Last news in Fakti

29 Август, 2023 16:22 7 197 55

Николай Денков: Обмисля се смесено финансиране за висшето военно образование

  • военно училище-
  • финансиране

Бъдещите офицери от българската армия ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО, каза премиерът пред курсанти в Шумен

Николай Денков: Обмисля се смесено финансиране за висшето военно  образование - 1

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във Факултета „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен.

„Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

„Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно“, отговори акад. Денков.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера.

„Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона“, подчерта премиерът. Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят.

Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища.

„Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети“, обясни акад. Денков.

„След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот“, обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    31 5 Отговор
    Скапано правителство на ПП. Скоро бойко го бута

    Коментиран от #2, #22, #24

  • 2 ти буташ масло

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    от много ан на л $екиш
  • 3 Сатана Z

    27 4 Отговор
    Плъхът направи десетки милиони лева докато командареше даскалите и останалите по хранителната верига

    Коментиран от #20

  • 4 Иванов

    15 5 Отговор
    Закривай.
  • 5 Успокой топката

    24 9 Отговор
    Шушляк БА никога няма да има предишното си величие заради такива подлоги като теб
  • 6 Тодор

    23 1 Отговор
    Обмисля се смесено изявление Денков-Габриел.
    Досега ги различавахме единствено по външни белези : очила, костюм, рокля.По изказ, дори и гласово напоследък,
    беше невъзможно.
  • 7 бръщолей дренков

    21 0 Отговор
    Обмисля се смесено финансиране за висшите чекмеджета
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    14 2 Отговор
    Ало бригадния генерал Иван Маламов, в другите университети не хранят студентите, а студентите се хранят сами, като плащат храната от джоба си. И не само храната и квартири плащат. В другите университети студентите плащат семстриални такси, които не са символични, а са колкото една заплата ... Като искате да сте като другите университети и вие правете така. Събирайте такси за обучение и спрете да изхранвате фатмаците.

    Я кажете, колко от завършилите воените университети след това остават на работа в бг армията?
  • 10 Бмх

    12 0 Отговор
    Пак пари на вятъра, щото тоя тюфлек не е работил за тях.

    Коментиран от #13

  • 11 Боруна Лом

    6 1 Отговор
    АБЕ,ТИ ВИДЯ ЛИ СГРАДНИЯТ ФОНД НА ВНВАУ.. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ "" КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

    Коментиран от #33

  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    18 1 Отговор
    Николай Денков може да обмисля много неща. Но как ще се харчат държавните пари/нашите данъци/ решава не премиера, а парламента.

    Едвам се отървахме от един такъв тиквеник, който ръчно и еднолично управляваше цяла България. Та сега да го заменяме с друг, койот също еднолично разпределя държавния бюджет на всеки нахален просяк на висок държавен пост или кмет ...

    просяк - така се наричат този, които искат да му дават пари, без да дава нищо насреща. У нас е пълно с пкметове, директори на болници, музеи, генерали, ректори на университети ...
  • 13 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бмх":

    Много си прав, аз като бях в казармата едно 20% от офицерите бяха абсолютни тюфлеци. Които не можеха да качат пеша стълбите на 2 етажа. А на документи се води, че покриват нормативи за физическа подготовка като бягане, коремни преси, лицеви опори ... А той фатмака с тегло от 120 кг. 10 стъпала не може да качи пеша. Това беше през 1990 г. - офицерите бяха наследство от комунизма. С очите си съм видял каква пародия на армия е бг армията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нашия

    10 0 Отговор
    Триещия.....явно не си бил в казармаТА......така беше да....имаше офицери
  • 16 сиреч

    10 1 Отговор
    Академико пр--- финансирай медицината и да имат договор,а за военните плащаме 2% на отан и те ни ползват полигоните безплатно тъ---о
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ники фашиста колко жалък изглежда

    14 1 Отговор
    Ники Сороса изглежда като обработван от преживно животно! Жалък, долен и смешен
  • 19 Военно-административен отдел ЦК БКП

    14 0 Отговор
    Тоя ходил ли е войник?! И като какъв, ако е ходил?! Ако е бил в ШЗО значи поне един от родителите му е бил член на БКП или Б3НС или ЗаслБорПКапитФашизма, или свързан с военните, РУМНО, ДС, милицията, МВР, МНО, МВнР, ..... Такива са и до днес действащите комунистически методики за кадрови подбор при воените, милицията, службите, прокуратура, съд, дипломация, .....
    След като съсипа цивилното образование, сега щял да се пробва да съсипе и военното! Макар че то си е съсипано още от времето на късния "зразвит" социализъм, и сега е нужно само една запоукоителна "панахида" да му се направи!
  • 20 мдда

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    И къде са тези "десетки милиони" социалистче?? Виждал ли си декларацията му за да изсипваш такива лъжи?
  • 21 Сензор

    9 1 Отговор
    Денков, Неделчева-Габриел, БОКо, Шиши, Кики, Кокор, Бойкики, пекенез Танас, Тагарето, Терзията, Бобо Станиш Бонев, ...... са дефектен БКП+Б3НС+ДС-хардуер, на който американци, британци, германци, французи, ..... се опитват да подкарат техен си некачествен софтуер!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПП-ГЕРБ

    1 9 Отговор
    Работете здраво и освободете България от комунистическото руско робство и техните продажни слуги Израждане и БСП.

    Коментиран от #26

  • 24 Слез на земята

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Фантазии,Бойко Борисов да не се казва Костя Копейкин че да му хлопа дъската.
  • 25 Артилерист

    15 0 Отговор
    Обърнете внимание на снимката зад атлантика Денков. Това са само 16 момчета. Навремето нашата батарея-команден профил Ракетни войски и АРТИЛЕРИЯ беше 100 човека-както и батериите от другите профили. Тези прислужници на американците, като този Денков, Тагарев, Шаламанов, Събев, Аню Ангелов и др., се изподраха да лазят пред американците, докато са ликвидираше Българската народна армия, в това число и мощното военно образование и военно-научни изследване, а сега този атлантик няма срам да говори за възстановяване на разрушеното. Военното Артилерийски Училище, което имах възможността да завърша, а след това и честта да уча 3 години АРТИЛЕРИСТИТЕ как се стреля с АРТИЛЕРИЯТА, беше истинска ковачница на перфектни РАКЕТЧИЦИ, АРТИЛЕРИСТИ, АРТИЛЕРИЙСКИ ИНСТРУМЕНТАЛНИ РАЗУЗНАВАЧИ, ПВО, АМЧ, КИБЕРНЕТИЦИ и прочие ЕКСПЕРТИ. Отделно на основата на командно-преподавателския състав на Училището се разгръщаше мощна АРТИЛЕРИЙСКА ДИВИЗИЯ. Къде сте сега приятели да видите, какво демократично е останало от РОДНОТО АРТИЛЕРИЙСКО УЧИЛИЩЕ?

    Коментиран от #28

  • 26 Моряка

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "ПП-ГЕРБ":

    Под комунистическо руско робство се издигнахме до 26- 27 място по развитие в света по данни на ООН,24 място по социолно развитие е на 3 място по точки и на 6 място по медали на Олипеадата в света.А сега под либерастко американско робство останахме седин гол за....дн....ик.

    Коментиран от #27

  • 27 Моряка - продължение

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Моряка":

    Извинете........"на Олимпиадата в Сеул."
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Моряка

    7 0 Отговор
    Съболезнование,Артилерио!Утре и 16 момчета ням да се строят.Да не са луди да мрат за славата на Зеленски/Тагаренко.
  • 33 Вече

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Боруна Лом":

    не Георги Димитров. Панайот Волов май се води .....
    И не е Народно - НАТОвско е.

    Когато 95 го посетих - запас - вече бе в окаяно положение. Нищо общо със състоянието 79-83 г.
    Тез дето ги виждаш на заден план - курсантите, де - имат следобеден сън. В армията.
    И тоз на предния план ще ми дрънка за величие .....
  • 34 ЯМБОЛИЯ

    0 2 Отговор
    Отличен министър председател. Само в нашето НАТО е спасението.
  • 35 Пак добре

    0 0 Отговор
    Образованието е до никъде.
    Хората си ползват облагите, а
    повечето дори не изследват, а крадат!
    Кофтито е, че за никаква работа искат заплата!
  • 36 Любопитно

    0 0 Отговор
    Има ли доценти плагиати и с недоказани плагиатства до сега?
    Кой ли поддържа такива отрепки и ги нарича научни работници?
    Възможно ли е да им се отнемат титлите за това, а не да им се плаща заплата подарък?
  • 37 Откритие

    0 0 Отговор
    Държавата е на лошо дередже от зле вършена работа
    и от направени до сега подаръци.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само един въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Ти ненормална ли си?
    Мъжът ти кой знае как те гледа в очите.
  • 40 Нима

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Денков познаваш ли тая създърма?
    Твойта ще те набие!
  • 41 Мишела

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Аз съм кръсник на детето и и изпитвам срам.
    Станчо също изпитва срам че е взел тази първична жена.
    Тя направи фамилията му за подигравка и то публична.
    Навсякъде така, слага се на негови приятели, дразни го, ходи около мъжете почти гола
    особено лятото. Не изпитва срам. Казва че майка и я е обучила така и не се срамува от тялото си.

    Коментиран от #48, #53

  • 42 Гледали ли сте филма Малена?

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Много приличате на нея само че при вас е доброволно.
    Даже се правите на интересна с тая низост.

    Коментиран от #46

  • 43 Писнало ми е

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    От тъпи мухли, които нямат мозък, а силикон.
    От тъпи кухи лейки, който все наливат акъл.
    От смешни идиоти, излезнали от психодиспансера.
    От цървули, правещи се на шейхове.
    От бавно развиващи се правещи се на бързи такива.
    От лигли, казващи че са качествени жени.
    От безсрамни проститутки, интересуващи се от блясък.
  • 44 Въпросът

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Ти някога да си държала пушка мойто момиче?
    Гледай да не изгармиш!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аре бе

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гледали ли сте филма Малена?":

    Малена е красота.
    Това чудо сигурно е грозилище и мяза на баба Цонци.
    Нормално е да се турга, кой въобще ще я хареса, като
    грозота. Това е като мартеницата на принцесата " Виктория" от Ерген 3.

    Коментиран от #52

  • 47 Платената жрица

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Започнах да я уважавам тази жена.
    Може да ми стане приятелка във Фейсбук.
    Има от къде да рина идеи за имидж
    и какви съвети да плуча.
  • 48 Диляна Иванова-Станчева

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мишела":

    Не съм лека жена. Просто показвам финес.
    Казах че ако има як мъж поне да се радвам на физиката му.
    То е ясно че лятото бях сутиен ще бъда, за да ме гледат.
    нали съм красива?

    Коментиран от #50, #55

  • 49 Диляна Иванова- Станчева

    0 0 Отговор
    Ех сега да имаше войниче,
    което пушката да смаже...

    Коментиран от #51, #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 До тая

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Надежди за смесено финансиране?
    Дали ги имаш?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Абе...балама

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мишела":

    Как можа на тея бавно развиващите
    да им ставаш кръстник,
    разбира се че си плащал, като поп.
    То идеята явно е била такава.
    Нали са, като хамстери в аквариум.
  • 54 ама ейй

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Диляна Иванова- Станчева":

    Тъпо та тоя е пенсионер ма!
    Да не си луда?
    Тоя ще издъхне в ръцете ти след първата вкарана
    еротика в жанра. Имай малко срам!
    Стига с тая порнография.
    Стига с това предлагане.
    Това е срамота!
  • 55 До Кифлата

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Диляна Иванова-Станчева":

    Ти си знайш, ама така като та гледам, малко
    кухо ми звучиш. Не съм лека, не съм лека,
    ама накрая малко уж мека, ама стана на лека.
    Беше сериозна явно ама на уж!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове