Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 12:14 832 4

Предизвикателствата пред новите кметове: Структуриране на Общинските съвети и работа по бюджет 2024

  • новите кметове-
  • общински съвети

Шарените политически групи в общинските съвети не са новост, ще има 255 различни политически групи в тях, посочи Силви Георгиева от НСОБ

Предизвикателствата пред новите кметове: Структуриране на Общинските съвети и работа по бюджет 2024 - 1

Местните избори ще останат в историята до няколко дни и новите, някъде и стари кметове ще поемат функциите си. Пред тях ще има сериозни предизвикателства - например работата с разнородни по политическа линия общински съвети. Но според Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България това не е нещо ново и кметовете ще се справят.

"Шарените политически групи в общинските съвети не са новост за местната власт. Работим с доста разнообразни политически групи в общинските съвети и въпреки това няма нито една община без приет бюджет или без взети важни решения за нейното развитие". Това коментира тя пред БНР.

"На местно ниво много по-лесно се намира консенсус в работата на общинските съвети. Хората ги познават и там много по-трудно може да се привеждат национални аргументи защо няма да се гласува едно или друго решение. Няма да е лесно, но това не е задача, с която вече не сме се справяли. В настоящия мандат, който започва, ще има 255 различни политически групи в общинските съвети. Това не ни обезкуражава. Напротив - мотивира ни, мотивира и общините да работят интензивно", обясни Георгиева.

По думите ѝ първите задачи пред новите общински ръководства са структурирането на общинските съвети, установяване на взаимодействие с кметските екипи, започване на работа по общинските бюджети за 2024 г. и реална работа по проектите с европейско финансиране.

Местните данъци се променят до края на настоящата година, уточни Георгиева и добави, че в година на местни избори не остава време да бъдат проведени обществените обсъждания. В този смисъл тя не очаква да има големи промени в местните данъци за 2024 г.

На първи тур на изборите са избрани 174 кметове, като от тях има 15 нови, посочи Силвия Георгиева. Тя добави, че всичките ще започнат работа веднага:

"Проблемите на хората са ежедневни и чакат кмета на вратата. Общините не са спрели да работя и в предизборната кампания". По-голямата част от общините успяват да се справят и финансират ежедневните задачи с наличните си бюджети, отчете още директорът на НСОРБ. По думите ѝ обаче не достигат средства за започване на нови големи проекти:

"През изминалия мандат на местната власт не се започнаха почти никакви проекти с европейско финансиране".

Според нея сега общините ще работят много интензивно по реалните инвестиции както от Плана за възстановяване, така и от другите програми с европейско финансиране.

"Проектите са подготвени, подадени и голяма част вече са одобрени. Предстои след Нова година да бъдат сключени договорите по тези проекти и да започне интензивна работа по реализацията им. Това е огромен проблем от работа, който трябва да бъде свършен от администрациите, те са достатъчно опитни. Но имаме нужда от по-интензивна и засилена работа от централните администрации, които управляват тези проекти. От страна на общините работата е свършена, проектите са подготвени. Очакваме по-интензивно, отговорно и ежедневно да получаваме указания, подписване на договори и съгласуване на документациите за обществени поръчки".

Очакваме и изискваме централните администрации да работят с интензитета на местните администрации, подчерта Силвия Георгиева. Тя призова да се съхранява и поддържа експертния капацитет и да не се подменя толкова често.

Другата ни важна задача е да преминем към изчисляване на такса "Битови отпадъци" на количество, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ. По думите ѝ общините вече се готвят за това. Новият метод ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Това означава не само, че гражданите ще плащат толкова, колкото изхвърлят, но и че през 2024 г. общинските ръководства много интензивно ще работят за масовото навлизане на разделното събиране на отпадъци на територията на всяка община, обясни тя. Според нея ключовата задача в този процес е разделното събиране при източника. "Не чакаме крайната дата, доста общини вече работят по това", каза Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шшшшш Красо....

    1 0 Отговор
    Тиуй на снимката Дъщеряти ли е
  • 2 Северозападен прошляк

    0 0 Отговор
    При нас нищо не се е променило.Кметовете-феодали са преизбрани за пореден път 4-5 мандат и разпределят порциите.
  • 3 Peeвски

    2 0 Отговор
    Слави Трифонов и Тошко на изборите в София има 3 процента ,което е много за тях

    Коментиран от #4

  • 4 Боклук

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Peeвски":

    Със сигурност тези 3% няма да идат при Васко ДС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове