Last news in Fakti

30 Август, 2023 16:54 5 320 29

"Нове Холдинг": Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ

  • васил божков-
  • черепа

Отбелязва се, че българските власти са изпратили 18 искания

"Нове Холдинг": Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ - 1
Снимка: бТВ

Компанията на бизнесмена Васил Божков "Нове АД Холдинг" твърди, че новината за екстрадирането му е фалшива, съобщи БНР.

В открито писмо се припомня, че съдът в Обединените арабски емирства е отхвърлил искането за екстрадиция, като решението от 27 април 2021 г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Отбелязва се, че българските власти са изпратили 18 искания за екстрадирането на Божков до съответните институции в ОАЕ, но прокуратурата така и не е представила най-важните документи, свързани с тези искания: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

По тази причина най-висшият съд в ОАЕ окончателно е отхвърлил исканията за екстрадиция, като решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

От "Нове Холдинг" посочват, че съдебният акт почива на две основания: българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство, а обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ е уведомил за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя го е изпратила до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион, както и до българските власти в рамките на законовия ред.

От компанията изтъкват, че Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

"Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни - да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си. Тези лъжи и манипулации са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест", допълва се в позицията.

"Нове Холдинг" не счита представените от прокуратурата факсимилета, получени три дни след пристигането на Васил Божков в София, за доказателство за екстрадиция.

Според компанията самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен.

"Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина", поясняват те.

В становището се отбелязва, че властите в ОАЕ са осигурили "право на убежище" на Божков, поради което се нуждаят от нужните писмени уверения, че той - по своя воля и на своя отговорност - се прибира обратно в страната, заради която е поискал от тях защита.

Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно, категорични са от "Нове Холдинг" и допълват, че всички други твърдения са манипулации, откровени лъжи и лош превод.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мучич

    12 0 Отговор
    При Василев!Кво стаа стоа Василев?
  • 2 Разбира се ,

    29 3 Отговор
    че не е ! Още вчера на всеки един средно интелигентен и мислещ човек му беше ясно !
  • 3 Софиянски

    16 26 Отговор
    Не е екстрадират, ама моля ви се. Наритан е като куче да си ходи.

    Коментиран от #26

  • 4 мафия

    16 4 Отговор
    Аз вЕрвам на най-честният съд и прокуратура в света , и с това се гордея .че съм българин !!!
  • 5 Платен пропуск

    16 1 Отговор
    ----но прокуратурата така и не е представила най-важните документи, свързани с тези искания: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.---
    Цел - да си стои в Дубай.
  • 6 Последния Софиянец

    14 10 Отговор
    Не е екстрадиран а експулсиран.Има огромна разлика.

    Коментиран от #11

  • 7 То е повече

    16 7 Отговор
    от ясно, че е фалшива!
  • 8 Платен пропуск

    9 1 Отговор
    ---Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече.---
    Има много невежи на високи позиции и в двата вида власт (третия вид ...)
  • 9 3252

    12 5 Отговор
    Стига сте му лизали обувките. Изложи се на дърти години да скимти на американците че ще им даде всичко което поискат.
  • 10 Матей преображенски

    13 4 Отговор
    Цялата тая неразбериха,т.е. бъркотия е умишлено забъркана,за да не знае никой какво точно става.Кой има властта да го направи,разбира се че световния жандарм,докарали са Божков,за да предизвикан политически потресения,ерупции и катаклизми,с оглед наближаващите избори и политическата нестабилност.Стремежа е България да се плъзне в крайно-десния и реакционен сектор,милитаризация и шовинизъм с антируска насоченост.
  • 11 любопитен

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Каква е разликата ?

    Коментиран от #12, #24

  • 12 Ами

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Експулсиран = нежелано пребиваване на съответната територия, Екстрадиран = предаден под охрана на съответните власти, поискали го.

    Коментиран от #13

  • 13 34532423

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ами":

    така или иначе американците са взели решението кога точно да напусне
  • 14 Винету

    12 2 Отговор
    Ако е бил с белезници в самолета и е придружаван значи е бил депортиран. Не е ли ясно?
    Авиокоманията знае. В България всчко се усложнява до лудост.
  • 15 Абсурдистан

    6 5 Отговор
    Нове Холдинг е стожер на истината, а собственикът и по-известен, като Черепа е света вода ненапита!
  • 16 Милен

    11 0 Отговор
    На кой му пука дали е екстрадиран, по-важното е какво ще сътворят сега " правораздавателните органи" след като черепа е тука.
  • 17 За какво ни вземат тези?

    8 3 Отговор
    Тогава, документът който публикуваха адвокатите и на коълйто пише, че се екстрадира, е фалшификат. Това е гавра с правосъдието и държавата.
  • 18 Подигравка с държавата и правосъдието

    9 4 Отговор
    Божков като един магьосник, вади зайчета от цилиндъра, веднъж документ с "екстрадиране", друг с "експулсиране", трети, кото "политически застрашено лице", "по собствено желание" прибрал се. Той си ги има всичките, изважда ги, при нужда, както дойде...Нали си ги е платил.
  • 19 Човек

    8 4 Отговор
    Защо един мултимилиардер ще лети с нискотарифна компания, вместо с частния си самолет или в краен случай с някоя топ компания? Очевидно е, че е качен на самолета не по негова воля.

    Коментиран от #23

  • 20 Перо

    8 1 Отговор
    Божков да търси хората зад Ефбет зад това и братята Цеци!
  • 21 !!!?

    7 3 Отговор
    Въпросът е, защо е трябвало Черепа да иска „защита” от ОАЕ след като е могло да се върне „доброволно” и „по собствено желание” още на другия ден от своето заминаване в Дубай !!!?

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От А до Б

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Човек":

    Нискотарифни са компаниите до България, топ са до Истанбул. С червената бюлетина в Истанбул го закопчават веднага, Уотсън.
  • 24 Разлики между екстрадиране и експулсиран

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Екстрадиратият първо, трябва да бъде арестуван и осъден на дело за екстрадалиране към държавата, която го издирва. За целта, тази държава трябва да има споразумение с държавата, в която е заловен, доброволно, или не, за екстрадиране. Чак когато съдът реши екстрадиране, лицето се транспортира в държавата, която го издирва и може да бъде съдено, само за делата, покочени в международната заповед за арест.
    България и Дубай нямат споразумение за екстрадиране. В Дубай/Абу Даби, не е гледано такова дело, от което следва, че не е екстрадиран, а документът за екстрадиране, който оповести, е фалшификат. Който дойде с 5 дена закъснение, което потвърждава съмнението за фалшификат.
    При експулсиране, лице, за което дадена държава, на чиято тиритория то се намира, реши, че не е желано, тя го експулсира. Дава му срок да напусне територията й. Не по негово желание. Това може да стане и без съпротива от страна на нежеланото лице. Това не е статут персона нон грата, а експулсшране.
    Към експулсираното лице, държавата която го издирва може да предяви и други, нови обвинения по други дела, освен тези посочени в заповедтта за задържане.
    Ако Божков е "политически защитено лице", както твърди адвокатът му, то той получава статут на бежанец, получава лична карта, осигурителен номер и трябва да има адрес...
    Изводът е, че Божков си е "напазарувал" статути, които вади от ръкава, като се подиграва с правосъдието и държавата, за да избегне съд и наказание.
  • 25 Бандитизъм

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Защото, тогава поръчения от него Алексей Петров беше още жив и той се страхуваш от него. Двама бандити си разчистване сметките.
  • 26 Па ти

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянски":

    Що не гледаш бТВ бе.
    Жална им майка ако падне и косъм от главата му. ЦРУ ще набива обръчи на онзи с жипа.
  • 27 Мрачна

    4 2 Отговор
    семейна драма се крие зад привидно щастливото семейство на Ива Софиянска и сина на Васил Божков - Антон, разкрива „Уикенд”.

    Оказа се, че приказките за разюздания сексуален живот на милиардера в изгнание не са шега - велинградчанинът, спряган за най-богатият българин, имал кратка афера с щерката на Стефан Софиянски много преди красавицата да срещне неговия наследник.

    „Ива имаше отношения с Васил Божков поне година преди да се залюби със сина му. Не съм сигурен дали между баровеца и глезената щерка на бившия кмет на София е имало сериозни отношения или просто са се срещали няколко пъти, но имаха авантюра, въпреки че разликата помежду им е 31 години”, навлиза в детайли източник на таблоида.

    Факт е обаче, че след като Васил Божков разбрал, че Антон е станал гадже с Ива, опитал да попречи на връзката им.

    „Васил доста се ядоса, когато разбра, че синът му излиза с една от мадамите, минали през спалнята му. Не можеше да понесе мисълта, че е възможно някой ден това момиче да стане част от фамилията. Причината е очевадна - не е нормално свекърът да е имал нещо със снахата”.
  • 28 Да бе да

    3 0 Отговор
    Днес гледам една от телевизиите и там лансираха темата за екстрадацията!
    Един от гостите каза ,че понеже Божков е пътувал с нормален полет е въжможно да е екстрадиран😁🤭
    Божков е в Магнитски , това означава че могат да му запорират собственост навсякъде, даже и във въздуха! Трябва да е идиот за да си даде самолета!

    Не останаха ли мислещи " аналисти"!
    Но , най смешното е че се чудят дали е бил екстрадиран? Какво значение има .....нали е задържан ?
  • 29 Ох вече

    0 0 Отговор
    не мога да спя спокойно от една седмица по цял ден го мисля и премислям как се е върнал.
    Сега ще чакаме с нетърпение и убиеца от Цалапица да си купи билет със някоя скромна авио компания и да се върне доброволно пък после две седмици ще обсъждаме как се е прибрал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове