Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 17:07 1 124 28

Пламен Димитров: Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната посока

  • пламен димитров-
  • увеличение-
  • минимална заплата

Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда как да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец

Пламен Димитров: Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната посока - 1

Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока. Това заяви във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщи novini.bg.

Той уточни, че КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева. Димитров подчерта, трябва да бъде доработен текстът, който да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50% от средната заплата и нагоре вече е договарянето, отбеляза той. Според него така се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40% от действащата минимална заплата.

Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда как да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец.

По процедура трябва да се съберат подписи, които да са поне 50% плюс един от състава на работещите в мината и да се определят конкретни искания, които според закона трябва да бъдат отправени към ръководството на мината. Следват процедурни срокове за преговори с ръководството и принципала, записани в колективния трудов договор. После идва задължителна процедура на арбритаж и помирение, и ако и там няма съгласие, едва тогава може да се стигне до ефективна стачка, каза Димитров и допълни, че това е проблемно, защото исканията на хората не са към ръководството на мината, а към ръководството на държавата.

„Ефективната стачка е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други, което в един момент малко разколебава хората как да действаме в момента, когато искаме едно, а трябва да запишем в исканията друго, за да сме законосъобразни, подчерта Пламен Димитров“, цитиран от БТА.

По думите му подобна ефективна стачка на миньорите и енергетиците „боли“, когато трябва ток, а ток най-вече трябва през зимата, когато натоварването е 6-7 хиляди мегавата и когато спре тока, тогава някой ще ги чуе, каза синдикалистът. Той припомни, че предишната ефективна стачка на работещите в мини „Марица-Изток“ е била през 2012 година, през януари, при -15 градуса и е била успешна.

Според него има редица фактори, които обуславят предположението, че блокадите на магистрала „Тракия“ и около Гурково ще бъдат свалени, но с анонс за започване на подписка за ефективни стачни действия, които ще съвпаднат със зимния период. Президентът на КНСБ подчерта, че призивите за протест в София на 12 октомври не са на миньорите и на енергетиците и не са организирани от тях.

Във Велико Търново Пламен Димитров участва в синдикално събрание на регионалната структура на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 29 Отговор
    СТИГА СТЕ ГИ ВДИГАЛИ ТИЯ ЗАПЛАТИ БЕ

    НАРОДА СЕ ОЯДЕ ПО ТИЯ РЕСТОРАНТИ ВЕЧЕР !


    И ПЕНСИЙТЕ СА ВИСОКИ ЩОМ ПЕНСИОНЕРИТЕ ХВЪРЛЯТ ПАЧКИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ
  • 2 нашия

    19 1 Отговор
    Тоя още ли е някаккъв във профсъюза..???!!!!Ако още не са го изгонили с камуни заначи са закусняли...как само се покри за срещата с енергетиците и неговите хора само подписаха това недоразумение което сглобката и Пеевски наричат -документ....
  • 3 ти да видиш

    16 2 Отговор
    Руди Гела го каза правилно първо от Вас трябва да се почне с чистката ... измамниици
  • 4 Мнение

    14 4 Отговор
    Марш в зандана предателю!
    Продадохте се вие от кнсб, на статуквото за кинти, а хората които би трябвало да представлявате ги предадохте!

    Закриване на кнсб и всички подобни антисиндикални организации!
    Време е народа на България да си върне държавата!!!
    Време е за Възраждане!!!

    Коментиран от #22

  • 5 Това ли л-йно

    9 20 Отговор
    предаде енергетиката на България?
  • 6 Какъв тен е

    10 2 Отговор
    Направил селяндуринът! И лае ли, лае! Като бясно куче! През живота си дори баничарница не е управлявал, но учи работодателите на бизнес! Типичен нефелен апаратчик с кухо самочувствие!

    Коментиран от #21

  • 7 Време е такива по затворите!

    8 1 Отговор
    Как ли се чувстват - цял живот предатели???
  • 8 Хрантутникът ,

    9 2 Отговор
    сучеш от 99 места , дава насока на посоката , моля ти се ?!

    Коментиран от #10

  • 9 Констатация

    7 1 Отговор
    Синдикатите са отровни кърлежи тровят и източват работещите. А този си защитава само личните облаги. Той предаде миньорите.
  • 10 Борд

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хрантутникът ,":

    В колко борда е набутан? Ояден паразит.

    Коментиран от #14

  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 6 Отговор
    Светът се променя направо пред погледите ни, докато тая система на дивашки капитализъм не рухне напълно и да я погребем, справедливост няма да има, ще има олигарси, чорбаджии и робовладелци богати като Крезове, плащащи плоски данъци и трупащи имот върху имот с по 10 и повече лимузини плащащи данъци и такси като за основно жилище.
  • 12 ха ха

    6 0 Отговор
    правилната посока е необлагаем минимум , и % увеличение на данъците за по високите доходи , всичко останало е бля бля

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истински

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Борд":

    паразит , както и предшествениците му !
  • 15 Наблюдател

    5 4 Отговор
    Увелечете я минималната заплата сега и веднага Пламене. Много Народ изнемогва от гигантското увеличение цените на всичко. А, не да чакаме догодина. Виж Румъния какво правят. Дръпнаха яко напред, а ние останахме под кривата круша.

    Коментиран от #17

  • 16 Мнение

    3 3 Отговор
    Миньорите и енергетиците е време да приключат с този ЦИРК!
  • 17 Алооо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    Няма Пламен да ти увеличи минималната заплата, а финансовия Менистър Асен Василев! Асен Василев готви Минималната заплата у нас да стане 1140 лв. до 2026 г
  • 18 Тиква

    4 0 Отговор
    Тоя който мълча като Гъ.з 13 години по времето на Бойко паша, сега пак дава акъл! Явно бюджета има поне 6 милярда излишък, народа благоденства и пак ще взимате от Народа за тези заплати! Идиот

    Коментиран от #20

  • 19 Браво на Асен Василив!

    2 1 Отговор
    Асен Василев: За да станем богата държава, трябва заплатите да станат високи!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 20 Мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тиква":

    Той Пламен беше ду.пе и га.щи с Бойко и не защитаваше интересите на работниците!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Борис

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Те не са се предали , те винаги са били в услуга на управляващите .
  • 23 Пламене,

    2 0 Отговор
    не се прави на правоверен синдикалист! НЕ СИ! Дълги години беше послушко на боко, защото той ви даваше и на шефовете на синдикатите да спихват протестите.
    Устройва те увеличението на минималната заплата, защото е благоприятно за твоята позиция. Но всички знаем, че минималната заплата се определя, като (сега кокорчо) гледа в тавана и няма нищо общо с другите заплати.
  • 24 едно е да го кажеш,

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво на Асен Василив!":

    друго е да го направиш. Та така е и с кокорчо.
  • 25 Българин

    1 0 Отговор
    Асен вдига заплатите а задкулисието вдига овцете на блокади .
  • 26 мани беги

    1 0 Отговор
    то хубо я увеличават, но тря се премахне обвъзването на здравната вноска с мин. раб. заплатка и разни такси, свързани с увеличението й! инак гибел! герберастите и дупесерастите я измислиха таа гадост
  • 27 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    3 0 Отговор
    Държавата е необходимо да спре парите, които дава на профсъюзите, за да съществуват. Необходимо е да започнат да се издържат само от членски внос!!!!!
  • 28 българин

    3 0 Отговор
    Глупак, кое ще увеличи инфлацията или покупателната способност на хората?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове