Last news in Fakti

20 Септември, 2023 07:11 1 382 18

Извинителните бележки за учениците да са платени, поискаха лични лекари, Министерството на здравеопазването е против

  • извинителни бележки-
  • лични лекари

Председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви, че никъде не е записано, че въпросните бележки са безплатни.

Безплатни или платени са медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на болните ученици? Невероятно, но този прост въпрос не може да получи еднозначен отговор, поне ако се съди по взаимно изключващите се обяснения по темата, съобщава "Сега".

Здравният министър проф. Христо Хинков изрично заяви, че въпросните бележки са безплатни в момента и такива ще останат и след замяната им с електронни варианти от 1 октомври. Представители на организациите на общопрактикуващите лекари обаче сочат нормативната уредба и твърдят категорично, че имат законово основание за вземане на такса при издаването ѝ. Има и лични лекари, които издават бележките безплатно.

Миналата седмица на пресконференция на трима министри за въвеждането на електронни бележки, изрично беше посочено, че те ще се издават безплатно на учениците.

"Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и за в бъдеще, просто сега медицинските бележки се дигитализират", каза здравният министър проф. Христо Хинков. На журналистически забележки, че реално в момента медицинските бележки се плащат между 2 и 10 лв., думата взе шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който обясни, че медицинската бележка е краен етап в извършването на преглед при личния лекар, като въпросният преглед за децата е безплатен.

"Аз няма да коментирам отделни случаи. Ако има такива, моля да ни бъдат съобщени. Що се отнася до други административни бележки - административна услуга, несвързана със здравословното състояние, диагностика и лечение, те не са включени в пакета дейности на касата. Но това не касае прегледа на детето по повод заболяване и издаване на информация към училището, че то е болно и трябва да отсъства. Ако има случаи, в които някой, за това, че е прегледал дете, взема допълнителни пари, освен че касата му плаща, ние не одобряваме и не толерираме", коментира Маджаров, добавяйки, че административните услуги са "други услуги, а не преглед, диагностика и лечение на детето".

Броени дни след тези изказвания председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви, че никъде не е записано, че въпросните бележки са безплатни. По думите му те не фигурират в пакета от дейности, които се заплащат по здравна каса, т.е. за тях всяко лечебно заведение или лекар може да иска (и иска) такса. "В София бележките струват средно по 4-5 лв., има и по 7-8-10 лв. Те се издават с касов бон, всяко лечебно заведение има право да определи размер", посочи той.

Същия коментар направи и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който също бе на пресконференцията, акцентирайки тогава върху факта, че е-бележките ще се издават само след реален преглед в кабинет, както и върху това, че се прави голяма стъпка напред по посока електронизация и обмен на данните между системите на здравеопазването и образованието. Вчера пред "Сега" той също подчерта, че прегледът на децата при личните лекари е безплатен, но издаването на бележка за извинение на отсъствията им е административна услуга, като всяко лечебно заведение може да определи цена, която следва да изложи на видно място за пациентите, след което да издаде касов бон за нея. "Извинителните бележки не са част от пакета дейности по здравна каса по наредба 9", категоричен бе той, подобно на д-р Миндов.

И друг проблем изникна около предстоящите електронни бележки. Първоначално бе съобщено, че те ще се отпускат от датата, на която детето е било реално прегледано в кабинета от личния си лекар. Това обаче притесни родителите, че няма да могат да извиняват отсъствията, ако не заведат веднага детето на лекар. По този повод министърът на електронното управление Александър Йоловски увери, че е-бележките от лекар за извиняване на отсъствията на боледуващи ученици ще могат да се издават с няколко дни назад. "Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени", обясни той.

Д-р Георги Миндов обаче заяви, че макар и казани от министър, думите му не са документ, т.е. за да може той и колегите му да издават електронни бележки за отсъствия със задна дата, ще трябва да получат указание, разпоредба или документ от министерството на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    24 0 Отговор
    Да ги направят 15 лева и ще има дълги грипни ваканции.Онзи доктор в Бургас дето стана рекордьор по сложени ваксини доволно потрива ръчички.
  • 2 Мале

    28 1 Отговор
    гнасните бели престилки ще ядат яки тупалки
  • 3 варненски пенсионер

    35 0 Отговор
    не се наядоха ! постоянно вдигат таксите за фолмални бележки !
  • 4 Няма

    31 2 Отговор
    По алчни прослойки от доктори и учители.
  • 5 Пожелавам

    25 0 Отговор
    Всички доктори изкарващи пари от деца, за здравето си да ги използват дано.
  • 6 Нали

    27 0 Отговор
    детското здравоопазвене е безплатно? Държавата и лекарите се разберете. Не ви ли е срам да искате пари от болно дете, даже и за електронна бележка. Един преглед при лекар завършва с изготвяне на документацията от него - рецепта, препоръки, болничен, или извините на бележка и т.н.
  • 7 Моля

    19 0 Отговор
    Помогнете ми да разбера - как се формира заплатата на личния лекар .

    Коментиран от #8

  • 8 Личните

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Моля":

    лекари са ЕТ /Едноличен търговец/. Част от заплата е от НЗОК а другата от платени прегледи и такси.
  • 9 Студопор

    21 0 Отговор
    Нищо свято не остана в тая страна...! И на въздуха цена ще сложите, защото никъде не е записано, че е безплатен.
  • 10 Реалност

    16 2 Отговор
    Доста ни е объркана здравната система ,благодарение на здравната каса ,там чиновниците взимат тлъсти заплати ,карат служебни коли,а пациентите патят ,защото лекарите ги направиха търговски дружества ,каквото продаде това взима,затова няма лошо да си плащаме бележките,но е редно паритени от здравно осигоряване да ни се привеждат в "карта"по сметка и да сиги ползваме за нас или нали роднини (не като сега аз внасям заедно с работодателя,доплащам и накрая и още такси и недоволни здравни работници),така когато отида с картата на гишето ще те гледат с по добро око защото в картата ще има сума достатъчна да ме лекуват и лекарят когото съм избрал ще е доволен .
  • 11 интересно

    14 3 Отговор
    Защо в "гнусния Запад всяко посещение при лекар е безплатно,без никакви потребителски такси,даже за лекарства от рецепта почти не плащаш нищо,за операции няма пари под масата,,за физиотерапии няма пари.....а тук бялата мафия иска и от едно болно дете пари за извинителна бележка. И после някои казват, че това било заради демокрацията в България.... Не е , това е заради демокрацията създадена от комунистите е така. Защото истинската демокрация, Западната демокрация няма такава подигравка с народа
  • 12 То това е целта на цялото това

    12 0 Отговор
    "Упръжнение," личните лекари да прибират още пари, както и това да се копуват антибиотици, само с рецепта от Аптеките!! Три дни напред звъниш на разни телефони да си запишеш час при личния лекар, но той, тя сие освободила мед сестрата за икономии, а да звъниш между 16 и 17ч на телефона на сестрата на нейна колежка та тя да ти даде час!!?? И това може да го прочетеш, като дойдеш пред кабинета на личния лекар, то е лепнато на вратата???? Три дни?? До токава може да са минали два дни след Погребението ти!!!
  • 13 д-р

    7 2 Отговор
    Оставете мед.бележки вижте по колко ученика са в малки стай дори и в мазета с малки прозорчета това го нямаше и преди 1990год. въпреки,че учениците баха много повече
  • 14 Ком

    8 0 Отговор
    Бялата мафия търси още и още да граби.
  • 15 Русоробски фронт

    2 0 Отговор
    Имам 2/3 неизвинени и нищо не ми направиха едно време
  • 16 Копче мам , палто нямам

    5 0 Отговор
    Абе бунаци за какво се борите и откакво искате да издрънкате още пари кяр?
    У нас няма ЕЛЕКТРОННА ЗДРАВНА КАРТА, вие се борите за дребнотии.
    Наистина територията се управлява от високо платени дебили !
  • 17 Васил

    3 0 Отговор
    Тез не са наядоха!
  • 18 Брънзов, Миндов Белата Мафия!!!

    2 0 Отговор
    Да, има още по голями опашки пред личните лекари, Учениците да се заразяват в тесните Коридори по лесно и най важното личните лекари да тъпчат Пеликанските си гуши!? Това ни предлага Белата мафия!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове