Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 07:49 7 420 75

Асен Василев иска да обложи с 15% големите банки

  • асен василев-
  • данък-
  • банки

Предложената промяна е в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се въвежда евродирективата за т.нар. глобален минимален корпоративен данък

Асен Василев иска да обложи с 15% големите банки - 1

По-високо облагане за банките догодина предвиждат данъчни промени, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство. Една от тях е по-висок данък печалба - големите банки у нас да плащат 15% вместо 10%.

Става дума за допълнително облагане на дъщерните дружества на международните корпорации в България, ако годишните приходи в консолидираните финансови отчети на компанията-майка надхвърлят 750 млн. евро през поне две от последните четири години, пише в. "Сега".

Предложената промяна е в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се въвежда евродирективата за т.нар. глобален минимален корпоративен данък. Идеята е да се изравни облагането на международните корпорации с подразделения в различни страни от Евросъюза, но същите правила в световен мащаб налага и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Наред с международните корпорации се въвежда допълнителен данък и за изцяло национални групи предприятия, ако общите им годишни приходи надхвърлят 750 млн. евро. От предложените законови текстове не става ясно дали задължително тези български компании трябва да имат дружества зад граница, за да плащат по-високия налог.

Министерство на финансите не е посочило в мотивите за промените в ЗКПО колко компании ще попаднат под новата разпоредба за 15% корпоративен данък, нито колко приходи допълнително се очаква да събере.

През юли по време на приемането на бюджета за тази година финансовият министър Асен Василев предупреди, че от 2024 г. страната ни ще въведе глобалния минимален корпоративен данък от 15%. Тогава той посочи, че от допълнителното облагане се очакват 220 млн. лв. като това ще засегне предимно банковата сфера и международните търговски вериги.

Според икономиста Петър Ганев обаче много повече ще са компаниите, които ще бъдат обложени с допълнителния данък. "Промяната е фундаментална. Доста е спорно дали не може да отложим въвеждането на този корпоративен данък, защото губим конкурентното предимство на 10% данък за облагане на печалбите", коментира Ганев пред БНР. Той посочи, че Естония, която също има нисък данък печалба като България, вече е договорила да отложи с 6 години допълнителното облагане на международните корпорации. Балтийската страна се е позовала на разпоредба, според която държави, които имат под 12 международни групи, попадащи в обхвата на директивата, могат да решат да отложат прилагането ѝ за 6 години. Според него България може до края на тази година да поиска също отлагане на глобалния минимален корпоративен данък.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Крадливата леля Асена Спецова пак лъже

    46 18 Отговор
    Шарлатанката с нова порция популизъм

    Коментиран от #73

  • 4 Любопитен

    63 12 Отговор
    Асенке, ти пита ли премиера Пеевски преди да направиш това изказване? Искаше и за ресторантьорите да е 20%, но Шиши те ококори набързо.
  • 5 Гост

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    На него ще му отива,на тракийското тяло.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 0 Отговор
    A малките банки ❗🤔
    А кои са малки БАНКСТЕРИ и кои
    ГОЛЕМИ БАНКСТЕРИ ❓🤔
  • 8 Да го

    27 3 Отговор
    направи !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ако...

    25 13 Отговор
    ....го направи, тва ще е краят му! Елитът ще го свали за норматив като Гешев.
  • 11 Панов

    42 0 Отговор
    Режи тези кожудери !
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 0 Отговор
    Близо ЕДИН МИЛИАРД ПЕЧАЛБА
    да изнесли от България само две БАНКСТЕРСКИ групи лани , а тази година 🤔❗
  • 13 Злати Минкова

    46 4 Отговор
    Познайте кой ще плати
  • 14 тц тц

    64 4 Отговор
    Как пък един не каза дайте да въведем прогресивен данък, както е при нашите приятели САЩ и Германия и данъка на депутати и министри са стане 40%, а доходите до 1500 лева да не се облагат??? За всяко нещо слушаме едно и също - така е в ЕС, така е в САЩ, но опре ли до заплати и пенсии никой не се сеща в кой съюз сме.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калпазанин

    30 6 Отговор
    За да могат после голе ите банки, да обложат нас с 20%,и тоз от ден на ден гушата му по дебела става, и това не е случайно системата от говедарското посолство все повче би оплита в мрежите си, за да няма мърдане
  • 17 Баце ЕООД

    7 4 Отговор
    Комунист..
  • 18 фен

    38 6 Отговор
    Те банките, проблем нямат. Каквото им натресат, в таксите на клиентите го слагат. Ама Асенчо, рядко некомпетентен се оказа! Понеже не знае как се управляват финанси на държава, от екзотика в екзотика се хвърля!
  • 19 Фикус

    11 5 Отговор
    Бюджетът бил разбит,нямало пари за много дейности на правителството.

    Коментиран от #27

  • 20 Хихи

    22 3 Отговор
    Икономиката в разцвет, остава само парите да съберем.
  • 21 123

    40 6 Отговор
    Асен Василев преди изборите миналата година: Стана ли министър ще съкратя 30% от държавната администрация.
    Стана министър и не само, че не съкрати ни един ами назначи още няколко хиляди, в т.ч. и цяла рода на Лорел.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ...

    14 6 Отговор
    изгорЕ кокорчо... тая работа не е като оная работа
  • 24 Свиьо

    35 7 Отговор
    кой ще ги плати бе?Просто банките ще вдигнат таксите на обслужване на сметките , дали по банкомат , пост терминал и т.н.Ейййй толкова ли е прокълната тази държава , че не се намери един с акъл да я управлява , ми само боклуци бе!
  • 25 Търновец

    23 0 Отговор
    Малко им е аз бил им сложил поне 40% годишен данък, вижте в Швеция данъците за богати достигат 69%, а у нас банките дават капитал на т.н. бързи кредити - истински кожодери, а знаете ли какво правеше Алфонсо Капоне?
  • 26 Умник от Харвард

    26 6 Отговор
    Държавата ни взима 20% от заплатата, НЗОК 10%, държавата прибира още 20% когато си харчим парите, а сега и на банките ще оставяме по десетина процента, защото Асена ако си мисли, че банките няма си избият тези данъци значи е идиот:)

    Коментиран от #39

  • 27 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Фикус":

    То няма бюджет,как да е разбит,трудно се признава,че "царя е гол",само по розова панделка около кръста.
  • 28 хмм

    26 4 Отговор
    Заглавието е некоректно. не Асен Василев иска, а ще се прилага директива на ЕС. Ако оставим на Асена, тя по-ско ще въведе данък бедност и всички на минимална заплата ще плащат поне 30% данък, защото Асена презира бедните. А иначе е справедливо банките да плащат поне 40% данък, защото държавата със закони им създава клиенти, които те дерат както се сетят. При това работят в картел и българите нямат никакъв избор на по-прилични и разумни условия. За 34 години държавата не създаде нито една държавна търговска банка, която по естествен начин на коригира банковия сектор. Същото е и със застрахователните дружества. После се чудим защо държавата е бедна, е как няма да е като най-печелившите бизнеси са предоставени на чужди дружества, които изнасят печалбата си навън.
  • 29 Политиците ни

    18 7 Отговор
    Винаги са били безскрупулни, но тези надминаха всички -всяко тяхно действие, всеки закон, е насочен към съсипване на България! Наистина, някой ги е сложил, за да ни унищожат и приключат окончателно! И те го правят със страшна всеотдайност и хъс!
  • 30 Плосък данък

    22 6 Отговор
    Плосък данък е за плоскомозъчните. Необходим е прогресивен данък. Умните държави са го измислили отдавна и са го въвели в практиката си.
    БКП/БСП въведоха плоския данък а другите ги подкрепиха, че щели да доведат чужди инвестиции.
    Чужди инвестиции не дойдоха. Само големите фирми и банките се нагушиха здраво. Изградиха стройни лобита и сега върви ги бутай.
    А на Асенчо не му стиска да предложи прогресивен данък и се заиграва с популизъм.
  • 31 Бамбука

    20 4 Отговор
    Стига сте ревали на умряло. Банките си вдигат таксите и без Асен Василев, а вие досега само блеете. Не съм видял никой да протестира до момента.
  • 32 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "НЕМИЛ-НЕДРАГ":

    П€ Д€ РА$Т май си ти господине
  • 33 Кресна

    6 5 Отговор
    Поредната лъжа...Щял да наложи ....а банката ще си ги вземе като наложи какви ли не такси на потребителите си .Политика използвана на запад много преди този да е можел да ходи.... Но така е когато българското общество само си ги избира .Изберете си ги пак .
  • 34 Правилно

    19 2 Отговор
    Не само 15%, малко им е. Освен това всяко по сериозно нарушение би трябвало да бъде обвързано и с отнемане на лиценза и одържавяване. Има една много популярна с тв рекламите си частна банка, която фалира два пъти за десетина години и беше финансирана с държавни пари от тъпата тиква, щото шефа и му бил приятел.
  • 35 Сивия

    21 0 Отговор
    Мечти! Банките само лапат. По-рано получавахме лихви, ако държим пари в банката, а сега банките само дърпат от нас таксите и лихви за всичко. А държавен апарат само им помага като задължи заплати и пенсии да минават през тях.

    Коментиран от #43

  • 36 Сивия

    5 1 Отговор
    И да, звучи предизборно!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Търновец

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Умник от Харвард":

    Каква заплата? Аз бих национализирал банките - достатъчни е една- държавни банки и една общинска, застрахователните фирми също да са държавни, а Вие знаете ли за народни герои като Джеси Джеймс от Мисури и Алфонсо Капоне от Чикаго?

    Коментиран от #68

  • 40 Да го облага

    18 0 Отговор
    Със забрана за вдигане на таксите за граждани.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    7 5 Отговор
    Гадна амеба.
  • 43 хмм

    13 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сивия":

    И не само заплати и пенсии, всяко плащане над 10000 лв. става само по банков път. Всички държавни такси също минават през банките срещу съответните солени преводни такси, които понякога надвишават размера на държавната такса. Това, според правилата на ЕС, би трябвало да е неправомерна държавна помощ в полза на частни субекти, но за този факт очите на ЕК са широко затворени.
  • 44 А народа иска...

    6 9 Отговор
    ...Асен Василев да бъде ,,обложен" с ...15 големите тояги...!

    Коментиран от #47

  • 45 Дааааааам

    14 1 Отговор
    По принцип е права Асенка, но . . . Банката е узаконено средство за ограбване на влоговете на хората и прибирането на парите на неудобните. Държавните, български банки не би трябвало да плащат данъци, но всички частни и чужди банки би трябвало да си плащат като поп. Чуждите не са се натресли тука да вършат благотворително дело, плюс това изнасят печалбите си извън страната. Както е известно банките печелят от въздуха. Лихвари с особени права и протекции. Това е туморът на системата.

    Коментиран от #49

  • 46 Бай Иван

    8 2 Отговор
    Евала и дано да го направи, даже им е малко. Банките дерат народа както си искат и никой нищо не може да им каже, време е и те да опитат от този кеф ...
  • 47 Асена

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "А народа иска...":

    Ах, ти, палавник такъв!
  • 48 И аз искам,

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    даже не с 15 , с 115% , ама знам, че няма да стане! Ще излезе синът на Сатаната, оня арменец с редките зъби и кака Асеня ще се изпусне от страх!

    Коментиран от #51, #65

  • 49 факт

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Дааааааам":

    Държавни български търговски банки НЯМА. Единствената държавна банка е ББР, но тя дава кредити само на бизнеса и не оперира като истинска търговска банка в която да се държат депозити и да се извършват разплащания.
  • 50 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    8 7 Отговор
    Кокорчо иска да си пълни гушата с нашите пари,
    щото тези данъци банките ще ги вземат допълнително от нас,
    няма да ги дадат от чистата си печалба...

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Светлина

    4 1 Отговор
    И много добре прави. Тези са пълни обирджии.
  • 54 Салим

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бойкот на алчните О.Л.Х.":

    Това не са вашите пари, а печалбата на банките от нашите пари, които те прибират. Айде стига с демагогията!
  • 55 Чочо

    7 0 Отговор
    Въпросът е....после банките,как ще си избият 15% данък от хората.
    С нови такси,ли?

    Коментиран от #60

  • 56 Кую

    3 1 Отговор
    Каквото сънува вечерта, това прави на другия ден.
  • 57 фенче

    5 1 Отговор
    всички за такси пишете Андрешковци, няма ли кой да си зададе въпроса, дали щяха да ги въведат 15 процента, ако я нямаше тази директива на ЕС, или щяхме да си седим на 10-те процента на Станишев, от 2006 година, да сме красиви за инвеститорите, уж, които така и не идват, къде беше Пеевски в 2006 година, пак беше в политиката, имам спомен че беше от младежкото НДСВ, председател ли беше, какъв беше, едни и същи се въртят на политическата сцена, а това са почти 20 години, а държавата не е спряла да пропада през това време, и народа не реагира, седи, търпи, и гледа
  • 58 ПП ДБ дойдоха

    6 3 Отговор
    на власт с лъжи и подмяна - вместо да борят корупцията на Борисов Доган Пеевски, ги изпраха, за да крадат заедно! България е на ръчно управление над 30 г. от американското посолство. Доказва го и Записа на Петков Василев! Само се сменят актьорите - докато им слугуват, са недосегаеми... Е, едновременно тече лъжепропагандата за "зловредно руско влияние. Същата пропаганда и дума не обелва как България в този период изпадна от 20-то на 95-то място в световното развитие. Защо ли?!
  • 59 българина

    5 0 Отговор
    не бе Василев, не проблема в печалбата, а в нейното ИЗНАСЯНЕ ОСОБЕНО БАНКИТЕ, КОИТО ИЗНАСЯТ 100 пр всяка година! трябва да е като в белите държави. 10 пр корпоративен данък, ако я изнесеш 25 пр! иначе се налага вземане на кредити, за компенсиране изнесените пари
  • 60 факт

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Чочо":

    С този данък ще се обложи чистата им печалба, т.е. ако увеличат допълнително таксите, тази допълнителна печалба пак ще влезе в облагаемия приход и ще се обложи с 15%. А банките и без да им вдигат данъците непрекъснато измислят нови такси и увеличават съществуващите. Този въпрос беше повдигнат пред БНБ, обаче от там казаха, че нямали право да осъществяват надзор над размера на банковите такси. С една дума, дадоха зелена светлина на банките да дерат колкото и както си поискат. Допустимо ли е да теглиш на каса в брой пари от депозита си и да ти начисляват такса за това? Допустимо ли е да внесеш 5 лв. държавна такса за съда, а да платиш преводна такса 10 лв.? Къде по света го има това? С данък мошеничество трябва да се облагат банките и да се конфискува цялата им печалба от измамните схеми, с които рекетират клиентите си.
  • 61 Луди

    3 0 Отговор
    Българинът хем го сърби, хем го боли ... като предложат нещо смислено всички скачат, като предложат нещо глупаво всички мрънкат
  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор
    ХАХАХА , НЕ МОЖЕМ ДА ОБЛОЖИМ ДЪНДИ ПРЕШЪС, УВСТИНХАУС И СТЕАЙКЪРИТЕ
    .... ПОНЕЖЕ КАНАДА ДАЖЕ НЯМА ПОСОЛСТВО В БЪЛГАРИЯ :))
  • 63 да помислим

    9 0 Отговор
    Всички банки са чужди, ЕРП-та също са чужди. Това са милиарди сигурна печалба всяка година. Те плащат 10% данък и цялата останала печалба се изнася извън страната. Парите на българите изтичат зад граница и не влизат в икономиката ни, в резултат на което ставаме все по-бедни и намаляваме все повече. Това, разбира се, никак не вълнува назначените ни отвън политици, но би трябвало да вълнува нас. Още повече като се има предвид насилственото ни вкарване в еврозоната, новото убийствено поскъпване на живота и електронните пари, които възнамеряват да ни въведат в съвсем близко бъдеще. Затова трябва съпротива - не плащайте с банкови карти, настоявайте да имате парите си в кеш и винаги, когато е възможно избягвайте банките, ако не искате да ви ограбват, контролират и, ако не слушате, да ви спрат парите както стана в Канада.

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ФАКТ

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "да помислим":

    Браво ! Едно истински и смислено мнение ! Не на плащане с карта ! Пари в брой ! Вземат ли ви парите кеш - скоро ще ни дигитализират и ще ни вземат свободата!
  • 67 Кой какво

    3 0 Отговор
    Малко е, поне 75 процента данък за банките,крадат от вложителите ежедневно,такси, комисионни и какви ли не призрачни услуги..
  • 68 Няма нужда от национализация

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Търновец":

    Няма нужда от национализация. Просто да има държавна БГ банка с определени преференции. Например липса на всякакви обслужващи такси при директно депозиране на заплати и пенсии. Поддържане на по - високи депозитни лихви и по - ниски потребителски и инвестиционни кредити от тези на останалите банки. Народа сам ще избере кое е добро за него.
    Идеята е да има банка чиято основна функция е да обслужва гражданите а не да се стреми към свръх печалби.

    Коментиран от #69

  • 69 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Няма нужда от национализация":

    Преди години Бай Ганю Балкански искаше да прави частна банка и да финансира правителството четете ли Алеко Константинов - беше прокурор а стана писател. Незабавна Национализация на банките в България, а също и на застрахователите. Пример - първите частни банки в България бяха основани с държавни пари и от хора близки на властта, и след далавера фалирани от което държавата загуби много милиони, банките имат партийна подкрепа. А чували ли сте защо някои Немци наричат банка Ротшилд - "Банката на Луцифер" - династията спечели милиарди от Ковид и много милиарди от войната в Украйна, а през 1963 в Ирак левичари национализираха нефтени фирми собственост на вече сродените династии Ротшилд и Рокфелер и след това Турската армия получи заповед от НАТО да влезе в Ирак и едва не стана ядрена световна катастрофа. Банките правят монополи и тръгват по света да купят нещо евтино и да го продадат скъпо на друго място и не искат да плащат данъци, и правят военни преврати както в Чили и войни - че Франклин Рузвелт защо през лятото на 1941 наложи нефтени ембарго на Япония и бойни кораби от Пърл Харбър обградиха Индонезия откъдето Япония купуваше 80% от нужния и нефт? И какво стана - Рузвелт вкара САЩ във войната с Японски градове бомбардирани с ЯО. Национализация!
  • 70 Коректен

    2 0 Отговор
    15% са малко поне 30%, особено на печалба от такси.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 КопеУе

    1 0 Отговор
    Ще гушне еднократно тези 15%, както е правил Асфалт паша с хазартения бос Чери и всичките му идеи ще се оттекат в големия европейски ке нев
  • 73 Явката!

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крадливата леля Асена Спецова пак лъже":

    А кога най после ще стане факт вдигането на заплатите на работещите служители в изпълните агенциите които ви лично направихте, сглобихте и оставихте работещите хора в забвение не ви ли е срам с такива мизерни условия и заплати , Призив на всички в държавните структури да вдигнат глава и да искат промени и заплати това не се търпи повече всяка година в МВР по високи заплати а другите не!
  • 74 Злати Минкова

    0 0 Отговор
    А те ще вдигнат таксите с 20% за нас. Хитра стратегия.
  • 75 Честито крепостно население

    0 0 Отговор
    Направиха всичко да минава през банките им.Сега ще ги облагат с по-високи данъци които познайте кой ще ги плаща накрая.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове