Last news in Fakti

5 Септември, 2023 16:37 4 695 24

МОН с пълна проверка на особен случай: На починала ученичка продължават да се пишат оценки

  • мон-
  • проверка-
  • починала ученичка-
  • оценки

Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката, посочват от образователното министерство

МОН с пълна проверка на особен случай: На починала ученичка продължават да се пишат оценки - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка след особен случай в пловдивското средно училище „Найден Геров“.

В РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в посоченото училище продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката, посочват от МОН, цитирани от bTV.
Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.
От РУО – Пловдив установяват нарушението, но се ограничават само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра.

В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата на Република България.

„Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, коментира министър Цоков, цитиран от пресцентъра на МОН.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    40 1 Отговор
    "Мъртви души" има във всички ц....нски училища и това е публична тайна! Ако пишеш отсъствия, лошо за училището, но лошо и за тебе - като спрат помощите, може и бой да ядеш.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бурофф

    7 13 Отговор
    Хайде, побъркайте всички РУО в цялата страна.
    В близко време директорите на училища, ще ги търсите със свещ. Полицейщината е навсякъде, но в образуванието води до самоубийство на нацията.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Римляните

    24 4 Отговор
    Може да са всякакви но тука става въпрос за учители които категорично се знае че са българи
    Щом учителите нямат морал на какво могат да научат учениците

    Коментиран от #5

  • 5 Бурофф

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Римляните":

    Да не сочим с пръст!!! Особено когато става въпрос за морал.
  • 6 даскала

    18 1 Отговор
    РУО в цялата страна да проверят заплатите на директорите и особенно на счетоводителите и отпуските им,че си ги увеличават сами

    Коментиран от #23

  • 7 факуса

    10 0 Отговор
    ами крайно време е да се махнат тез делигирани бюджети,чудно как при онез ценностите дет все вустат ги гледаме,един учител се занимава с по един ученик,а тука требе един да се занимава със всички а има и деца с специални потребности,тоз учител требе се чуди с кого по напред да се занимаваколкото ученици толкоз
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ивелин Михайлов

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бурофф":

    Ти си доста самоубит вече.. добре си се образУвал...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ОбразОван

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бурофф":

    Образувание е едно, образование друго нещо!
  • 12 Янка Такева

    13 2 Отговор
    Оставка! Тези от министерството няма да мирясат. Какво като ученичката е починала - ТЯ ЖИВЕЕ В СЪРЦАТА И ДУШИТЕ НА ЛЮБИМИТЕ УЧИТЕЛИ (И ДИРЕКТОРА, РАЗБИРА СЕ)! ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО СЕ МОЛИ ЗА НЕЯ, А ТЕЗИ ОТ МОН ИСКАТ ДА ПРЕКЪСНАТ СВЕЩЕНАТА ВРЪЗКА УЧИТЕЛ - УЧЕНИК! НА 15 СЕПТЕМВРИ ПРПФСЪЮЗА НА УЧИТЕЛИТЕ ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА! ПОЗОР
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 "Ха ха ха"

    15 4 Отговор
    Ами повишете им още заплатите на даскалите . Нали това искате да постигнете - прост народ . Колкото по високи заплати , толкова по неграмотни млади хора !

    Коментиран от #24

  • 15 нормално

    18 1 Отговор
    Предполагам, че това е практика в много училища в страната. В малките населени места учителите са принудени да спасяват училищата с измами. Към престъпление към склоняват нефелните ни политици. Не може да има делегирани бюджети. Не може да има клинични пътеки и болни хора да се изписват на третия ден с отворени рани, защото пътеката била изтекла. Това е неморално и нечовешко. Трябват спешни мерки от страна на държавата за опазване на образованието и здравеопазването, или поне това, което е останало от тях. За жалост в момента ни управлява украинско правителство, което мисли единствено как да ни довърши с една братоубийствена война.
  • 16 Фикри

    10 4 Отговор
    Нищо вдигнете им още заплатите на тия , производители на неграмотни .

    Коментиран от #17

  • 17 Опа

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Фикри":

    Е затворете го училището, таман сутрин и вечер децата ще пътуват по час и половина...
  • 18 Кую

    3 0 Отговор
    И тези ли!?! Пробити сме отвсякъде...
  • 19 Най-активните от оня свят

    11 0 Отговор
    В нашата държава хората продължават да са активни и от оня свят. Ето, на училище ходят, гласуват, "живеят" по градове и села, за да вдигат бройката на населението. Няма да се учудя ако и евро субсидии печелят
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тома

    5 1 Отговор
    Миналата седмица доктори мошенници сега учители.За политици кметове прокурори съдии ченгета митничари не говорим понеже ги знаем че са вътре с двата крака.Ега си държавата
  • 22 Ако са били

    1 0 Отговор
    Ненанесени оценки, няма връзка с финансирането, то е за цялата год
  • 23 Заплащат си ги

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "даскала":

    Като неползвани, а си ползват както решат
  • 24 Учител

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от ""Ха ха ха"":

    А обратното дали ще е вярно? Намалете заплатите и вижте какви ще са резултатите и кой ще работи в образованието. Мрънкат тези, които не са влизали в училище, откакто те самите са били ученици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол