Last news in Fakti

21 Септември, 2023 22:04 1 530 18

Представители от 8 балкански държави приеха Апел за мир и създадоха Партньорска мрежа

  • синпи-
  • мир-
  • балкани

Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Тази война представлява пряка и непосредствена заплаха за сигурността на нашия регион

Представители от 8 балкански държави приеха Апел за мир  и създадоха Партньорска мрежа - 1
Снимка: СИНПИ

Участниците в Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“ приеха Апел за мир и равна сигурност на Балканите.

Представителите на 8 балкански държави – Турция, Гърция, Албания, Северна Македония, Кипър, Сърбия, Румъния и България се обединиха около тава, че техните страни и народи са изправени пред безпрецедентни нови предизвикателства и възможности.

„Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Тази война представлява пряка и непосредствена заплаха за сигурността на нашия регион във всички нейни аспекти: военен, икономически, човешки. От наш общ интерес е тази война да завърши възможно най-скоро с взаимноприемлив и траен мир“, се казва в документа.

Участниците призовават своите правителства да работят за постигането на тази цел.

По думите им войните са донесли безкрайно много жертви, страдания и опустошение на Балканите. Балканските народи са си взели поуки от тежките уроци на историята.

Те считат, че е необходим нов диалог на най-високо равнище, който да доведе до взаимно общо разбиране за постигане на сигурност за всеки и всички и нов импулс за развитие на истинско партньорство на Балканите в Европа.

Според тях държавите, правителствата и обществеността във всички балкански държави да активизират многостранното и двустранно сътрудничество и диалог на всички нива. Необходим е открит разговор за постигане на общо разбиране за потребностите на региона и за откриване на постижими перспективи за развитие.

„Балканите могат да бъдат най-бързо развиващият се регион на Европа“, категорични са подкрепилите Апела.

Представителите на RUMELİSİAD и Istanbul Gedik Universitesi от Турция, Институт за алтернативни политики ENA - Гърция, Център за геостратегически изследвания – Сърбия, Европейски ресурсен център за устойчивост – Румъния, ЕГТС HELICAS – Гърция, Институт за правни науки и Сдружение за изследване на обществените науки "Аргументум" от Република Северна Македония, SKUTARI ART CENTER – Албания, Antemis Innovation – Кипър и от България Стратегически институт за национални политики и идеи, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, Националната асоциация за международни отношение и Българо-финландското дружество за приятелство, решиха да създадат Партньорска мрежа от балкански неправителствени организации, работещи в сферата на сигурността, икономиката, инфраструктурата, транспорта, енергетиката, културата, спорта, здравеопазването, образованието, екологията и демографията.

„Със създаването на тази мрежа, нашата цел е да осъществяваме съвместни проекти в областите, в които имаме общи и съвпадащи интереси. Разчитаме на участието, сътрудничеството и подкрепата от нашите сънародници, правителства, сходни организации и партньори от съседни държави и региони и от Европейския съюз. Нашият интерес и цел е да започнем ускорено съвместно да изграждаме Балканите като район на мир, равна сигурност, сътрудничество, партньорство и благоденствие в една обединена Европа“, се казва в заключение в Апела.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за сега само с огън

    12 7 Отговор
    Въоръжените сили на Руската федерация унищожиха местоположението на чуждестранни инструктори в Черкаси. Около 30 чужди военни инструктори отидоха в по добрият свят.

    Коментиран от #2

  • 2 222222

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "за сега само с огън":

    Днес е един добър ден. Трима шпиони по малко, Протеста на Копейкин е пълен провал, а летището Саки в Крим гори заедно с 12 руски самальота

    Коментиран от #3, #8

  • 3 да днес е добър ден

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "222222":

    масираните руски удари бяха цели три, по цялата територия на бивша украйна.

    Коментиран от #5

  • 4 даааа

    2 1 Отговор
    Общо са курназ с Стамбул тапия.....
  • 5 Хохо Бохо

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "да днес е добър ден":

    Прав си! Путин е престъпник, Бомбандира Украйна...
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    6 4 Отговор
    Аве, алоуу, от кога Туркието е Балканска Держава, или аз не съм мул нещо днеска?
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    1 1 Отговор
    “чул днеска”
  • 8 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "222222":

    Гори, ама на УНИАН езика гори
  • 9 Коментар

    13 2 Отговор
    От година и половина това са първите,които казаха думата "мир" при среща и не говорят на тях нито за Глобално затопляне,нито за климатични промени.Дано са изтрезняли вече.Доскоро вместо за мир обсъждаха даване на оръжия и климат.Държаха се като побъркани.
  • 10 Дернев

    13 2 Отговор
    Ще има или не СЕЩ, дай боже да има, задължителто трябва да има Балканска фе8ерация. За първи път имаме всички шансове 8а я направим. По този начин ще помогнем и за съ9даванетона СЕЩ и Европа за европейците. Катопърва стъпка ни трябва обединени Балкани, а не Шенген. Там трябва да насочим усилиятаси, докато Франция намеридостоеннаследник на Де Гол.
  • 11 Злати Минкова

    3 4 Отговор
    Войната е инструментът, с който може да се реши всичко, което не може да се реши с дипломация и с преговори. Историята е показала, че винаги войната води до прогрес. Един умира, за да живеят много. А ние сме скопена държава, войни не водим, чакаме сами да се закрием.
  • 12 абсолютно

    5 1 Отговор
    Списъкът с чакащите за лечение в Англия достигна рекордните 7,68 млн. души, като между тях има хора, които не са успели да получат медицинска помощ повече от година. А проучване показа, че около 120 000 са умрели, преди насрочения им преглед или операция. Повече от половината са чакали под 18 седмици, но на 2,5 млн. се е наложило - между четири и 12 месеца, а на няколко десетки хиляди даже и по-дълго. Сред тях е имало възрастни хора, нуждаещи се от смяна на тазобедрена става или операция на херния, но също и болни от рак, получили лечение два месеца след поставяне на диагнозата им.
  • 13 ганю

    3 0 Отговор
    когато няма мир валят ракети и после се мре
  • 14 Пожара

    1 1 Отговор
    Ма е прав басю Пуси под моркова, шо у Росiа са станале много боклужаците и им е време да одат да сдохват у Окрайна! Да го пази Господ,да го варди да си свърши до край работата па после може и он да полегне до Момиан да си почива благовейно деа!
  • 15 Добре

    3 0 Отговор
    Обединението прави силата !
  • 16 факт

    5 2 Отговор
    Пълна пед......ия!
  • 17 Умен по цялата глава

    3 2 Отговор
    СИНПИ се ръководи от Калоян Паргов от БСП и още няколко подобни като него.НАМО е "куха "фирма..Това е под егидата на пРезидента и с парите на руския Окупатор,явно, говорят за МИР,вместо да изтеглят войските си от Украйна у да ходят в Хага на Съд....Събират се да си говорят...
  • 18 българка

    1 0 Отговор
    Интересно към кого е апела - към агресора или към жертвата? Такъв "апел" остава да виси в пространството като сапунен мехур, който след малко ще се пукне и ще остане малка локвичка, която изсъхва бързо и ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове