Last news in Fakti

26 Септември, 2023 22:55 1 087 21

Даниел Смилов: "Служебно правителство" е доста странен институт

  • служебно правителство-
  • конституция

Ситуацията е узряла за промяна в Конституцията, смята програмният директор на Центъра за либерални стратегии

Даниел Смилов: "Служебно правителство" е доста странен институт - 1

Ситуацията е узряла за промяна в Конституцията. Две са основните смислени направления, които са предложени в проекта за промени. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

"От една страна, това е довършването на реформата в съдебната сфера, разделянето на Висшия съдебен съвет, отделянето му и създаването на Висш прокурорски съвет. В крайна сметка, това са две различни професии, с различни правомощия в конституционния модел, с различни функции и в съдебния процес. Така че има логика тези два съвета да бъдат разделени и да се даде автономия на съдиите сами да вземат основни решения, свързани най-вече с кадруването. Друго, което е разумно, че при това разделяне на двата съвета, съдиите, които са доста разнородна група сами по себе си, има административни съдии, други съдии, които са под шапката на Върховния касационен съд (ВКС) тоест, вътрешно тази група не е еднородна и по тази причина по-лесно може да се самоуправлява, без да се стигне до самоконцентрация на власт в ръцете на един или друг субект.

При прокурорите това не е така, защото те са по йерархизирана система и ако се остави на вътрешна демокрация тази система, много е вероятно, както в армията, ако има избори генералите и началниците да бъдат винаги избирани. Затова точно има смисъл по-голяма външна квота, избирана от парламента да присъства в този Висш прокурорски съвет. Така че логиката тук ми се струва здрава, трябва да се огледат детайлите, но като цяло това е добре промислена реформа, която и през годините, нейната логика ми се струва, че е била достатъчно обосновавана", обясни Смилов.

По думите му другата основна линия, която според него е правилна е по отношение на правомощията на президента при излъчване на служебно правителство и изобщо ролята на служебните правителства: "Появи се сериозен проблем през последните години, защото Конституцията беше предвидена да действа в друга ситуация, когато тези служебни правителства са изключение, случват се рядко. Те станаха едва ли не правило за определен период. Очевидно е, че някакви мерки трябва да се вземат".

Според Даниел Смилов "служебно правителство" е доста странен институт.

"В нормалния парламентаризъм имаме правителства, които са в оставка и които продължават да действат до съставяне на ново правителство. И пак парламентарно подкрепено. Това е и по принцип идеята на парламентаризма. При нас се появява някакво междинно правомощие на президента, което по идея трябва да е краткосрочно и техническо, но видяхме, че не винаги става така. Затова една от добрите промени, които се предлагат, според мен е удължаването на действието на Народното събрание до избиране на следващо Народно събрание, т.е. да няма момент, в който да имаме служебно правителство без парламент и да се получава дупка-вакуум в парламентарното управление. Това е в плана на рационализация на парламентаризма, избягване на парламентарни кризи и общо взето отсъствие на една от основните власти, на практика основната власт - законодателната в парламентарния модел, това е добре", смята специалистът по сравнително конституционно право.

На въпрос, свързан с исканите промени в Конституцията дали имат отношение към приемането на България в Еврозоната и Шенген, Смилов отговори:

"За мен това е много сериозно основание да се правят поправки на Конституцията, ако това беше залога за влизането ни в Шенген и в Еврозоната. Само че аргументът е сгрешен, защото това просто не е вярно. Ние няма да влезем в Шенген и Еврозоната, заради конституционните промени от една страна, а от друга страна тези конституционни промени са необходими за страната, независимо от това дали ще влезем в Шенген и Еврозоната или не"


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв

    24 0 Отговор
    Институт бе ? На тъпаците и безхаберниците ли ?! Горивата отново минават три лева , ти за работещо правителство ми говориш !
  • 2 Мда

    13 0 Отговор
    Смилов няма да напише нова Конституция, която определя какво как да става, ама дава акъл. Сега Пеевски пише нещо. А преди него Батков писа Конституцията на България и затова получи орден "Стара Планина"...

    Коментиран от #18

  • 3 Град Симитли

    18 0 Отговор
    "... програмният директор на Центъра за либерални стратегии.."
    ... Ихи хи хи хи
    И хи хи хи хи
    И хи хи хи хи
    .....
  • 4 Защо давате трибуна

    23 0 Отговор
    на такива жалки, продажни и лъжливи същества като това на снимката! Те са тотално дъно на едно общество и не са пример за подражание и е редно да се изхвърлят, а не да им се дава трибуна!
  • 5 Коч Ина

    19 0 Отговор
    Ако от посолството му кажат, и майка му ще му се стори страна
  • 6 ТИПИЧНО

    13 0 Отговор
    ЗА ОТПА ДЪЦИТЕ НА КОЗЯШКАТА ХРАНИЛКА И ТОЯ И ЖЕНА МУ...........
  • 7 спиро

    13 0 Отговор
    Виж се в огледалото - жалка глупотевина
  • 8 Двуок ЦИКЛОП

    14 0 Отговор
    Звучи отчайващо Пеевски да пише КОНституция , Борисов да говори , че ВИНАГИ КАЗВА ИСТИНАТА , а Хекимян да е мераклия за КМЕТ и то на ШАЙКАТА !
  • 9 Реплика

    10 0 Отговор
    Какви конституционни промени предвижда Смилов при вот на недоверие към което и да е правителство?
  • 10 аз пък мисля

    13 0 Отговор
    че директор на Център за либерални стратегии е доста съмнителен институт, финансиран от Сорос, за да може един невероятен специалист като Смилов да не успява да разбере какъв е смисълът на служебното правителство при парламент, който не е годен да излъчи редовно правителство. Цял живот Смилов, Христо Иванов и сие на хранилка и иначе демократи, обаче не могат да разберат смисъла на демокрацията. Затова пък как добре разбират файдата от автокрацията.
  • 11 извинявайте

    9 0 Отговор
    ама това е много тъпа физиономия. Почти като на Христо Иванов, който пък е директор на някакъв институт май по правни инициативи. Нищо, че Христо хабер си няма от право и никога не го е практикувал, обаче е директор по право, а Смилов е директор по либералите. А бе, ужас някакъв. То от директори не можеш да се обърнеш.
  • 12 Гражданин

    9 0 Отговор
    Не е нормално компрометирано правителство да продължава да изпълнява своите функции. Разделението на властите е основа на демократичното общество. Отнемането на правомощията на Президента да назначава служебно правителство е пряко посегателство срещу това разделение. Дългият мандат на служебните кабинети се дължи не на желанието на Президента да управлява държавата, а на невъзможността на партиите да си разделят баницата. Президентът Радев е най -доброто нещо, което се случвало в нашата държава от десетилетия насам.

    Коментиран от #15

  • 13 Страшно странен

    6 0 Отговор
    И него избират както редовното, с разликата, че се знае кой носи отговорността.
    Но вие си обичате колективната безотговорност - безметежни кражби!
  • 14 а ти си доста

    3 0 Отговор
    странен и незначителен човек. Виждал ли си се в огледалото?
  • 15 някак между капките мина

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    скорошно изказване на най-великия суперексперт и интелектуалец Борисов от Банкя, който каза по повод на президента Радев, че това е единствената стабилна и работеща институция у нас. НЕ ПОМНИТЕ ЛИ, ало слагачите на онзи от зайчарника????
  • 16 някой

    5 0 Отговор
    Служебни правителства няколко пъти са вадили страната от кризи, та не знам какъв ви е проблема със служебните правителства.По точно знам - вашият проблем са служебните правителства на Президента Радев, а не самия вид правителство.
  • 17 Естествен Интелект

    3 0 Отговор
    Като се уволни някой корумпага и си продължава още 2-3 гадини, а? Този излезе от една талавизия и веднага отива в другата...Запомних това от изборната нощ.
  • 18 Естествен Интелект

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    И Барни Ръбел писа една....
  • 19 Доктор

    2 0 Отговор
    Соросоидна подлога.
  • 20 ха ха

    1 0 Отговор
    както обикновено , кой как докопа властта започва да си пише закони за да попречи на населението да ги отстрани , а платени певици колкото щеш
  • 21 Смешник

    0 0 Отговор
    Само като ти гледам мазната и педалска физиономия ми става ясно каква широка халка си. Сигурен съм, че си бил мн тормозен в училище. Кои ти разреши да даваш оценки.. големия демократ, които не зачита разделението на властите. Умрело куче!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове