Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 11:53 1 499 30

Богослов: Похвално би било, ако патриарх Неофит вдигне телефона и се разберат с патриарх Кирил Московски

  • руска църква-
  • патриарх неофит

Не ми е известно да е имало официални обвинения за несвойствена дейност срещу руските църковни представители в София, с изключение на сегашния случай с архимандрит Васиан, каза проф. Иван Желев

Богослов: Похвално би било, ако патриарх Неофит вдигне телефона и се разберат с патриарх Кирил Московски - 1

Важното е час по-скоро руската църква "Св. Николай Мирликийски" в София да се отвори за вярващите. След като се изредят камерите и фотоапаратите, богомолците да останат на любимите си места, сами с Бог, както и с техния небесен застъпник свети Серафим Софийски, каза за БТА богословът проф. Иван Желев.

Той отбеляза, че през последната седмица много силен интерес предизвика в българското общество изгонването от нашата страна на представителя на Руската православна църква - Московска патриаршия (РПЦ-МП) в България архимандрит Васиан (Змеев) и затварянето едновременно с това на руската църква "Св. Николай Мирликийски" в София. Струва ми се, че изгонването на 70-те служители на посолството на Руската федерация у нас в края на юни 2022 г. не предизвика такъв шум. Може би по-големият отзвук се дължи на две причини. Първо, бяха обвинени в шпионаж не дипломати, както обикновено става, а двама свещенослужители на РПЦ-МП, чиято дейност трябва да е далече от подобни неща. И, второ, беше затворена руската църква в София във връзка с екстрадирането на архимандрит Васиан, а това сериозно засегна религиозния интерес, казано най-общо, на много хиляди български граждани, заяви богословът.

Проф. Желев каза, че този интерес, за сведение на незапознатите, е свързан не толкова с богослуженията в самата руска църква, колкото с почитта към свети Серафим (Соболев), известен с руската си титла Богучарски или като светец - свети Серафим Софийски (1881-1950 г.). Той е погребан в подземието на храма и още от самото начало гробът му е станал място за поклонение на безброй вярващи, предимно българи, но също така на християни от Русия, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония и други. Много от тях убедено заявяват, че са получили помощ от Бог след молитва при гроба на свети Серафим за неговото молитвено застъпничество.

"Сега обаче водещи наши политици и висши държавни служители, специалисти от различни области, хора компетентни, но и други, които нямат понятие от тази материя, се изказват, заемат позиция и заклеймяват личности и институции. Компетентността беше изместена от емоциите и мненията се предлагаха публично без проверка на фактите и дори без познаване на фактическата страна на целия случай", коментира проф. Иван Желев.

Руската църква в София е построена за нуждите на тукашното посолство на Руската империя в карето между булевард "Цар Освободител" и улиците "Георги Раковски", "Георги Бенковски" и "Московска" (или площад "Николай Гяуров"). Тя е издигната със средства на руската държава, за да обслужва религиозните нужди на служителите на посолството, затова не е голяма.

По този образец са построени в нашата столица румънската църква "Св. Троица" на ул. "Княз Борис I" и гръцката църква "Св. Георги" на бул. "Македония". Независимо от променливата съдба на руското (десетилетия наред съветско) посолство и неговото отношение към храма, никога не е била оспорвана собствеността на този руски храм. Според публикуваните в последните дни документи се вижда, че мястото за строеж на храма е дарено от Софийската община, което дарение няма как да се оспори, каза проф. Желев.

Той припомни, че след възстановяването на дипломатическите отношения между СССР и Царство България през 1934 г. съветското посолство е поставило условие руската православна общност да се измести от комплекса на сградите на посолството. Защото в нея са идвали много бивши офицери и войници от руската царска армия, както и руски благородници - все идеологически противници на съветския режим. Тогава в договореност със Софийската митрополия последната предоставя на руската православна общност в столицата храма "Св. Николай Мирликийски" на ул. "Калоян", а българската православна общност от този храм се премества в руската църква, отделена междувременно с ограда от останалия посолски комплекс в посоченото каре.

Но за съжаление, по време на англо-американските бомбардировки на София, на 30 март 1944 г., българската църква "Св. Николай" на ул. "Калоян" е разрушена и в нея дори загива един руски свещеник. Повредена е от бомбите и самата руска църква. Фактически и двете църковни общности, българската и руската, остават без храмовете си. Руската църква е пострадала сравнително по-малко и била възстановена, но българската е срината изцяло и в края на парцела ѝ после е направен малък параклис, посветен на свети Николай, който в края на 60-те години на века беше малко разширен и сега съществува като малък храм. А на основната част от парцела, "надлежно одържавен", беше построен централният магазин на държавната търговска фирма за "западни" стоки "Кореком" (по-възрастните хора го знаят), припомни проф. Желев.

Той поясни, че през 1945 г. с решителното съдействие на РПЦ Цариградската вселенска патриаршия след 73 г. на схизма (изключване от общение с останалите поместни православни църква) признава автокефалията, т. е. независимостта на Българската православна църква (БПЦ) и това прави възможно двете църкви - БПЦ и РПЦ, да имат редовни отношения.

Руската православна църква вече е приела в общение руските православни общини на "бялата" емиграция в България и се договаря предаването на БПЦ на техните храмове и манастири, станало през 1952 г. Те са били изградени и поддържани в България от 20-те години на 20-и век в продължение на три десетилетия. При това предаване се прави изключение за руската (някога посолска) църква в София. Тя в същата 1952 г. е обявена от РПЦ за нейно църковно представителство у нас. Реципрочно и в Москва се дава един руски храм, който да служи за седалище на българския църковен представител. Но този храм не е собственост на българското посолство, а на Московската (църковна) епархия, като само предстоятелят е български клирик, назначаван от българския синод (колективен църковен орган на управление).

По същия начин и в Букурещ Румънската православна църква предоставя на българската православна общност един храм, в който служи българският църковен представител, защото тамошният български храм междувременно е разрушен. С Гръцката православна църква такива отношения не са установени и в техния посолски храм в София по няколко пъти през годината идва гръцки свещеник да служи на най-големите празници. БПЦ обаче няма нито свой храм, нито свой представител в Гърция.

Свещенослужителите на Руската и на Румънската православна църква се изпращат от техните синоди и само се съобщава назначаването на съответния свещенослужител. Откакто имам впечатления от 60-те години насам, тези църковни представители работят в съгласуваност с посолствата на своите страни, без да са наблюдавани напрежения в двустранните ни отношения. Изключение направи игумен Филип (Василцев, служил от 2011 до 2018 г.), при когото бяха отстранени българските свещеници от руската църква (за съжаление в съгласие със Софийската митрополия). А с тях напуснаха и повечето от редовните български богомолци в храма, както и някои от руските, в знак на солидарност с българските си духовни братя и сестри. Архимандрит Васиан продължи тази политика на разграничаване и на наблягане на факта, че "това е руски храм", коментира богословът.

"Не ми е известно да е имало официални обвинения за несвойствена дейност срещу руските църковни представители в София, с изключение на сегашния случай с архимандрит Васиан. Макар че и за неговия предшественик игумен Филип имаше такива съмнения в църковните среди, но не се стигна до взимане на някакви мерки от българските власти", каза проф. Иван Желев.

Какво трябва да се направи оттук нататък?

"Нека политици и други хора си правят упражнения по имотни и правни въпроси. Важното е час по-скоро руската църква в София да се отвори за вярващите. След като се изредят камерите и фотоапаратите, богомолците да останат на любимите си места, сами с Бог, както и с техния небесен застъпник свети Серафим Софийски", препоръча богословът.

Той припомни, че на втория ден след изгонването на архимандрит Васиан българският патриарх и Софийски митрополит Неофит определи свои свещеници, които да имат готовност да служат в руската църква, при положение, че тя бъде отворена. "Но това решение на патриарха е прибързано и не е съобразено с реалностите. В храма-представителство на РПЦ наши клирици могат да служат само със съгласието на РПЦ или на нейния представител. Същото важи и за храмовете на другите църкви. Макар и да служи на територията на Софийска митрополия, чуждият свещеник е автономен. Това е практиката на тези представителства. По същия начин те функционират навсякъде: в Истанбул и в Атина, в Дамаск и в Александрия, в Букурещ и Москва", обясни проф. Иван Желев.

Според него едва ли РПЦ желае да прекъсне тези църковно-дипломатически отношения, така че със сигурност тя ще изпрати свой нов представител. Но никой не знае кога ще стане това. "Възможно е да се забавят, за да стане по-силно напрежението у нас. Похвално би било, ако патриарх Неофит вдигне телефона и се разберат час по-скоро с патриарх Кирил Московски. А нашият синод вместо да се събере веднага и да разгледа въпроса, та дано с колективния ум да се намери път към изхода от положението, още чака да му дойде датата на отдавна насроченото полудневно заседание, все едно че проблемът е някъде далече от нас. И сякаш членовете на синода, начело с патриарха не разбират, че до голяма степен решението е в техни ръце. Но за това се иска разум и желание да се постигне най-доброто за вярващите хора у нас", коментира богословът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорбара

    14 16 Отговор
    Защо Патриарха да се черви бе толуп,козяците са виновни за всичките бели които надробиха.

    Коментиран от #20, #22

  • 2 Брат Румен Ралчев

    4 1 Отговор
    Мутрата беше свалена със шутове.
  • 3 ТаУмВзе

    14 6 Отговор
    За кое да се разбират, че не ми е Ясно! Изкукалите вече и духовници гонят. Що не изгониш имами и да затвориш Джамията на центъра, като си толко Тарикат. Бухахахахх

    Коментиран от #23

  • 4 Професори, защо ни премяташ!

    12 16 Отговор
    Отдавна Българската ПЦ е филиал на Руската ПЦ. Именно руснаците забраниха на Неофит да припознае Македонската ПЦ като дъщерна на БПЦ. И пратиха МПЦ в диоцеза на Сръбската ПЦ.
    Този ход показа и на слепите, че от Неофит нищо не зависи !

    Коментиран от #24, #26

  • 5 Не похвално

    12 5 Отговор
    а възхвално за руския патриарх Кирил и васално за българския патриарх Неофит би било едно обаждане до Кирил.
  • 6 Българка

    14 12 Отговор
    Българският патриарх по здравословни причини не може да вдигне телефона на руския патриарх-бъгарофоб и да бъде категоричен в настояването Руската църква да отвори вратите си. А следващият руски пратеник ще е също от КГБ/ ФСБ. Това е задължителна руска практика. И в руската/ македонската църква изгоненият свещеник е отслужвал литургии за убитите руснаци в Украйна, все едно украинците са ги примамили/поканили в земите си, за да ги избият. Така чр по-добре Руската църква да си е затворена, а посетителите й да ходят в българските църкви
  • 7 Не мога да разбера

    12 2 Отговор
    Защо някакъв конфликт се оставя да се търкаля сред хората в продължение на дни,след което удобно се забравя решението му. Целта е населението да бъде ангажирано с конфликта, едва ли не то да търси решение, а не тези които са го създали. Защо не са използвани предварителни процедури за уточняване. С нетърпение очакваме официалното мнение на БПЦ, дано тя осветли проблема.
  • 8 Напред науката е слънце

    9 0 Отговор
    Роберт, не може по шуробаджанашки! Има си правила!
    Май и ти не правиш разлика между имот и институция, каквато е РПЦ?!та ее
  • 9 Миризлив пор

    7 5 Отговор
    Абсурдна ситуация, едни търсят политически дивиденти а поповете спорят за имоти.

    Коментиран от #21

  • 10 бай Иван

    7 4 Отговор
    "Богослов: Похвално би било, ако патриарх Неофит вдигне телефона и се разберат с патриарх Кирил Московски"

    Аз мисля ,че от другата страна в добрият вариант ще се чува "Тииит, Тииит,Тиит" в лошият "Идите к черту". Обидата е голяма и не се преглъща . Удариха нашите тъпанари на лошо място.
  • 11 Човек

    5 6 Отговор
    Този човек Серафим който други човеци са нарекли светец така помага на т.н. православни , че руските православни избиват украинските.
  • 12 С А Т А Н А !!!!!!

    8 2 Отговор
    Десетилетия изплащам апартамент в жилищен блок на държавна земя! По Конституция и Закон за собственоста, апартамента е МОЯ лична собственост! НИКОЙ не може да влезе в без мое разрешение! Ако се срине блока няма да мога да строя на същото място! Без Съдебно решение, собственост НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ присвоена, предадена на друг ! Нотариус подписал и прехвърлил собственост, без документи указващи финансиране на строежа, без съдебен акт!?!? Незаконно присвояване в огромни размери! Съд, пълна конфискация на имущество, отнемане на права, доживотен строг затвор !

    Коментиран от #28

  • 13 Артилерист

    10 8 Отговор
    Струва ми се, че изгонването на Руския отец е част от нацисткия процес, който върви в България СРЕЩУ ВСИЧКО РУСКО. Така е постъпено и с учебниците по история за 7-ми и 10-ти клас-там всичко положително за Русия е изтрито, изопачено, замъглено. Така след години ще имаме поколения, които ще твърдят, че не Русия ни е освободила от турско робство, ами американците. Или, че не Георги Димитров се изправил срещу фашизма и хитлеристките нацисти на процеса в Лайпциг, а някой американец или в краен случай Паси…

    Коментиран от #15

  • 14 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    6 5 Отговор
    Как няма да се разбират, поп Киро Гундяев е от КГБ а Неофин от ДС. А както казваше другарят Живков "ДС е филиал на КГБ". Киро ще нареди а Неофит ще козируна е ще изпълни.
  • 15 Ракетчик

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Артилерист":

    Тия видения са ти от русофилията. Крайно време е българската история да бъде изчистена от руски и русофилски фалшификации и интерпретации.
  • 16 фАНТОМасс

    6 3 Отговор
    А похвално ли е , че най-големите противници на Бойко и ГЕРБ , сега ги ИЗПИРАТ ? Че Тиквата и Шиши са се разбрали и действат в синхрон ? Че БОЙКОВЩИНАТА все още КОЛИ и БЕСИ у нас ?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 напротив

    6 0 Отговор
    Който е заключил църквата, пръв трябва да се обади.
  • 19 сами сте си виновни

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "фАНТОМасс":

    Имахте достатъчно време да се разправите с бойковщината, но не пожелахте.
  • 20 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Дали пък не е по-сложно, отколкото си представяш?
  • 21 Смешници,

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Случи се преди изборите, мислете кой има полза от това!
  • 22 гражданин

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чорбара":

    Чорбите верно сте тъпи галоши.
  • 23 Отец Нафарфорий

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Никой не гони духовници, гонят се ченгета служещи на чужда държава против България.

    Коментиран от #30

  • 24 българин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професори, защо ни премяташ!":

    Браво.
  • 25 бегаййй

    5 2 Отговор
    За какво да го вдига той слуша и козирува на телефонната слушалка. ДС е подчинено на КГБ. Този мушмул да не се прави на отворко.
  • 26 ами не

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професори, защо ни премяташ!":

    там по-скоро искаха да се изкарат на сестринска или брстовчедска църква..Охридската архиепископия всъшност е Църквата, а днешната БГ Църква е наследник, и там е работата, че не може да има втори наследник, отделно..
  • 27 Артилерист

    0 1 Отговор
    До 15 от “Ракетчик”
    Ти самият си нагледно доказателство за верността това,което съм написал.
  • 28 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "С А Т А Н А !!!!!!":

    Нотариус подписал и прехвърлил собственост, без документи указващи финансиране на строежа, без съдебен акт!?!? Незаконно присвояване в огромни размери! Съд, пълна конфискация на имущество, отнемане на права, доживотен строг затвор !
    Само да ти кажа ,че това ,че имаш някаква панелка която изплащаш не те прави юрист или юридически грамотен. Много дълго трябва да ти се обяснява какъв е ПРАВОВИЯ РЕД в РБ за разваляне на един нотариален акт . И тези дето са писали и подписвали сигнал до прокуратурата и се бият в гърдите че управляват страната /а единият пък се изживява и като юрист/ нямат хал хабер от това и решили да пишат до прокуратурата. И какво ако съм на Сарафов ще им отговоря ,че реда е друг . След това освен всичко друго има давност и абсолютна давност, които дори да е имало нещо нередно са изтекли во веки веков /освен ако по политически причини не измислят нов правен ред под даврение на посолството/. Освен това да ти река колко къщи има в провинцията построени без архитектурен план ,без разрешение или каквито и да било строителни книжа и са узаконени с така нареченото удостоверение за търпимост . Е сега какво правим?.Викаш ще конфискуваме, а ? На какво основание или като пиратите по пътищата на Европа .Спираме руски коли сваляме хората и им конфискуваме пари , дрехи , телефони, коли. Да ви е.б.м у демокрацията, евроатлантическите ценности и морал дето проповядвате. понеже тук е малко мястото за писане прочети едно становище на Б.Бонев като
  • 29 бай Иван

    0 0 Отговор
    Понеже тук е малко мястото за писане прочети едно становище на Б.Бонев като юрист за казуса с руската църква .Там го е обяснил как някои се мъчат да се изхвърлят като маст..бация на пясък щото толкова им е образованието и експертизата.
  • 30 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Отец Нафарфорий":

    "Никой не гони духовници, гонят се ченгета служещи на чужда държава против България"

    Нафърфорий , отвори си ушите и слушай ! Всички чужди служители в РБ работят за интересите на своите си държави /за разлика от нашите дето и вътре работят за чужди/ щото те за това са тук. Не са дошли да работят за нашите интереси, а за техните, та дори и сме се нарекли техни партьори. И половината служители в легации , посолства , търговски представителства , компании на чужди компании в страната са свързани с чужди разузнавателни служби. Анадъмо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове