    За какво да се надига бе. Да дойдат руснаците ли
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поп

    48 16 Отговор
    Поредната злобна пропаганда, потрес!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А50

    127 8 Отговор
    Е нали кирчо и кокорчо намериха евтин презокеански петрол и газ. Некой лъже и трябва да си поеме отговорността, както е предвидено в закона за предателите на България
  • 22 Тъй ли?

    25 43 Отговор
    А то щото миналата година не беше над 3лв/л с уралса ви?

    Коментиран от #23, #124

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Билкара

    100 11 Отговор
    Зловредно влияние в България идва от е такива НПО на Сорос като това ЦИД които искат държавата да фалира и да бъде икупена.

    Коментиран от #91

  • 26 ???

    70 7 Отговор

    До коментар #10 от "Перко":

    А някой се кланяш или се навеждаш да можеш да си позволиш тая цена? И още един въпрос ,какво ще стане с" българската икономика" при цена на гориво 5лева?

    Коментиран от #35, #74, #77

  • 27 А50

    75 7 Отговор

    До коментар #20 от "добре де":

    Засега управляващите са обявили открито война на северозапада и югоизтока. Там няма спешна лекарска помощ, да не говорим за здравна профилактика, няма детски градини в периметър от десетки километри, както училища и педиатрични отделения. Да не говорим за работа и пътища. Тръгнали да се кахърят за Македония, а ние сме заеееани
  • 28 Тинтири минтири

    36 20 Отговор

    До коментар #7 от "четете леваци":

    Никой не ти казва,че треба да е сорт "Брент".Лукойла/НХК преработва НЕ руски петрол от Либия,Алжир,Египет още от времето на Бай ви Тошо!!!!!

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Читател

    80 7 Отговор
    А няма такова нещо бъркати са.Ще купим петрол от другия край на света и щеее по евтин.Ако не вярвате питайте тия в парламента п......ки.
  • 31 А бе

    24 45 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    Заглавието е манипулативно! Няма нищо такова споменато в статията, напротив споменато е, че "цената, на която се продават горивата на българския пазар, е много над себестойността на тяхното производство", т.е. Лукойл яката ни скубят!

    Коментиран от #37, #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 торлю гювеч

    71 9 Отговор
    То цял свят си бачка с Руски петрол но през 3-ти страни... някои обират яки комисионни заобикаляйки санкциите>
    Стига правихте хората на обезяни - опс маймуни!
  • 34 ???

    18 6 Отговор

    До коментар #28 от "Тинтири минтири":

    Я пак от къде каза??????

    Коментиран от #53

  • 35 !!!

    22 10 Отговор

    До коментар #26 от "???":

    Ще купуваме от Румъния на 3 лева!

    Коментиран от #39, #109

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БОЗА

    32 6 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Манипулативния-скоро покрай колонка или табло на бензиностанция минавал ли си...или пак плащаме на украинците горивата...цистерни да си виждал скоро с украинска и молдовска регистрация по определени маршрути из милата ни родина... ;-Х

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #46

  • 38 Баце

    64 5 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Добре нека да е така, ами ОМВ, Шел, Еко защо и те продават на тази цена ? - те нали са ни партньори, що не продават с 30-40 ст. по-евтино и да "урегулират пазара,", нали са от добрите?

    Коментиран от #42, #50

  • 39 ???

    25 4 Отговор

    До коментар #35 от "!!!":

    И от кога Румъния продава петрол и колко залежи има?

    Коментиран от #49, #57, #119

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 А бе

    21 3 Отговор

    До коментар #38 от "Баце":

    Защото ползват гориво от Лукойл! Дялът на внесеното гориво от други места е съвсем малък.
  • 43 Кратун

    70 6 Отговор
    Това ще е втората рафинерия в света,която насила е фалирала,след "Плама"-Плевен и все в България..Спете спокойно деца!
  • 44 Като с газа

    59 6 Отговор
    Ще внасяме руски газ, но през няколко прекупвачи на по-висока цена. Азерите изнасят в пъти повече от тяхното производство. Италия изкупува всичкия петрол на Северна Африка, мисля че Алжир беше основната държава, от къде ще внасят американските ни слуги, като рафинерията работи с руски нефт. Кирчовци и мутрата от Банкя, вместо да подобрят живота на населението, те го влошават.
  • 45 Русофил

    10 39 Отговор

    До коментар #40 от "Закс":

    Не съм съгласен. Руснаците са шампионите по простотия.
  • 46 А бе

    6 11 Отговор

    До коментар #37 от "БОЗА":

    Ми питай Лукойл защо е така, защо питаш мен? Все още те държат пазара в България.

    Коментиран от #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гръч

    42 4 Отговор
    Може да внася е различно от внася.Ако можеше щяха да внасят а то не може.Скоро всички големи производители на петрол ще определят новите БРИКС правила.Встрани остават само САЩ,които не си дават от ресурсите на никого.Спасението пред България е да върнат от оня свят Никола Тесла или преврат смяна на режима,който ни сложи въжето
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ами щото

    17 1 Отговор

    До коментар #38 от "Баце":

    и те купуват от Лукойла,бре!!!
  • 51 Тома

    26 6 Отговор
    Колкото повече се вдига горивото толкова повече коли има по пътищата защото на българина му е гуд

    Коментиран от #111

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Точно от там

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "???":

    Откъдето е казано!!!!!!!!
  • 54 Може

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Горна Малина":

    Може да караш с олио, ако дизелакът ти е набор на колата на мистър Бийн.
  • 55 Глупости

    12 31 Отговор
    Руски опорки, като с газа. Без руския газ е по-добре, същото и с горивото.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Плоещ

    18 3 Отговор

    До коментар #39 от "???":

    Аз знам, че даже има нефтопреработвателен район в Румъния - гр. Плоещ. С няколко броя
    рафинерии. Едната е собственост на OMV, и много вериги купуват от там. Отделно разработват
    петролни залежи в Черно море.

    Коментиран от #60

  • 58 ???

    16 1 Отговор

    До коментар #49 от "!!!":

    Аз ли не съм добре? Горивото ОТ КЪКВО СЕ ПРАВИ? Ако си измислил някоя нова формула я сподели или страдаш от раздвоение на личността?
  • 59 Банана Джо

    18 1 Отговор
    яж банани народе
  • 60 ???

    19 1 Отговор

    До коментар #57 от "Плоещ":

    Хубаво де а колко и как влиза от това в България? Че май и цистерните на omv се редят в Бургас
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Запознат

    40 5 Отговор
    ЦИД, АКФ, ДБ, ПП, Америка за България, Разтворено общество, Боец, АСБ... са все лъжливи НПО на Сорос
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    8 1 Отговор
    А ,не ,бе! Мармалад. Благодаря.
  • 65 Възкръснал след зимата без руска гаZ !

    7 19 Отговор
    Втасах лятото и без руски фреон....опоркииии за дибилиии
  • 66 Голяма работа като поскъпва...

    10 35 Отговор
    Ако се наложи мога пеша, с метро, по икономичност шофиране, включителнопи с велосипед....Но финанси в мелницата на азиатски диваци няма да наливам !

    Коментиран от #70

  • 67 ...

    7 20 Отговор

    До коментар #15 от "Аз71":

    Човека говори за себе си...
    Ти можеш да отидеш в рашия,щом ти е скъпо тук.
    Там всичко е евтино,честно и прекрасно!
  • 68 Аййййй

    22 3 Отговор
    Петковците в затвора
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бок Лук

    19 2 Отговор

    До коментар #66 от "Голяма работа като поскъпва...":

    а хляба сам ли ще си го мелиш бе шошон
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Само да питам

    15 2 Отговор
    От западна Африка с какво ще го докарат нефта до България и сигурни ли са, че в Западна Африка имат достатъчно петрол зa Bulgaria?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Бас Тун

    10 1 Отговор

    До коментар #73 от "Народен съд":

    айде отивай да съдиш мощук

    Коментиран от #79, #80

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бегай

    3 16 Отговор

    До коментар #26 от "???":

    Ма нали това казвам -Не искам да се кланям на никой.Най-малко на путинчо.Искам да си остана прав .Беден , но прав.
  • 78 10% копейкари не са народът.

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    Мочата го пазеха 10 човека.Народът е на работа или на почивка в Гърция и Турция.Щото е работил и спечелил пари за почивки.
  • 79 Народният съд:

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Бас Тун":

    Бъди смел!
  • 80 Опази,ли

    2 5 Отговор

    До коментар #75 от "Бас Тун":

    Мочата,е,шлифер?
  • 81 Гост

    18 2 Отговор
    Пак зареждаме руски петрол, ама на европейски цени

    Коментиран от #100

  • 82 Национализация

    7 17 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    и конфискация на всички активи. С тях да се покрие разликата в цените, а за рассия БХ (Баклава и Халва) :-) :-) :-), щото нищо не могат да направят по въпроса ;-)

    Коментиран от #88, #89, #90

  • 83 086

    15 2 Отговор
    Центъра за какво?! А пък академията за развитие на сините домати твърди, че ще го таковате под вода докато изсъхне, ако не си напрегнете главите и телата съвсем скоро.
  • 84 Местния Козар

    20 2 Отговор
    Айде бе, не може да бъде......те горивата на Кирчо от уса идват, ама на митница били щото нямат MRN и в Тамбукту нямат връзка с митницата в UK, там LRN-на не излизал и трябва да минат през Антарктика, където ще чакат GMR и ако всичко е ок, ще дойдат до 3 години, тамън с нашите ф-ки(дано имат газова, че шах с пешката).....браво политици, спасители наши, за вашата борба за България и българския народ......
  • 85 Твоя

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аз71":

    не ме интересува. Като не можеш да се оправиш - Дарвинова еволюция ;-)
  • 86 az #СВО

    19 3 Отговор
    Истината е, че пак ще ни продават руски петрол, но минал през един двама посредници, което неминуемо ще вдигне цените ...
  • 87 Факт

    3 15 Отговор
    Хората ползват газ и биоетанол дизела е най смешното гориво
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Явно

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Билкара":

    Употребяваш от онези билки
  • 92 7542

    0 7 Отговор
    Няма такова нещо, пълни спекулации. Искат да спасят лукойл.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Българин

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Перко":

    Личи си, че си от умните. Сигурно си и от красивите. А мислил ли си за тези хора, чийто бизнес е свързан с цената на горивата? Как ще плащат заплати? С колко ще поскъпнат стоките им? Или кланянето на краварите е гут без значение от цената, стига друг да я плаща.
  • 95 Самоковeца

    4 15 Отговор
    Ходете малко по чужбина да видите и ше разберете на коя страна е по добре със или без русия ходете в сърбия най малкото те нали са братя с русия на 250 300 евро заплати с по скъп бензин от нашия и т.н. престъпност в пъти по голяма после отидете и по назапад и тогава пишете и да тука сме много зле защото все още неможе да се отървеме всякакви връзки с братушките

    Коментиран от #132

  • 96 Дреме им

    14 0 Отговор
    Нали ние ще плащаме всички тарикатлъци дето ги дробят!!!
  • 97 Моля

    17 3 Отговор
    Правилно ли четем?
    "Руският контрол върху българския пазар на петрол и горива е спомогнал за
    -ЗАБРАНАТА за проучване за ШИСТОВ ГАЗ,
    -ускоряването на проекта за АЕЦ "Белене"
    -финансирането на проруски политически партии и медии."
    Да благодарим на Русия, че не отровите водата на България, и не превърнахте продородни земи в Пустош, за шистов. Белене, подарихте гономи реактори и оборудване, безумно увеличение на цени за ток, и имате наглостта срещу народната воря 2 Референдума да строеж на Белене да ги отмените.
    Относно руски партии и медии, така е постъпвала БКП, да няма различно мнение от Директивите и Указите на ЕС.
    Как може нарушавате основни принципи на демокрацията, правото на информираност, свобода на словото, правото на избор, правото да бъдеш информиран, отказ и унищожаване на решения от Референдуми. "Отказ референдум евро, анулиране Решение на НС за строеж на Белене-взето след Законен Референдум.
    Авсолютна Върховна ДИКТАТУРА. Върнете реакторите и оборудването, един западен реактор с оборудване днес струва 30 милиарда долара.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Таблица Ток и Оставка Съд Затвор

    17 2 Отговор
    Цените на електроенергията за домакинствата, Декември 2022 (kWh, U.S. долар)
    Украйна - 0.039, България - 0.137. Сега ми дайте "пазарно обяснение" защо подарявате реактори на държава с 300% цена ток. Ненавиждате българският народ. Политиците мразян България?
    по-евтин ток? Докога ще се гаврите с българския народ? Да видим цената на ток на държави с руски АЕЦ-ове:
    Турция-0.081, Китай - 0.075 , Индия --0.078.
    Цена литър бензин, Цени на бензина, литър, 21-Авг-2023, US долар за литър.:
    България-1.489, Канада-1.416, Япония -1.247, Австралия -1.163, САЩ- 1.05
    (бедна България плаща в пъти повече от богати държави, и такива с добри отношения с Русия)
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 гост

    9 0 Отговор
    От друга страна, премахването на дерогацията би довело до сериозно разместване на пазара на едро в България,
    позволявайки на други компании, които внасят неруски горива, да се конкурират за пазарния дял на "Лукойл"
    - значи хем цените сега били високи, хем вносителите не могат да внесат горива докато не се вдигнат цените.

    Кому пречи дерогацията-на вносителите на горива.
    И вносители и политици мечтаят за по високи цени и инфлация
    Марийке ако обичаш дай разбивката на цените:
    нефт с акциз и пристанишни такси- ?лв/литър
    преработка и екотакси и ремонт оборудване и ел.енергия ?лв/литър
    акциз ?лв/литър
    ДДС ?лв/литър
    надценка бензиностанции?лв/литър
    А пропо 1 барел е почти 159 л.при цена на барела от 80 до 90долара
  • 104 Много руска

    3 10 Отговор
    пропаганда ни облъчва, няма отърсване от тая напаст!

    Коментиран от #120

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Къде е "руското"

    25 0 Отговор
    Че се нарушават основни принципи на "пазарната икономика", че търсенето определя предлагането, обяснете откъде да купим на по-конкуретна цена, като няма такава. Кое е пазарното да купуваш руски газ с 40% надценка, само че през борси и с комисионни. Руски газ без борса е диктаторски, но руски газ през борса е ДЕМОКРАТИЧЕН. Вижте ДАНЪЦИ И АКЦИЗИ на горивата. Политиците лапат и пълнят хазната, защото няма производства с Висока Добавена Стойност, защото са некадърни да привлекат инвестиции. Кое е руското да искаш Природата си чиста, а не отровени земя, вода, почва, биологично разнообразие от Шистов. От 25 август 2023 влиза в сила европейския закон за цензурата. виж. David Boos. Надувате цените, фалирате икономики, взимате апартаментите на хората, ако не могат да си платят ток, вода, газ, парно. Подарявате милиарди платени от народа. Забранявате референдуми, отменяте референдуми, нарушавате Конституция, криете информациа от Българите за важни Споазумения, СЗО и др., бъркате с клечки в мозъците на децата ни, 32 пола. ДОКОГА?
  • 107 Прост народ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Магарето 🐴":

    Защото българския народ е прост, вярващ в страна която е отговорна за всички войни
  • 108 Тъпофил

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    То Сорос намалява финансирането
    с 60%
    Ще огладнеете здраво . Лошото е че ще
    Обърнете ,, палачинката ,, и ще станете Путинисти .
  • 109 Абе

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "!!!":

    А 2000 работни места да ги вземат румънците ли БЕ .
  • 110 До Перко

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перко":

    То и лудите виждат глупостта ти
  • 111 А. Така

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тома":

    Е да яхваме каруците тогава
  • 112 Ники

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    Ето ме на.
    До сега плащахте за некачествен дизел на цената на неруския такъв. Лук ойл е монополист. Дори да има скок вхцените то той ще е временен когато на пазара се появи конкуренция
  • 113 Ккк

    14 0 Отговор
    БЕСИЛКИ ГИЛОТИНИ РАЗСТРЕЛИ НА ДЕПУТАТИ !
  • 114 Пак

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перко":

    Ли си говориш и пишеш сам пред огледалото...
    Ако бензинът стане Х пари, няма работодател който да иска да ти плаща заплата. Ще си уволнен. Няма значение дали кой сектор си
  • 115 Мисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    Защо правите аритметиката на държава с огромни юприродни ресурси
    Какво имаме газ в Черно море И после част от Бг ще се срути от земетръс Природа
  • 116 Братле

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Център за изследване на феодализма":

    На никой (Сорос) не му пука, какво мислят някви бедни на няква тяхна (Сорос) територия ... Ти, докато си в България, си излишен за собствениците ти
  • 117 дядо поп

    5 0 Отговор
    Това си го знаем всички , без управниците!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Личи си

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "???":

    че никога не си ходил на училище,там се учеше география.Да си чул нещо за Плоещ в Румъния.
  • 120 Ожэффж

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Много руска":

    Спри дрогата докато е време.
  • 121 М. Н. В.

    5 13 Отговор
    Да се махат руските гадове. Петрол скапан цена висока данъци никакви. Винаги са ни тормозили. Вън руснашките нацисти от БЪЛГАРИЯ.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Защо пишете тези глупости..

    7 1 Отговор
    ..че Лукойл имал монопол на петролния пазар в България?
    Това не е вярно.
    Никъде не пише, че у нас може да се продава само Лукойлски петрол. Поне 50 % от петролните продукти по бензиностанциите са внос.
  • 124 МММ да

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тъй ли?":

    Цената беше такава заради екстра подаръците на гориво за Украйна
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Митев

    6 0 Отговор
    От всички изписани глупости разбрах,че ако не е България нямаше да има война в Украйна,самоубийците в България никога не свършват,да му мисли народа.....
  • 127 1520

    4 1 Отговор
    Идват избори , хора нито един глас за сглобката
  • 128 Порнограф

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перко":

    Ща платиш ма сивото като няма движение по магистралата няма да имаш клиенти съответно и доходи
  • 129 Българин

    1 0 Отговор
    То така,ама цената на бензина с днешна дата е с около 12%по-висока в сравнвние с цената преди два-три месеца
  • 130 То това нищо не е

    1 0 Отговор
    Ще дочакаме да видим докъде ще ни докара свободния пазар за ток! А там спекулациите ще направят единици приказно богати, а масово народът ще студува
  • 131 Васко делчев

    1 0 Отговор
    Подобни тъпаци и институти като ЦИД извършиха погром над държавата ни. Какъв е този институт след като демокрация никога и никъде не е имало. Тогава какво изследва ЦИД?! Може би усвоява някакви пари, за да пише глупости. Или пък наричат САЩ-ския сатанизъм демокрация??
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Ами

    0 0 Отговор
    сега
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Кольо

    2 1 Отговор
    Само приказки. Трябва незабавно да се откажем от руския нефт и да започнем гордо да купуваме литър бензин по 10 лева. Така ще им натрием носа на руснаците и ще се харесаме на Посолството.
  • 137 ЦИМ Център за изследване на манипулации

    0 0 Отговор
    "България е една от малкото европейски държави, които увеличиха вноса на руски петрол, който достигна 100% от доставките през първото тримесечие на 2023 г.,"... Как ще обясни ЦИД , покачването на цените на горивата в България, въпреки увеличеният внос на евтин петрол от Русия .Всички са свързани и печалбата си разпределяте , а за народа само цените нагоре..
  • 138 До номер 121 до М.Н.В.

    1 0 Отговор
    Ти, идиот ли си станал или е по рождение.

    Признай си тъпо чадо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове