Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 22:14 7 088 20

Шулева: Хората на граждански договори ще получат всички задължения да плащат, но няма да получат всички права

  • лидия шулева-
  • граждански договори-
  • задължения-
  • права

„Не е достатъчно добре обмислена тази идея. Като говорим за приравняване на граждански към трудово договори, това не означава автоматично, че вменявайки задължения за по-високи плащания на данъци и осигуровки лицата, които работят на граждански договор ще получат същите права като тези с трудови договори“, категорична е бившият социален министър

Шулева: Хората на граждански договори ще получат всички задължения да плащат, но няма да получат всички права - 1
Снимка: bTV

Хората, които работят на граждански договори ще получат всички задължения да плащат, но няма да получат всички права, каза пред bTV бившият социален министър и бивш министър на икономиката Лидия Шулева.

От финансовото министерство предлагат идеята да има увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г. Причината е да се пресече прикриването на трудови правоотношения и укриването на налози и осигуровки.
„Не е достатъчно добре обмислена тази идея. Като говорим за приравняване на граждански към трудово договори, това не означава автоматично, че вменявайки задължения за по-високи плащания на данъци и осигуровки лицата, които работят на граждански договор ще получат същите права като тези с трудови договори“, категорична е Шулева.
„Хората на граждански договори ще започнат да плащат осигуровка за трудова злополука, общо заболяване, за майчинство. Не е ясно как точно ще се тълкува трудова злополука, ако тя се случи на лице, което няма определено работно място. Кой ще плаща болничните на лице с такъв договор с кратък срок. За безработица не е ясно как ще се определят правата на лицата, които работят на граждански договор“, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мана Мана

    39 7 Отговор
    Права е Лидия Шулева. Първо поместили, после помислили. Цялото ни управление страда от липса на проактивно и системно мислене. Даже липсата започва да става модерна.

    Коментиран от #5

  • 2 сикейео

    12 7 Отговор
    К. 1. У. Р. за со росоидите от факти.беге
  • 3 Пламен

    40 7 Отговор
    Асен Василев излезе най-големият ШАРЛАТАНИН...
    Как ще удържа пари от гражданския договор...
    Тоя човек хал хабер си няма от икономика и финанси...
  • 4 Санкт-Петербург

    9 3 Отговор
    Мълчите се, българските гъзопродавци.
  • 5 Тиква

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мана Мана":

    Права но какво сътвори Тя и по кое време? Май беше с цар Мюмюн Кобурготски? От тогава тръгна България в дъното на бездната. И дойде кой???
  • 6 Коментар

    34 6 Отговор
    Хайде,честито на всички юнаци балкански заспали! Чака ни увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024-та+високи сметки за рок+увеличение на бензина.
    Благодарете на Кирчо и Кокорчо.
  • 7 Коч Ина

    18 5 Отговор
    Който събира гъби по време на избори, после плаща
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 3 Отговор
    Управлението и Правителството не им Пука за Бг Народ
  • 9 ежко

    33 1 Отговор
    Изобщо могат да ги забранят.Както е намислена т.н. "реформа", вече няма значение дали работиш на граждански или трудов договор.Така,че защо да има две названия за едно и също нещо?Изобщо от кухи кратуни,дето по цял ден мислят само как да отупат брашнения чувал,какво друго да очакваш!
  • 10 Как има очи

    16 5 Отговор
    да дава акъл тази морва, която правеше сметки за обяд по 2000 лв.

    Коментиран от #12

  • 11 Без име

    18 5 Отговор
    Отвратително същество с ехидна и самодоволна физиономия,сякаш злорадства!
  • 12 Град Симитли

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Как има очи":

    Абе те л@й @та са скъпи!
    ... Не са обикновен пържен боб с лютеница!
  • 13 йхнкхйких

    4 2 Отговор
    taзи защо още не е пречукана !
  • 14 ВайВай

    4 2 Отговор
    Т.Е. пак ще бъдат дупени без право да се оплакват и да получат помощ от някъде си!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Трезвомислещ

    3 1 Отговор
    Напънал се кокорчо и изходил смрадливо ла@но!
  • 17 Елизабет

    4 0 Отговор
    Много приказки а никой не коментира най съществената част от гражданските договори! Да внасят се осигуровки за пенсия но не се зачита за трудов стаж.В базата за изчисляване на пенсията влиза като сума но не и отработено време за стаж. Не разбирам защо никой не задава този въпрос!!! И защо никой от МФ и инспекция по труда оставя толкова много фирми за болногледачи в чужбина да работят по този начин? Някои са само на граждански договор а други на 8 часова на ден осигуровка в България Това е престъпление за което никой не коментира!!! Явно всички журналисти сте платени и пишете това което ви казват! И още нещо къде е инпекцията по труда???? НАЙ КУРУМПИРАНАТА СИСТЕМА В БГ
  • 18 Истината

    2 1 Отговор
    Заосигуровки пари взимате,но за стаж не се смята,някъде по пътя се изгуби човечност,лоялност към народа нула,пак да не говорим за стари хора и деца
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факти и лъжи

    0 0 Отговор
    Време беше да се осветят тези доходи и обвържат с осигуровки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол