Last news in Fakti

5 Септември, 2023 07:23 4 310 37

Чакаме ДАНС да каже: Кой открадна изходните кодове за тол системата?

  • тол система-
  • изходни кодове

В обяснението на загадката се включиха бивши министри и шефове в АПИ, но до изясняване на проблема така и не се стигна

Чакаме ДАНС да каже: Кой открадна изходните кодове за тол системата? - 1

След като министър Андрей Цеков хвърли новината бомба, че са изчезнали изходните кодове за тол системата, и предишни ресорни министри се изказаха по темата. Но коментарите не внесоха яснота, напротив, засилиха объркването и повдигнаха още въпроси, съобщи "Сега".

"По договор разработчиците трябва да са предоставили изходния програмен код, който да се съхранява в специално хранилище на Министерството на електронното управление, а това не е така. Това означава, че българската държава не би могла сама да променя системата, да има пълен достъп над нея и да я ползва без услугите на нейния създател. Когато държавата няма достъп до системата, този, който държи кода, може да прави злоупотреби. Сезирахме ДАНС, за да провери къде се намира кода", обясни Цеков.

Вътрешна проверка в АПИ е установила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет, съответно през 2018 г. и 2019 г. "Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на следващата година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ", уточниха от пресцентъра на МРРБ.

Служебният регионален министър Иван Шишков, каза, че не е бил информиран за липсата. Според него изходният код може да бъде възстановен, основният проблем е другаде - договорът за изграждане на тол системата от 2018 г. е така сключен, че държавата има много малък обсег на контрол. "Тол системата се управлява главно от частна фирма, а държавата е заложник", коментира арх. Шишков пред БНТ.

Частната фирма всъщност е консорциумът "Капш трафик Солюшънс", който спечели конкурса на АПИ през 2018 г. и му бе възложено да разработи и внедри модерна система за електронно събиране на пътните такси. Изпълнителят получи 180 млн. лева, а малко по-късно изненадващо се оказа, че се налага да "надгради" току-що въведената тол система в допълнителна поръчка за още 141 млн. лева. Още тогава гърмяха критики и скандали, че държавата плаща щедро, но не придобила пълната собственост върху системата. През лятото на 2022 г. се появи одитен доклад на Сметната палата, който потвърди серия нарушения и нередности.

"По времето на първите два служебни кабинета констатирахме проблемите с договора, както и че е почти невъзможно той да се развали. Дано сегашният редовен кабинет направи плавен преход, така че всички данни от частната фирма да се прехвърлят към държавата", каза още Иван Шишков.

Друг ресорен министър - Гроздан Караджов, обясни, че българската държава няма как да разполага с основния код на софтуера на тол системата, тъй като навремето, през 2018 г., е купила само лиценз за 10 години.

Детайли за коментирания договор и за липсващите кодове изнесе Георги Терзийски, бивш шеф на пътната агенция по времето, когато се изграждаше тол системата. Той видя в разкритията на настоящия ресорен министър "знак за некомпетентност или целенасочено преднамерено изказване на неистини по отношение на администраторските (т.нар. source) кодове на системата за събиране на пътни такси". Терзийски сподели своята гледна точка в публикация във Фейсбук, навлизайки смело в дебрите на софтуери и интерфейси:

"Гръмко звучат заглавията, че МРРБ търси изходните кодове за тол системата, като според министъра следите им се губят през 2019 г. по времето, когато бях председател на УС на АПИ. Но някой от тези, които шушнат в ухото на министъра, дали си направи труда да прочете Договор № Д-7 от 16.01.2018 г., за да предаде на Андрей Цеков, че два са разработените софтуерни продукти специално за българската тол система.

Единият интерфейс е връзката от и към МВР достъп до базата данни с регистрациите на автомобилите за целите на правоприлагането. Вторият е интерфейс за достъп до преминаванията и достъп до нарушенията , на базата на който МВР получава достъп и може да “вижда” всяко преминаване и всяко нарушение, както и Агенция “Митници” съответно за митнически нарушения. Същият интерфейс се използва от системата на АПИ за издаването на фишове.

За тези интерфейси и кодовете им има пълно описание на хартия в АПИ , поне имаше до средата на май 2021 г, . и отделно на защитено място (репозитори) стояха самите администраторски кодове. За тяхното ревизиране говори и Гроздан Караджов през 2022 г., като на 24 март същата година АПИ съобщава , че новите ревизирани администраторски кодове за достъп до тол системата са връчени с протокол от изпълнителите от “Капш Трафик Солюшънс” на Управителния съвет на АПИ. Е, как се ревизира нещо, което го няма , г-н Цеков?! Останалите части от системата са с лицензи за ползване на готови модули, които не са разработвани специално за българската тол система, с които изпълнителят е участвал в процедурата. Те са в портфолиото му, като за тях в договора, с който явно не са запознали министър Цеков, има таблица. Добре поне, че вече е станало ясно и на псевдо експертите, че тол системата е елемент на националната сигурност и не може да се достъпва от всеки с отворен код", заключава бившият пътен началник.

В задочната дискусия по темата се включи - със закачка - и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който сега е депутат от ПП-ДБ. Той публикува във Фейсбук своя снимка, на която работи на лаптопа си. "Тук търся кодовете за толсистемата, за да ги пипна", написа под фотоса Божанов, намеквайки, че в МРРБ и АПИ не са наясно със сложната ИТ материя и не правят разлика между изходни кодове и кодове за достъп.

Сега остава да изчакаме ДАНС да провери сигнала на министър Цеков и да внесе повече яснота по темата,


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 црррр

    33 0 Отговор
    Чакайте си!Чакане вече му е бащата.
  • 2 Тити

    60 1 Отговор
    ДАНС са безполезна структура която трябва да бъде закрита умственият капацитет им е сравним с приматите

    Коментиран от #36

  • 3 ха ха

    43 2 Отговор
    да не е пропаднала някъде между златните кюлчета ?
  • 4 Местния Козар

    38 0 Отговор
    Бая ще почакаме, то на тия ако им вземеш навигациите от колите, няма да си намерят къщите, камо ли нещо друго..........
  • 5 обективен

    47 0 Отговор
    В тази територия кражбите са основната работа на 80% от всички работещи по високите етажи на властта !!

    Коментиран от #8

  • 6 Доко

    40 0 Отговор
    А ние простите данъкоплатци очакваме арести и присъди за виновните политически и назначените от тях длъжностни лица. И не само за кражбата на кодовете а за много други длъжностни престъплвния извършени от висшестоящи ръководни кадри?
  • 7 Въйййй!

    36 2 Отговор
    Абе, един от Харвард се похвали, че имал кодовете на машините за изборите. Та една тол система ли?
  • 8 Хмм

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Не вярвам останалите двайсе процента да не крадат. Един, два може би. Системата така работи - всички са компрометирани и си трайкат. Иначе изхвърчат веднага
  • 9 Здрасти

    33 1 Отговор
    Данс да каже.. Данс освен да се занимава с мишкарски работи и дребни тарикати, не може ги хваните да свършат работа. Прогнили плод, да не кажа чиста пихтия..
  • 10 СЯ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗА КАКВО

    32 4 Отговор
    Е. СЛУЖИЛО БЕЛЕНЕ..... И. ЗА КАКВО Е НУЖНО Отварянето МУ СПЕШНО отново.
  • 11 Миризлив пор

    17 3 Отговор
    Явно кодовете са предадени, има протокол. Явно човека в който са били е изчегъртан без да са приели работата (кодовете) от него. Кой е виновен?

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    20 2 Отговор
    Министърът на МРРБ Цеков, предлага да има отстъпки за превозвачите от тол таксите.
    Предлага размерът на отстъпката да е до 50%. Такова нещо няма никъда по света. В България тарифите са на 1/3 от предвиденото, но министър Цеков иска да им върне половината. Страхотна идея що се касея до личното му финансово състояние, иначе е безумна.
    Министърът предлага критерии и само 5-те най-големи превозвача да взимат отстъпки. Това освен че е несправедливо, едиствената причина е, че по-лесно се събира рушвета от 5 фирми отколкото от всички. Така става 50% отстъпка, само за избрани фирми, с които има договорка.
    Министър Цеков предлага и отстъпките да се плащат веднага, с плащането на таксите. Такова нещо няма никаде по света. За сравнение в Италия, една от малкото държави, които изобщо дават отстъпка, тя се плаща след минимум една година и то след проверка на превозвача. Така се избягва например фирма с отнет лиценз, да получава отстъпки. Нищо такова тук. Така се получава, че отстъпки ще взимат 5 фирми, ще заплащат само 50%, от таксите, ще ги получат веднага, ако ще да се превозвали бежанци и да са ги хванали. Всички останали да го д.... .
    Разходите за поддръжка на пътищата са константни. Тези които развалят пътищата ще плащат най-малко, министър Цеков предлага леките автомобили чрез винетките да заплатят липсващата сума за пътните ремонти. Така, само до края на годината министър Цеков заедно с петъе избрани от него превозвача ще си разделят над 40 милиона лева

    Коментиран от #15

  • 14 Хаха

    20 1 Отговор
    Милиони от вашия джоб, които си плащате като глупаци винетките.
    Сега, не знам дали вече са се разплатили с министъра избраните превозвачите или предстои в бъдеще, на това ще отговорят слубжбите. Знам със сигурност обаче, че подобна схема за кражба не е имало и няма никъде по света, тя е направена специално за няколко фирми в България и е единствената инициатива на министър Цеков. Той спря пътните ремонти за да опрости милиони и да си ги делнат.
    В този контекст напълно нормално е министър Цеков лично да пусне димката “няма го ключа за тол системата”, след като са го хванали по бели гащи да краде милиони. Често се случва крадецът, уплашен за собствената си кожа, да разкрие “уж” кражба. Нещо като да пръдне в пълен асансьор с хора и да каже “ е кой се га се изпусна?!”
    Вие гостодин министър, вие го направихте и се изпуснахте в асансьора. Предлагате нещо, което не съществува никъде, не е подкрепено с аргументи, кражба е и трябва да си носите отговорността.

    П.С. Предложенията на министъра са качени за обществено обсъждане и всеки може да се запознае с тях ако иска.
  • 15 За този

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    Присъда доживотна
  • 16 Смерш

    8 9 Отговор
    ДАНС са пълни некадърници и руски шпиони! Само гледат да си докарат някоя рубла допълнително като съобщят някоя тайна на Митрофановная. Те не можаха да намерят Пеко Сертоф! А го търиха цяла седмица.
  • 17 Механик

    11 1 Отговор
    "ОСНОВЕН ИЗХОДЕН КОД" на една програме, не е някава си парола, както повечето хора си мислят.
    В същност тоя код, представлява самата програма (софтуер). Казно инак, ако нямаш тоя код, ти ня може да си го възстановиш. Просто трябва да се пренапише нов код-програма, която да се зареди наново в тая система.
    Единствения начин да се възстанови този сега код, който е налят в тая система, е ако фирмата разработчик си пази копие някъде. Ако обаче тя си пази такова копие, аз го намирам за подсъдно, защото тоя код може да попадне в трети ръце, а те какво ще правят с него е неизвестно.
    Казано с две думи, сега трябва да даем пак няколко стотици милиона, за да ни се напише нов код.

    Коментиран от #22

  • 18 има

    11 0 Отговор
    ли българин, който да не смята, че държавата може без данс? каква е разликата с и без тази служба????
  • 19 1020

    13 0 Отговор
    Не чакайте от данс нищо. Разбишкайте това гнездо и да се почва начисто.
  • 20 Доростол

    4 6 Отговор
    Още едно потвръждение за корупцията, зависимост от руската мафия и ръководни кадри от ГЕРБ ( калинки ) .

    Коментиран от #24

  • 21 Гост

    10 0 Отговор
    ДАНС имат друга роля в йерархията на българската маф.....аааа държава
  • 22 ИзбираТела

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    В сорс кода може да се прочете какво всъщност прави една компютърна програма.
    Липсата му навежда на мисълта, че в програмата е заложено да краде средства, както са възможни и доста други злоупотреби.
    При тази цена тол системата кога ще се изплати?, когато се наложи да се пренапише целият софтуер отново?
  • 23 1234

    5 1 Отговор
    ФАКТИ, напънете се и направете проучване. Не цитирайте съмнителни хора. Бъдете критични - няма по-голяма глупост от това -"администраторските (т.нар. source) кодове на системата".
    АКО СЕ НАПЪНЕТЕ И ПРОВЕРИТЕ ДОГОВОРА И АНЕКСА КЪМ НЕГО, МНОГО НЕЩА ЩЕ НАУЧИТЕ.
  • 24 1234

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Доростол":

    каква руска мафия те гони, КАПШ как изведнъж станаха руснаци.
  • 25 Няма такава държава с толкова много

    12 0 Отговор
    Некадърници!
    Да започнем както трябва:
    1.Които са подписали договора - в кауша.
    2.На кой е фирмата направила софтуера?
    3.Договора трябваше да е направен в полза на държавата а не обратно.
    4.Да бяхте поканили китайска фирма да направи всичко щеше да е в пъти по-евтино и да работи както трябва.За тях това е като да направят системата на един китайски квартал със жители от 6 мил.
    5.Я питайте фирмата на кой са предали кодовете.
  • 26 Град Симитли6837

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Простичко и с вкус!
    Браво?
  • 27 Бесен

    7 1 Отговор
    Това което най много ме дразни в тази държава е липсата на търсене на отговорност от правораздавателните органи на длъжностни лица на високи държавни постове вземали решения за разхищения на публични средства. Казват някаква новина загуба на държавата за много милиони и вече тридесет години нито има осъдени нито парите се връщат. Това не може да продължава повече така. Има две възможности или новината да е фалшива за което трябва да има закон и разпространителите да се наказва сурово. Или да е истина и следователно да има осъдени чиновници. В противен случай за какво ги храним и им плащаме: заплати, командировки, почивки, бонуси, осигуровки и пенсии????
  • 28 Хе Хе

    5 0 Отговор
    Добре че в Прикриватурата Каскета и Кънкьора са толкова корумпирани че виновни няма НИКОГА. Само платили.
  • 29 БГ е

    7 0 Отговор
    разграден двор
  • 30 Леля Гошо

    11 0 Отговор
    Управляващите не са чували за отчети, материално отговорни лица и приемо предавателни протоколи. Такива обаче се изискват от баничарниците и магазинчета за безопасни игли.
  • 31 Буха ха

    6 3 Отговор
    Аз докладвах преди два години че забелязахме Путин да излиза през задния вход на АПИ с две тежки чанти натъпкани със source кодове, но никой не ми обърна внимание.
  • 32 Знае се

    3 0 Отговор
    Нещо се въртеше около Пеевски и свързана с него софтуерна фирма.
    Имаше и брат и сестра в затвора.
  • 33 Тцтцтц

    8 1 Отговор
    Не можем да намерим кодове за Тол, не можем да намерим документите за Моча, не намираме читави политици, и национален отбор по футбол не можем да намерим....много загубена държава!
  • 34 Кой ми открадна кодовете

    4 0 Отговор
    ами те ми бяха в колата беше отворена вратата а аз бях в Кауфланд нямам вина крадеца е виновен трябва да го намерите.
    Да господине прав сте вие нямате вина пускаме ви ние от полицията ще хванем този ром дето е откраднал кодовете той е шеф на софтуерната компания и програмист той е крал много.
  • 35 в рузия съм

    1 1 Отговор
    в рузия съм
  • 36 Титисан,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тити":

    Проблема е че ДАНС работи,но за лични и политически цели. Не работи за сигурността на отечеството! Така са и политиците ни,само келепир да има, утре го няма чат ли си? Ние нямаме грам национално самосъзнание, само личен интерес. За това ще се затрие!
  • 37 Гостът

    1 0 Отговор
    Като не се знае нищо, да ги закриваме всичките и това е. Сега разбрахте ли защо сме били 500г. под турско. Защото когато сме били самостоятелни положението е било същото. Видяли сме ред и законност и сме се кротнали за 500г. При упадъка на империята редът е нарушен, затова сме се вдигнали.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове