Last news in Fakti

5 Септември, 2023 08:47 11 701 20

Как община Варна унищожи най-старата част на града-Гръцката махала

  • гръцка махала-
  • варна

Един от най-драматичните епизоди от ремонта обаче е този със 70-80 годишните дървета по ул. "Одрин" , които най-напред бяха оградени с бетонни блокчета, а едва след това отсечени

Как община Варна унищожи най-старата част на града-Гръцката махала - 1

Мащабните улични ремонти на т.нар. Гръцка махала - най-старата градска част на Варна, които станаха повод за вълна от недоволство в социалните мрежи заради серия недомислици, са били съгласувани с местната структура на Камарата на архитектите в България, след което изготвеният проект е бил одобрен от вече бившия главен архитект на града Виктор Бузев. Това се твърди в отговори на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в отговори на въпроси, зададени от "Дневник".

Повод за тях стана очевидното отсъствие на визия за запазване на атмосферата на квартала, както и липсата на каквото и да е отношение към детайла при изпълнение на строителните дейности. Старата тротоарна настилка беше подменена с бетонни блокчета, вместо да бъде възстановен паважът, покрит с асфалт в годините до 1989 г., той беше напълно отстранен, а улиците - подготвени за ново асфалтиране. Край десетилетни дървета, очевидно рушащи основите на околните сгради, бяха изградени бетонни кашпи, а скоро след това самите дървета бяха отсечени.

"Преди започване на проектирането бяха проведени работни срещи с главния архитект на Община Варна, по това време Виктор Бузев, и с представители на Камарата на архитектите в България - Варна, пише в отговорите на Община Варна. Въз основа на тези срещи и препоръки от страна на архитектите бяха изготвени инвестиционни проекти за ремонта на улиците". След това те са били одобрени от главния архитект на общината и са били издадени разрешения за строеж.

В отговорите на Община Варна се твърди също, че при започване на проектирането не било възможно да се установи, какво количество павета има под настилките от асфалт, така че улиците да бъдат изцяло павирани. Подобно твърдение звучи странно, при положение че инвестиционният проект за ремонта е бил изработен след вече споменатите съгласувания с Камарата на архитектите в България.

Снимки, публикувани в местното издание "Петел", показват, че след отнемането на асфалтовото покритие с грейдер паважът на цели улични платна се е оказал напълно запазен макар и с дребни дефекти, които е можело да бъдат лесно поправени. Вместо това всички павета са били отстранени, а уличните легла са подготвени за ново асфалтиране.

Сега от местната администрация във Варна дават като пример за отговорно отношение към цялостния архитектурен облик на най-старата градска част във Варна една повдигната с павета пешеходна пътека и няколко десетки метра павирана улица до раннохристиянската базилика на "Одесос".

Един от най-драматичните епизоди от ремонта обаче е този със 70-80 годишните дървета по ул. "Одрин" , които най-напред бяха оградени с бетонни блокчета, а едва след това отсечени, за да не рушат основите и фасадите на околните сгради.

От Община Варна твърдят, че едва след като кашпите около дърветата са били изградени, е било получено писмо от живеещите в близката жилищна сграда, с информация, че корените на дърветата са навлезли в основите на сградата и я рушат. По тази причина бил извършен оглед от ландшафтен архитект и било взето решение дърветата да бъдат премахнати.

В този случай изниква въпросът защо огледът на ландшафтния архитект не е бил извършен преди проектирането и започването на толкова мащабен ремонт? По-важното обаче е, че версиите на Община Варна и гражданите от квартала за това, което се е случило, се разминават радикално.

Според местната администрация писмо от живеещите в сгради близо до отсечените дървета се получило едва след като те били оградени с бетонни кашпи. Но пред "Радио Варна" (БНР) граждани твърдят нещо съвсем различно.

Жителите на кооперацията, край която са се намирали отсечените дървета, твърдят, че са разговаряли с представител на строителната фирма, изпълняваща ремонтните работи за това, че кашпите, изградени от циментови блокчета, са прекалено високи и без отводняване, като в тях попадат и прозорци на избени помещения. Така при силни валежи от дъжд водата е щяла да се излива през прозорците направо в избените помещения на кооперацията.

От компанията, изпълнител на ремонта, обаче отговорили, че изпълняват заданието такова, каквото им е подадено от Община Варна и каквото очевидно е било одобрено от бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев. По тази причина изпратили писмо до Петър Гърбузов, директор на общинската Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" с искане за среща, но отговор не последвал.

По-късно от Община Варна им написали писмо, в което им обяснили, че дърветата край жилищната кооперация са здрави и няма да бъдат премахнати. Посъветвали ги също за своя сметка да поръчат инженерно проучване, което трябвало да докаже, че дърветата компрометират основите на сградата. Едва тогава от местната администрация щели да вземат решение как да действат по-нататък.

Според други жители на квартала по време на изпълнението на ремонтните работи по улиците липсвал какъвто и да било надзор. Вероятно по тази причина в една от отсечките бил изграден широк тротоар, който по-късно бил разрушен, след като се оказало, че камионите за събиране на сметта не успявали да вземат завоя край него.

Гръцката махала (или Гръцки квартал) е най-старата част на съвременна Варна. Преди 1878 г. там са живели предимно гърци. В квартала са се намирали и първите дипломатически представителства не само във Варна, но и в цяла България. В квартала са намерени останките на множество римски и гръцки сгради, най-известните от които са т.нар. Римски терми. Те са най-голямата антична постройка, открита до днес в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилно

    10 31 Отговор
    За какво им е Гръцка махала, те сега ходят в Гърция, а там махали колкото щеш !
  • 2 Христо Божилов

    9 41 Отговор
    Така е! Гърците да си ходят във Византия със все 70 годишните дървета и павета. България е на Българите
  • 3 Управата е

    53 2 Отговор
    вредна за града, разсипаха го, тотално безхаберие
  • 4 урко

    47 1 Отговор
    Няма да са плашите, всичко е точно, важно е че парите са усвоени, фирмите на ГЕРБ са доволни
  • 5 Всичко гръцко

    6 28 Отговор
    трябва да се унищожи като се замени с българско.

    Коментиран от #7

  • 6 Пожелайте си пак ГЕРБ

    46 5 Отговор
    Успех на изборите,градът на ТИМ и Дънката.
  • 7 Така е

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Всичко гръцко":

    Узото да се замени с Мастика !
  • 8 Професор

    20 28 Отговор
    Скоро ще има руска махала. После знаете...нацисти, специална операция и "освобождаване" на град Варненск от нацистите.

    Коментиран от #17

  • 9 Алфа херинга

    45 0 Отговор
    Старите павета бяха вечни. Интересно е къде са изчезнали след като са ги махнали.

    Коментиран от #14

  • 10 Точен

    48 8 Отговор
    Аз съм четвърто поколение варненец и съм живял цял живот на ул. "Граф Игнатиев", която излиза на морето. Демокрацията, сиреч безразборното строителство унищожи уюта и атмосферата на Гръцката махала, впрочем там старите гръцки фамилии се броят на пръстите на едната ръка. В основата на разрушенията стои СДС, които с реституцията пътьом разрешиха и новото строителство. След това дойде БСП и Кирил Йорданов, а накрая черешката на тортата сложиха гербаджийските фирми. Време ни е за Възраждане.

    Коментиран от #13

  • 11 тоя

    52 1 Отговор
    Варна е един прашен, разкопан, миризлив, мръсен и объркан град....и всичко това е резултат от безхаберното му управление!!!
  • 12 За Акъла

    15 0 Отговор
    Дето идва "След това", обаче парите са усвоени...
  • 13 Кмета е нацис и расис

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Точен":

    Аааааа, са! са! са! Ни може тъй! Ние ромското илектурат искаме махлата да се казва "Ченгене маала"!
  • 14 Чироза

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа херинга":

    В днешни времена "вечни"неща не са удобни на нито една власт.Нуждаят се от калпаво изпълнение и ремонта на ремонта,и така до края на света.Цяла Варна беше в паваж.То навремето кетон,нямаше.
  • 15 Питам Гн кмета

    13 0 Отговор
    Знае ли колко улици във Варна са отнети и вече са частна собственост.Колко бариери имат улици които не можем да ползваме.Колко обществени парцели са станали частна собственост Трябва ли гражданите да вземат закона в свои ръце.За справка два паркинга на Марешки на бул.,,ВЛАДИСЛАВ 108/110.Частен паркинг на ул Венелин
  • 16 Питам Гн кмета

    11 0 Отговор
    Знае ли колко улици във Варна са отнети и вече са частна собственост.Колко бариери имат улици които не можем да ползваме.Колко обществени парцели са станали частна собственост Трябва ли гражданите да вземат закона в свои ръце.За справка два паркинга на Марешки на бул.,,ВЛАДИСЛАВ 108/110.Частен паркинг на ул Венелин
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ляв бек

    5 1 Отговор
    Прекрасно би било, всички коментаращи тук,да си хванат родата,(или поне тези които са останали от нея,и ако изобщо имат такава във Варна,а не из околните софийски, шуменски или други села),и след като натоварят цялата си покъщнина на каруците,тихо и кротко да напуснат ГРАД Варна! Обещавам, съдействие пред КАТ,за да няма проблеми,при напускането!
    Това е единственият начин,града,да стане отново ГРАД!

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    2 0 Отговор
    Този град все повече се губи. Безумия след безумие, разрухи след разруха. Варна в скоро време няма да тръгне напред
  • 20 наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ляв бек":

    Проблемите не идват от от обикновения човек, било той от "ГРАД Варна", Добрич, Шумен или селата, проблемите са на преливаща от шуро-баджанащина община
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове