Last news in Fakti

27 Септември, 2023 21:36 1 950 16

Проф. Киров: Няма смисъл Румен Радев да вади своя проект за Конституция

  • румен радев-
  • промени-
  • конституция-
  • пламен киров

Вече е късно

Проф. Киров: Няма смисъл Румен Радев да вади своя проект за Конституция - 1
Снимка: Архив

Вече е късно президентът да внася законопроект за промяна в Конституцията, въпреки че най-вероятно той има вече изработен такъв, но дотолкова, доколкото всички политически партии, с някакви изключения, са негативно настроени към президентската институция и дотолкова, доколкото вече са осигурени 2/3 от гласовете, които да подкрепят предложения проект, внесен от "не коалицията“ няма смисъл Румен Радев да внася проект, който да отразява неговите идеи. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия.

"Макар че в някои елементи на желаните конституционни промени – например, въвеждането на пряка конституционна жалба за гражданите пред Конституционния съд, мисля, че няма големи различни между идеите на президентската институция и на вносителите на настоящия законопроект", обърна внимание проф. Киров.

На въпрос как би реагирал Румен Радев, ако има бъдат засегнати правомощията на президента като цяло, бившият конституционен съдия отговори:

"Естествено, че ще реагира остро и така би следвало да постъпи всеки президент – тук се абстрахираме от това, че в момента Румен Радев осъществява функциите на президент на Република България. Тъй като ограничаването на президентските правомощия, както по отношение на съдебната власт, те не са значителни, не са силни правомощия. Става въпрос за назначаването на тримата висши магистрати – председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, при положение че орган на съдебната власт, т.е. Висшият съдебен съвет (ВСС), предлага, а президентът издава указ. Той може да възрази, но ако ВСС предложи отново същото лице за назначаване, президентът не може да откаже. Т.е. в случая президентът може в тази процедура да изрази някакви съображения относно предлаганото лице, но той не може да предотврати след категоричността на ВСС от гледна точка на предложението, да предотврати назначаването на висш магистрат", обясни проф. Пламен Киров.

По думите му, ако влезе в сила предложения проект за промяна в Конституцията на Република България ще установим впоследствие щетите от него.

"Що се отнасят до необходимостта от широк обществен дебат, включително и в научните среди, включително и в юридическите среди, включително и в гилдиите на магистратите, тъй като той ще засегне основно дейността на магистратите, защото самият парламент е избран само с 40% от имащите право на глас български граждани. Т.е. при тази ниска избирателна активност на последните парламентарни избори, макар да е формиран 240-членният състав на Народното събрание, той няма необходимата демократична легитимност, за да се нагърби с тази доста трудна и деликатна задача – да измени основния закон.

Поради това липсата на тази демократична легитимност може да бъде компенсирана с един предварителен целенасочен, не прибързан дебат, широк, от гледна точка на участващите в този дебат субекти, които да избистрят визията, т.е. целите на конституционната промяна, т.е. какви цели се преследват с конституционните изменения, както и адекватните на тези цели средства за тяхното постигане, юридически средства. Всъщност това не беше направено. Законопроектът беше внесен набързо и сега очаквам между двете четения, дотолкова, доколкото в парламента ще се провеждат дебати и обсъждания и ще има възможност за внасяне на допълнителни предложения за рационализиране на текста на законопроекта, това да се случи, т.е. да се съгласуват първо текстове, които очевидно не са съгласувани, или пък някои други, които будят сериозни съмнения, че се прибързва и се пускат от позициите на политическата целесъобразност", коментира още бившият конституционен съдия.

Попитан за предложението на Венецианската комисия - служебният кабинет да отпадне в България, той отговори: "Дали да отпадне, дали да не отпадне – първо, тук Венецианската комисия не може да дава съвети, дотолкова, доколкото би следвало такива съвети да отправи и към нашата южна съседка Гърция, тъй като и при тях има фигурата на служебно правителство. И всъщност още далечната 1991 г., когато се обсъждаше какво да бъде решението на парламентарна криза, породена от невъзможността на политическите сили в парламента в три последователни опита да формират правителство, тогава се възприе фигурата на служебното правителство и ние почерпихме опита на Гърция – тази Конституция продължава да бъде действаща в Гърция, както и на Конституцията на Турция от 1983 г., която вече не действа, дотолкова, доколкото Турция вече е президентска република, а не при стария режим – парламентарна република.

Така че служебното правителство има място в българския конституционен модел дотолкова, доколкото то е алтернатива на продължаване функциите на едно правителство, което макар и да е излъчено по парламентарен път, няма парламентарна подкрепа, дотолкова, доколкото процедурата за формиране на ново правителство не се е реализирала по член 99 от Конституцията. Т.е. ние ще имаме едно правителство в оставка, което ще бъде напълно безотговорно, което ще действа в един доста продължителен период от време. Всъщност, ако трябва да бъдем точни, единственото българско правителство, което си отиде след успешен вот на недоверие, това е с министър-председател Кирил Петков.

Трябваше година и половина, след като му беше гласуван вот на недоверие да управлява. Нима това се смята за нормална ситуация, при положение че той е в оставка след гласуван вот на недоверие, т.е. гласувано политическо порицание от парламента, и всъщност той управлява, при това без да може върху него да се осъществя парламентарен контрол. Е това е алтернативата на премахването на служебното правителство. Ако това им харесва на народните представители – нека да го приемат", обясни проф. Пламен Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 21 Отговор
    И тази руска слуга Киров се гърчи.

    Коментиран от #14

  • 2 Голия

    5 8 Отговор
    Няма нужда и от него самия само голяма нужда може да предизвика
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Знаем ги идеите на фатмаков

    6 15 Отговор
    Чл. 1.
    (1) България е република с парламентарно управление.
    (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
    ДА СТАНЕ
    Чл. 1.
    (1) България е република с президентско управление.
    (2) Цялата държавна власт произтича от президента. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, назначани от президента.
    Кратко и ясно по военномо.

    Коментиран от #15

  • 5 колко броя

    6 7 Отговор
    "професори" има на територията с кривите пътища ?
  • 6 Сомалийския пират

    5 14 Отговор
    Фърчатия пък ква дума имя???
    Да си трае преди да сме го експедирали към матушката му.
  • 7 Пак аз

    3 3 Отговор
    Какво разбира Радев от право, че не се сещам? Има ли поне един семестър?
  • 8 9876

    1 7 Отговор
    Фърчилков е вреден за България.
  • 9 ТО НЯМА СМИСЪЛ И ДА СЕ ИЗКАЗВАШ

    2 2 Отговор
    като знаем как дърпаше ТУЛУПА за шлифера
  • 10 Верно

    2 0 Отговор
    Не е късно, сега започва а Zглобката е вредна за България !
  • 11 Историк

    0 0 Отговор
    "той няма необходимата демократична легитимност"

    Професор "конституционалист", който не знае ЕЛЕМЕНТАРНИ неща за демократичния процес, или професор ДСар, който нарочно сабтира демокрацията в България?

    Демократичната легитимност се създава чрез ДОБРОВОЛНО И ЧЕСТНО представителство чрез избори. НИКЪДЕ демократичната ЛЕГИТИМНОСТ не е засегната от броя на гласувалите, защото и гласуването и негласуването е право на гражданите (освен ако в законите не е записано друго, а в българските закони не е). Негласуването също е упражняването на правото да избираш (пасивно).

    Този "професор" от доста време обслужва Радев/ДС. ДС си е създала държавен апарат, включително професори като този. Между другото, сам преди седмица този същия лъжеше директно, че Радев нямал проект за конституция, въпреки че сами я Радев преди година и половина се изпусна, че има. Даже няма да се учудя, ако точно този му го е писал.
  • 12 Историк

    0 0 Отговор
    "Т.е. ние ще имаме едно правителство в оставка, което ще бъде напълно безотговорно"

    А пред кого бяха "отговорни" служебните правителства на Радев?

    Защото направиха толкова незаконни неща и неща против интересите на българите (политически и икономически), че, ако бяха отговорни пред някого, сега всички трябваше да са в затвора, заедно с ментора им Радев.

    В Конституцията е записано, че служебното правителство има за ОСНОВНА задача да осигури следващите избори за Парламент: вместо това служебните правителства на Радев се занимаваха с МАСОВИ ЧИСТКИ в администрациите (над 7 ХИЛЯДИ! сменени висши административни служители, до един хора на Радев, който няма такива правомощия или роля по Конституция!) и подписваха 13 ГОДИШНИ договори с разни фирми.

    Това представлява ГРУБО НАРУШЕНИЕ на конституционната роля на служебните преавителства и на съм прочел от този "професор" ЕДИН РЕД по тези проблематични от гледна точка на конституционния ред въпроси за действията на Радев. Защо, може да си отговори всеки.
  • 13 резервист

    0 0 Отговор
    Слушайте специалиста, тъпаци! Ограничаването на правомощията на Президента по всички направления е продиктувано от между личностни отношения, а не от някаква обоснована необходимост. Правната традиция у нас е да се пишат и прекрояват закони в интерес на определени хора и ситуации. Няма нищо общо с правото. Утре при друг Президент напъните ще са в обратната посока. Така закони не се пишат. Още по-малко Конституция.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 резервист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Знаем ги идеите на фатмаков":

    Страх те е да не те вземат запас а?!

    Коментиран от #16

  • 16 Само копейките

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "резервист":

    Съдят по свои действия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове