21 Ноември, 2013 08:13 5 075 2

Борисов аут до евровота

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Борисов аут до евровота - 1
Снимка: БГНЕС

Лекар от “Токуда”: Ако остана в България, трябва да оперирам без нужда, заради парите, разказва в. „24 часа“

“Ако остана тук... ще трябва да върша неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хора заради парите - хора, които не се нуждаят от операции. Да, така стоят нещата тук с корупцията. И ако не го правя, няма да оцелея като лекар в България."

Това разказва д-р Димитър Балездров, 34-годишен сърдечносъдов хирург от софийската болница “Токуда”, в репортаж на Би Би Си за българските лекари, подготвящи се да се прехвърлят да работят във Великобритания, след като на 1 януари 2014 г. отпаднат ограниченията за българи и румънци.

Млади и вече установени медици вече активно търсят работа в други страни от ЕС, включително Германия и Австрия, с надежда там да получават 10 пъти по-високи заплати. Проучване сред студентите в Медицинския университет в София неотдавна показа, че над 80% от дипломиращите се планират да напуснат страната.

Борисов аут до евровота, прогнозира в. „Труд“

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов няма да е в добра физическа кондиция почти до евроизборите, научи “Труд”. Причината - около четири месеца ще продължи пълното му възстановяване след преживяната по спешност артроскопска операция (безкръвна) във вторник заради разкъсване на менискуса (вид хрущял).

Случилото се е дежавю за лидера на ГЕРБ, който през 2009 г., пак преди евроизборите, бе подложен на същата хирургична интервенция. Тогава я извърши доц. Антони Георгиев във ВМА, а преди два дни той я направи в столичната болница “Софиямед”, защото това е новото работно място на доцента.

Житото поевтиня с 27% за година, пресмята в. „Стандарт“

Пшеницата е поевтиняла с 27% за една година. А цените на слънчогледа са паднали с почти 33%, обявиха от Националния статистически институт. Производствените цени в селското стопанство рязко намаляват, сочат данните на НСИ.

През третото тримесечие на 2013 г. се отчита спад на цените с 20,7% спрямо предходните три месеца и със 17,4% спрямо същия период на 2012 година. Цените на продукцията от растениевъдството падат с 26,7% спрямо същото тримесечие на 2012 г., а в животновъдството се увеличават със 7,8 на сто. Спрямо същото тримесечие на миналата година са паднали цените на царевицата - с 29,1%, ечемика - със 17,6%, доматите - с 20,6%, гроздето - със 7,2%, яйцата - с 19,9%. По-високи са цените на ябълките - с 12,5%, на свинете - с 5,9%, и на пилетата - със 17,4%.

Разследват кой пуснал окупаторите в Алма матер, пише в. „Монитор“

Да се направи вътрешна проверка и да се разбере кой е дал ключовете на Ранобудните студенти, за да окупират 272 аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Това поискаха студенти от движение „Призив”, които присъстваха на среща на ректора с журналисти вчера.

Студенти искат още да се установи защо и как бившият американски посланик Джеймс Пардю е допуснат в Ректората по време на т. нар. абсолютна окупация на 11 ноември. Според тях това е уникален скандал, който трябва да се изясни. Настоящият американски посланик Марси Рийс обяви, че Пардю е бил на частно посещение, когато се е срещал със студентите.

Ректорът обяви, че е бил информиран от младежите, че обмислят окупация. Те му били съобщили решението на Общото събрание с SMS. Оттогава всеки ден той е водил преговори с тях и ще ги продължи и занапред. Проф. Илчев смята, че е имало намеса от страна на външни лица, макар и негласна и задкулисна.

"Атака" изпадна в немилост пред крайнодесния алианс, разкрива в. „Сега“

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен отказва сътрудничество с "Атака" за европейските избори през май догодина, за да не навреди на новия си политически образ, който си изгражда. Нейният заместник по кадровите въпроси Луи Алио заяви пред "Сега" в присъствието на журналисти от 14 държави в ЕС, поканени от Клуб Голяма Европа, че няма да допусне "Атака" в планирания европейски крайнодесен алианс. Причината е, че "трябва да има харта за добро поведение на партиите в алианса".

Нула световно внимание за протестите, коментира в. „Дума“

Европейските и световни медии не обръщат никакво внимание на протестите, на окупацията на Софийския университет. Тези, които ги организират, са силно разочаровани. Толкова пари за нищо?

Работата е там, че протестите в София не могат да се сравнят с тези за Гези парк в Турция, нито с площад Тахрир в Кайро. В софийските протести има нещо бутафорно, нещо фалшиво, което отблъсква сериозните западни журналисти. Много от тях познавам лично, те са ми го казвали.

Нашите телевизии обаче продължават да внушават на драгите зрители, че хепънингът на жълтите павета, който се премести на топло в университета, е предвестник на колосални политически катаклизми. Таратанци.

"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство, пише в. „Капитал дейли“

Целият съвет на директорите на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" е бил освободен със заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев. Това показват подадените в Търговския регистър документи. От тях не става ясно какви са мотивите, но на въпрос на "Капитал Daily" от ведомството уточниха, че приципалът има право да прекрати договора им с едномесечно предизвестие, а целта е подобряване дейността на дружеството. Отиващият си изпълнителен директор Васил Зографов отказа коментар.

Решението все още не е влязло в сила, тъй като от Агенцията по вписвания са дали указания за представяне на допълнителни документи. След като бъде вписано обаче, ръководството на компанията ще бъде подменено. С решението се увеличава и броят на членовете на борда от трима на петима.

България е с най-висока смъртност в ЕС, тревожи се в. „Преса“

България е страната с най-висока смъртност в ЕС през 2012 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни оглавява печалната класация с 15 починали на 1000 души население, следвана от Латвия, Литва и Унгария. Най-ниска е смъртността в Ирландия (6,3 смъртни случая на 1000 души население), следвана от Кипър, Люксембург и Малта.

Населението на ЕС е нараснало с 1,1 милиона души, достигайки 505,7 милиона към 1 януари 2013 г. благодарение на раждаемостта, но най-вече на имиграцията. Нарастването на населението на съюза е резултат отчасти от естествения прираст – през 2012 г. са били регистрирани 5,2 милиона раждания срещу 5 милиона смъртни случая или прираст с 200 000 души.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 1 Отговор
    Borisov shte razbie na izborite chervenite kradci
  • 2 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 0 Отговор
    Червената мутра ще бъде разбита и никакви 32 годишни дечица не могат го спаси.
    Златко този път и първанов няма да го спаси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове