Last news in Fakti

10 Септември, 2023 12:28 1 642 65

Асен Василев: В следващите два месеца има ключови срещи, свързани с процеса по присъединяване към еврозоната

  • еврозона-
  • инфлация

С инфлацията все още сме извън параметъра на еврозоната, но започва да се свива разликата между България и ЕС, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно, каза министърът

Асен Василев: В следващите два месеца има ключови срещи, свързани с процеса по присъединяване към еврозоната - 1

Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни приоритета – влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната.

Това каза министърът на финансите Асен Василев в блицинтервю за БТА след откриването на българската палата на Солунския международен панаир, в което той участва заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министъра на икономиката и финансите на Гърция Константинос Хадзидакис. Тази година България е почетна страна на изложението, което започна вчера и ще продължи до 17 септември.

"Подкрепата на Гърция е изключително силна и за двата процеса. С гръцките колеги работим много добре по това да подобрим обмена на данни между Националната агенция за приходите и гръцката приходна агенция на ниво фактура. Целта е проследимост и да няма избягване на данъци и от двете страни", съобщи още Асен Василев.

Той посочи, че в следващите два месеца има няколко ключови срещи, свързани с процеса по присъединяване на България към еврозоната.

"Виждаме, че се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно", коментира министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    56 9 Отговор
    За влизане в Шенген -ДА! За влизане в Еврозоната точно сега, когати стандарта на живот и доходите на българите мизерни спрямо това на средностатстическия европеец от Еврозоната- КАТЕГОРИЧНО НЕ! Може би след 5-10 години ,когато по доходи и стандарт обикновените българи догонят поне 80% клуба на богатите

    Коментиран от #8, #10, #20

  • 2 Добре ,

    35 4 Отговор
    но шансовете са минимални ! С две думи казано - "Нямат доверие" на държавата !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кокорчо ви намеква

    36 7 Отговор
    Аз не съм прост като лупа но ви пързалям по наклонената плоскост.
    Нали вие сте прости така че вярвайте ми.
    А завода за автомобили в Ловеч който построихме с Кирчо работи ли работи.
    Аз се возя в такъв автомобил.
    Нали ми вярвате ще ви изпратя снимка.
  • 5 Роки

    49 8 Отговор
    ПП-то плюят на мнението на българския народ, че не искал еврото, понеже тънем в бедност. Цените ще станат в евро, със закръгляне нагоре и връщане няма. Справка инфлацията. Кирчо и Асенчо имат дневен ред, зададен им от тия дето ги сложиха да управляват държавата и го изпълняват, за да си отмарят на Бахамите след някоя друга година, далеч от мизерията в България.
  • 6 Тони

    35 11 Отговор
    Няма мърдане ще ни нахлузят еврото без да ни питат и 2025 година въвеждат дигиталното евро .

    Ако искаш визия за бъдещето представи си лице смачкано от ботуш.
  • 7 Град Симитли

    33 7 Отговор
    От ден на ден--все по-тАпо гледа тоз човек....
  • 8 Браво

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Перфектно аргументирано и точно.
  • 9 сирене

    33 7 Отговор
    ЕВРОЗОНАТА = ФАЛИТЪТ
  • 10 Ти престъпник ли си?

    8 36 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Хората с натрупани милиони от престъпления и скрити под дюшеците не искат еврозоната, защото ще си изгубят парите, тъй като левовете няма да могат да ги обърнат в евро

    Коментиран от #17, #22, #26

  • 11 Сталин

    33 5 Отговор
    Евреийския съюз ограбиха всички ресурси на България и сега ни гласят да им плащаме и трилионите задължения,като България не е ползвала и стотинка от тези пари с които евреите в Европа се къпят в златни вани ,а бедната българска овца блее на празна поляна
  • 12 Време им е

    24 7 Отговор
    Къде са данс и всички служби да ги подкарат тези антибългари? Защо още се развяват по телевизионни студа и не само а не гният някъде из на долнопробни тр затвори при другите престъпници срещу родината ни? Къде сте бе българи от службите? Защо изосравихте държавата си и позволяват заробването на народа ни? Къде сте бе деца на български майки? Защо забравихте кръвта на предците ни и се продадахте за някакви пари? Нямате ли срам от поведението си?!
  • 13 незнайко

    27 7 Отговор
    Говори за бизнеса и движението на стоки и хора ! Това ли е най важното в момента ? Къде отидаха парите които теглиха ? Кога ще има истински наказания за ограбилите страната ни ? С ПОКАЗНИ УБИЙСТВА НЯМА ДА Я ДОКАРАМЕ ДО НИКЪДЕ !!! Шенген и еврозоната са полезни за ЗАПАДА, но не и за нас ! Докога ще козируват на САЩ ? Много са въпросите БЕЗ ОТГОВОР !!!

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Коко

    35 7 Отговор
    Абе господин кокорчо мнозинството иска да излизаме от ЕС ти за еврозони говориш.Хващай си пътя и отивай като искаш.
  • 15 Докато

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Не бъдат изчистени
  • 16 Аман

    33 6 Отговор
    от тая еврозона, бе !
  • 17 Референдум за еврото!

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ти престъпник ли си?":

    Спрете се с абсурдите и плоските манипулации! Не искат българите еврото, не защото имат пари под дюшеците, а защото с 500 евро не се живее - по толкова имат масово...

    Коментиран от #24

  • 18 Ани

    31 3 Отговор
    Проблемът е, че дневният ред на хората, не е дневен ред на политиците. За 34 години няма нито един осъден за кражба, корупция, национално предателство....Срам и позор!

    Коментиран от #28

  • 19 Българин

    24 3 Отговор
    Кокорчо, взимай приятелите си Киро и Боко и право към еврозоната...и не се връщайте никога!!!
  • 20 Хи хи

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Когато влезем в клуба на богатите , те ще ни дръпнат след тях , не мислиш ли ? Останем ли отвън , винаги ще гледат на нас като на ония отвън , Какво пречи да ги догонваме вътре в клуба , а не да обикаляме като глуха кучка отвън.Вложи малко логика в разсъжденията !

    Коментиран от #41

  • 21 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Защо Еврозоната не е полезна за нас ? Дай аргументи , без клишета и лозунги !

    Коментиран от #25, #31

  • 22 Ти идиот ли си или да

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ти престъпник ли си?":

    На хората с натрупани милиони от престъпления парите им са в офшорки, питай тоя на снимката, който има поне четири, или авера му от Банкя.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 оня с коня

    2 22 Отговор

    До коментар #17 от "Референдум за еврото!":

    Стига с тоя ЛАЙ за Референдуми ЗА КАКВОТО И ДА Е- Живеем в Демокр. Държава и НИКОЙ няма да ви спре да си провеждате референдумите.Ама не става с Вопли из нета,а с БЪЛКАНЕ В ДЖОБЧЕТО да си платите Масрафа!А пътечката е ясна- Събирате подписите,внасяте в Счетоводството на НС,ИЗЧАКВАТЕ Проверката на подписите,след което чакате Въпросите в Референдума да бъдат включени в Дневния ред на НС.Стане ли това,следва ГЛАСУВАНЕ от Депутатите дали одобряват Исканията в Референдума.Така постъпи Слави,така и Копейкин.Нещо неясно?И пак повтарям за Дебилите неразбиращи съдържанието на сумата "Референдум":Това е най обикновено допитване до Народа за мнението му по даден въпрос,което обаче НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ХАРАКТЕР,а е само ПРЕ-ПО- РЪ- ЧИ-ТЕЛ-НО!

    Коментиран от #27, #32, #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 факуса

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ти престъпник ли си?":

    що тогаз швеция и дания не щат в зоната чехия полша унгария също не напират,явно са прости според вас,що в зоната са согромни дългове

    Коментиран от #62

  • 27 Ужас

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Жалко, че не си роден преди 2 века, щеше да си идеален роб на някой робовладелец!

    Коментиран от #30

  • 28 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ани":

    Браво бе Ани ! Какъв е дневният ред на хората ? Не искат ли да живеят по добре като Германците и Гърците или най важна е корупцията , за която всеки говори , но никой не я е виждал . Забелязал съм политици, политолози и други такива ,като сложат думата корупция в изречението и всичко си идва на мястото, но ни доказателства , ни дявол ,ни обяснения.
  • 29 Марс

    6 2 Отговор
    Тук Земя, нещо референдум, суверен? Марс, тук Земя,, има ли връзка?
  • 30 оня с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ужас":

    Така е и като "Заслужил роб" щях да ползвам купища привилегии,ама досега щях да съм умрял пък НЯКОЛКО Пъти.С 2 думи - НЕ СЪЖАЛЯВАЙ вместо мене!
  • 31 факуса

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    щот ще ни зартобят окончателно,що гърция искаше да си върнр драхмата,що чехия полша и унгария не напират за зоната,и най вече,за толкоз г.членство са доказали,че ни мразят и ни третират като втора категория хора
  • 32 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    а швейцарците къде живеят бе конярче,стой си в обора и си храни коня
  • 33 Не познавам

    9 3 Отговор
    европеец вкарали го в еврозоната и да не плаче за националната си валута! французи, германци, гърци, испанци, хървати, балтийци. Защо нямаме политици като в Полша, Румъния, Унгария, Чехия, как все такива "инопланетяни ни се падат". Тези на черното викат бяло и не се изчервяват.

    Коментиран от #46

  • 34 Гого

    9 4 Отговор
    Ако бяхме народ и общество, ВЕЧЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ 500 ХИЛЯДИ НА ПЛОЩАДА СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !!!!!!!!!! добитък
  • 35 Демокрацията е управление

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    на народа. Референдумът е форма на заявяване на волята на народа. Значи според теб демокрацията е препоръчителна. И не ми излизай с номера, че фашистката коалиция с 30% подкрепа има правото да говори от името на народа. Бегай да живееш в демократично Конго с тези разбирания, тук е Европа.
  • 36 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "Любопитен":

    Що за глупави разсъждения и последвалия глупав въпрос ? Коя е тази сила ,която ще те накара да се откажеш от името България и ЗАЩО ? България се ОТКАЗА от българският лев преди 25 години , когато и наложиха валутен борд . Не зная къде щяхме да бъдем сега с оная фалирала икономика и индустрия ако го нямаше борда . Няма нужда да ви обяснявам , а и вие недейте да четете , просто нещата не са ви ясни .

    Коментиран от #42

  • 37 Опа

    6 3 Отговор
    Сьжалявам. Нищо няма да се случи следвпщите два месяца. След местните избори всичко ще се разпадне
  • 38 Пичага

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Любопитен":

    Много ги бъркаш сравненията. Не са ти уместни и затова няма и как да ти отговоря. Но такива като тебе нямакой да ги слуша и по добре разбира се. Ще слушаш и като ти стане по добре тога ще продумаш нещо - не че ще има някакво значение де.
  • 39 Наглец

    7 5 Отговор
    Ей ококорения не се прави на ударен първо референдум за еврото

    Коментиран от #44

  • 40 Крадливата леля Асена Спецова с нови лъж

    5 5 Отговор
    Лъжи! По некадърен МФ не сме имали, като чрез инфлацията ни обра доходите и спестяванията!
  • 41 Тъмен субект

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи":

    В "клуба на богатите" влиза, който е богат. Никой никого не дърпа. Ако не си богат в тоя клуб, си или сервитьор, или мияч на тоалетне. Толкоз.
  • 42 Минувач

    4 8 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Колко да си зле, то бива, бива, ама при теб е симптом! България НИКОГА не се е отказвала от лева, валутният борд е борд, от който можем да се откажем, ако поискаме. Валутният борд е дисциплиниращ фактор, но не и действащ надзаконово спрямо България. Ти, с каква валута пазариш, какво пише на нея - пише ли БНБ? Май да, а? Ако приемем еврото, този дисциплиниращ борд отпада на момента, политиците се освобождават да теглят много по-лесно заеми, дори и с по-ниски лихви, НО ПАК СА ЗАЕМИ! Те искат да си улеснят управлението и бюджетите, като продадат суверинитета ни. С еврото ние НЯМАМЕ никакъв глас в европейската централна банка за съдбата на еврото, нас ще ни задължават да следваме наложени политики отвън. Познай в чий интерес ще са тези нареждания! Бордът е в пъти по-добър от еврозоната, дава ни почти всички предимства на еврото, но без да ни задължава да ни налагат това или онова, по-дисциплиниращ е от еврозоната за фискалната ни политика, можем да го махнем, ако поискаме, а еврото и да искаме някой ден - не можем. Редица страни дори и без борд, каот нас НЕ ИСКАТ ЕВРОТО. Тези, които нямат какво да губят и са с огромни дългове, го приемат, но Румъния с много по-нусък дълг, разбира се не го иска. А ние имаме и още по-нисък дълг от румънците. Защо по дя.олите да го приемаме, когато се бордът е в пъти по-добро решение за нас!

    Коментиран от #47

  • 43 Асен Василев,!! Народа не иска никакво

    6 5 Отговор
    ЕВРО, НАБИЙТЕ СИГО В ПРОДАЖНИТЕ ТЪПИ ГЛАВИ! Обикновения Българин няма пари да Преживее, не го интересува никакъв Шанген! Да, изперат като Инвестиция крадените пари, за това ви трябва и Шанген и Евро!

    Коментиран от #60

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ежко

    7 3 Отговор
    Силно се надявам, да се приберете в дукпите от които изпълзяхте!Дано ЕС не ни приеме в еврозоната.Изхарчените пари за това начинание ще ги прежалим!
  • 46 Стига бе

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Не познавам":

    гърците и латвийците си бяха доволни, че са в богата Европа.
  • 47 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Минувач":

    Не бе , не се е отказвала на валутата си да вика ЛЕВ, но срещу всеки ЛЕВ , с който си купувам млякото , в БНБ стоят 50 цента . И ако ги няма тези центове , няма да го има и ЛЕВЪТ, Защо бордът действа дисциплиниращо , а Еврозоната не ? Защо не си дисциплинираме министрите на финансите и бъдем с държавите където се живее добре?И Румъния, и Чехия и останалите ще влязат в Еврозоната , имат договори, но защо не си наложат борд като нас , защото било много добре !
  • 48 Напред с еврото

    3 8 Отговор
    Успех на Денков, е постигнал нещо в живота и е световно известен учен...

    Коментиран от #63

  • 49 Гост

    1 4 Отговор
    Преди процеса по присъединяване имаш един референдум да признаеш, марм0т такъв.

    Коментиран от #59

  • 50 Русенец

    1 3 Отговор
    С еврото, всяко поскъпване от 1€ ще е равно на 2 лв, но ще изглежда по-малко и така, мошенгията ще минава по-лесно за пред хората.

    Коментиран от #58

  • 51 а$€н от хА$КОВО

    1 3 Отговор
    ОТ КАКТО "$ЛУЧАЙНО" $€ДНАХ НА КАТаджий$$$ката ПАЛКА НА ТАТИ И ДРЪЖКАТА И ПРОНИКНА В ДУ П€ ТО МИ
    РАЗБРАХ,Ч€ $ЪМ РАЗЛИЧ€Н...! :))

    ПП- ПРАЙД до ПРАЙДА!

    Коментиран от #57

  • 52 Черен Буревестник

    4 3 Отговор
    Хора, не вярвайте на тези еврейски корумпирани слуги.
    Еврозоната и Шенген нищо хубаво няма да ви донесат.
    Само МИЗЕРИЯ и ВСЕ ПО-ГОЛЯМ ГЛАД.
    Аз мисля, че вие вече доста сериозно започвате да го усещате.
    Задава се много тежка криза и единственното, което може да ни спаси е малкото ни останал все още НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕМИТЕТ.
    България трябва да бъде с Русия, това и Баба Ванга го е предрекла.
    МИСЛЕТЕ.

    Коментиран от #55, #56

  • 53 РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО

    5 3 Отговор
    ...... НАПРАВЕТЕ!!!
    Тази държава е на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ НА АСЕН ВССИЛЕВ.
    ПИТАЙТЕ НАРОДА И ТОГАВА ПРИЕМАЙТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО СПОРЕД ВОЛЯТА МУ.

    Коментиран от #54

  • 54 6нтщ5ж

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО":

    Няма нужса от референдум. Евро в България ще ИМА през 2025 г.!
  • 55 Мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Черен Буревестник":

    Корумпирани проруски слуги са такива като тебе, които плашат хората , че след еврото и погоп, и спъват развитието на страната ни. Еврото е втората световна най-силна валута и България ще я приеме.
  • 56 Дрънкаш глупости!

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Черен Буревестник":

    Аман от плашила, които изпълняват проруски пропаганди и плашат хората, че еврото е нещо лошо. Не, не е лошо, плюсовете са повече от минусите и е време да настигнем Хърватия, която ни задмина, след нас влезе в ЕС и преди нас влезе в Еврозоната и Шенген. Ние както винаги изоставаме.
  • 57 €вроаталник-Дж€н д€ ра$т

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "а$€н от хА$КОВО":

    "ВЪЗРАЖДАНЕ" ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ВЕДНАГА!
  • 58 Пффф

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Русенец":

    Много си зле с математиката, скрий се и не се излагай.
  • 59 Възмутен

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Референдум искат рашките трошляци. Няма нужда от референдум. Стига сте спъвали напредъка на България!

    Коментиран от #64

  • 60 Напротив

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Асен Василев,!! Народа не иска никакво":

    Народът иска еврото, народът иска да е европеец, а не рашка-копейкаджия или ориенталец!
  • 61 Истината!!!

    2 2 Отговор
    Българският лев е празна хартийка, ако не е вързан именно за ЕВРОТО!!!
  • 62 Англичанин

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "факуса":

    Питай защо UK излезе от ЕU! Някога да са приемали еврото?!:)
  • 63 БКП КПСС

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Напред с еврото":

    Кой ли го е направил Академик?! По Света такава титла не съществува!
  • 64 Татяна Вайсберг

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Възмутен":

    Що бе пич?! Нали си демократ?!:) Какво имаш против референдума?! Или, викаш виж какво стана на референдума в UK ! Как изреваха на умряло DW!:) Какво направихте британци?! От тогава за UK в българските медии не можеш да прочетеш нищо!:)
  • 65 Злати Минкова

    0 0 Отговор
    Никаква еврозона, импотентентен гeйзър такъв
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове