Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 23:30 1 134 4

Важните новини във ФАКТИ на 05.10.2023 г.

  • запис-
  • казахстан-
  • николай денков-
  • кирил петков-
  • битови потребители-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • костадин костадинов-
  • цветанка андреева-
  • антон хекимян-
  • 12 октомври-
  • тристранка-
  • бюджетна комисия-
  • илияна йотова-
  • малко търново-
  • риосв-русе-
  • цветелин цеков-
  • пп-дб-
  • тец „марица“ 3-
  • разследване-
  • бск-
  • румен овчаров-
  • минимална заплата-
  • служители

Видеото е качено в официалния канал на Министерския съвет в YouTube

Важните новини във ФАКТИ на 05.10.2023 г. - 1

Кабинетът публикува пълен запис от срещата с енергетиците (ВИДЕО)

Правителството публикува пълен запис от срещата между премиера академик Николай Денков, министри, представители на парламентарно представените партии и енергетиците, която се проведе във вторник, съобщи БНТ.

Първомай ще търси инвестиции и партньори от Казахстан

Природният памук и суровина за производство на синтетична прежда бяха в основата на отправеното партньорство към Казахстан от кандидат кмета на Община Първомай Ангел Папазов.

Денков: Плановете не са тези, които затварят централите. Плановете помагат, когато пазарът затвори централите

Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, заяви в интервю за БТА премиерът Николай Денков по повод внесеното искане за вот на недоверие кабинета заради политиката в сектор „Енергетика“. Министър-председателят е в испанския град Гранада, където участва в Третата среща на Европейската политическа общност.

Петков: Този вот на недоверие не помага на никого. Борисов трябва да е горд, че подкрепя това правителство

Този вот на недоверие не помага на никого, коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков. Днес следобед „Възраждане“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и независимият депутат Радостин Василев внесоха искане за вот на недоверие към Министерския съвет заради политиката в сектор „Енергетика“.

Депутатите решиха: Битовите потребители излизат на свободния пазар на ток от 1 януари 2026 г.

На 1 януари 2026 г. битовите потребители излизат на свободния пазар на електроенергия. Това реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Пеевски: Ако си изпълняват ангажиментите към хората, ние им даваме кредит на доверие. Сега ги наблюдаваме

Подкрепихме ги, чакаме ги да си изпълнят обещанията, сега ги наблюдаваме. Това заяви народният представител Делян Пеевски по повод предстоящия вот на недоверие към правителството на Николай Денков и Мария Габриел, предаде репортер на "Фокус“.

Борисов от Пазарджик: Ако загубим изборите, в градовете ще стане много зле. Между това избирате в момента

В Пазарджик лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представя кандидатите за кметове на партията в областта.

Костадинов: Другата седмица на дебатите аз ще го питам Борисов защо хем мисли като нас, хем няма да сваля правителството

Внесохме вот на недоверие срещу правителството, защото политиката му в областта на енергетиката е катастрофална за България, заяви в "Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Цветанка Андреева: Опозицията не може да стане говорител на социалните искания на миньорите

Опозицията не може да стане говорител на социалните искания на миньорите. Ако тя успее да стане техен официален говорител, тя ще състави и алтернатива на това управление. Не виждаме нищо подобно от опозицията”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Nova News политологът Цветанка Андреева малко след като „Възраждане”, ИТН и БСП внесоха подписи с искане за вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел”.
Тя обори думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че правителството няма алтернатива. „От една страна е прав – опозицията не излиза с управленски алтернативи. Алтернатива винаги има и тя застрашава този, който говори така”, допълни Андреева.

Хекимян с първо интервю в bTV: Работата за София не трябва да спира. Имаше опити за „дърпане на ръчната спирачка“

Аз не виждам съмнение, което трябва да отхвърля. До момента, в който съм изпълнявал длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ и в момента, в който съм приел кандидатурата, отношенията ни с bTV са приключили много бързо“.

На 12 октомври, четвъртък, ще са дебатите по внесения вот на недоверие към кабинета "Денков"

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще свика дебатите по вота на недоверие към кабинета „Денков“ в четвъртък следващата седмица (12 октомври). А гласуването ще е 24 часа след приключване на разискванията, предават от БТА.

Тристранката не стигна до консенсус за ръст на МРЗ до 933 лв: Синдикатите съгласни, работодателите обаче не

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 933 лева вместо досегашните 780 лева.

Депутатите от бюджетната комисия одобриха закупуването на нова бойна техника за родната армия

Бюджетната комисия в парламента одобри закупуването на нова бойна техника за родната армия. Предложението, което вчера бе гласувано и от водещата комисия по отбрана, представи ресорният министър Тодор Тагарев, информират от БНР:

Йотова: Териториалните планове, пратени от България, не отговарят на Механизма за солидарен преход поне по 3 показателя

За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“.

Моторист загина след удар в училищен автобус

Моторист загина на място след сблъсък с училищен автобус на пътя Малко Търново - Звездец, съобщи БНТ.

От РИОСВ - Русе са изпратили сигнал до прокуратурата за зачестилите замърсявания на въздуха

Сигнал до прокуратурата за зачестилите замърсявания на въздуха е изпратила Регионалната екоинспекция в Русе, съобщават от БНР. Рано тази сутрин градът отново бе обвит в миризма от канадски производител на части за автомобили.

Мъжът, държал заложници във Вълково, се самоуби в ареста

Мъжът, държал заложници в село Вълково, се е самоубил в ареста, предаде NOVA.

Преди ден окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняем Цветелин Цеков по досъдебно производство за извършени четири престъпления – опит за умишлено убийство, лишаване от свобода в условията на домашно насилие, закана с убийство в условията на домашно насилие и за хулиганство.

Във вторник мъжът взе за заложници бившата си жена и родителите ѝ. По-късно той простреля бащата на жената, след което продължи да държи нея и майка ѝ, заплашвайки ги с два пистолета и нож. През цялото време той излъчваше похищението онлайн във Фейсбук.

По-късно стана ясно, че 41-годишният Цветелин, който се барикадира в санданското село Вълково, е криминално проявен и е лежал в психиатрична клиника.

Очаквайте още подробности!

От ПП-ДБ гневни от приетите промени в Закона за обществените поръчки

Днес Народното събрание (НС) за пореден път гласува изменение в законодателството, което е в противоречие с правото на ЕС. Това каза пред журналисти в парламента Васил Пандов, народен представител от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Поводът за коментара бяха гласуваните на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщават от БТА.

МОСВ временно спря ТЕЦ „Марица“ 3

РИОСВ-Хасково нареди временно спиране на ТЕЦ „Марица“ 3 в Димитровград за отстраняване на проблем, съобщиха от МОСВ.

На 3 октомври редовният мониторинг установи изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на ТЕЦ-а.

Спряха разследването за разменените бебета

Досъдебното производство за разменените бебета е спряно, съобщиха от Софийската районна прокуратура след запитване на NOVA.

Работодатели са против вдигането на минималната заплата

Българската стопанска камара не приема предложението на правителството за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година на 933 лв. Предложението предстои да бъде разгледано следобед на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, припомня БНР.

Румен Овчаров: Българската енергетика върви към провал

Българската енергетика не се развива, върви към провал.

Къде сме по минимална заплата в света

Глoбaлнaтa инфлaция, пoлeтялa нaгope cлeд пaндeмиятa и pycĸoтo нaxлyвaнe в Уĸpaйнa, мoжe дa нaмaлявa тeмпoтo cи в пocлeднo вpeмe, нo вcичĸи yceщaмe пo джoбa cи, чe cитyaциятa нe e пpeĸpacнa. Уceщaт гo и нaциoнaлнитe пpaвитeлcтвa, ĸoитo нa вce пoвeчe мecтa вдигaт минимaлнaтa зaплaтa c цeл дa пoдoбpят пoĸyпaтeлнaтa cпocoбнocт нa нaceлeниeтo.

Костадин Костадинов се закани: Веднъж вече свалихме правителството

Винаги е възможно да бъде свалено правителството. Това заяви Костадин Костадинов по повод инициативата на опозицията да бъде внесен вот на недоверие към кабинета в сектор енергетика, предаде репортер на “Фокус".

“Ние вече веднъж свалихме правителство и участвахме в първия успешен вот на недоверие в историята на България. Нещо, което се е случило веднъж, може да се случи пак.

Служителите в затворите ни искат помощ от ЕС

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати писмо до европейския комисар по работни места и социални права Никола Шмит и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, с което изразяват "сериозна тревога за нарушения от властите на Република България по отношение гарантиране свободата на защита на тези интереси чрез синдикални действия". Писмата бяха изпратени и до медиите.

Синдикатите отбелязват, че става дума за наложени наказания и уволнения на синдикални лидери и членове за тяхното мирно упражняване на правото на сдружаване и правото на протест.

"Молим за намеса и подкрепа от Ваша страна, докато ситуацията не се е променила необратимо, като напомните на властите в страната ни, че синдикализмът не е престъпление и че основните свободи трябва да бъдат защитени, дори когато се упражняват в преследване на искания, с които правителствата на държавите от ЕС или други държавни администрации не са съгласни", заявяват от ССЗБ.

От синдиката посочват, че в последните няколко месеца Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е наложила наказания на много служители и е уволнен синдикален активист - "опирайки се на дисциплинарни практики, зад които стои мотив за отмъщение".

"Този случай не е прецедент, но може допълнително да насърчи работодателите в България, а в конкретния случай държавните институции, да игнорират лошите условия на труд, социалния диалог, и потенциално да доведе до процес на отмяна на трудно спечелените професионални права и социални придобивки в сектора за сигурност на Република България", се казва в писмото на синдикатите.

Те също така отправят молба за среща с еврокомисарите или с техен представител, тъй като "смятаме, че от срещите си с представители на институциите не научавате достатъчно за условията на труд в българските затвори и по отношение на сериозните критики от страна на авторитетни международни организации".

От ССЗБ организират протест в петък, 06.10, пред Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Причината за недоволството е "невъзможност за продължаване на социалния диалог в Главна дирекция

„Изпълнение на наказанията“, с ръководството ѝ в лицето на нейния главен директор" - Ивайло Йорданов. Също така се посочва, че един от организаторите на протеста на служителите в затворите през април т.г. - Емил Велков, е получил предложение за дисциплинарно уволнение, той е и председател на синдикалното дружество при затвора в София. Според синдикатите това е акция, която цели сплашването на представителите на организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гордостта на Тара

    0 0 Отговор
    Важна но е пропускате на полувремето ДормусАга губи 4:1 няма отразяване .. вече е 5:1 .. аферим бабо малаша
  • 2 Лео търси Реми

    0 0 Отговор
    се завръща на български екран. Малко тайничко покрай кинофестивала, но с нови 3 прожекции през октомври. Ще ходят ли организирано децата от детската градина, ще се обсъжда ли в часа на класния толерантността и новото нормално, ще пишат ли зрелостниците интерпретативно съчинение или есе за любовта? Ще разберете следващите дни във Факти.
  • 3 Хохо Бохо

    0 0 Отговор
    А добрата новина е, че вече никой не обръща внимание на троловете.
    И НИКОЙ НЕ ГИ ВЪЗПРИЕМА НАСЕРИОЗНО...
  • 4 Безобразие

    0 0 Отговор
    Сам Василев, за 800 милиона евро предлага на ЕС да затвори базови мощности предсрочно, и то забележете държавната Марица2, която сама си плаща квотите, което оскъпява двойно произведеният ток, и въпреки всичко от нея миналата година са постъпили милиард и половина в хазната, които обаче за запълнили бюджетни дупки, а не са дадени за технологии намаляване вредни емисии. Като й налагат непосилен данък въздух, а американските ТЕЦ-ове им плащаме ние емисиите. Отделно субсидии за скъпите, неефективни, отровни ВЕИта и фото. Извратена икономика. И наглостта им стига дотам да ни пратят на борсата, ЕРП-та след 2 месеца, битови потребители януари 2026. Оставка на ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС. Излизае от Киото, много държави не са членки, предоговаряне с ЕС условия, сприране на плащане квоти ТЕЦ2, частните ТЕЦове сами да си плащат емисиите и фото и перки без субсидии да си продават на борсата скъпата енергия. Без квоти и емисии себестойност ток Козлодуй 46-60 лева mW, ТЕЦ2 68 - 72 лв, фото и перки с когенерации-200-380. Ако фото и перки не са включени в микса с евтината енергия Козлодуй и ТЕЦ2, са загинали от глад на пазарен принцип. Оставка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол