Last news in Fakti

15 Септември, 2023 11:25 1 206 24

Росен Желязков в Грузия: Подкрепяме вашата европейската и евроатлантическата перспектива

  • грузия-
  • европейска перспектива

България споделя мнението, че в подготовката за започвани на преговори за членство в ЕС Грузия не бива да се разделя от Молдова и Украйна, подчерта Росен Желязков на среща с Шалва Папуашвили

Росен Желязков в Грузия: Подкрепяме вашата европейската и евроатлантическата перспектива  - 1

България оценява на напредъка на Грузия в осъществяването на реформи и е готова да предостави подкрепа за тези, свързани с европейската и евроатлантическата перспектива на страната, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в Тбилиси. Председателят на българския парламент е на официално посещение в Грузия, където разговаря с председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили, съобщиха от Пресцентъра на Народното събрание.

Страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени ѝ от Европейската комисия през юни 2022 г. и се надяваме през октомври 2023 г. кандидатурата ѝ да бъде разгледана отново заедно с тези на Украйна и Молдова, отбеляза Росен Желязков. За нас е важно Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме готови да предоставим подкрепа, включително за изграждане на капацитет, добави той.

България последователно и активно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и оценява усилията, които се полагат, посочи председателят на Народното събрание. В същото време внимателно следим процесите в страната и отчитаме необходимостта от изпълнение на Копенхагенските критерии, както и прилагането на принципа на собствените заслуги в процеса на интегриране към ЕС, допълни Росен Желязков.

Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че страната му оценява високо подкрепата на България за европейския път на Грузия. Той изрази благодарност за споделения опит и желанието за подпомагане в този процес и увери председателя на Народното събрание, че Грузия няма да се отклони от своя европейски път.

България споделя мнението, че в подготовката за започвани на преговори за членство в ЕС Грузия не бива да се разделя от Молдова и Украйна, подчерта Росен Желязков. Благодарим Ви за тази позиция, както и за приятелската българска подкрепа и съдействие, обърна се Шалва Папуашвили към председателя на Народното събрание.

България и Грузия се радват на отлични двустранни отношения, подчерта председателят на българския парламент. Росен Желязков подчерта, че България неотклонно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници и разглежда страната като важен партньор в региона на Южен Кавказ и в широкия Черноморски регион. Ценим миролюбивия подход на страната към предизвикателствата, пред които е изправена, както и амбициите ѝ да изгради силно демократично общество, отбеляза той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че България е сред редовните контрибутори на наблюдатели за Европейската мисия за наблюдение в Грузия и уточни, че още днес ще посети мисията за наблюдение на ЕС на демаркационната линия при село Одзиси.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелючо

    26 9 Отговор
    каква европейска бе тя грузия в азия

    Коментиран от #4

  • 2 И той

    20 9 Отговор
    хукна като изоглавен .
  • 3 Така, така…

    19 8 Отговор
    И до Бангладеш и до Сомалия се разходи! Ние, нали сме богати, какъв е проблемът да ти плащаме безсмислените пътувания!
  • 4 провинциалист

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "зелючо":

    Те по черноморска линия, то нали вече е вътрешноатлантическо море.
  • 5 С мотора

    14 8 Отговор
    си ли е заминал за Грузия ?
  • 6 Ужас

    19 9 Отговор
    Стотици хиляди левове за да отиде да се надупи в Грузия, но пари за останалите без домове заради наводненията няма!
  • 7 ЖЕКО

    18 4 Отговор
    ДАНО ГРУЗИНЦИТЕ НЕ ПРОСТИ КАТО НАС
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Учуден

    12 9 Отговор
    Росенчо за телефони не е ли чувал? Ако не и с имейл можеше да му се подмаже.
  • 10 Прост ненормалник

    9 7 Отговор
    Добре е за вас крадците за нас обикновените е мизерия и храна боклук!
  • 11 меятаят за кариера с цената на всичко

    10 6 Отговор
    "Народните" избранници са изключително прости и удивително некомпетентни! И в двете направления ще продължат да пропадат!
  • 12 Хихи

    9 11 Отговор
    Къде се вре тоя турски шпионин, Грузия е територия на Мечока. Какво нато какви пет лева. Шушляк.
  • 13 реру

    12 5 Отговор
    Грузинците сигурно знаят какво искат, как да се развива страната, кое е нормално и т.н.
    Александър Мациевски - роден в Молдова и Герой на Украйна вече има паметник в столицата на Грузия...

  • 14 грузинците са мъдър народ

    10 7 Отговор
    би те не щат бре Росенчо, не можа ли друго да измъдриш?! Бааааси елементарите копи пейст опорки. За какво са ви тия съветници бе, еднакви опорни точки ви правят, много ги мързи.
  • 15 пигашвили

    2 2 Отговор
    Папуашвили е роден и израсъл в Нова Гвинея.
  • 16 БСП на Бунището

    6 7 Отговор
    2008 ма година Руската армия атакува Независима Грузия и Окупира 20% от територията й в областите Осетия и Абхазия и по модела в Украйна ги прави " независими" ...Разполага 30 военни бази там и стратегически ядрени оръжия.Грузинците от тези области масово бягат от руската Окупация...

    Коментиран от #19

  • 17 Какво можеш да подкрепиш

    4 4 Отговор
    незначително човече-нищо! Никак вици такива,не можете на България да помогнете,други ще оправяте!
  • 18 Всички работят

    2 3 Отговор
    В направление да се сформира ново БКП. Няма ли кой да ориентира България в посока, поне несъвпадаща с директивите от "партньори", целящи унищожаването й?
  • 19 Точно описваш

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "БСП на Бунището":

    Нахлуването на американски военни бази в България. "Независима". От себе си.
  • 20 Колкото Австрия подкрепя шенгенската

    2 4 Отговор
    Интеграция на България хаха научиха се нашите да лъжат като европейци- колониалисти- чорбаджии Грузия, ако е с акъла си, да се ориентира към икономиката на БРИКС, а не към фалиралите чантаджии на ЕС, където нищо не работи и всичко е санкции и забрани
  • 21 Сталин

    5 5 Отговор
    Евреийския съюз търсят още жертви да им плащат дълговете
  • 22 Сметка без кръчмар

    2 5 Отговор
    А грузинците които не приемат джендърите атлантици и руснаците в чиито зони на интереси попада Грузия питали ли сте ги преди да си ръсите тъпашките опорки или трябва да ви ошамарят за да се сетите?

    Коментиран от #23

  • 23 реру

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сметка без кръчмар":

    "... руснаците в чиито зони на интереси попада Грузия питали..."


    Къде бил "ключът от бараката"... грузинците първо да питат руснаците, а след това себе си...
    От друга страна, зони на интереси май имаше само наглия "западен" империализъм...
  • 24 сноу

    2 1 Отговор
    Дъртото козяшко говедо умело е подритнало и здраво прескрипало герберасткия вожд и непрестанно го употребява за черната работа..В случая роската ще извърти хармана на кравите, пък те кротко ще подливат вода ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове