Last news in Fakti

28 Август, 2023 23:37 2 427 17

С 50% режат заплатите на шефовете в държавните дружества

  • богдан богданов-
  • заплати-
  • дкк-
  • директори

Някои от тези заплати са над министерските, обяви икономическият министър Богдан Богданов

С 50% режат заплатите на шефовете в държавните дружества - 1
Снимка: БГНЕС

С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете на държавните предприятия, намиращи се под шапката на Държавната консолидационна компания и Министерството на икономиката и индустрията предвижда новото ръководство на ведомството. Това обяви на пресконференция министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който представи анализ на проблемите в ДКК и респективно плановете си за решаването им.

Членовете на бордовете на всички дружества (като "Кинтекс", "Авионамс", "Ел би булгарикум" и др.) под шапката на ДКК са 39, като средната им заплата варира между 3500-4300 лева, а възнагражденията на директорите са между 12 и 14 хиляди лева. "Това е значително над минималната заплата, някои от тези заплати са над министерските и близки, дори и надвишаващи, заплатата на министър-председателя", отчете министърът.

Освен това за представителни разходи са предвидени по 20 000 лева годишно, като има случаи дружества, чиито директори са се сменяли няколко пъти, тази сума да се харчи от всеки отделен началник.

Затова заплатите се орязват наполовина, което ще значи на по около 2000 лева месечно за членовете на управителните бордове и 6-7000 лева за директорите. Представителните разходи ще са едва по 5000 лева годишно и то когато има нужда от това.

Богданов бе категоричен - не е нормално държавни служители да очакват да получават възнаграждения, съизмерими с частния сектор.

"Няма гаранция, че ако възнагражденията са в текущите си размери няма да има злоупотреби. Аргументът да оставим високите заплати, защото не можем да намерим хора и някой ще започне да злоупотребява, не е валиден. Така или иначе злоупотреби вярваме, че е имало, и са при компетентните органи. Няма как да очакваме държавна компания да плаща заплати като в частния сектор. Ако някои мениджъри считат, че са много успешни, имат възможност да се включат в частния сектор, където могат да получават много по-големи заплати", отговори на въпрос на News.bg министърът.

В рамките на месец ще стане окончателно готов анализът на всички предприятия в ДКК, като след това ще се прецени и къде може да се намали бройката на членовете на управителните бордове.

Пресконференцията в икономическото ведомство започна с представяне на проблемите, които са констатирани от новото ръководство в ДКК. Министър Богданов преповтори проблемът с 600-те милиона за ремонт на язовири, за който заговори още преди 2 години Кирил Петков, строежа на водопровода София-Перник, осъществен още през 2019 и др. Освен това - ДКК вече две години не публикува годишен финансов отчет, което е недопустимо и противоречи на закона. Липсват и бизнес програми на ДКК и 6 от дружествата под шапката му, отчете още министърът.

Посочени бяха и действия, извършени от служебния кабинет. "Над 90% от членовете на бордовете са били сменени, в това число и с политически представители. Това е в периода октомври 2022 - февруари 2023 или при служебния кабинет. Тези хора са имали достатъчно време да разберат текущото състояние на дружеството и проблемите, като представят решения", каза Богданов.

Изхождайки от констатираните проблеми и предстоящия анализ, целта на новото ръководство на ДКК и министерството е освен орязване на разходите и ръководния щат, така също и актуализиране на бизнес програмите на дружествата, създаване на централизирана система за мониторинг, преструктуриране на дълговете на ДКК.

Уволняването на целия борд на Държавната консолидационна компания, която управлява ключовите държавни предприятия като "Кинтекс", "Авионамс" и редица други, и назначението на нови шефове, не изисква координация на коалиционно ниво, защото е чисто професионална смяна. В това бе категоричен министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, като бе категоричен, че в подопечните му ведомства няма да се правят партийни назначения.

Смяната на целия борд начело на ДКК стана факт в края на изминалата седмица със заповед на министър Богданов. Очевидно това е станало без никаква консултация с партньорите от "некоалицията" - ГЕРБ. За това свидетелства възмущението, изказано от Бойко Борисов пред журналисти през един от обичайните му воаяжи в провинцията. "Кое го налага, без да се коментира изобщо в обществото, сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания вчера, където са държавните предприятия, "Кинтекс", там са огромни ресурси, с никому известни хора, въобще некоментирани на каквото и да е ниво", възмути се в събота бившият премиер, като отново намекна, че "сглобката" може да бъде развалена.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасенчо

    46 0 Отговор
    А на депутатите нема ли да ги отрежат с 80% заплатите?
  • 2 Булпсихопатъ

    21 1 Отговор
    Измиха ми очите . Сега ще им повярвам. Ей сега.
  • 3 Само гербаджии са

    28 1 Отговор
    Но тези който смучат в момента са депутатите и обществените поръчки! Надутата администрация в общините!
  • 4 ДеПеСарско библиотекарската мафия

    9 11 Отговор
    Камчия продължава да е руска и като се знае че подводници са акостирали с терористи преди окупацията ...
  • 5 Реформи!

    15 0 Отговор
    А на ректорите на държавните университети, кога? Чакаме реформи!

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перо

    23 0 Отговор
    А кой допусна да си определят директорите такива заплати за сметка на данъкоплатците? За това са такива и цените, и икономическия ефект от раздутата и ненужна администрация! ДКК е абсолютно безсмислена и ненужна административна структура, чиито функции могат да се поемат от министерството, както си беше по-рано, а не държавните чиновници да взимат дебела втора заплата, а измислена структура да носи отговорност за несполуките!
  • 8 Перо

    12 0 Отговор
    А кой допусна да си определят директорите такива заплати за сметка на данъкоплатците? За това са такива и цените, и икономическия ефект от раздутата и ненужна администрация! ДКК е абсолютно безсмислена и ненужна административна структура, чиито функции могат да се поемат от министерството, както си беше по-рано, а не държавните чиновници да взимат дебела втора заплата, от участия в бордове, а измислена структура да носи отговорност за несполуките!
  • 9 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реформи!":

    А на болниците?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само

    5 0 Отговор
    така !
  • 12 министеро

    5 0 Отговор
    Предлагам заплатата да е минималната за страната. Да видим колко мераклии ще има.
  • 13 Исторически парк

    3 0 Отговор
    те тия вземат 4 пъти повече от Президента на Република България
  • 14 9999

    3 0 Отговор
    Първо тази измислена държавна структура ДКК не е нужна и създава предпоставки за корупция може би затова е направена. Второ заплатите в държавните предприятия трябва да бъдат обвързани с постигнатите резултати, колкото по-добре се работи толкова по-добри заплати. Но за база да се вземе средната заплата в страната и процентно увеличение спрямо резултата. Това трябва да бъде заковано в закон, а не всеки да прави кой каквото си иска. Ако се вдигат и намаляват заплатите както досега безпринципно е чист комунизъм, което ще доведе до фалит на тези предприятия.
  • 15 Хасан

    2 1 Отговор
    Заплати на държавни служители трябва да са от една до три минимални.
  • 16 кзк

    3 0 Отговор
    Директорите са с 3 гърла повече и за любовниците си заделят
  • 17 Чудесна новина

    2 1 Отговор
    Да живее ПП-ДБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове